Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)
Sylabus przedmiotu Organizacja imprez turystycznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych, nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Organizacja imprez turystycznych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw turystyki i rekreacji oraz organizacji i zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie umiejętności zorganizowania imprezy turystycznej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Zasady projektowania imprez turystycznych | 2 |
T-K-2 | Podróżowanie jako element gospodarki a problematyka obsługi ruchu turystycznego | 2 |
T-K-3 | Dokumentacja obsługi ruchu turystycznego oraz imprez turystycznych, umowy | 2 |
T-K-4 | Zasady rozliczeń finansowych, kalkulacja imprez | 2 |
T-K-5 | Opracowanie projektu organizacyjnego i koncepcji imprezy turystycznej | 2 |
T-K-6 | Przygotowanie dokumentacji projektowanej imprezy turystycznej | 2 |
T-K-7 | Kalkulacja kosztów projektowanej imprezy turystycznej | 2 |
T-K-8 | Prezentacja założeń organizacyjno-ekonomicznych projektowanej imprezy | 2 |
T-K-9 | Zamawianie świadczeń turystycznych | 2 |
T-K-10 | Czynniki wpływające na charakter imprezy | 2 |
T-K-11 | Skuteczna komunikacja w grupie i systemy informatyczne w obsłudze ruchu turystycznego | 2 |
T-K-12 | Specyfika pilotażu i organizacji wycieczek zagranicznych | 2 |
24 | ||
zajęcia terenowe | ||
T-T-1 | Zajecia terenowe - zorganizowanie imprezy turystycznej (wyjazd studyjny, piesza wycieczka po mieście, konferencja turystyczna | 6 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Udział w konwersatoriach | 24 |
A-K-2 | Przygotowanie projektu na wystąpienie publiczne | 15 |
A-K-3 | Studiowanie wskazanej literatury | 7 |
A-K-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
61 | ||
zajęcia terenowe | ||
A-T-1 | Wyjazdy poza uczelnie | 6 |
A-T-2 | Przygotowanie do zajęć terenowych - zapoznanie się z liczbą biur podróży, innych instytucji działających z obsłudze turystyki przyjazdowej i wyjazdowej. | 10 |
A-T-3 | Przygotowanie do zorganizowania konferencji - imprezy turystycznej | 10 |
A-T-4 | Harmonogram zajęć | 5 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Pogadanka z wystapienia multimedialnymi, case study |
M-2 | Zajęcia terenowe, wyjazd studyjny, piesza wycieczka po mieście, konferencja turystyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: Ocena prezentacji publicznej projektu studenta |
S-3 | Ocena formująca: Ocena kolokwium zaliczeniowego |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń - wypadkowa ocen cząstkowych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E15_W01 Uzyskał wiedzę o organizacji imprezy turystycznej | TiR_1A_W11, TiR_1A_W02, TiR_1A_W03, TiR_1A_W04 | P1A_W01, P1A_W03, P1A_W04, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W09, S1A_W11 | C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-8, T-K-9, T-K-10, T-K-11, T-K-12, T-T-1 | M-1, M-2 | S-1, S-3, S-4 |
TiR_1A_E15_W02 Posiadł podstawy komunikacji interpersonalnej w turystyce | TiR_1A_W10, TiR_1A_W06, TiR_1A_W09 | P1A_W01, P1A_W02, P1A_W04, P1A_W05, S1A_W06 | C-1 | T-K-11 | M-1, M-2 | S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E15_U01 Przygotowanie projektu imprezy turystycznej i jego prezentacja | TiR_1A_U07, TiR_1A_U08, TiR_1A_U09, TiR_1A_U10 | P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, S1A_U07, S1A_U08, S1A_U09, S1A_U10, S1A_U11 | C-1 | T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-8 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E15_K01 Posiada umiejętności praktycznej organizacji imprezy i jej kalkulacji ekonom. | TiR_1A_K04, TiR_1A_K07, TiR_1A_K08 | P1A_K01, P1A_K03, P1A_K06, P1A_K07, P1A_K08, S1A_K04, S1A_K07 | C-1 | T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-12 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E15_W01 Uzyskał wiedzę o organizacji imprezy turystycznej | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_E15_W02 Posiadł podstawy komunikacji interpersonalnej w turystyce | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E15_U01 Przygotowanie projektu imprezy turystycznej i jego prezentacja | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E15_K01 Posiada umiejętności praktycznej organizacji imprezy i jej kalkulacji ekonom. | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kruczek Z., Obsługa ruchu turystycznego, Krakowska Szkola Hotelarska, Krakow, 2000
- Gołembski G., Vademecum pilota grup turystycznych, Akademia Ekonimiczna w Poznaniu, Poznan, 2001
- Konieczna-Domańska A., Biuro podróży na rynku turystycznym, PWN, Warszawa, 1999
- Wosik L., Górska B., Organizowanie imprez turystycznych, Instytut Technologii Eksploatacji, Radom, 2006
Literatura dodatkowa
- Kaczmarek J., Stasia A., Włodarczyk B., Produkt turystyczny albo jak organizować poznawanie świata. Przewodnik do ćwiczen, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łodz, 2005
- Yale Pat, Działalność touroperatorska, Wiedza i Życie, Warszawa, 2001