Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ME_1A_C28_W01 | Zna glówne zasady, metody narzedzia oraz uwarunkowania
wspomagajace proces zarzadzania w przedsiebiorstwie. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ME_1A_W08 | Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej. |
---|
ME_1A_W11 | Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju różnych form indywidualnej przedsiębiorczości. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | T1A_W08 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
---|
T1A_W09 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
T1A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; umie korzystać z zasobów informacji patentowej |
T1A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
---|
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
Cel przedmiotu | C-1 | Znajomość systemowego podejścia do funkcjonowania firmy |
---|
C-4 | Zapoznanie z teoria i technikami motywacyjnymi wykorzystywanymi w organizacajch. |
C-5 | Zapoznanie z podstawowymi elementami kontrolowania - formami kontroli wyastepujacymi w organizacjach. |
C-8 | Zapoznanie z zasadami i metodami stosowanymi w ramach funkcji planowania, organizowania, zatrudniania, kierowania i kontroli procesu zarzadzania. |
C-7 | Zapoznanie z wybranymi koncepcjami i metodami zarzadzania. Metody klasyc zne i współczesne. |
Treści programowe | T-W-5 | Systemy motywacyjne w organizacji: istota motywowania ludzi, potrzeba jako zródlo motywacji, teorie motywacji, strategie motywacji, zasady skutecznej motywacji, sytuacyjne podejscie do stylów kierowania, motywowanie w pobudzaniu ludzi do działania. |
---|
T-W-6 | Władza, autorytet i przywództwo: władza w organizacjach i jej zródła, znaczenie przywództwa, siatka kierownicza, style przywództwa, podstawowe koncepcje dotyczace stylów kieowania i ich skutecznosci. |
T-W-2 | Organizacja jako system otwarty. Funkcje zarządzania, planowanie, organizowanie, zatrudnianie, kierowanie personelem (informowanie, motywowanie, przywództwo) |
T-W-1 | Istota zarzadzania: interpretacja zarzadzania, proces zarzadzania, tendencje w zarzadzaniu, sterowanie, kierowanie a zarzadzanie, kierowanie i kierownicy, istota pracy kierowniczej, główne role i umiejetnosci. Kierunki i szkoły we współczesnej nauce zarzadzania. |
T-W-11 | Klasyczne i współczesne metody zarządzania. |
T-W-8 | Proces podejmowania decyzji: podjecie decyzji, model procesu podejmowania decyzji, racjonalnosc decyzji i jej ograniczenia, rola zespołowego rozwiazywania problemów i udziału specjalistów w procesach decyzyjnych, bariery w podejmowaniu decyzji, informacyjne wsparcie procesów decyzyjnych. |
T-W-3 | Zarzadzanie zasobami firmy: pojecie zasobów, klasyfikacja zasobów, informacja o zasobach, alokacja zasobów i jej wpływ na lokalizacje przedsiebiorstw. Zarządzanie procesami w firmie. |
T-W-4 | Planowanie i budowanie strategii firmy: definicje strategii, deklaracja misji i wizji rozwoju organizacji, cel starategicznego działania w biznesie. Organizowanie - cele i zadania: rodzaje struktur organizacyjnych, odpowiedniosc struktur do modelu zarzadzania: organizacja statyczna, dynamiczna i przestrzenna. |
T-W-9 | Kultura organizacyjna w firmie, pojęcia, części składowe, pozytywne i negatywne oddziaływanie kultury organizacyjnej na funkcjonowanie firmy.
Odpowiedzialnosc społeczna i etyka organizacji: etyka w miejscu pracy, skutki odpowiedzialnosci społecznej. |
T-W-10 | Kierowanie zmianami organizacyjnymi: obszary zmian w organizacji, zarzadzanie zmianami, innowacje jako zródło zmian, doskonalenie organizacji, restrukturyzacja przedsiebiorstwa, reengineering. |
T-W-7 | Kontrola: pojecie, cele i zadania, formy kontroli. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-2 | Pogadanka |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Aktywność na wykładach. |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Nie spełnia wymagań na ocenę 3,0. |
3,0 | Ma podstawową wiedzę o podstawowych zasadach, metodach oraz narzędziach wspomagających proces zarządzania w przedsiębiorstwie. |
3,5 | Student ma wiezę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 a 4,0. |
4,0 | Ma podstawową wiedzę o głównych zasadach, metodach oraz narzędziach wspomagających proces zarządzania w przedsiębiorstwie. |
4,5 | Student ma wiezę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 a 5,0. |
5,0 | Ma wiedzę o głównych zasadach, metodach, uwarunkowaniach oraz narzędziach wspomagających proces zarządzania w przedsiębiorstwie. |