Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N2)
specjalność: Usługi turystyczne
Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo napojów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk społecznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Towaroznawstwo napojów | ||
Specjalność | Towaroznawstwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Michał Alchimowicz <Michal.Alchimowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z analizy żywności |
W-2 | Znajomość zagadnień z towaroznawstwa żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie się z rynkiem napojów. |
C-2 | Ocena jakości i wartości żywieniowej napojów - umiejętność dokonywania wyborów. |
C-3 | Uzyskanie kompetencji podstaw klasyfikacji towaroznawczej napojów z poszczególnych grup. |
C-4 | Umiejętność rozróżniania napojów i doboru metod oceny ich jakości |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zajęcia organizacyjne, schemat pracy | 1 |
T-L-2 | Ocena towaroznawcza wód mineralnych. | 2 |
T-L-3 | Oznaczanie barwy soków owocowych. | 1 |
T-L-4 | Napoje ziołowe - analiza produktów. | 2 |
T-L-5 | Wykrywanie SO2 w napojach. | 1 |
T-L-6 | Oznaczanie zawartości ekstraktu w miodach pitnych | 1 |
T-L-7 | Prezentacja samodzielnie opracowanych zagadnień problemowych | 2 |
T-L-8 | Podstawy sommelierstwa. | 1 |
T-L-9 | Pisemne zaliczenie. | 1 |
12 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wody źródlane, stołowe i mineralne. Wody lecznicze. Regionalizacja rynku wód. Wartość żywieniowa wód mineralnych. | 1 |
T-W-2 | Soki, nektary i napoje owocowe, warzywne i owocowo – warzywne. Wartość żywieniowa soków i napojów owocowo – warzywnych. | 1 |
T-W-3 | Napoje bezalkoholowe gazowane, niskogazowane i niegazowane. Napoje typu cola. Napoje ziołowe – podział i wpływ na organizm. | 1 |
T-W-4 | Koncentraty napojów. Napoje tradycyjne. Napoje na terenie UE i w innych rejonach świata. Rynek napojów – stan obecny i przyszłość. | 1 |
T-W-5 | Podział napojów alkoholowych. Etapy produkcji wyrobów spirytusowych. Charakterystyka towaroznawcza wyrobów spirytusowych. Wyroby spirytusowe gatunkowe. Polskie alkoholowe produkty regionalne. Nalewki | 1 |
T-W-6 | Klasyfikacja win. Wina i inne wyroby winiarskie. Kultura spożywania win. Oznaczenia pochodzenia napojów alkoholowych. Charakterystyka piw. Wytwarzanie, wymagania jakościowe poszczególnych gatunków piw. Dobroczynny i szkodliwy wpływ napojów alkoholowych na organizm człowieka. Miody pitne. Wymagania jakościowe miodów pitnych. | 1 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 17 |
A-L-3 | Zaliczenie | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 22 |
A-W-3 | Zaliczenie | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych. |
M-2 | Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach. |
M-3 | Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Obecność i aktywność na ćwiczeniach. |
S-2 | Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie testowe. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_2A_A9tz_W01 Student umie definować i rozróżniać napoje alkoholowe i bezalkoholowe | TOW_2A_W01 | S2A_W01, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W10, S2A_W11 | InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05 | C-1, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-7 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_W02 Student umie scharakteryzować podstawowe zasady produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych i potrafi wskazać wpływ różnych procesów na jakość i bezpieczeństwo napojów | TOW_2A_W05 | S2A_W01, S2A_W05, S2A_W07 | InzA2_W02, InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_W03 Student potrafi zdefiniować różnice pomiędzy miodami pitnymi i zna metody kształtowania jakości poprzez modyfikacje metod produkcji | TOW_2A_W02 | S2A_W01, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W10, S2A_W11 | InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-6, T-L-5, T-L-6, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_W04 Student umie rozpoznać kody kulturowe związane ze spożyciem napojów alkoholowych i zna podstawy historii ważniejszych grup napojów | TOW_2A_W12 | S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W08, S2A_W09, S2A_W10 | InzA2_W03, InzA2_W05 | C-1, C-3, C-4 | T-L-7, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_W05 Student zna ograniczenia prawne związane z produkcją napojów alkoholowych i bezalkoholowych w zależności od skali produkcji | TOW_2A_W16 | S2A_W01, S2A_W02, S2A_W06, S2A_W09, S2A_W10, S2A_W11 | InzA2_W05 | C-1, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_2A_A9tz_U01 Student potrafi poszukiwać informacji dotyczących charakterystycznych napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wykorzystuje zdobyte informacje do porównywania jakości napojów | TOW_2A_U01 | S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U06, S2A_U08 | InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U06, InzA2_U08 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_U02 Potrafi analizować przyczyny określonych wad produktów i sposoby zapobiegania w procesie produkcji i przechowywania | TOW_2A_U03 | S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08 | InzA2_U01, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U08 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-L-4, T-L-7, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_U03 Student potrafi zaproponować modyfikacje napojów w celu poprawy ich wartości żywieniowej i pozycji na rynku | TOW_2A_U05 | S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U10 | InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U08 