Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria chemiczna i procesowa (S2)
specjalność: Inżynieria procesowa

Sylabus przedmiotu Suszenie bioproduktów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria chemiczna i procesowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Suszenie bioproduktów
Specjalność Inżynieria bioprocesowa
Jednostka prowadząca Instytut Inżynierii Chemicznej i Procesów Ochrony Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Józef Nastaj <Jozef.Nastaj@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Konrad Witkiewicz <Konrad.Witkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość matematyki w zakresie podstawowym.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z technikami suszenia bioproduktów.
C-2Ukształtowanie umiejętności modelowania matematycznego procesu suszenia z wykorzystaniem programów komputerowych.
C-3Nabycie umiejętności określania priorytetów przy doborze właściwej metody i poprawności rozwiązywania problemu inżynierskiego z dziedziny suszarnictwa.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza wybranych układów psychrometrycznych przy użyciu programów komputerowych.4
T-L-2Analiza wybranego układu suszarniczego przy użyciu programów komputerowych.4
T-L-3Modelowanie procesu suszenia w wybranch programach komputerowych.7
15
wykłady
T-W-1Ogólna charakterystyka procesu suszenia produktów biosyntezy.1
T-W-2Termodynamika powietrza wilgotnego.3
T-W-3Termodynamika materiału wilgotnego.3
T-W-4Ruch ciepła i masy w procesie suszenia; Kinetyka procesu suszenia.2
T-W-5Specyfika suszenia produktów biotechnologii; Charakterystyka własności produktów biosyntezy jako obiektów suszenia.2
T-W-6Ogólne sasady obliczania suszarek. Klasyfikacja metod suszenia produktów biosyntezy.2
T-W-7Nowoczesne techniki suszarnicze stosowane w suszeniu bioproduktów. Dobór suszarki dla specyficznych własności produktu – zagadnienia energetyczne.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2konsultacje2
A-L-3przygotowanie sprawozdania pisemnego13
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje2
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia11
A-W-4zaliczenie pisemne2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metoda podająca - wykład informacyjny
M-2metoda praktyczna - ćwiczenia laboratoryjne z użyciem komputera

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: sprawozdanie pisemne z ćwiczeń laboratoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_2A_C02-09_W01
Student jest w stanie opisać podstawowe zagadnienia z dziedziny suszarnictwa
ICHP_2A_W07, ICHP_2A_W08T2A_W05, T2A_W06InzA2_W01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_2A_C02-09_U01
Student potrafi rozwiązać problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa i poprawnie zanalizować wyniki obliczeń, wykorzystując programy komputerowe.
ICHP_2A_U08T2A_U08InzA2_U01C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_2A_C02-09_K01
Student potrafi odpowiednio określić priorytety rozwiązując problemy inżynierskie z dziedziny suszarnictwa.
ICHP_2A_K04T2A_K04C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ICHP_2A_C02-09_W01
Student jest w stanie opisać podstawowe zagadnienia z dziedziny suszarnictwa
2,0
3,0Student rozróżnia podstawowe techniki suszenia produktów pochodzenia biologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ICHP_2A_C02-09_U01
Student potrafi rozwiązać problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa i poprawnie zanalizować wyniki obliczeń, wykorzystując programy komputerowe.
2,0Student nie potrafi rozwiązać problemu inżynierskiego z dziedziny suszarnictwa i poprawnie zanalizować wyników obliczeń, wykorzystując programy komputerowe.
3,0Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, lecz wymaga pomocy w doborze właściwej metody rozwiązania i w analizie wyników obliczeń.
3,5Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować właściwą metodę rozwiązania, lecz ma trudności w przeprowadzeniu właściwej analizy wyników obliczeń.
4,0Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować właściwą metodę rozwiązania, lecz jego analiza wyników obliczeń jest niepełna.
4,5Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować właściwą metodę rozwiązania i poprawnie przeanalizować wyniki obliczeń.
5,0Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować alternatywne metody rozwiązania i poprawnie przeanalizować wyniki obliczeń.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ICHP_2A_C02-09_K01
Student potrafi odpowiednio określić priorytety rozwiązując problemy inżynierskie z dziedziny suszarnictwa.
2,0Student nie spełnia wymagań na ocenę 3,0.
3,0Student potrafi samodzielnie rozwiązać problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Cz. Strumiłło, Podstawy teorii i techniki suszenia, WNT, Warszawa, 1983
  2. Z. Pakowski, DryPak 3.6 – Program for psychometric and drying computations, TKP Omnikon, Łódź, 1996

Literatura dodatkowa

  1. A.S. Mujumdar (Editor), Handbook of Industrial Drying, Marcel Dekker Inc., New York, 1994
  2. Cz. Strumiłło, T. Kudra, Drying, Principles, Application and Design, Gordon and Breach, New York, 1987

