Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Integrowana produkcja owoców i warzyw:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Integrowana produkcja owoców i warzyw
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 20 1,00,66zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 10 1,00,34zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe wiadomości z zakresu warzywnictwa i sadownictwa oraz ochrony roślin ogrodniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z metodami Integrowanej Produkcji Ogrodniczej
C-2zapoznanie studentów z normami oraz certyfikacją i regulacjami prawnymi produkcji integrowanej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Projektowanie upraw warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym10
10
wykłady
T-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji w Polsce. Zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym. Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym. Jakość żywności wyprodukowanej w systemie integrowanym.20
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych10
A-A-3konsultacje6
A-A-4przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych4
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury z zakresu przedmiotu3
A-W-3konsultacje2
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-4Metody praktyczne (projekt)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: projekt
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O13_W01
Student zna schematy działania, normy i metody integrowanej produkcji warzyw i roślin sadowniczych
MR_1A_W07, MR_1A_W09, MR_1A_W11, MR_1A_W13R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2T-A-1, T-W-1M-1, M-3, M-2, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O13_U01
Student potrafi zaplanować i zorganizować integrowaną produkcję poszczególnych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
MR_1A_U05, MR_1A_U09, MR_1A_U10, MR_1A_U12R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-2, C-1T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O13_K01
Student odpowiednio okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
MR_1A_K02, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K06, MR_1A_K08R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-1, T-A-1M-3, M-4, M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O13_W01
Student zna schematy działania, normy i metody integrowanej produkcji warzyw i roślin sadowniczych
2,0
3,0Student zna w stopniu dostatecznym schematy działania, normy i metody integrowanej produkcji warzyw i roślin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O13_U01
Student potrafi zaplanować i zorganizować integrowaną produkcję poszczególnych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował umiejętność planowania i organizowania integrowanej produkcji poszczególnych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O13_K01
Student odpowiednio okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Metodyki Integrowanej Produkcji wybranych gatunków warzyw i owoców, PIORIN, Warszawa, 2014
  2. Tyburski J., Żakowska J., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wyd. SGGW, Warszawa, 2007
  3. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
  4. Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  5. Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Hasło Ogrodnicze, 2011
  2. Sad Nowoczesny, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Projektowanie upraw warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji w Polsce. Zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym. Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym. Jakość żywności wyprodukowanej w systemie integrowanym.20
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych10
A-A-3konsultacje6
A-A-4przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie literatury z zakresu przedmiotu3
A-W-3konsultacje2
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O13_W01Student zna schematy działania, normy i metody integrowanej produkcji warzyw i roślin sadowniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami Integrowanej Produkcji Ogrodniczej
C-2zapoznanie studentów z normami oraz certyfikacją i regulacjami prawnymi produkcji integrowanej
Treści programoweT-A-1Projektowanie upraw warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym
T-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji w Polsce. Zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym. Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym. Jakość żywności wyprodukowanej w systemie integrowanym.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody praktyczne (projekt)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: projekt
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna w stopniu dostatecznym schematy działania, normy i metody integrowanej produkcji warzyw i roślin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O13_U01Student potrafi zaplanować i zorganizować integrowaną produkcję poszczególnych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U05potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z normami oraz certyfikacją i regulacjami prawnymi produkcji integrowanej
C-1zapoznanie studentów z metodami Integrowanej Produkcji Ogrodniczej
Treści programoweT-A-1Projektowanie upraw warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym
T-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji w Polsce. Zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym. Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym. Jakość żywności wyprodukowanej w systemie integrowanym.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-4Metody praktyczne (projekt)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
S-1Ocena formująca: projekt
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował umiejętność planowania i organizowania integrowanej produkcji poszczególnych gatunków warzyw i roslin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O13_K01Student odpowiednio okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K06ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej oraz wpływu pestycydów na środowisko
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metodami Integrowanej Produkcji Ogrodniczej
C-2zapoznanie studentów z normami oraz certyfikacją i regulacjami prawnymi produkcji integrowanej
Treści programoweT-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji w Polsce. Zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym. Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym. Jakość żywności wyprodukowanej w systemie integrowanym.
T-A-1Projektowanie upraw warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-4Metody praktyczne (projekt)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
S-1Ocena formująca: projekt
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0