Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Gospodarka turystyczna
Sylabus przedmiotu Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Pogłębienie wiedzy z zakresu systematyki organizacyjnej jednostek gospodarczych |
C-2 | Nabywanie umiejętności wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej |
C-3 | Pogłębienie wiedzy z zakresu zasad tworzenia, budowy i typologii struktur organizacyjnych |
C-4 | Zgłębianie procesu projektowania struktury organizacyjnej |
C-5 | Kształtowanie umiejętności organizowania pracy i stanowiska roboczego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Systematyka, rodzaje i formy jednostek gospodarczych | 2 |
T-A-2 | Przesłanki tworzenia i organizowania jednostki gospodarczej | 1 |
T-A-3 | Problemy lokalizacji jednostki gospodarczej | 3 |
T-A-4 | Zasady tworzenia struktury organizacyjnej | 1 |
T-A-5 | Budowa i typologia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych | 2 |
T-A-6 | Projektowanie struktur organizacyjnych w jednostkach gospodarczych | 3 |
T-A-7 | Organizacja pracy i stanowiska roboczego | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie projektu | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe |
S-2 | Ocena podsumowująca: praca z projektem |
S-3 | Ocena formująca: dyskusja propozycji i wyników |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_W01 Student ma wiedzę z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii | E_2A_W02, E_2A_W03 | S2A_W02, S2A_W03 | C-3 | T-A-4, T-A-5 | M-1 | S-1 |
E_2A_O14_W02 Student ma wiedzę z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych | E_2A_W02, E_2A_W03, E_2A_W04 | S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04 | C-1 | T-A-1, T-A-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_U01 Student posiada umiejętność wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej | E_2A_U16, E_2A_U01, E_2A_U11 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U07 | C-2 | T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-5, T-A-2 | M-2, M-3 | S-2, S-3 |
E_2A_O14_U02 Student posiada umiejętność zorganizowania stanowiska roboczego | E_2A_U03 | S2A_U02, S2A_U06, S2A_U07 | C-5 | T-A-7 | M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_K01 Kompetencja w zakresie tworzenia zasad struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych | E_2A_K03, E_2A_K04, E_2A_K06 | S2A_K03, S2A_K04, S2A_K07 | C-3, C-4, C-5, C-1, C-2 | T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-5, T-A-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_W01 Student ma wiedzę z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii | 2,0 | Student nie posiada wiedzy z zakresu zasad tworzenia struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych oraz ich budowy i typologii |
3,0 | Student potrafi scharakteryzować kilka typów struktur organizacyjnych | |
3,5 | Student potrafi scharakteryzować wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych | |
4,0 | Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych | |
4,5 | Student potrafi charakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych oraz wytłumaczyć ich powiązanie z mechanistycznym i organicznym modelem zarządzania | |
5,0 | Student potrafi charakteryzować dokładnie wszystkie przedstawione typy struktur organizacyjnych, wytłumaczyć ich powiązanie z mechanistycznym i organicznym modelem zarządzania oraz wybrać najlepszy typ struktury organizacyjnej dla jednostki gospodarczej | |
E_2A_O14_W02 Student ma wiedzę z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych | 2,0 | Student nie posiada wiedzy z zakresu systematyki, rodzajów i form jednostek gospodarczych |
3,0 | Student potrafi wymienić kilka rodzajów i form jednostek gospodarczych | |
3,5 | Student potrafi wymienić wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych | |
4,0 | Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych | |
4,5 | Student potrafi scharakteryzować szczegółowo wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych, a także powiązać je z otoczeniemmikro- i makroekonomicznym jednostki gospodarczej | |
5,0 | Student potrafi scharakteryzować dokładnie wszystkie przedstawione rodzaje i formy jednostek gospodarczych, a także powiązać e z otoczeniemmikro- i makroekonomicznym jednostki gospodarczej |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_U01 Student posiada umiejętność wyboru lokalizacji jednostki gospodarczej | 2,0 | Student nie potrafi dokonać wyboru miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej |
3,0 | Student potrafi wykorzystać kilka czynników przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej | |
3,5 | Student potrafi wykorzystać wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej | |
4,0 | Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej oraz uwzględnić ich znaczenie dla | |
5,0 | Student potrafi wykorzystać dokładnie wszystkie czynniki przy wyborze miejsca lokalizacji jednostki gospodarczej, uwzględnić ich wpływ na jednostkę gospodarczą oraz zależności pomiędzy nimi | |
E_2A_O14_U02 Student posiada umiejętność zorganizowania stanowiska roboczego | 2,0 | Student nie potrafi zorganizować stanowiska roboczego |
3,0 | Student potrafi wykorzystać kilka czynników przy organizacji stanowiska roboczego | |
3,5 | Student potrafi wykorzystać wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego | |
4,0 | Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać szczegółowo wszystkie czynniki przy organizacji stanowiska roboczego oraz uwzględnić jego znaczenie dla jednostki gospodarczej | |
5,0 | Student potrafi wykorzystać dokładnie wszystkie czynniki przy czynniki przy organizacji stanowiska roboczego, uwzględnić jego wpływ na jednostkę gospodarczą oraz zależności pomiędzy innymi stanowiskami |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_K01 Kompetencja w zakresie tworzenia zasad struktur organizacyjnych jednostek gospodarczych | 2,0 | Student nie posiada wiedzy zzakresu systematyki rodzajów i form jednostek gospodarczych |
3,0 | Student potrafi wymienić kilka rodzajów i form jednostek gospodarczych | |
3,5 | Potrafi wykorzystać czynniki przy wyborze lokalizacji jednostki gospodarczej | |
4,0 | Potrafi wykorzystać czynniki przy organizacji stanowiska roboczego | |
4,5 | Potrafi określić czynniki determinujące funkcje jednostek gospodarczych | |
5,0 | Potrafi powiązać silne i słabe strony jednostki gospodarczej z szansami i zagrożeniami płynącymi z otoczenia |
Literatura podstawowa
- Griffin Ricky W., Podstawy Zarządzania Organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1998
- Kożuch Antoni, Dyhdalewicz A., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa, Wyd. Wyższej szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok, 2004, ISBN 83-87981-66-4
- Świetlik Włódzimierz, Organizacja przedsiębiorstwa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa, 2004, ISBN 83-86990-31-7