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza wybranych układów psychrometrycznych przy użyciu programów komputerowych.4
T-L-2Analiza wybranego układu suszarniczego przy użyciu programów komputerowych.4
T-L-3Modelowanie procesu suszenia w wybranch programach komputerowych.7
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólna charakterystyka procesu suszenia produktów biosyntezy.1
T-W-2Termodynamika powietrza wilgotnego.3
T-W-3Termodynamika materiału wilgotnego.3
T-W-4Ruch ciepła i masy w procesie suszenia; Kinetyka procesu suszenia.2
T-W-5Specyfika suszenia produktów biotechnologii; Charakterystyka własności produktów biosyntezy jako obiektów suszenia.2
T-W-6Ogólne sasady obliczania suszarek. Klasyfikacja metod suszenia produktów biosyntezy.2
T-W-7Nowoczesne techniki suszarnicze stosowane w suszeniu bioproduktów. Dobór suszarki dla specyficznych własności produktu – zagadnienia energetyczne.2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2konsultacje2
A-L-3przygotowanie sprawozdania pisemnego13
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje2
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia11
A-W-4zaliczenie pisemne2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaICHP_2A_C02-09_W01Student jest w stanie opisać podstawowe zagadnienia z dziedziny suszarnictwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_W07ma wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu różnych procesów przemysłowych związanych z operacjami i procesami inżynierii chemicznej, dotyczącą ukończonej specjalności
ICHP_2A_W08ma podstawową wiedzę o żywotności urządzeń, obiektów, systemów i produktów w procesach wytwórczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
T2A_W06ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z technikami suszenia bioproduktów.
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka procesu suszenia produktów biosyntezy.
T-W-2Termodynamika powietrza wilgotnego.
T-W-3Termodynamika materiału wilgotnego.
T-W-4Ruch ciepła i masy w procesie suszenia; Kinetyka procesu suszenia.
T-W-5Specyfika suszenia produktów biotechnologii; Charakterystyka własności produktów biosyntezy jako obiektów suszenia.
T-W-6Ogólne sasady obliczania suszarek. Klasyfikacja metod suszenia produktów biosyntezy.
T-W-7Nowoczesne techniki suszarnicze stosowane w suszeniu bioproduktów. Dobór suszarki dla specyficznych własności produktu – zagadnienia energetyczne.
Metody nauczaniaM-1metoda podająca - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozróżnia podstawowe techniki suszenia produktów pochodzenia biologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaICHP_2A_C02-09_U01Student potrafi rozwiązać problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa i poprawnie zanalizować wyniki obliczeń, wykorzystując programy komputerowe.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_U08potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U08potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności modelowania matematycznego procesu suszenia z wykorzystaniem programów komputerowych.
Treści programoweT-L-1Analiza wybranych układów psychrometrycznych przy użyciu programów komputerowych.
T-L-2Analiza wybranego układu suszarniczego przy użyciu programów komputerowych.
T-L-3Modelowanie procesu suszenia w wybranch programach komputerowych.
Metody nauczaniaM-2metoda praktyczna - ćwiczenia laboratoryjne z użyciem komputera
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawozdanie pisemne z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi rozwiązać problemu inżynierskiego z dziedziny suszarnictwa i poprawnie zanalizować wyników obliczeń, wykorzystując programy komputerowe.
3,0Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, lecz wymaga pomocy w doborze właściwej metody rozwiązania i w analizie wyników obliczeń.
3,5Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować właściwą metodę rozwiązania, lecz ma trudności w przeprowadzeniu właściwej analizy wyników obliczeń.
4,0Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować właściwą metodę rozwiązania, lecz jego analiza wyników obliczeń jest niepełna.
4,5Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować właściwą metodę rozwiązania i poprawnie przeanalizować wyniki obliczeń.
5,0Student potrafi rozwiązać, wykorzystując programy komputerowe, problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa, zaproponować alternatywne metody rozwiązania i poprawnie przeanalizować wyniki obliczeń.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaICHP_2A_C02-09_K01Student potrafi odpowiednio określić priorytety rozwiązując problemy inżynierskie z dziedziny suszarnictwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_K04potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K04potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-3Nabycie umiejętności określania priorytetów przy doborze właściwej metody i poprawności rozwiązywania problemu inżynierskiego z dziedziny suszarnictwa.
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka procesu suszenia produktów biosyntezy.
T-W-2Termodynamika powietrza wilgotnego.
T-W-3Termodynamika materiału wilgotnego.
T-W-4Ruch ciepła i masy w procesie suszenia; Kinetyka procesu suszenia.
T-W-5Specyfika suszenia produktów biotechnologii; Charakterystyka własności produktów biosyntezy jako obiektów suszenia.
T-W-6Ogólne sasady obliczania suszarek. Klasyfikacja metod suszenia produktów biosyntezy.
T-W-7Nowoczesne techniki suszarnicze stosowane w suszeniu bioproduktów. Dobór suszarki dla specyficznych własności produktu – zagadnienia energetyczne.
T-L-1Analiza wybranych układów psychrometrycznych przy użyciu programów komputerowych.
T-L-2Analiza wybranego układu suszarniczego przy użyciu programów komputerowych.
T-L-3Modelowanie procesu suszenia w wybranch programach komputerowych.
Metody nauczaniaM-1metoda podająca - wykład informacyjny
M-2metoda praktyczna - ćwiczenia laboratoryjne z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: sprawozdanie pisemne z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie spełnia wymagań na ocenę 3,0.
3,0Student potrafi samodzielnie rozwiązać problem inżynierski z dziedziny suszarnictwa.
3,5
4,0
4,5
5,0