Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Epidemiologia chorób i gradacja szkodników roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Epidemiologia chorób i gradacja szkodników roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 1,00,34zaliczenie
wykładyW7 20 2,00,66zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstawowych grup agrofagów w uprawach ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni
W-2podstawowa wiedza z zakresu botaniki i agrometeorologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z przyczynami powastawania epidemii chorób i gradacji szkodników na obszarach uprawnych i terenach zieleni, w powiązaniu z czynnikami biotycznymi i abiotycznymi oraz ich skutkami ekonomicznymi.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza czynników wpływajacych na rozwój i przebieg epidemii ważniejszych chorób pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i wywoływanego przez organizmy grzybopodobne i grzyby w wybranych uprawach roślin.5
T-A-2Ocena stopnia zagrożenia wybranych upraw rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni przez szkodniki o największym znaczeniu gospodarczym.5
10
wykłady
T-W-1Epidemie w uprawach roślin. Elementy składowe epidemii. Infekcyjność i patogeniczność patogenów; sposoby rozprzestrzeniania patogenów.3
T-W-2Rola poszczególnych składowych w rozwoju epidemii. Sposoby pomiaru rozwoju epidemii.5
T-W-3Rodzaje epidemii. Modelowanie komputerowe w prognozowaniu epidemii.2
T-W-4Gradacja szkodników - przyczyny i zapobieganie ich powstawaniu. Czynniki biotyczne i abiotyczne a gradacje owadów. Masowe pojawy szkodników w wybranych uprawach rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni.10
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2konsultacje4
A-A-3przygotowanie do zaliczenia6
A-A-4studiowanie literatury4
A-A-5przygotowanie prezentacji6
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje14
A-W-3studiowanie literatury13
A-W-4przygotowanie do zaliczenia10
A-W-5udział w zaliczeniu3
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena formująca: ocena z prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O22_W01
Ma wiedzę na temat warunków powstawania i rozwoju epidemii oraz gradacji chorób i szkodników, a także o ekonomicznych skutkach tych zjawisk, w powiązaniu z wpływem na środowisko.
MR_1A_W02, MR_1A_W06R1A_W02, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W03C-1T-A-2, T-A-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1M-1, M-2, M-3S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O22_U01
Odpowiednio diagnozuje najważniejsze agrofagi wywołujące straty ekonomiczne w wybranych uprawach i na terenach zieleni oraz potrafi określić zagrożenia wynikające z ich masowych pojawów w środowisku.
MR_1A_U06, MR_1A_U10, MR_1A_U12R1A_U05InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-W-2, T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-A-2, T-W-1M-2, M-3, M-1S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O22_K01
Ma świadomość potrzeby uzupełniania wiedzy w zakresie medycyny roślin. Potrafi podejmować trafne decyzje dotyczące integrowanej ochrony roślin, pracując samodzielnie lub zespołowo.
MR_1A_K01, MR_1A_K03, MR_1A_K04R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-A-1, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-A-2, T-W-2M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O22_W01
Ma wiedzę na temat warunków powstawania i rozwoju epidemii oraz gradacji chorób i szkodników, a także o ekonomicznych skutkach tych zjawisk, w powiązaniu z wpływem na środowisko.
2,0
3,0Ma wiedzę na temat warunków wystepowania gradacji i epidemii wybranych agrofagów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O22_U01
Odpowiednio diagnozuje najważniejsze agrofagi wywołujące straty ekonomiczne w wybranych uprawach i na terenach zieleni oraz potrafi określić zagrożenia wynikające z ich masowych pojawów w środowisku.
2,0
3,0Potrafi zdiagnozować ważniejsze agrofagi odpowiedzialne za epidemie i gradacje w uprawach roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O22_K01
Ma świadomość potrzeby uzupełniania wiedzy w zakresie medycyny roślin. Potrafi podejmować trafne decyzje dotyczące integrowanej ochrony roślin, pracując samodzielnie lub zespołowo.
2,0
3,0Świadomie poszerza wiedzę dotyczącą epidemiologii i gradacji agrofagów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1., PWRiL, Poznań, 2010
  2. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 2., PWRiL, Poznań, 2011
  3. Kryczyński S., Podstawy fitopatologii, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 2002
  4. Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL, Warszawa, 2006

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza czynników wpływajacych na rozwój i przebieg epidemii ważniejszych chorób pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i wywoływanego przez organizmy grzybopodobne i grzyby w wybranych uprawach roślin.5
T-A-2Ocena stopnia zagrożenia wybranych upraw rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni przez szkodniki o największym znaczeniu gospodarczym.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Epidemie w uprawach roślin. Elementy składowe epidemii. Infekcyjność i patogeniczność patogenów; sposoby rozprzestrzeniania patogenów.3
T-W-2Rola poszczególnych składowych w rozwoju epidemii. Sposoby pomiaru rozwoju epidemii.5
T-W-3Rodzaje epidemii. Modelowanie komputerowe w prognozowaniu epidemii.2
T-W-4Gradacja szkodników - przyczyny i zapobieganie ich powstawaniu. Czynniki biotyczne i abiotyczne a gradacje owadów. Masowe pojawy szkodników w wybranych uprawach rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni.10
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2konsultacje4
A-A-3przygotowanie do zaliczenia6
A-A-4studiowanie literatury4
A-A-5przygotowanie prezentacji6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje14
A-W-3studiowanie literatury13
A-W-4przygotowanie do zaliczenia10
A-W-5udział w zaliczeniu3
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O22_W01Ma wiedzę na temat warunków powstawania i rozwoju epidemii oraz gradacji chorób i szkodników, a także o ekonomicznych skutkach tych zjawisk, w powiązaniu z wpływem na środowisko.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach i o konieczności zrównoważonego użytkowania zasobów przyrody
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z przyczynami powastawania epidemii chorób i gradacji szkodników na obszarach uprawnych i terenach zieleni, w powiązaniu z czynnikami biotycznymi i abiotycznymi oraz ich skutkami ekonomicznymi.
