Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZO-S-A3_W01 | Student posiada podstawowe wiadomości z historii chowu i hodowli zwierząt. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_W11 | wykazuje ogólną wiedzę z zakresu nauk społeczno-humanistycznych oraz orientuje się w zootechnicznym aspekcie tych nauk |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W02 | ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z historią chowu i hodowli zwierząt. |
---|
Treści programowe | T-W-6 | Historia literatury zootechnicznej. |
---|
T-W-3 | Historia chowu zwierząt. Zwyczaje zywieniowe oraz chów zwierząt w wiekach średnich i u Słowian. Modernizacja metod chowu, żywienia i utrzymania zwierząt. Wielkie obiekty inwentarskie XX wieku. |
T-W-4 | Historia hodowli zwierząt. Dawne poglądy na dziedziczenie cech u zwierząt. Doskonalenie ras zwierząt i tworzenie nowych. Wykorzystanie krzyzowań międzyrasowych i międzygatunkowych (bastardy). |
T-W-7 | Historia prawodawstwa chroniącego zwierzęta. |
T-W-2 | Zoologiczna i zootechniczna klasyfikacja zwierząt domowych |
T-W-1 | Udomowienie zwierząt gospodarskich i ich rozmieszczenie na świecie oraz czynniki wpływające na rozwój chowu i hodowli zwierząt |
T-W-5 | Historia hodowli zwierząt. Historia biotechniki. Historia inżynierii genetycznej i komórkowej w hodowli zwierząt, próby restytucji dzikich gatunków przodków zwierząt domowych, |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem urządzeń multimedialnych. |
---|
M-2 | Objaśnienie i wyjaśnienie. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z wykładów. |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Nie interesuje się pogłębianiem wiedzy. |
3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale popełnia liczne błędy, wykazuje słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy. |
3,5 | Opanowanie materiału na podstawowym poziomie. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym poszerzaniem wiedzy. |
4,0 | Dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma własne przemyślenia dotyczące tematyki przedmiotu. |
4,5 | Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami. Samodzielnie zdobywa wiedzę. |
5,0 | Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu historii zootechniki. Wiedza wykracza poza realizowane treści programowe. Ma własne przemyślenia na temat historii chowu i hodowli zwierząt. |