Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)
Sylabus przedmiotu Integrowane metody ochrony roślin rolniczych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Medycyna roślin | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Integrowane metody ochrony roślin rolniczych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>, Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student posiada wiedzę z przedmiotów: prawne uwarunkowania w ochronie roślin, podstawy technik laboratoryjnych w diagnostyce agrofagów, herbologia, wirusologia i choroby wirusowe roślin, entomologia ogólna i stosowana, monitoring patogenów i szkodników roślin, genetyka i hodowla odpornościowa roślin, podstwy produkcji roślin rolniczych, bakteriologia i choroby bakteryjne roślin, chorobotwórcze pierwotniaki, grzyby i organizmy grzybopodobne, diagnostyka szkodników roślin rolniczych, ogrodniczych i terenów zieleni. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie wpływu czynników agrotechnicznych na zdrowotność roślin i zachwaszczenie upraw roślin rolniczych |
C-2 | Zaznajomienie z metodami ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami. |
C-3 | Opanowanie umiejetności zastosowania integrowanej ochrony roślin rolniczych przed patogenami, szkodnikami i chwastami. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Opracowywanie strategii integrowanej ochrony roślin rolniczych (ziemniak, zboża, burak, rzepak, rośliny motylkowe) przed najgroźniejszymi sprawcami chorób. | 10 |
T-A-2 | Diagnostyka najważniejszych szkodników roślin rolniczych (rzepak ozimy, ziemniak i burak, rośliny motylkowe) i ich zwalczanie w zintegrowanej ochronie roslin. | 10 |
T-A-3 | Zastosowanie integrowanej metody ograniczania zachwaszczenia w wybranych gatunkach roślin rolniczych. | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota i definicja integrowanej ochrony roślin rolniczych przed chorobami. Agrotechniczne, fizyczne i biologiczne metody ochrony roślin przed chorobami. Rola hodowli odpornościowej w zwalczaniu chorób roślin. Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Stosowanie biologicznych i chemicznych preparatów w integrowanej ochronie roślin rolniczych przed chorobami. | 10 |
T-W-2 | Strategie ochrony roślin. Integrowane metody ograniczania szkodników w uprawach rolniczych z wykorzystaniem metod niechemicznych i chemicznych. Dobór odpowiednich środków ochrony roślin w zależności od prognoz pojawu szkodnika i celu uprawy roślin. Biologiczne metody w integrowanych programach ochrony roślin rolniczych. | 10 |
T-W-3 | Zasady i podstawy integrowanej metody ochrony roślin przed zachwaszczeniem. Wpływ czynników agrotechniczych na kształtowanie zbiorowisk chwastów. Przeglad współczesnych metod ograniczenia zachwaszczenia. Aktualne tendencje zmian w produkcji i stosowaniu herbicydów. Technika stosowania herbicydów - oblicznie dawki herbicydu na jednostkę powierzchni, uzdatnianie wody do oprysku, kalibracja opyskiwacza, możliwość łącznego stosowania pestycydów i nawożenia roślin. Zalecenia integrowanej metody ograniczenia zachwaszczenie w poszczególnych gatunkach roślin rolniczych. | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | udział w konsultacjach | 5 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia teści programowych ćwiczeń | 15 |
A-A-4 | studiowanie zalecenej literatury | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | studiowanie poleconej literatury dotyczacej przedmiotu | 15 |
A-W-3 | udział w konsultacjach | 5 |
A-W-4 | przygotowanie do egzaminu z treści przedmiotowych z wykładów | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe |
M-3 | pokaz |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z treści programowych wykładów. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C24_W01 Student ma podstawową wiedzę dotyczącą szkodników, chorób roślin rolniczych oraz chwastów, ich wpływu na ograniczenie produkcji rolniczej, potrafi ję wykorzystać w formie indywidualnej przedsiębiorczości. | MR_1A_W07, MR_1A_W09 | R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-2 | T-W-2, T-W-1, T-W-3 | M-2, M-1, M-3 | S-3, S-2, S-1 |
MR_1A_C24_W02 Student ma podstawową wiedzę o wpłwie czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój poszczególnych gatunków roślin rolniczych oraz ich kontroli. | MR_1A_W10, MR_1A_W11 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-3, S-1 |
MR_1A_C24_W03 Student posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych oraz ochronie przed agrofagami i chwastami w systemach integrowanych. | MR_1A_W12, MR_1A_W13 | R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-2 | T-W-2, T-W-1, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-3, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C24_U01 Student potrafi dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin wykorzystując dostępne technologie w agrotechnice roślin rolniczych. | MR_1A_U08, MR_1A_U11 | R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-3 | T-A-1, T-A-3, T-A-2 | M-2 | S-2, S-3, S-1 |
