Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N2)
specjalność: Usługi turystyczne

Sylabus przedmiotu Protokół dyplomatyczny:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Protokół dyplomatyczny
Specjalność Menadżer hotelarstwa i gostronomii
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Zdzisław Domiszewski <Zdzislaw.Domiszewski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 16 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 16 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość pakietu biurowego Office

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji
C-2Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowania różnego typu przyjęć dyplomatycznych z całym ceremoniałem

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasada precedencji (starszeństwa) i jej przestrzeganie w różnych sytuacjach: przy stole, w samochodzie, na przyjeciu z udziałem gościa honorowego, dyplomaty4
T-L-2Przygotowanie do rozmowy, protokół i zachowanie przy stole rozmów2
T-L-3Korespondencja urzędowa w biznesie i kontaktach międzynarodowych2
T-L-4Zachowanie podczas pobytu za granica - zwyczaje w poszczególnych krajach2
T-L-5Rodzaje przyjęć: śniadanie robocze, biznes lunch, koktajl, gardenparty. Dinner. Zaproszenia: forma, treść, stosowane określenia i ich znaczenie2
T-L-6Protokół obowiązujący przy stole, rola gospodarza. Przygotowanie stołu, dobór menu, win i napojów2
T-L-7Przygotowanie sali na przyjecia z udziałem dyplomatów2
16
wykłady
T-W-1Historia i geneza dyplomacji, podstawowe pojęcia w dyplomacji2
T-W-2Rodzaje dyplomacji. Formy współczesnej dyplomacji. Organizacja dyplomacji2
T-W-3Pojecie dyplomacji i protokołu dyplomatycznego, jego podstawowe zasady oraz praktyczne stosowanie w biznesie2
T-W-4Misja dyplomatyczna2
T-W-5Protokół dyplomatyczny, klasy i rangi. Ceremoniały, zadania ceremoniałów, powitania. Etykieta jako niezbędny element przygotowania dyplomaty.2
T-W-6Przygotowanie spotkań i przyjęć z udziałem dyplomatów. Rodzaje przyjęć dyplomatycznych.2
T-W-7Savoir vivre na przyjęciach dyplomatycznych2
T-W-8Przygotowanie karty potraw i napojów na bankiety i inne przyjęcia z udziałem dyplomatów. Porządek stołu. Haute-couture. Bezpieczeństwo spotkań.2
16

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Przygotowanie do zajęć40
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia34
90
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z elementami dyskusji dydaktycznej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO3-7mhig_W01
Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu różnych rodzajów norm i reguł , ze szczególnym uwzględnieniem norm dyplomatycznych oraz o różnych rodzajach struktur i instytucjach społecznych.
TOW_2A_W10, TOW_2A_W11, TOW_2A_W12S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W08, S2A_W09, S2A_W10, S2A_W11InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO3-7mhig_U01
Student posiada wiedzę i umiejętności niezbędne do rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji. Po zrealizowaniu przedmiotu student potrafił przygotować każdy rodzaj przyjęcia dyplomatycznego z całym ceremoniałem
TOW_2A_U06, TOW_2A_U08S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U05, InzA2_U06C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO3-7mhig_K01
Student ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia się.
TOW_2A_K01, TOW_2A_K08S2A_K01, S2A_K03, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07InzA2_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO3-7mhig_W01
Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu różnych rodzajów norm i reguł , ze szczególnym uwzględnieniem norm dyplomatycznych oraz o różnych rodzajach struktur i instytucjach społecznych.
2,0
3,0Student posiada poszerzoną w stopniu podstawowym wiedze z zakresu norm obowiązujących w dyplomacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO3-7mhig_U01
Student posiada wiedzę i umiejętności niezbędne do rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji. Po zrealizowaniu przedmiotu student potrafił przygotować każdy rodzaj przyjęcia dyplomatycznego z całym ceremoniałem
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę i podstawowe umiejętności niezbędne do rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji. Po zrealizowaniu przedmiotu student potrafił przy pomocy innych osób przygotować każdy rodzaj przyjęcia dyplomatycznego z całym ceremoniałem
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO3-7mhig_K01
Student ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia się.
2,0
3,0Student nie jest pewny własnej wiedzy, potrzebuje utwierdzenia w potrzebie dalszego kształcenia się
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Anonim, Historia dyplomacji polskiej T. I-V, PWN, Warszawa
  2. Czarnecka-Skubina E., Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu, SGGW, Warszawa, 2008
  3. Labuda G., Michowicz W., Historia dyplomacji X-XX wieku, PWN, Warszawa, 2002
  4. Pietkiewicz E., Protokół dyplomatyczny, Warszawa, 2002
  5. Ikanowicz C, Piekarski J., Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje, SGH, Warszawa, 2004
  6. Trachalski M., Samczyński J., Małecki Ł., Wybrane zagadnienia z praktyki usług gastronomicznych, WSET, Szczecin, 2009
  7. Sutor J., Korespondencja dyplomatyczna, Warszawa, 1990
  8. Wilk M., Dyplomacja, Łódź, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Grzeloński B., Dyplomacja polska XX wieku, Warszawa, 2006
  2. Łossowski P., Dyplomacja polska 1918-1939, Warszawa, 2001
  3. Orłowski T., Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał i etykieta, Warszawa, 2006
  4. Pietkiewicz E., Dobre obyczaje, Warszawa, 1997
  5. Pietkiewicz E., Przyjęcia w biznesie i nie tylko, Warszawa, 1997

