Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S2)

Sylabus przedmiotu Nowoczesne technologie w produkcji polowej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nowoczesne technologie w produkcji polowej
Specjalność technika w rolnictwie, leśnictwie i ochronie środowiska
Jednostka prowadząca Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z Części maszyn i Maszyn Rolniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studenta z różnorodnymi nowoczesnymi metodami i technologiami upraw polowych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Uwarunkowania produkcji polowej surowców roślinnych. Plonotwórcze czynniki agrotechniczne. Integrowana produkcja roślinna. Uprawa roli Techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Siew i sadzenie - techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Nawożenie i pielęgnacja roślin. Ochrona chemiczna i mechaniczna plantacji roślin. Ocena stanu odżywienia roślin. Zbiór - techniki zbioru nasion, zielonki, bulw, korzeni i drewna z plantacji drzew o krótkiej rotacji. Wykorzystanie nowoczesnych technik GIS. Informacja przestrzenna w produkcji roślinnej, rolnictwo precyzyjne. Teledetekcja w ocenie łanu. Sposoby regulacji naturalnych czynników siedliska: światło, temperatura, woda. Rolnictwo 21 wieku teraźniejszość i przyszłość. Rozwój zrównoważony terenów wiejskich w połączeniu z Cross-compliance.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestniczenie w zajęciach15
A-W-2Studiuwanie literatury przedmiotu15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady - prezentacje multimedialne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D02tś_W01
Student ma wiedzę w zakresie nowoczesnych technologii produkcji polowej
TRL_2A_W16R2A_W05InzA2_W02C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D02tś_U01
Potrafi dobrać i zestawić najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane w produkcji polowej
TRL_2A_U17R2A_U04, R2A_U05InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U08C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D02tś_K01
Jest otwarty na poznawanie i stosowanie nowych technik i technologii w produkcji polowej
TRL_2A_K04R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06InzA2_K01C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D02tś_W01
Student ma wiedzę w zakresie nowoczesnych technologii produkcji polowej
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych p[odstaw związanych z zakresem programu przedmiotu
3,0Student posiada ograniczona podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student ma dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D02tś_U01
Potrafi dobrać i zestawić najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane w produkcji polowej
2,0Student nie posiada wystarczających umiejętności, w odniesieniu do zakresu programu, niezbędnych do uzyskania zaliczenia przedmiotu
3,0Student posiada ograniczone, podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student opanował dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student opanował ponad dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student opanował bardzo dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D02tś_K01
Jest otwarty na poznawanie i stosowanie nowych technik i technologii w produkcji polowej
2,0Student nie przejawia potrzeby i nie zna możliwości ciągłego podnoszenia kompetencji
3,0Student zna sposoby podnoszenia swoich kompetencji ale ich nie stosuje
3,5Student sporadycznie przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji
4,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób nieciągły
4,5Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły
5,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły, samodzielnie poszukując nowych sposobów realizacji tego zadania

Literatura podstawowa

  1. Brown L.R., Gospodarka ekologiczna na miarę Ziemi, 2003
  2. Dzienia S. i in., Uproszczenia w uprawie roli a plonowanie roślin, AR Szczecin, Szczecin, 2001
  3. Ciechanowicz W, Szczukowski S., Paliwa i energia XXI wieku szansą rozwoju wsi i miast, 2006

Literatura dodatkowa

  1. Dzienia S., Współczesne systemy uprawy roli, AR Szczecin, Szczecin, 1995

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uwarunkowania produkcji polowej surowców roślinnych. Plonotwórcze czynniki agrotechniczne. Integrowana produkcja roślinna. Uprawa roli Techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Siew i sadzenie - techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Nawożenie i pielęgnacja roślin. Ochrona chemiczna i mechaniczna plantacji roślin. Ocena stanu odżywienia roślin. Zbiór - techniki zbioru nasion, zielonki, bulw, korzeni i drewna z plantacji drzew o krótkiej rotacji. Wykorzystanie nowoczesnych technik GIS. Informacja przestrzenna w produkcji roślinnej, rolnictwo precyzyjne. Teledetekcja w ocenie łanu. Sposoby regulacji naturalnych czynników siedliska: światło, temperatura, woda. Rolnictwo 21 wieku teraźniejszość i przyszłość. Rozwój zrównoważony terenów wiejskich w połączeniu z Cross-compliance.15
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestniczenie w zajęciach15
A-W-2Studiuwanie literatury przedmiotu15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D02tś_W01Student ma wiedzę w zakresie nowoczesnych technologii produkcji polowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_W16ma wiedzę w zakresie nowoczesnych technologii w produkcji polowej, obejmującą najnowsze narzędzia i techniki uprawy oraz doprawiania i poprawy jakości gleby, siewu, sadzenia, ochrony i zbioru roślin, przydatną m.in. do stosowania nowoczesnych narzędzi i technik oraz umożliwiającą krytyczną analizę informacji na ten temat zamieszczanych w różnorodnych materiałach reklamowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z różnorodnymi nowoczesnymi metodami i technologiami upraw polowych.
Treści programoweT-W-1Uwarunkowania produkcji polowej surowców roślinnych. Plonotwórcze czynniki agrotechniczne. Integrowana produkcja roślinna. Uprawa roli Techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Siew i sadzenie - techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Nawożenie i pielęgnacja roślin. Ochrona chemiczna i mechaniczna plantacji roślin. Ocena stanu odżywienia roślin. Zbiór - techniki zbioru nasion, zielonki, bulw, korzeni i drewna z plantacji drzew o krótkiej rotacji. Wykorzystanie nowoczesnych technik GIS. Informacja przestrzenna w produkcji roślinnej, rolnictwo precyzyjne. Teledetekcja w ocenie łanu. Sposoby regulacji naturalnych czynników siedliska: światło, temperatura, woda. Rolnictwo 21 wieku teraźniejszość i przyszłość. Rozwój zrównoważony terenów wiejskich w połączeniu z Cross-compliance.
Metody nauczaniaM-1Wykłady - prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych p[odstaw związanych z zakresem programu przedmiotu
3,0Student posiada ograniczona podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student ma dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D02tś_U01Potrafi dobrać i zestawić najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane w produkcji polowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_U17potrafi dobrać i zastosować najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane oraz wprowadzane do produkcji polowej oraz krytycznie ocenić informacje podawane w różnorodnych źródłach na ten temat, właściwie ocenia możliwości zastosowania metod poprawy właściwości gleb oraz ochrony przed erozją;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z różnorodnymi nowoczesnymi metodami i technologiami upraw polowych.
Treści programoweT-W-1Uwarunkowania produkcji polowej surowców roślinnych. Plonotwórcze czynniki agrotechniczne. Integrowana produkcja roślinna. Uprawa roli Techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Siew i sadzenie - techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Nawożenie i pielęgnacja roślin. Ochrona chemiczna i mechaniczna plantacji roślin. Ocena stanu odżywienia roślin. Zbiór - techniki zbioru nasion, zielonki, bulw, korzeni i drewna z plantacji drzew o krótkiej rotacji. Wykorzystanie nowoczesnych technik GIS. Informacja przestrzenna w produkcji roślinnej, rolnictwo precyzyjne. Teledetekcja w ocenie łanu. Sposoby regulacji naturalnych czynników siedliska: światło, temperatura, woda. Rolnictwo 21 wieku teraźniejszość i przyszłość. Rozwój zrównoważony terenów wiejskich w połączeniu z Cross-compliance.
Metody nauczaniaM-1Wykłady - prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wystarczających umiejętności, w odniesieniu do zakresu programu, niezbędnych do uzyskania zaliczenia przedmiotu
3,0Student posiada ograniczone, podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student opanował dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student opanował ponad dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student opanował bardzo dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D02tś_K01Jest otwarty na poznawanie i stosowanie nowych technik i technologii w produkcji polowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_K04jest otwarty na poznawanie nowych technik i technologii przeznaczonych do stosowania w gospodarce żywnościowej i leśnej, jest wyczulony na techniki i technologie przyczyniające się do mniejszego obciążenia środowiska;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z różnorodnymi nowoczesnymi metodami i technologiami upraw polowych.
Treści programoweT-W-1Uwarunkowania produkcji polowej surowców roślinnych. Plonotwórcze czynniki agrotechniczne. Integrowana produkcja roślinna. Uprawa roli Techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Siew i sadzenie - techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Nawożenie i pielęgnacja roślin. Ochrona chemiczna i mechaniczna plantacji roślin. Ocena stanu odżywienia roślin. Zbiór - techniki zbioru nasion, zielonki, bulw, korzeni i drewna z plantacji drzew o krótkiej rotacji. Wykorzystanie nowoczesnych technik GIS. Informacja przestrzenna w produkcji roślinnej, rolnictwo precyzyjne. Teledetekcja w ocenie łanu. Sposoby regulacji naturalnych czynników siedliska: światło, temperatura, woda. Rolnictwo 21 wieku teraźniejszość i przyszłość. Rozwój zrównoważony terenów wiejskich w połączeniu z Cross-compliance.
Metody nauczaniaM-1Wykłady - prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie przejawia potrzeby i nie zna możliwości ciągłego podnoszenia kompetencji
3,0Student zna sposoby podnoszenia swoich kompetencji ale ich nie stosuje
3,5Student sporadycznie przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji
4,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób nieciągły
4,5Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły
5,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły, samodzielnie poszukując nowych sposobów realizacji tego zadania