Treści programoweT-A-2Ocena stopnia zagrożenia wybranych upraw rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni przez szkodniki o największym znaczeniu gospodarczym.
T-A-1Analiza czynników wpływajacych na rozwój i przebieg epidemii ważniejszych chorób pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i wywoływanego przez organizmy grzybopodobne i grzyby w wybranych uprawach roślin.
T-W-2Rola poszczególnych składowych w rozwoju epidemii. Sposoby pomiaru rozwoju epidemii.
T-W-4Gradacja szkodników - przyczyny i zapobieganie ich powstawaniu. Czynniki biotyczne i abiotyczne a gradacje owadów. Masowe pojawy szkodników w wybranych uprawach rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni.
T-W-3Rodzaje epidemii. Modelowanie komputerowe w prognozowaniu epidemii.
T-W-1Epidemie w uprawach roślin. Elementy składowe epidemii. Infekcyjność i patogeniczność patogenów; sposoby rozprzestrzeniania patogenów.
Metody nauczaniaM-1wykład
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena formująca: ocena z prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzę na temat warunków wystepowania gradacji i epidemii wybranych agrofagów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O22_U01Odpowiednio diagnozuje najważniejsze agrofagi wywołujące straty ekonomiczne w wybranych uprawach i na terenach zieleni oraz potrafi określić zagrożenia wynikające z ich masowych pojawów w środowisku.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U06posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z przyczynami powastawania epidemii chorób i gradacji szkodników na obszarach uprawnych i terenach zieleni, w powiązaniu z czynnikami biotycznymi i abiotycznymi oraz ich skutkami ekonomicznymi.
Treści programoweT-W-2Rola poszczególnych składowych w rozwoju epidemii. Sposoby pomiaru rozwoju epidemii.
T-A-1Analiza czynników wpływajacych na rozwój i przebieg epidemii ważniejszych chorób pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i wywoływanego przez organizmy grzybopodobne i grzyby w wybranych uprawach roślin.
T-W-3Rodzaje epidemii. Modelowanie komputerowe w prognozowaniu epidemii.
T-W-4Gradacja szkodników - przyczyny i zapobieganie ich powstawaniu. Czynniki biotyczne i abiotyczne a gradacje owadów. Masowe pojawy szkodników w wybranych uprawach rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni.
T-A-2Ocena stopnia zagrożenia wybranych upraw rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni przez szkodniki o największym znaczeniu gospodarczym.
T-W-1Epidemie w uprawach roślin. Elementy składowe epidemii. Infekcyjność i patogeniczność patogenów; sposoby rozprzestrzeniania patogenów.
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia przedmiotowe
M-1wykład
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena formująca: ocena z prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi zdiagnozować ważniejsze agrofagi odpowiedzialne za epidemie i gradacje w uprawach roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O22_K01Ma świadomość potrzeby uzupełniania wiedzy w zakresie medycyny roślin. Potrafi podejmować trafne decyzje dotyczące integrowanej ochrony roślin, pracując samodzielnie lub zespołowo.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K03jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z przyczynami powastawania epidemii chorób i gradacji szkodników na obszarach uprawnych i terenach zieleni, w powiązaniu z czynnikami biotycznymi i abiotycznymi oraz ich skutkami ekonomicznymi.
Treści programoweT-A-1Analiza czynników wpływajacych na rozwój i przebieg epidemii ważniejszych chorób pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i wywoływanego przez organizmy grzybopodobne i grzyby w wybranych uprawach roślin.
T-W-4Gradacja szkodników - przyczyny i zapobieganie ich powstawaniu. Czynniki biotyczne i abiotyczne a gradacje owadów. Masowe pojawy szkodników w wybranych uprawach rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni.
T-W-1Epidemie w uprawach roślin. Elementy składowe epidemii. Infekcyjność i patogeniczność patogenów; sposoby rozprzestrzeniania patogenów.
T-W-3Rodzaje epidemii. Modelowanie komputerowe w prognozowaniu epidemii.
T-A-2Ocena stopnia zagrożenia wybranych upraw rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni przez szkodniki o największym znaczeniu gospodarczym.
T-W-2Rola poszczególnych składowych w rozwoju epidemii. Sposoby pomiaru rozwoju epidemii.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Świadomie poszerza wiedzę dotyczącą epidemiologii i gradacji agrofagów.
3,5
4,0
4,5
5,0