MR_1A_C24_U02 Student potrafi dostrzec i ocenić zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się podmiotami związanymi z ochroną środowiska i ochroną roślin. | MR_1A_U03, MR_1A_U12 | R1A_U02, R1A_U05 | InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04 | C-3 | T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-2 | S-2, S-3, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C24_K01 Student potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska. | MR_1A_K04 | R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01 | C-3, C-1, C-2 | T-A-2, T-A-1, T-A-3 | M-1, M-3, M-2 | S-1, S-3, S-2 |
MR_1A_C24_K02 Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej oraz ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej i wpływu pestycydów na środowisko | MR_1A_K05, MR_1A_K06 | R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01 | C-2, C-3, C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-3, M-2, M-1 | S-1, S-2, S-3 |
MR_1A_C24_K03 Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie roślin | MR_1A_K02, MR_1A_K08 | R1A_K04, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-3 | T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C24_W01 Student ma podstawową wiedzę dotyczącą szkodników, chorób roślin rolniczych oraz chwastów, ich wpływu na ograniczenie produkcji rolniczej, potrafi ję wykorzystać w formie indywidualnej przedsiębiorczości. | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową wiedzę o najczęśiej występujących agrofagach na najważniejszych roślinach roliczych oraz zachwaszczających je roślinach segetalnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_C24_W02 Student ma podstawową wiedzę o wpłwie czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój poszczególnych gatunków roślin rolniczych oraz ich kontroli. | 2,0 | |
3,0 | student zna wpływ niektórych czynników abiotycznych i biotycznych na wzrost i rozwój najważnieszych gospodrarczo roślinach rolniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_C24_W03 Student posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych oraz ochronie przed agrofagami i chwastami w systemach integrowanych. | 2,0 | |
3,0 | student zna znaczenie organizmów pożytecznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C24_U01 Student potrafi dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin wykorzystując dostępne technologie w agrotechnice roślin rolniczych. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi integrować metody ochrony roślin conajmniej dla jednego gatunku z każdej grupy roślin rolniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_C24_U02 Student potrafi dostrzec i ocenić zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się podmiotami związanymi z ochroną środowiska i ochroną roślin. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi dostrzec zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin oraz porozumieć się chociażby z jednym podmiotem związanym z ochroną środowiska i ochroną roślin. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C24_K01 Student potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wdrażać zasady integrowanej ochrony roślin dla nietórych patogenów i gatunków roślin rolniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_C24_K02 Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej oraz ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej i wpływu pestycydów na środowisko | 2,0 | |
3,0 | Student zdaje sobie sprawę ze społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej lecz nie czuje się w pełni odpowiedzialny za ryzyko niekorzystnego wpływu pestycydów na środowisko | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_C24_K03 Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie roślin | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi podejmować prawidłowe działania w integrowanej ochronie najważniejszych gospodraczo roslinach rolniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Mrówczyński M. (red.), Integrowana ochrona upraw rolniczych. Postawy integrowanej ochrony, PWRiL, Poznań, 2013, Tom I
- Woznica Z., Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów, PWRiL Poznan, Poznan, 2008
- Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2001
- Häni F. Popow G., Reinhard H., Schwarz A., Tanner, Vorlet., Ochrona roslin rolniczych w uprawie integrowanej, PWRiL Warszawa, Warszawa, 1998
- Kochman J., Wegorek W., Ochrona roślin, Plantpress Kraków, Kraków, 1997
- Mrówczyński M. (red.), Integrowana ochrona upraw rolniczych. Zastosowanie integrowanej ochrony, PWRiL, Poznań, 2013, Tom II
Literatura dodatkowa
- Błaszkowski J., Tadych M., Madej T., Przewodnik do zajęć z fitopatologii, AR w Szczecinie, Szczecin, 1999
- Zalecenia ochrony roślin, IOR Poznań, Poznań, 2014
- Pruszyński S., Bartkowski J., Pruszyński G., Integrowana ochrona roślin w zarysie, CDR w Brwinowie, oddział w Poznaniu, Poznań, 2012