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasada precedencji (starszeństwa) i jej przestrzeganie w różnych sytuacjach: przy stole, w samochodzie, na przyjeciu z udziałem gościa honorowego, dyplomaty4
T-L-2Przygotowanie do rozmowy, protokół i zachowanie przy stole rozmów2
T-L-3Korespondencja urzędowa w biznesie i kontaktach międzynarodowych2
T-L-4Zachowanie podczas pobytu za granica - zwyczaje w poszczególnych krajach2
T-L-5Rodzaje przyjęć: śniadanie robocze, biznes lunch, koktajl, gardenparty. Dinner. Zaproszenia: forma, treść, stosowane określenia i ich znaczenie2
T-L-6Protokół obowiązujący przy stole, rola gospodarza. Przygotowanie stołu, dobór menu, win i napojów2
T-L-7Przygotowanie sali na przyjecia z udziałem dyplomatów2
16

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia i geneza dyplomacji, podstawowe pojęcia w dyplomacji2
T-W-2Rodzaje dyplomacji. Formy współczesnej dyplomacji. Organizacja dyplomacji2
T-W-3Pojecie dyplomacji i protokołu dyplomatycznego, jego podstawowe zasady oraz praktyczne stosowanie w biznesie2
T-W-4Misja dyplomatyczna2
T-W-5Protokół dyplomatyczny, klasy i rangi. Ceremoniały, zadania ceremoniałów, powitania. Etykieta jako niezbędny element przygotowania dyplomaty.2
T-W-6Przygotowanie spotkań i przyjęć z udziałem dyplomatów. Rodzaje przyjęć dyplomatycznych.2
T-W-7Savoir vivre na przyjęciach dyplomatycznych2
T-W-8Przygotowanie karty potraw i napojów na bankiety i inne przyjęcia z udziałem dyplomatów. Porządek stołu. Haute-couture. Bezpieczeństwo spotkań.2
16

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Przygotowanie do zajęć40
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia34
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO3-7mhig_W01Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu różnych rodzajów norm i reguł , ze szczególnym uwzględnieniem norm dyplomatycznych oraz o różnych rodzajach struktur i instytucjach społecznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W10Posiada poszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka w tym turystyki i hotelarstwa. Posiada poszerzoną wiedzę o środowisku.
TOW_2A_W11Ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) wpływających na sposób organizacji przedsiębiorstw i rządzących nimi prawidłowościami (ich źródeł, natury, zmian i sposobów działania).
TOW_2A_W12Ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji. Ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach i ich historycznej ewolucji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W08ma pogłębioną wiedzę o procesach zmian wybranych struktur, instytucji i więzi społecznych oraz zna rządzące tymi zmianami prawidłowości
S2A_W09ma pogłębioną wiedzę o poglądach na temat wybranych struktur i instytucji społecznych lub wybranych kategorii więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S2A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej
S2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji
C-2Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowania różnego typu przyjęć dyplomatycznych z całym ceremoniałem
Treści programoweT-W-1Historia i geneza dyplomacji, podstawowe pojęcia w dyplomacji
T-W-2Rodzaje dyplomacji. Formy współczesnej dyplomacji. Organizacja dyplomacji
T-W-3Pojecie dyplomacji i protokołu dyplomatycznego, jego podstawowe zasady oraz praktyczne stosowanie w biznesie
T-W-4Misja dyplomatyczna
T-W-5Protokół dyplomatyczny, klasy i rangi. Ceremoniały, zadania ceremoniałów, powitania. Etykieta jako niezbędny element przygotowania dyplomaty.
T-W-6Przygotowanie spotkań i przyjęć z udziałem dyplomatów. Rodzaje przyjęć dyplomatycznych.
T-W-7Savoir vivre na przyjęciach dyplomatycznych
T-W-8Przygotowanie karty potraw i napojów na bankiety i inne przyjęcia z udziałem dyplomatów. Porządek stołu. Haute-couture. Bezpieczeństwo spotkań.
T-L-1Zasada precedencji (starszeństwa) i jej przestrzeganie w różnych sytuacjach: przy stole, w samochodzie, na przyjeciu z udziałem gościa honorowego, dyplomaty
T-L-2Przygotowanie do rozmowy, protokół i zachowanie przy stole rozmów
T-L-3Korespondencja urzędowa w biznesie i kontaktach międzynarodowych
T-L-4Zachowanie podczas pobytu za granica - zwyczaje w poszczególnych krajach
T-L-5Rodzaje przyjęć: śniadanie robocze, biznes lunch, koktajl, gardenparty. Dinner. Zaproszenia: forma, treść, stosowane określenia i ich znaczenie
T-L-6Protokół obowiązujący przy stole, rola gospodarza. Przygotowanie stołu, dobór menu, win i napojów
T-L-7Przygotowanie sali na przyjecia z udziałem dyplomatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z elementami dyskusji dydaktycznej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada poszerzoną w stopniu podstawowym wiedze z zakresu norm obowiązujących w dyplomacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO3-7mhig_U01Student posiada wiedzę i umiejętności niezbędne do rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji. Po zrealizowaniu przedmiotu student potrafił przygotować każdy rodzaj przyjęcia dyplomatycznego z całym ceremoniałem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U06Posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań związanych z żywieniem człowieka i jego potrzebami.
TOW_2A_U08Posiada specjalistyczne umiejętności rozwiązywania problemów potrzebnych do badań lub działalności innowacyjnej w celu tworzenia nowej wiedzy i procedur oraz integrowania wiedzy z różnych dziedzin.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U01potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi
S2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
S2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U10posiada pogłębioną umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji
C-2Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowania różnego typu przyjęć dyplomatycznych z całym ceremoniałem
Treści programoweT-W-1Historia i geneza dyplomacji, podstawowe pojęcia w dyplomacji
T-W-2Rodzaje dyplomacji. Formy współczesnej dyplomacji. Organizacja dyplomacji
T-W-3Pojecie dyplomacji i protokołu dyplomatycznego, jego podstawowe zasady oraz praktyczne stosowanie w biznesie
T-W-4Misja dyplomatyczna
T-W-5Protokół dyplomatyczny, klasy i rangi. Ceremoniały, zadania ceremoniałów, powitania. Etykieta jako niezbędny element przygotowania dyplomaty.
T-W-6Przygotowanie spotkań i przyjęć z udziałem dyplomatów. Rodzaje przyjęć dyplomatycznych.
T-W-7Savoir vivre na przyjęciach dyplomatycznych
T-W-8Przygotowanie karty potraw i napojów na bankiety i inne przyjęcia z udziałem dyplomatów. Porządek stołu. Haute-couture. Bezpieczeństwo spotkań.
T-L-1Zasada precedencji (starszeństwa) i jej przestrzeganie w różnych sytuacjach: przy stole, w samochodzie, na przyjeciu z udziałem gościa honorowego, dyplomaty
T-L-2Przygotowanie do rozmowy, protokół i zachowanie przy stole rozmów
T-L-3Korespondencja urzędowa w biznesie i kontaktach międzynarodowych
T-L-4Zachowanie podczas pobytu za granica - zwyczaje w poszczególnych krajach
T-L-5Rodzaje przyjęć: śniadanie robocze, biznes lunch, koktajl, gardenparty. Dinner. Zaproszenia: forma, treść, stosowane określenia i ich znaczenie
T-L-6Protokół obowiązujący przy stole, rola gospodarza. Przygotowanie stołu, dobór menu, win i napojów
T-L-7Przygotowanie sali na przyjecia z udziałem dyplomatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z elementami dyskusji dydaktycznej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę i podstawowe umiejętności niezbędne do rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji. Po zrealizowaniu przedmiotu student potrafił przy pomocy innych osób przygotować każdy rodzaj przyjęcia dyplomatycznego z całym ceremoniałem
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO3-7mhig_K01Student ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia się.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K01Postępuje zgodnie z zasadami nabytej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
TOW_2A_K08Wie jak planować i realizować swój własny rozwój; potrafi ocenić swoje mocne i słabe strony. Ma świadomość potrzeby dalszego kształcenia i wyznaczania kierunków własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych i potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki społeczne swej działalności
S2A_K06potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu rozwiązywanie zagadnień i problemów dotyczących podstaw dyplomacji
C-2Nabycie przez studenta wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowania różnego typu przyjęć dyplomatycznych z całym ceremoniałem
Treści programoweT-W-1Historia i geneza dyplomacji, podstawowe pojęcia w dyplomacji
T-W-2Rodzaje dyplomacji. Formy współczesnej dyplomacji. Organizacja dyplomacji
T-W-3Pojecie dyplomacji i protokołu dyplomatycznego, jego podstawowe zasady oraz praktyczne stosowanie w biznesie
T-W-4Misja dyplomatyczna
T-W-5Protokół dyplomatyczny, klasy i rangi. Ceremoniały, zadania ceremoniałów, powitania. Etykieta jako niezbędny element przygotowania dyplomaty.
T-W-6Przygotowanie spotkań i przyjęć z udziałem dyplomatów. Rodzaje przyjęć dyplomatycznych.
T-W-7Savoir vivre na przyjęciach dyplomatycznych
T-W-8Przygotowanie karty potraw i napojów na bankiety i inne przyjęcia z udziałem dyplomatów. Porządek stołu. Haute-couture. Bezpieczeństwo spotkań.
T-L-1Zasada precedencji (starszeństwa) i jej przestrzeganie w różnych sytuacjach: przy stole, w samochodzie, na przyjeciu z udziałem gościa honorowego, dyplomaty
T-L-2Przygotowanie do rozmowy, protokół i zachowanie przy stole rozmów
T-L-3Korespondencja urzędowa w biznesie i kontaktach międzynarodowych
T-L-4Zachowanie podczas pobytu za granica - zwyczaje w poszczególnych krajach
T-L-5Rodzaje przyjęć: śniadanie robocze, biznes lunch, koktajl, gardenparty. Dinner. Zaproszenia: forma, treść, stosowane określenia i ich znaczenie
T-L-6Protokół obowiązujący przy stole, rola gospodarza. Przygotowanie stołu, dobór menu, win i napojów
T-L-7Przygotowanie sali na przyjecia z udziałem dyplomatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z elementami dyskusji dydaktycznej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student nie jest pewny własnej wiedzy, potrzebuje utwierdzenia w potrzebie dalszego kształcenia się
3,5
4,0
4,5
5,0