Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Sylabus przedmiotu Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii
Specjalność Biotechnologia w produkcji roślinnej
Jednostka prowadząca Zakład Biochemii
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 7 1,50,50zaliczenie
wykładyW4 8 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień z chemii organicznej i nieorganicznej oraz chemii analitycznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badan analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzglednieniem biotechnologii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawy obliczen w analizie chemicznej, okressanie objetosci roztworów, sposoby wyrazania stezen - zadania1
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania1
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania2
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania2
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania1
7
wykłady
T-W-1Podstawowe pojecia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników;1
T-W-2Spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakosciowej i ilosciowej. Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilosciowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.2
T-W-3Klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie. Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Chromatografia jonowa2
T-W-4Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia2
T-W-5Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do cwiczeń10
A-A-3Wykonanie samodzielnie obliczeń z zakresu instrumentalnej chemii analitycznej15
A-A-4Opracowanie konspektów cwiczen12
44
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne studiowanie materiału wykładowego25
A-W-3Przygotowanie sie studenta do zaliczenia wykładów12
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
M-2Metody problemowe: rozwiazywanie zadan, omawianie wyników analiz, dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdan z cwiczen audytoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy z wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPR-N-06-3_W01
Student posiada wiedze z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii, zna podstawowe metody kalibracji i obliczen stosowanych w instrumentalnej analizie chemicznej
BT_2A_W08R2A_W04InzA2_W02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPR-N-06-3_U01
Student posiada umiejetnosc doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracowac i interpretowac wyniki analizy
BT_2A_U05R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U01, InzA2_U05, InzA2_U08C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPR-N-06-3_K01
Student potrafi pracowac w zespole, działac w sposób swiadomy
BT_2A_K05R2A_K03, R2A_K04InzA2_K02C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPR-N-06-3_W01
Student posiada wiedze z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii, zna podstawowe metody kalibracji i obliczen stosowanych w instrumentalnej analizie chemicznej
2,0
3,0Student posiada dostateczna wiedze z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii; posiada dostateczna wiedze dotyczaca kryteriów wyboru metody analitycznej, planu badania, zasad pobierania i przygotowania próbek do analizy; w stopniu dostatecznym zna podsatwowe metody kalibracji i obliczenia stosowane w instrumentalnej analizie chemicznej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPR-N-06-3_U01
Student posiada umiejetnosc doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracowac i interpretowac wyniki analizy
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym posiada umiejetnosc doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracowac i interpretowac wyniki analizy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPR-N-06-3_K01
Student potrafi pracowac w zespole, działac w sposób swiadomy
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi pracowac w zespole, działac w sposób swiadomy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, Warszawa, 2008
  2. Namiesnik A.J., Łukasiak J., Jamrógiewicz Z., Pobieranie próbek srodowiskowych do analizy, PWN, Warszawa, 1995

Literatura dodatkowa

  1. Witkiewicz Z., Podstawy chromatografii, WNT, Warszawa, 2001
  2. Zielinski W., Rajca A. (red.), Metody spektroskopowe, WNT, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawy obliczen w analizie chemicznej, okressanie objetosci roztworów, sposoby wyrazania stezen - zadania1
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania1
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania2
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania2
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojecia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników;1
T-W-2Spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakosciowej i ilosciowej. Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilosciowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.2
T-W-3Klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie. Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Chromatografia jonowa2
T-W-4Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia2
T-W-5Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do cwiczeń10
A-A-3Wykonanie samodzielnie obliczeń z zakresu instrumentalnej chemii analitycznej15
A-A-4Opracowanie konspektów cwiczen12
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne studiowanie materiału wykładowego25
A-W-3Przygotowanie sie studenta do zaliczenia wykładów12
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPR-N-06-3_W01Student posiada wiedze z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii, zna podstawowe metody kalibracji i obliczen stosowanych w instrumentalnej analizie chemicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W08posiada znajomość zaawansowanych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi inżynierskich pozwalających na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badan analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzglednieniem biotechnologii
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojecia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników;
T-W-2Spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakosciowej i ilosciowej. Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilosciowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.
T-W-3Klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie. Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Chromatografia jonowa
T-W-4Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia
T-W-5Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne
T-A-1Podstawy obliczen w analizie chemicznej, okressanie objetosci roztworów, sposoby wyrazania stezen - zadania
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
M-2Metody problemowe: rozwiazywanie zadan, omawianie wyników analiz, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdan z cwiczen audytoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczna wiedze z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii; posiada dostateczna wiedze dotyczaca kryteriów wyboru metody analitycznej, planu badania, zasad pobierania i przygotowania próbek do analizy; w stopniu dostatecznym zna podsatwowe metody kalibracji i obliczenia stosowane w instrumentalnej analizie chemicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPR-N-06-3_U01Student posiada umiejetnosc doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracowac i interpretowac wyniki analizy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U05Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badan analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzglednieniem biotechnologii
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojecia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników;
T-W-2Spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakosciowej i ilosciowej. Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilosciowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.
T-W-3Klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie. Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Chromatografia jonowa
T-W-4Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia
T-W-5Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne
T-A-1Podstawy obliczen w analizie chemicznej, okressanie objetosci roztworów, sposoby wyrazania stezen - zadania
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
M-2Metody problemowe: rozwiazywanie zadan, omawianie wyników analiz, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdan z cwiczen audytoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym posiada umiejetnosc doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracowac i interpretowac wyniki analizy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPR-N-06-3_K01Student potrafi pracowac w zespole, działac w sposób swiadomy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K05wykazuje zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej; chętnie uczestniczy w pracy grupowej; potrafi kreatywnie planować i realizować działania własne i zespołowe
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badan analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzglednieniem biotechnologii
Treści programoweT-A-1Podstawy obliczen w analizie chemicznej, okressanie objetosci roztworów, sposoby wyrazania stezen - zadania
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: rozwiazywanie zadan, omawianie wyników analiz, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdan z cwiczen audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi pracowac w zespole, działac w sposób swiadomy
3,5
4,0
4,5
5,0