Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Logistyka w biznesie

Sylabus przedmiotu Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy zarządzania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Pogłębienie wiedzy z zakresu systematyki organizacyjnej jednostek gospodarczych
C-2Nabywanie umiejętności wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej
C-3Pogłębienie wiedzy z zakresu zasad tworzenia, budowy i typologii struktur organizacyjnych
C-4Zgłębianie procesu projektowania struktury organizacyjnej
C-5Kształtowanie umiejętności organizowania pracy i stanowiska roboczego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Systematyka, rodzaje i formy jednostek gospodarczych2
T-A-2Przesłanki tworzenia i organizowania jednostki gospodarczej1
T-A-3Problemy lokalizacji jednostki gospodarczej3
T-A-4Zasady tworzenia struktury organizacyjnej1
T-A-5Budowa i typologia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych2
T-A-6Projektowanie struktur organizacyjnych w jednostkach gospodarczych3
T-A-7Organizacja pracy i stanowiska roboczego3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie projektu10
A-A-3Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
S-2Ocena podsumowująca: praca z projektem
S-3Ocena formująca: dyskusja propozycji i wyników

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_W01
Student ma wiedzę z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii
E_2A_W02, E_2A_W03S2A_W02, S2A_W03C-3T-A-4, T-A-5M-1S-1
E_2A_O14_W02
Student ma wiedzę z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych
E_2A_W02, E_2A_W03, E_2A_W04S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04C-1T-A-1, T-A-2M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_U01
Student posiada umiejętność wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej
E_2A_U16, E_2A_U01, E_2A_U11S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U07C-2T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-5, T-A-2M-2, M-3S-2, S-3
E_2A_O14_U02
Student posiada umiejętność zorganizowania stanowiska roboczego
E_2A_U03S2A_U02, S2A_U06, S2A_U07C-5T-A-7M-2, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia zasad struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych
E_2A_K03, E_2A_K04, E_2A_K06S2A_K03, S2A_K04, S2A_K07C-3, C-4, C-5, C-1, C-2T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-5, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_W01
Student ma wiedzę z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii
3,0Student potrafi scharakteryzować kilka typów struktur organizacyjnych
3,5Student potrafi scharakteryzować wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych
4,0Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych
4,5Student potrafi charakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych oraz wytłumaczyć ich powiązanie z mechanistycznym i organicznym modelem zarządzania
5,0Student potrafi charakteryzować dokładnie wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych, wytłumaczyć ich powiązanie z mechanistycznym i organicznym modelem zarządzania oraz wybrać najlepszy typ struktury organizacyjnej dla jednostki gospodarczej
E_2A_O14_W02
Student ma wiedzę z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,0Student potrafi wymienić kilka rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,5Student potrafi wymienić wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych
4,0Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych
4,5Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych, a także powiązać je z otoczeniemmikro- i makroekonomicznym jednostki gospodarczej
5,0Student potrafi scharakteryzować dokładnie wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych, a także powiązać e z otoczeniemmikro- i makroekonomicznym jednostki gospodarczej

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_U01
Student posiada umiejętność wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej
2,0Student nie potrafi dokonać wyboru miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
3,0Student potrafi wykorzystać kilka czynników przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
3,5Student potrafi wykorzystać wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
4,0Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
4,5Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej oraz uwzględnić ich znaczenie dla
5,0Student potrafi wykorzystać dokładnie wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej, uwzględnić ich wpływ na jednostkę gospodarczą oraz zależności pomiędzy nimi
E_2A_O14_U02
Student posiada umiejętność zorganizowania stanowiska roboczego
2,0Student nie potrafi zorganizować stanowiska roboczego
3,0Student potrafi wykorzystać kilka czynników przy organizacji stanowiska roboczego
3,5Student potrafi wykorzystać wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego
4,0Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego
4,5Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego oraz uwzględnić jego znaczenie dla jednostki gospodarczej
5,0Student potrafi wykorzystać dokładnie wszystkie czynniki przy czynniki przy organizacji stanowiska roboczego, uwzględnić jego wpływ na jednostkę gospodarczą oraz zależności pomiędzy innymi stanowiskami

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia zasad struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych
2,0Student nie posiada wiedzy zzakresu systematyki rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,0Student potrafi wymienić kilka rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,5Potrafi wykorzystać czynniki przy wyborze lokalizacji jednostki gospodarczej
4,0Potrafi wykorzystać czynniki przy organizacji stanowiska roboczego
4,5Potrafi określić czynniki determinujące funkcje jednostek gospodarczych
5,0Potrafi powiązać silne i słabe strony jednostki gospodarczej z szansami i zagrożeniami płynącymi z otoczenia

Literatura podstawowa

  1. Griffin Ricky W., Podstawy Zarządzania Organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1998
  2. Kożuch Antoni, Dyhdalewicz A., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa, Wyd. Wyższej szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok, 2004, ISBN 83-87981-66-4
  3. Świetlik Włódzimierz, Organizacja przedsiębiorstwa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa, 2004, ISBN 83-86990-31-7

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Systematyka, rodzaje i formy jednostek gospodarczych2
T-A-2Przesłanki tworzenia i organizowania jednostki gospodarczej1
T-A-3Problemy lokalizacji jednostki gospodarczej3
T-A-4Zasady tworzenia struktury organizacyjnej1
T-A-5Budowa i typologia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych2
T-A-6Projektowanie struktur organizacyjnych w jednostkach gospodarczych3
T-A-7Organizacja pracy i stanowiska roboczego3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie projektu10
A-A-3Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_W01Student ma wiedzę z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W02Ma rozszerzoną wiedzę na temat struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną wiedzę w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
E_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę na temat relacji między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
Cel przedmiotuC-3Pogłębienie wiedzy z zakresu zasad tworzenia, budowy i typologii struktur organizacyjnych
Treści programoweT-A-4Zasady tworzenia struktury organizacyjnej
T-A-5Budowa i typologia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii
3,0Student potrafi scharakteryzować kilka typów struktur organizacyjnych
3,5Student potrafi scharakteryzować wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych
4,0Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych
4,5Student potrafi charakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych oraz wytłumaczyć ich powiązanie z mechanistycznym i organicznym modelem zarządzania
5,0Student potrafi charakteryzować dokładnie wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych, wytłumaczyć ich powiązanie z mechanistycznym i organicznym modelem zarządzania oraz wybrać najlepszy typ struktury organizacyjnej dla jednostki gospodarczej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_W02Student ma wiedzę z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W02Ma rozszerzoną wiedzę na temat struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną wiedzę w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
E_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę na temat relacji między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
E_2A_W04Ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną o wybranych kategoriach tych więzi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
Cel przedmiotuC-1Pogłębienie wiedzy z zakresu systematyki organizacyjnej jednostek gospodarczych
Treści programoweT-A-1Systematyka, rodzaje i formy jednostek gospodarczych
T-A-2Przesłanki tworzenia i organizowania jednostki gospodarczej
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,0Student potrafi wymienić kilka rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,5Student potrafi wymienić wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych
4,0Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych
4,5Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych, a także powiązać je z otoczeniemmikro- i makroekonomicznym jednostki gospodarczej
5,0Student potrafi scharakteryzować dokładnie wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych, a także powiązać e z otoczeniemmikro- i makroekonomicznym jednostki gospodarczej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_U01Student posiada umiejętność wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U16Potrafi śledzić i analizować trendy w gospodarce, w tym oceniać efekty rozwoju zrównoważonego na poziomie globalnym, regionalnym i lokalnym
E_2A_U01Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę naukową do interpretacji i wyjaśniania zjawisk społeczno-gospodarczych oraz wzajemnych relacji między nimi
E_2A_U11Samodzielnie proponuje rozwiązania konkretnych problemów i wskazuje w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U01potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi
S2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
Cel przedmiotuC-2Nabywanie umiejętności wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej
Treści programoweT-A-1Systematyka, rodzaje i formy jednostek gospodarczych
T-A-3Problemy lokalizacji jednostki gospodarczej
T-A-4Zasady tworzenia struktury organizacyjnej
T-A-6Projektowanie struktur organizacyjnych w jednostkach gospodarczych
T-A-7Organizacja pracy i stanowiska roboczego
T-A-5Budowa i typologia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych
T-A-2Przesłanki tworzenia i organizowania jednostki gospodarczej
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: praca z projektem
S-3Ocena formująca: dyskusja propozycji i wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi dokonać wyboru miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
3,0Student potrafi wykorzystać kilka czynników przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
3,5Student potrafi wykorzystać wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
4,0Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej
4,5Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej oraz uwzględnić ich znaczenie dla
5,0Student potrafi wykorzystać dokładnie wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej, uwzględnić ich wpływ na jednostkę gospodarczą oraz zależności pomiędzy nimi
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_U02Student posiada umiejętność zorganizowania stanowiska roboczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U03Umie organizować pracę własną i zespołu, dostrzegać problemy i je rozwiązywać
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
Cel przedmiotuC-5Kształtowanie umiejętności organizowania pracy i stanowiska roboczego
Treści programoweT-A-7Organizacja pracy i stanowiska roboczego
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: praca z projektem
S-3Ocena formująca: dyskusja propozycji i wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zorganizować stanowiska roboczego
3,0Student potrafi wykorzystać kilka czynników przy organizacji stanowiska roboczego
3,5Student potrafi wykorzystać wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego
4,0Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego
4,5Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego oraz uwzględnić jego znaczenie dla jednostki gospodarczej
5,0Student potrafi wykorzystać dokładnie wszystkie czynniki przy czynniki przy organizacji stanowiska roboczego, uwzględnić jego wpływ na jednostkę gospodarczą oraz zależności pomiędzy innymi stanowiskami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_2A_O14_K01Kompetencja w zakresie tworzenia zasad struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_K03Określania priorytetów służących do realizacji zadań ustalonych przez siebie lub innych
E_2A_K04Prawidłowej identyfikacji i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
E_2A_K06Myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Pogłębienie wiedzy z zakresu zasad tworzenia, budowy i typologii struktur organizacyjnych
C-4Zgłębianie procesu projektowania struktury organizacyjnej
C-5Kształtowanie umiejętności organizowania pracy i stanowiska roboczego
C-1Pogłębienie wiedzy z zakresu systematyki organizacyjnej jednostek gospodarczych
C-2Nabywanie umiejętności wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej
Treści programoweT-A-1Systematyka, rodzaje i formy jednostek gospodarczych
T-A-3Problemy lokalizacji jednostki gospodarczej
T-A-4Zasady tworzenia struktury organizacyjnej
T-A-6Projektowanie struktur organizacyjnych w jednostkach gospodarczych
T-A-7Organizacja pracy i stanowiska roboczego
T-A-5Budowa i typologia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych
T-A-2Przesłanki tworzenia i organizowania jednostki gospodarczej
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy zzakresu systematyki rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,0Student potrafi wymienić kilka rodzajów i form jednostek gospodarczych
3,5Potrafi wykorzystać czynniki przy wyborze lokalizacji jednostki gospodarczej
4,0Potrafi wykorzystać czynniki przy organizacji stanowiska roboczego
4,5Potrafi określić czynniki determinujące funkcje jednostek gospodarczych
5,0Potrafi powiązać silne i słabe strony jednostki gospodarczej z szansami i zagrożeniami płynącymi z otoczenia