Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo surowców zwierzęcych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo surowców zwierzęcych
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Józefa Gardzielewska <Jozefa.Gardzielewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Biochemia, Ogólna technologia żywności,

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student powinien posiąść podstawową wiedzę o surowcach pochodzenia zwierzęcego, poznać typy użytkowe, rasy zwierząt i drobiu, metody ich oceny. Znać właściwości surowców zwierzęcych i możliwości ich wykorzystania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rola i typy użytkowe trzody chlewnej.3
T-L-2Zasady klasyfikacji trzody chlewnej3
T-L-3Rasy i typy użytkowe bydła4
T-L-4Zasady klasyfikacji bydła rzeźnego2
T-L-5Metody oceny tusz wołowych stosowane w Polsce i na świecie.2
T-L-6Rasy i typy użytkowe owiec w hodowane w Polsce i na świecie5
T-L-7Zasady klasyfikacji owiec.2
T-L-8Wełna jako surowiec zwierzęcy1
T-L-9Rasy i typy użytkowe koni2
T-L-10Gatunki, rasy i typy użytkowe drobiu.2
T-L-11Technologia uboju i obróbki drobiu w rzeźni przemysłowej.2
T-L-12Technologia uboju i obróbki poubojowej drobiu w rzeźni przemysłowej.2
30
wykłady
T-W-1Produkcja żywca rzeźnego.2
T-W-2Obrót przedubojowy zwierząt rzeźnych.2
T-W-3Produkty pochodzenia zwierzęcego, zasadnicze i uboczne.3
T-W-4Dziczyzna jako źródło surowców zwierzęcych.2
T-W-5Wykorzystanie zwierząt futerkowych i królików.3
T-W-6Produkty pszczele.2
T-W-7Zaliczenie wykładów.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Studiowanie literatury związanej z tematyką ćwiczeń15
A-L-3Konsultacje z prowadzącymi zajęcia.5
A-L-4Przygotowanie do pisemnego zaliczenia ćwiczeń10
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Studiowanie literatury omawiającej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów w formie pisemnej.10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika.
M-2Opis, objaśnienie, prelekcja.
M-3Film.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena indywidualna i pracy w grupie przy wykonywaniu ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń i wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespól oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C1tz_W01
W zakresie wiedzy student poznaje gatunki i rasy zwierząt oraz ptaków wykorzystywanych przez człowieka, czynniki środowiskowe i genetyczne wpływajęce na ich wartość uzytkowąi i rzeźną
TOW_1A_W14S1A_W01, S1A_W04, S1A_W06, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-1T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C1tz_U01
Student powinien posiadać podstawową znajomość kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt, umiejętność rozpoznawania ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku.
TOW_1A_U04, TOW_1A_U06, TOW_1A_U07S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-7, T-L-10, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C1tz_K01
Potrafi postępować etycznie i właściwie oceniać przydatność surowców zwierzęcych do spożycia. Zdaje sobie sprawę zagrożeń jakie niesie dla środowiska nieprawidłowe postępowanie ze zwięrzętami rzeźnymi i pozyskanymi od nich surowcami.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K03, TOW_1A_K04, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-1, T-L-4, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C1tz_W01
W zakresie wiedzy student poznaje gatunki i rasy zwierząt oraz ptaków wykorzystywanych przez człowieka, czynniki środowiskowe i genetyczne wpływajęce na ich wartość uzytkowąi i rzeźną
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociągnięciami. Popełnia błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C1tz_U01
Student powinien posiadać podstawową znajomość kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt, umiejętność rozpoznawania ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku.
2,0Studentnie posiada podstawowej znajomości kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt,oraz umiejętności rozpoznawania ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku.
3,0Studentnie posiada na poziomie dostatecznym znajomości kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt, ale nie potrafi rozpoznawać ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C1tz_K01
Potrafi postępować etycznie i właściwie oceniać przydatność surowców zwierzęcych do spożycia. Zdaje sobie sprawę zagrożeń jakie niesie dla środowiska nieprawidłowe postępowanie ze zwięrzętami rzeźnymi i pozyskanymi od nich surowcami.
2,0Nie potrafi postępować etycznie i właściwie oceniać przydatności surowców zwierzęcych do spożycia. Nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń jakie niesie dla środowiska nieprawidłowe postępowanie ze zwięrzętami rzeźnymi i pozyskanymi od nich surowcami.
3,0Nie zawsze potrafi postępować etycznie i właściwie oceniać przydatności surowców zwierzęcych do spożycia. Nie do końca zdaje sobie sprawę z zagrożeń jakie niesie dla środowiska nieprawidłowe postępowanie ze zwięrzętami rzeźnymi i pozyskanymi od nich surowcami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Red. Znaniecki P., Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego., PWRiL, Warszawa, 1983
  2. Kortz J., Ocena surowców rzeźnych, AR, Szczecin, 2001
  3. Zygmunt Litwińczuk, Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie., PWRiL, Warszawa, 2004
  4. T. Skrabka-Błotnicka, Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego.Surowce, Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw., Wydawnictwo Lekarskie PZWL., Warszawa, 2011
  2. Pod red. Kijowskiego J., Sikory T., Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności., WNT, Warszawa, 2003

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rola i typy użytkowe trzody chlewnej.3
T-L-2Zasady klasyfikacji trzody chlewnej3
T-L-3Rasy i typy użytkowe bydła4
T-L-4Zasady klasyfikacji bydła rzeźnego2
T-L-5Metody oceny tusz wołowych stosowane w Polsce i na świecie.2
T-L-6Rasy i typy użytkowe owiec w hodowane w Polsce i na świecie5
T-L-7Zasady klasyfikacji owiec.2
T-L-8Wełna jako surowiec zwierzęcy1
T-L-9Rasy i typy użytkowe koni2
T-L-10Gatunki, rasy i typy użytkowe drobiu.2
T-L-11Technologia uboju i obróbki drobiu w rzeźni przemysłowej.2
T-L-12Technologia uboju i obróbki poubojowej drobiu w rzeźni przemysłowej.2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja żywca rzeźnego.2
T-W-2Obrót przedubojowy zwierząt rzeźnych.2
T-W-3Produkty pochodzenia zwierzęcego, zasadnicze i uboczne.3
T-W-4Dziczyzna jako źródło surowców zwierzęcych.2
T-W-5Wykorzystanie zwierząt futerkowych i królików.3
T-W-6Produkty pszczele.2
T-W-7Zaliczenie wykładów.1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Studiowanie literatury związanej z tematyką ćwiczeń15
A-L-3Konsultacje z prowadzącymi zajęcia.5
A-L-4Przygotowanie do pisemnego zaliczenia ćwiczeń10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Studiowanie literatury omawiającej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów w formie pisemnej.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C1tz_W01W zakresie wiedzy student poznaje gatunki i rasy zwierząt oraz ptaków wykorzystywanych przez człowieka, czynniki środowiskowe i genetyczne wpływajęce na ich wartość uzytkowąi i rzeźną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W14Posiada wiedzę związaną z charakterystyką towaroznawczą surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. Posiada wiedzę w zakresie charakterystyki towaroznawczej ubocznych surowców i produktów przemysłu spożywczego. Posiada podstawową wiadomości z zakresu przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem technologii pozyskiwania i przetwarzania oraz ich właściwości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student powinien posiąść podstawową wiedzę o surowcach pochodzenia zwierzęcego, poznać typy użytkowe, rasy zwierząt i drobiu, metody ich oceny. Znać właściwości surowców zwierzęcych i możliwości ich wykorzystania.
Treści programoweT-L-2Zasady klasyfikacji trzody chlewnej
T-L-4Zasady klasyfikacji bydła rzeźnego
T-L-6Rasy i typy użytkowe owiec w hodowane w Polsce i na świecie
T-L-9Rasy i typy użytkowe koni
T-L-10Gatunki, rasy i typy użytkowe drobiu.
T-L-11Technologia uboju i obróbki drobiu w rzeźni przemysłowej.
T-W-1Produkcja żywca rzeźnego.
T-W-2Obrót przedubojowy zwierząt rzeźnych.
T-W-3Produkty pochodzenia zwierzęcego, zasadnicze i uboczne.
T-W-4Dziczyzna jako źródło surowców zwierzęcych.
T-W-5Wykorzystanie zwierząt futerkowych i królików.
T-W-6Produkty pszczele.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika.
M-2Opis, objaśnienie, prelekcja.
M-3Film.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena indywidualna i pracy w grupie przy wykonywaniu ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń i wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespól oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociągnięciami. Popełnia błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C1tz_U01Student powinien posiadać podstawową znajomość kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt, umiejętność rozpoznawania ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U06Potrafi prognozować procesy z wykorzystaniem standardowych narzędzi właściwych dla kierunku Towaroznawstwo.
TOW_1A_U07Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Student powinien posiąść podstawową wiedzę o surowcach pochodzenia zwierzęcego, poznać typy użytkowe, rasy zwierząt i drobiu, metody ich oceny. Znać właściwości surowców zwierzęcych i możliwości ich wykorzystania.
Treści programoweT-L-1Rola i typy użytkowe trzody chlewnej.
T-L-2Zasady klasyfikacji trzody chlewnej
T-L-4Zasady klasyfikacji bydła rzeźnego
T-L-5Metody oceny tusz wołowych stosowane w Polsce i na świecie.
T-L-7Zasady klasyfikacji owiec.
T-L-10Gatunki, rasy i typy użytkowe drobiu.
T-W-1Produkcja żywca rzeźnego.
T-W-2Obrót przedubojowy zwierząt rzeźnych.
T-W-3Produkty pochodzenia zwierzęcego, zasadnicze i uboczne.
T-W-5Wykorzystanie zwierząt futerkowych i królików.
T-W-6Produkty pszczele.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika.
M-2Opis, objaśnienie, prelekcja.
M-3Film.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena indywidualna i pracy w grupie przy wykonywaniu ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń i wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespól oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Studentnie posiada podstawowej znajomości kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt,oraz umiejętności rozpoznawania ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku.
3,0Studentnie posiada na poziomie dostatecznym znajomości kryteriów oceny wartości rzeźnej zwierząt, ale nie potrafi rozpoznawać ras zwierząt, typów użytkowych i ich wieku.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C1tz_K01Potrafi postępować etycznie i właściwie oceniać przydatność surowców zwierzęcych do spożycia. Zdaje sobie sprawę zagrożeń jakie niesie dla środowiska nieprawidłowe postępowanie ze zwięrzętami rzeźnymi i pozyskanymi od nich surowcami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K03Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
TOW_1A_K04Umie przyjąć postawę lidera. Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane działania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i usług.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Student powinien posiąść podstawową wiedzę o surowcach pochodzenia zwierzęcego, poznać typy użytkowe, rasy zwierząt i drobiu, metody ich oceny. Znać właściwości surowców zwierzęcych i możliwości ich wykorzystania.
Treści programoweT-L-1Rola i typy użytkowe trzody chlewnej.
T-L-4Zasady klasyfikacji bydła rzeźnego
T-L-9Rasy i typy użytkowe koni
T-L-10Gatunki, rasy i typy użytkowe drobiu.
T-L-11Technologia uboju i obróbki drobiu w rzeźni przemysłowej.
T-W-1Produkcja żywca rzeźnego.
T-W-2Obrót przedubojowy zwierząt rzeźnych.
T-W-3Produkty pochodzenia zwierzęcego, zasadnicze i uboczne.
T-W-4Dziczyzna jako źródło surowców zwierzęcych.
T-W-5Wykorzystanie zwierząt futerkowych i królików.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika.
M-2Opis, objaśnienie, prelekcja.
M-3Film.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena indywidualna i pracy w grupie przy wykonywaniu ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń i wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespól oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi postępować etycznie i właściwie oceniać przydatności surowców zwierzęcych do spożycia. Nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń jakie niesie dla środowiska nieprawidłowe postępowanie ze zwięrzętami rzeźnymi i pozyskanymi od nich surowcami.
3,0Nie zawsze potrafi postępować etycznie i właściwie oceniać przydatności surowców zwierzęcych do spożycia. Nie do końca zdaje sobie sprawę z zagrożeń jakie niesie dla środowiska nieprawidłowe postępowanie ze zwięrzętami rzeźnymi i pozyskanymi od nich surowcami.
3,5
4,0
4,5
5,0