Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C09_U01 | Umie zaplanować metody produkcji i pielęgnacji najważniejszych
gatunków warzyw i roślin sadowniczych |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_U05 | potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju |
---|
MR_1A_U09 | potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu |
MR_1A_U10 | potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska |
MR_1A_U12 | potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-2 | Zapoznanie z metodami produkcji i pielęgnacji warzyw i owoców |
---|
C-1 | Zapoznanie z produkcją ogrodniczą w Polsce i na świecie |
C-3 | Zapoznanie z najważniejszymi gatunkami i odmianami warzyw oraz roślin sadowniczych |
Treści programowe | T-W-1 | Produkcja ogrodnicza w Polsce i na świecie. Metody produkcji warzyw i owoców. Pielęgnacja warzyw i roślin sadowniczych. Ochrona plantacji przed wpływem abiotycznych czynników środowiskowych. Asortyment gatunków oraz cechy produkcyjne i użytkowe warzyw i roślin sadowniczych. |
---|
T-L-1 | Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw i roślin sadowniczych. Cechy odmianowe i jakościowe warzyw i owoców |
T-A-1 | Charakterystyka podstawowych grup, gatunków i odmian warzyw i roślin sadowniczych |
Metody nauczania | M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie) |
---|
M-3 | Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-4 | Metody praktyczne (ćwiczenia laboratoryjne) |
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | W stopniu dostatecznym umie zaplanować podstawowe metody produkcji i pielęgnacji najważniejszych gatunków warzyw i roślin sadowniczych |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |