Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Biologia ogólna

Sylabus przedmiotu Bioaktywność jaj:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bioaktywność jaj
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Hodowli Ptaków Użytkowych i Ozdobnych
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomośc podstaw biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z substancjami bioaktywnymi wystepującymi w jajach kurzych i mozliwością ich aplikacji w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze jaj. Budowa morfologiczna, skład chemiczny oraz wartość odżywcza jaja i współczesne metody jej kształtowania.2
T-W-2Technologia produkcji nowej generacji jaj projektowanych, naturalnie wzbogaconych w bioaktywne substancje.2
T-W-3Technologia pozyskiwania z treści jaj biologicznie aktywnych substancji.2
T-W-4Produkcja lizozymu z jaj kurzych. Jego właściwości i znaczenie przy produkcji farmaceutyków i wielokomponentowych biopreparatów przydatnych w utrwalaniu żywności.2
T-W-5Awidyna, cystatyna, kwas sialowy białka jaja kurzego - właściwości i możliwości wykorzystania w przemyśle biomedycznym i spożywczym.2
T-W-6Metody frakcjonowania żółtka i pozyskiwanie immunoglobulin, foswityny oraz fosfolipidów. z przeznaczeniem do wytworzenia preparatów w zastosowaniach biomedycznych i weterynaryjnych.2
T-W-7Technologia produkcji nowej generacji suplementów diety, m.in. na bazie fosfolipidów żółtka, immunoglobulin i lipoprotein.3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów14
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-W-4Studiowanie literatury przedmiotu15
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów1
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Pokaz
M-4Dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena przedstawionej prezentacji i udział studenta w jej omówieniu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.4_W01
Student zna skład morfologiczny i chemiczny jaj kurzych, wymienia i opisuje substancje biologicznie czynne wystepujące w surowcu jajczarskim.
BL_1A_W24P1A_W01, P1A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.4_U01
Student interpretuje znaczenie substancji bioaktywnych wystepujących w jajach kurzych w aspekcie ich wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
BL_1A_U19P1A_U06, P1A_U07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.4_K01
Student jest otwarty na sugestie prowadzącego zajęcia, dąży do wzbogacenia wiedzy, wykazuje odpowiedzialność za należytą realizację postawionego zadania.
BL_1A_K05P1A_K01, P1A_K05, P1A_K07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-2, M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.4_W01
Student zna skład morfologiczny i chemiczny jaj kurzych, wymienia i opisuje substancje biologicznie czynne wystepujące w surowcu jajczarskim.
2,0
3,0Student potrafi wymienić niektóre składniki funkcjonalne występujące w jajach. Zna w ogólnym zarysie możliwości pozyskiwania i wykorzystania substancji bioaktywnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.4_U01
Student interpretuje znaczenie substancji bioaktywnych wystepujących w jajach kurzych w aspekcie ich wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób objaśnić i interpretować znaczenie substancji bioaktywnych wystepujacych w jajach kurzych w aspekcie ich wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.4_K01
Student jest otwarty na sugestie prowadzącego zajęcia, dąży do wzbogacenia wiedzy, wykazuje odpowiedzialność za należytą realizację postawionego zadania.
2,0
3,0Student nie unika podejmowania samodzielnych działań w zakresie samokształcenia, ale nie podejmuje ich z własnej inicjatywy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Trziszka T., Jajczarstwo, Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 2002
  2. Huopalahti R., Lopez-Fandino R., Anton M., Schade R., Bioactive Egg Compounds, Springer, Berlin, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Dziuba J., Fornal Ł., Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności, Wydawnictwo Naukowo Techniczne, 2009

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze jaj. Budowa morfologiczna, skład chemiczny oraz wartość odżywcza jaja i współczesne metody jej kształtowania.2
T-W-2Technologia produkcji nowej generacji jaj projektowanych, naturalnie wzbogaconych w bioaktywne substancje.2
T-W-3Technologia pozyskiwania z treści jaj biologicznie aktywnych substancji.2
T-W-4Produkcja lizozymu z jaj kurzych. Jego właściwości i znaczenie przy produkcji farmaceutyków i wielokomponentowych biopreparatów przydatnych w utrwalaniu żywności.2
T-W-5Awidyna, cystatyna, kwas sialowy białka jaja kurzego - właściwości i możliwości wykorzystania w przemyśle biomedycznym i spożywczym.2
T-W-6Metody frakcjonowania żółtka i pozyskiwanie immunoglobulin, foswityny oraz fosfolipidów. z przeznaczeniem do wytworzenia preparatów w zastosowaniach biomedycznych i weterynaryjnych.2
T-W-7Technologia produkcji nowej generacji suplementów diety, m.in. na bazie fosfolipidów żółtka, immunoglobulin i lipoprotein.3
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów14
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-W-4Studiowanie literatury przedmiotu15
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów1
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O12.4_W01Student zna skład morfologiczny i chemiczny jaj kurzych, wymienia i opisuje substancje biologicznie czynne wystepujące w surowcu jajczarskim.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W24wykazuje znajomość aspektu społeczno-humanistycznego koncepcji żywności funkcjonalnej oraz podstaw dietetyki i technologi żywności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z substancjami bioaktywnymi wystepującymi w jajach kurzych i mozliwością ich aplikacji w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze jaj. Budowa morfologiczna, skład chemiczny oraz wartość odżywcza jaja i współczesne metody jej kształtowania.
T-W-2Technologia produkcji nowej generacji jaj projektowanych, naturalnie wzbogaconych w bioaktywne substancje.
T-W-3Technologia pozyskiwania z treści jaj biologicznie aktywnych substancji.
T-W-4Produkcja lizozymu z jaj kurzych. Jego właściwości i znaczenie przy produkcji farmaceutyków i wielokomponentowych biopreparatów przydatnych w utrwalaniu żywności.
T-W-5Awidyna, cystatyna, kwas sialowy białka jaja kurzego - właściwości i możliwości wykorzystania w przemyśle biomedycznym i spożywczym.
T-W-6Metody frakcjonowania żółtka i pozyskiwanie immunoglobulin, foswityny oraz fosfolipidów. z przeznaczeniem do wytworzenia preparatów w zastosowaniach biomedycznych i weterynaryjnych.
T-W-7Technologia produkcji nowej generacji suplementów diety, m.in. na bazie fosfolipidów żółtka, immunoglobulin i lipoprotein.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Pokaz
M-4Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić niektóre składniki funkcjonalne występujące w jajach. Zna w ogólnym zarysie możliwości pozyskiwania i wykorzystania substancji bioaktywnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O12.4_U01Student interpretuje znaczenie substancji bioaktywnych wystepujących w jajach kurzych w aspekcie ich wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z substancjami bioaktywnymi wystepującymi w jajach kurzych i mozliwością ich aplikacji w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze jaj. Budowa morfologiczna, skład chemiczny oraz wartość odżywcza jaja i współczesne metody jej kształtowania.
T-W-2Technologia produkcji nowej generacji jaj projektowanych, naturalnie wzbogaconych w bioaktywne substancje.
T-W-3Technologia pozyskiwania z treści jaj biologicznie aktywnych substancji.
T-W-4Produkcja lizozymu z jaj kurzych. Jego właściwości i znaczenie przy produkcji farmaceutyków i wielokomponentowych biopreparatów przydatnych w utrwalaniu żywności.
T-W-5Awidyna, cystatyna, kwas sialowy białka jaja kurzego - właściwości i możliwości wykorzystania w przemyśle biomedycznym i spożywczym.
T-W-6Metody frakcjonowania żółtka i pozyskiwanie immunoglobulin, foswityny oraz fosfolipidów. z przeznaczeniem do wytworzenia preparatów w zastosowaniach biomedycznych i weterynaryjnych.
T-W-7Technologia produkcji nowej generacji suplementów diety, m.in. na bazie fosfolipidów żółtka, immunoglobulin i lipoprotein.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób objaśnić i interpretować znaczenie substancji bioaktywnych wystepujacych w jajach kurzych w aspekcie ich wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O12.4_K01Student jest otwarty na sugestie prowadzącego zajęcia, dąży do wzbogacenia wiedzy, wykazuje odpowiedzialność za należytą realizację postawionego zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K05ma otwartą i poszukującą postawę ogólnego i kierunkowego kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej w oparciu o różne naukowe źródła informacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z substancjami bioaktywnymi wystepującymi w jajach kurzych i mozliwością ich aplikacji w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze jaj. Budowa morfologiczna, skład chemiczny oraz wartość odżywcza jaja i współczesne metody jej kształtowania.
T-W-2Technologia produkcji nowej generacji jaj projektowanych, naturalnie wzbogaconych w bioaktywne substancje.
T-W-3Technologia pozyskiwania z treści jaj biologicznie aktywnych substancji.
T-W-4Produkcja lizozymu z jaj kurzych. Jego właściwości i znaczenie przy produkcji farmaceutyków i wielokomponentowych biopreparatów przydatnych w utrwalaniu żywności.
T-W-5Awidyna, cystatyna, kwas sialowy białka jaja kurzego - właściwości i możliwości wykorzystania w przemyśle biomedycznym i spożywczym.
T-W-6Metody frakcjonowania żółtka i pozyskiwanie immunoglobulin, foswityny oraz fosfolipidów. z przeznaczeniem do wytworzenia preparatów w zastosowaniach biomedycznych i weterynaryjnych.
T-W-7Technologia produkcji nowej generacji suplementów diety, m.in. na bazie fosfolipidów żółtka, immunoglobulin i lipoprotein.
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-4Dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena przedstawionej prezentacji i udział studenta w jej omówieniu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student nie unika podejmowania samodzielnych działań w zakresie samokształcenia, ale nie podejmuje ich z własnej inicjatywy.
3,5
4,0
4,5
5,0