Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZOP-S-6.4_U01 | potrafi dokonać właściwego wyboru sposobu i sprzętu do poskramiania/obezwładniania określonych gatunków zwierząt |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_U17 | Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | zapoznanie studentów z zasadami bezpiecznego obchodzenia się ze zwierzętami |
---|
C-2 | zapoznanie studentów ze sposobami obezwładniania różnych gatunków zwierząt |
C-3 | zapoznanie studentów ze sprzętem do poskramiania zwierząt |
Treści programowe | T-W-1 | Zasady bezpiecznego obchodzenia się ze zwierzętami |
---|
T-W-2 | Obezwładnianie zwierząt domowych |
T-W-3 | Obezwładnianie zwierząt dzikich |
T-A-1 | Zapoznanie się ze sprzętem do poskramiania zwierząt |
T-A-2 | Obezwładnianie zwierząt gospodarskich |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny |
---|
M-2 | wykład konwersatoryjny |
M-3 | pokaz |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: odpowiedź ustna |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | student dokonuje właściwego wyboru sposobu i sprzętu do poskramiania/obezwładniania określonych gatunków zwierząt |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |