Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agronomia (S3)

Sylabus przedmiotu Ocena wpływu czynników siedliskowych i agrotechnicznych na właściwości ziarna w oparciu o analityczne metody oceny jakości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agronomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Ocena wpływu czynników siedliskowych i agrotechnicznych na właściwości ziarna w oparciu o analityczne metody oceny jakości
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Sławomir Stankowski <Slawomir.Stankowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 12 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zasad agrotechniki zbóż

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z wpływem czynników siedliskowych na jakość ziarna
C-2Zapoznanie studenta z mozliwościami kształtowania jakości ziarna poprzez stosowanie zabiegów agrotechnicznych
C-3Nauczenie oceny jakości przy wykorzystaniu metod instrumentalnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Produkcja i wykorzystanie zbóż na świecie i w Polsce1
T-K-2Charakterystyka i wykorzystanie ziarna zbóż2
T-K-3Czynniki siedliskowe a jkość ziarna zbóż2
T-K-4czynniki agrotechniczne a jakość ziarna zbóż2
T-K-5Metody oceny właściwości fizycznych ziarna2
T-K-6Metody pośrednie oceny jakości ziarna1
T-K-7Metody reologiczne oceny jakości ziarna1
T-K-8Metody bezpośrednie oceny jakości ziarna1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Udział w zajęciach12
A-K-2praca własna z literaturą18
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład Konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: prace kontrolne
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_3A_C06-2_W01
Ma pogłębioną wiedzę w zakresie nowych technologii w ocenie jakości ziarna
ROL_3A_W07, ROL_3A_W05C-1, C-2T-K-3, T-K-4, T-K-1, T-K-2M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_3A_C06-2_U01
Posiada umiejętności w zakresie wykorzystania metod instrumentanych w ocenie jakości ziarna
ROL_3A_U05, ROL_3A_U04C-3T-K-8, T-K-5, T-K-6, T-K-7M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_3A_C06-2_K01
Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości
ROL_3A_K02C-3T-K-8, T-K-3, T-K-4M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_3A_C06-2_W01
Ma pogłębioną wiedzę w zakresie nowych technologii w ocenie jakości ziarna
2,0
3,0Ma wiedzę z zakresu możliwości kształtowania jakości imetod oceny jakości ziarna
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_3A_C06-2_U01
Posiada umiejętności w zakresie wykorzystania metod instrumentanych w ocenie jakości ziarna
2,0
3,0Potrafi wykorzystać metody instrumentalne do oceny jakości ziarna
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_3A_C06-2_K01
Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości
2,0
3,0Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Praca zbiorowa pod red Jakubczyk T, Haber T, Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1983

Literatura dodatkowa

  1. Anonim, ICC-- Standarts, ICC, Vienna, 2007

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Produkcja i wykorzystanie zbóż na świecie i w Polsce1
T-K-2Charakterystyka i wykorzystanie ziarna zbóż2
T-K-3Czynniki siedliskowe a jkość ziarna zbóż2
T-K-4czynniki agrotechniczne a jakość ziarna zbóż2
T-K-5Metody oceny właściwości fizycznych ziarna2
T-K-6Metody pośrednie oceny jakości ziarna1
T-K-7Metody reologiczne oceny jakości ziarna1
T-K-8Metody bezpośrednie oceny jakości ziarna1
12

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Udział w zajęciach12
A-K-2praca własna z literaturą18
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_3A_C06-2_W01Ma pogłębioną wiedzę w zakresie nowych technologii w ocenie jakości ziarna
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyROL_3A_W07Ma pogłębioną wiedzę z zakresu stosowania nowoczesnych technologii i technik w praktyce rolniczej, ogrodniczej i ochronie środowiska.
ROL_3A_W05Ma zintegrowaną wiedzę pozwalającą na organizację badań naukowych, uwzględniających dobór odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału przyrody oraz poprawy jakości życia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z wpływem czynników siedliskowych na jakość ziarna
C-2Zapoznanie studenta z mozliwościami kształtowania jakości ziarna poprzez stosowanie zabiegów agrotechnicznych
Treści programoweT-K-3Czynniki siedliskowe a jkość ziarna zbóż
T-K-4czynniki agrotechniczne a jakość ziarna zbóż
T-K-1Produkcja i wykorzystanie zbóż na świecie i w Polsce
T-K-2Charakterystyka i wykorzystanie ziarna zbóż
Metody nauczaniaM-1Wykład Konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: prace kontrolne
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzę z zakresu możliwości kształtowania jakości imetod oceny jakości ziarna
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_3A_C06-2_U01Posiada umiejętności w zakresie wykorzystania metod instrumentanych w ocenie jakości ziarna
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyROL_3A_U05Wykazuje się umiejętnością wykorzystania specyficz-nych technik przy opracowywaniu nowych technolo-gii prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału przyrody oraz jakości życia człowieka.
ROL_3A_U04Samodzielnie dokonuje krytycznej i oryginalnej analizy problemów z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej oraz kształtowania i ochrony środowiska, uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne.
Cel przedmiotuC-3Nauczenie oceny jakości przy wykorzystaniu metod instrumentalnych
Treści programoweT-K-8Metody bezpośrednie oceny jakości ziarna
T-K-5Metody oceny właściwości fizycznych ziarna
T-K-6Metody pośrednie oceny jakości ziarna
T-K-7Metody reologiczne oceny jakości ziarna
Metody nauczaniaM-1Wykład Konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: prace kontrolne
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wykorzystać metody instrumentalne do oceny jakości ziarna
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_3A_C06-2_K01Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyROL_3A_K02Ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej za realizację przyjętej koncepcji zdrowej żywności, z zachowaniem środowiska naturalnego.
Cel przedmiotuC-3Nauczenie oceny jakości przy wykorzystaniu metod instrumentalnych
Treści programoweT-K-8Metody bezpośrednie oceny jakości ziarna
T-K-3Czynniki siedliskowe a jkość ziarna zbóż
T-K-4czynniki agrotechniczne a jakość ziarna zbóż
Metody nauczaniaM-1Wykład Konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: prace kontrolne
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości
3,5
4,0
4,5
5,0