Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C33_U01 | posiada umiejętność poprawnego doboru metod ekologicznych skutecznych w zwalczaniu agrofagów w ważnych gospodarczo rodzajach upraw kierując się względami ekonomicznymi i wymogami stawianymi przed gospodarstwami o statusie gospodarstw ekologicznych i umiejętność ich praktycznego zastosowania |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_U12 | potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin |
---|
MR_1A_U08 | umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin |
MR_1A_U07 | potrafi zidentyfikować organizmy pożyteczne i skorelować ich występowanie z żywicielami w określonym środowisku oraz zastosować metody wspierające naturalny opór środowiska względem agrofagów |
MR_1A_U11 | posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-2 | zapoznanie studenta z wymogami stawianymi uprawom ekologicznym i płodom rolnym pochodzącym z upraw ekologicznych |
---|
C-1 | zapoznanie studentów z metodami ekologicznego zwalczania agrofagów, w tym dopuszczonymi w uprawach o charakterze ekologicznym |
Treści programowe | T-L-1 | Opracowanie wskazówek i zaleceń zwalczania wybranych, ważnych gospodarczo, chorób roślin uprawnych powodowanych przez bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby metodami ekologicznymi (dopuszczonymi w uprawach o statusie upraw ekologicznych) |
---|
T-W-1 | Warunki zaklasyfikowania uprawy do grupy upraw ekologicznych. Porównanie jakości płodów rolnych pochodzących z upraw prowadzonych metodą ekologiczną i tradycyjną. Ekologiczne niechemiczne metody zapobiegania i zwalczania chorób roślin. Bakteriocydy i fungicydy dopuszczone do użycia w uprawach ekologicznych i ograniczenia w ich stosowaniu. Kontrola jakości płodów rolnych - pozostałości pestycydów i mykotoksyny. |
T-L-2 | Opracowanie programu ochrony wybranych ekologicznych upraw sadowniczych, ogrodniczych i rolniczych przed szkodnikami. Niechemiczne metody ochrony drzew i krzewów w warunkach miejskich. |
T-W-2 | Ekologiczne podstawy zwalczania szkodników roślin. Metody stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników roślin. Biopreparaty - sposoby ich formulacji i zastosowanie w praktyce. Wykorzystanie roślin i wyciągów roślinnych w ochronie przed szkodnikami. Środki owadobójcze dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych. |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny |
---|
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-2 | wykład problemowy |
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z ćwiczeń |
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | nie umie dobierać metod ekologicznych w celu ochrony upraw przed ważniejszymi agrofagami; nie umie praktycznie stosować ekologicznych metod ochrony roślin |
3,0 | ma umiejętność doboru metod ekologicznych w celu ochrony upraw przed ważniejszymi agrofagami; umie praktycznie stosować ekologiczne metody ochrony roślin |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |