Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Pielęgnacja i podstawy produkcji roślin ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pielęgnacja i podstawy produkcji roślin ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 10 1,00,20zaliczenie
wykładyW3 30 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 20 2,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe wiadomościz z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z produkcją ogrodniczą w Polsce i na świecie
C-2Zapoznanie z metodami produkcji i pielęgnacji warzyw i owoców
C-3Zapoznanie z najważniejszymi gatunkami i odmianami warzyw oraz roślin sadowniczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka podstawowych grup, gatunków i odmian warzyw i roślin sadowniczych20
20
laboratoria
T-L-1Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw i roślin sadowniczych. Cechy odmianowe i jakościowe warzyw i owoców10
10
wykłady
T-W-1Produkcja ogrodnicza w Polsce i na świecie. Metody produkcji warzyw i owoców. Pielęgnacja warzyw i roślin sadowniczych. Ochrona plantacji przed wpływem abiotycznych czynników środowiskowych. Asortyment gatunków oraz cechy produkcyjne i użytkowe warzyw i roślin sadowniczych.30
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2konsultacje10
A-A-3przygotowanie do zajeć audytoryjnych10
A-A-4studiowanie literatury z zakresu przedmiotu10
A-A-5przygotowanie do zaliczenia10
60
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć laboratoryjnych6
A-L-3konsultacje6
A-L-4przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń8
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje4
A-W-3studiowanie literatury z zakresu przedmiotu14
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu12
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-4Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C09_W01
zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin sadowniczych i warzyw
MR_1A_W07, MR_1A_W09, MR_1A_W13R1A_W02, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-2, C-1T-W-1, T-L-1M-2, M-1, M-4, M-3S-2, S-1
MR_1A_C09_W02
student zna podstawowe grupy, gatunki i odmiany warzyw i roslin sadowniczych
MR_1A_W11R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04InzA_W02, InzA_W03C-3T-A-1, T-L-1M-4, M-3, M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C09_U01
Umie zaplanować metody produkcji i pielęgnacji najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
MR_1A_U05, MR_1A_U09, MR_1A_U10, MR_1A_U12R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-2, C-1, C-3T-W-1, T-L-1, T-A-1M-1, M-3, M-2, M-4S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C09_K01
Odpowiednio okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
MR_1A_K01, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K08R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-3, C-2T-W-1, T-L-1, T-A-1M-2, M-1, M-3, M-4S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C09_W01
zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin sadowniczych i warzyw
2,0
3,0zna podstawowe metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin sadowniczych i warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_C09_W02
student zna podstawowe grupy, gatunki i odmiany warzyw i roslin sadowniczych
2,0
3,0student zna w stopniu dostatecznym podstawowe grupy, gatunki i odmiany warzyw i roslin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C09_U01
Umie zaplanować metody produkcji i pielęgnacji najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie zaplanować podstawowe metody produkcji i pielęgnacji najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C09_K01
Odpowiednio okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
2,0
3,0Dostatecznie okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Orłowski M. (red), Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 2000
  2. Orłowski M. Kołota E. (red.), Uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 1999
  3. Knaflewski M. (red.), Ogólna uprawa warzyw, PWRiL, Poznań, 2007
  4. Pieniążek S. A. (red.), Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
  5. Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  6. Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa, Sad Nowoczesny, Owoce Warzywa Kwiaty, Działkowiec, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka podstawowych grup, gatunków i odmian warzyw i roślin sadowniczych20
20

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw i roślin sadowniczych. Cechy odmianowe i jakościowe warzyw i owoców10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja ogrodnicza w Polsce i na świecie. Metody produkcji warzyw i owoców. Pielęgnacja warzyw i roślin sadowniczych. Ochrona plantacji przed wpływem abiotycznych czynników środowiskowych. Asortyment gatunków oraz cechy produkcyjne i użytkowe warzyw i roślin sadowniczych.30
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2konsultacje10
A-A-3przygotowanie do zajeć audytoryjnych10
A-A-4studiowanie literatury z zakresu przedmiotu10
A-A-5przygotowanie do zaliczenia10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć laboratoryjnych6
A-L-3konsultacje6
A-L-4przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje4
A-W-3studiowanie literatury z zakresu przedmiotu14
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C09_W01zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin sadowniczych i warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z metodami produkcji i pielęgnacji warzyw i owoców
C-1Zapoznanie z produkcją ogrodniczą w Polsce i na świecie
Treści programoweT-W-1Produkcja ogrodnicza w Polsce i na świecie. Metody produkcji warzyw i owoców. Pielęgnacja warzyw i roślin sadowniczych. Ochrona plantacji przed wpływem abiotycznych czynników środowiskowych. Asortyment gatunków oraz cechy produkcyjne i użytkowe warzyw i roślin sadowniczych.
T-L-1Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw i roślin sadowniczych. Cechy odmianowe i jakościowe warzyw i owoców
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-4Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna podstawowe metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin sadowniczych i warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C09_W02student zna podstawowe grupy, gatunki i odmiany warzyw i roslin sadowniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z najważniejszymi gatunkami i odmianami warzyw oraz roślin sadowniczych
Treści programoweT-A-1Charakterystyka podstawowych grup, gatunków i odmian warzyw i roślin sadowniczych
T-L-1Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw i roślin sadowniczych. Cechy odmianowe i jakościowe warzyw i owoców
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna w stopniu dostatecznym podstawowe grupy, gatunki i odmiany warzyw i roslin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C09_U01Umie zaplanować metody produkcji i pielęgnacji najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U05potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z metodami produkcji i pielęgnacji warzyw i owoców
C-1Zapoznanie z produkcją ogrodniczą w Polsce i na świecie
C-3Zapoznanie z najważniejszymi gatunkami i odmianami warzyw oraz roślin sadowniczych
Treści programoweT-W-1Produkcja ogrodnicza w Polsce i na świecie. Metody produkcji warzyw i owoców. Pielęgnacja warzyw i roślin sadowniczych. Ochrona plantacji przed wpływem abiotycznych czynników środowiskowych. Asortyment gatunków oraz cechy produkcyjne i użytkowe warzyw i roślin sadowniczych.
T-L-1Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw i roślin sadowniczych. Cechy odmianowe i jakościowe warzyw i owoców
T-A-1Charakterystyka podstawowych grup, gatunków i odmian warzyw i roślin sadowniczych
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie zaplanować podstawowe metody produkcji i pielęgnacji najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C09_K01Odpowiednio okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z produkcją ogrodniczą w Polsce i na świecie
C-3Zapoznanie z najważniejszymi gatunkami i odmianami warzyw oraz roślin sadowniczych
C-2Zapoznanie z metodami produkcji i pielęgnacji warzyw i owoców
Treści programoweT-W-1Produkcja ogrodnicza w Polsce i na świecie. Metody produkcji warzyw i owoców. Pielęgnacja warzyw i roślin sadowniczych. Ochrona plantacji przed wpływem abiotycznych czynników środowiskowych. Asortyment gatunków oraz cechy produkcyjne i użytkowe warzyw i roślin sadowniczych.
T-L-1Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw i roślin sadowniczych. Cechy odmianowe i jakościowe warzyw i owoców
T-A-1Charakterystyka podstawowych grup, gatunków i odmian warzyw i roślin sadowniczych
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
M-4Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dostatecznie okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0