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_U04 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie nadzoru i organizacji dystrybucji napojów w zakładach gastronomicznych i umie wskazać charakterystyczne dla danego regionu napoje | TOW_2A_U07 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U10 | InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-4, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_U05 Student potrafi wykorzystać nabyte umiejętności do kształtowania własnej kariery zawodowej | TOW_2A_U15 | S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10, S2A_U11 | InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_2A_A9tz_K01 Student jest świadomy zmian zachodzących w prawie dotyczącym napojów i zmian tenedencji rynkowych wymuszających konieczność ciągłego dokształcania. Potrafi zorganizować proces uszenia się innych osób | TOW_2A_K01 | S2A_K01, S2A_K03, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07 | InzA2_K02 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
TOW_2A_A9tz_K02 Student potrafi zdefiniować ograniczenia związane z produkcją i dystrybucją napojów. Ma świadomość konieczności dalszego dokształcania się | TOW_2A_K08 | S2A_K01, S2A_K03, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07 | InzA2_K02 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_2A_A9tz_W01 Student umie definować i rozróżniać napoje alkoholowe i bezalkoholowe | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe podobieństwa i różnice między napojami | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_W02 Student umie scharakteryzować podstawowe zasady produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych i potrafi wskazać wpływ różnych procesów na jakość i bezpieczeństwo napojów | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe etapy produkcji najważniejszych grup napojów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_W03 Student potrafi zdefiniować różnice pomiędzy miodami pitnymi i zna metody kształtowania jakości poprzez modyfikacje metod produkcji | 2,0 | |
3,0 | Student umie zdefiniować różnice między poszczególnymi miodami pitnymi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_W04 Student umie rozpoznać kody kulturowe związane ze spożyciem napojów alkoholowych i zna podstawy historii ważniejszych grup napojów | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawy kultury spożywania i degustacji napojów alkoholowych i umie określić historyczne pochodzenie najbardziej charakterystycznych napojów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_W05 Student zna ograniczenia prawne związane z produkcją napojów alkoholowych i bezalkoholowych w zależności od skali produkcji | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi podać podstawowe zasady prawne produkcji i wprowadzania do obrotu napojów z poszczególnych grup | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_2A_A9tz_U01 Student potrafi poszukiwać informacji dotyczących charakterystycznych napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wykorzystuje zdobyte informacje do porównywania jakości napojów | 2,0 | |
3,0 | Student umie wyszukiwać podstawowe informacje potrzebne do uzyskania ćwiczeń | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_U02 Potrafi analizować przyczyny określonych wad produktów i sposoby zapobiegania w procesie produkcji i przechowywania | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe przyczyny wad wybranych napojów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_U03 Student potrafi zaproponować modyfikacje napojów w celu poprawy ich wartości żywieniowej i pozycji na rynku | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe cechy charakterystyczne poszczególnych grup napojów z punktu widzenia żywienia człowieka | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_U04 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie nadzoru i organizacji dystrybucji napojów w zakładach gastronomicznych i umie wskazać charakterystyczne dla danego regionu napoje | 2,0 | |
3,0 | Student umie wymienić i opisać najbardziej charakterystyczne napoje regionalne i tradycyjne, zna podstawy podawania napojów alkoholowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_U05 Student potrafi wykorzystać nabyte umiejętności do kształtowania własnej kariery zawodowej | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi funkcjonować w grupie i samodzielnie kreować wybrane problemy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_2A_A9tz_K01 Student jest świadomy zmian zachodzących w prawie dotyczącym napojów i zmian tenedencji rynkowych wymuszających konieczność ciągłego dokształcania. Potrafi zorganizować proces uszenia się innych osób | 2,0 | |
3,0 | Student umie wskazać zmiany w prawie dotyczącym napojów i potrafi zorganizować w podstawowym zakresie pracę innych osób | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TOW_2A_A9tz_K02 Student potrafi zdefiniować ograniczenia związane z produkcją i dystrybucją napojów. Ma świadomość konieczności dalszego dokształcania się | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wskazać podstawowe ograniczenia związane z produkcją i dystrybucją napojów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Alchimowicz M., Możliwości wspierania turystyki przez rynek produktów regionalnych, Aporie ekologii pogranicza pod red. W. Wawrzyniaka i T. Zaborowskiego, Wyd. ZWSHiFM, Zielona Góra, 2009, 338-346
- Falarz A., Mataczyńska G, Towaroznawstwo wybranych artykułów spożywczych i nieżywnościowych, OWP Adam, Warszawa, 1997
- Keller J. S, Podstawy fizjologii żywienia człowieka, Wyd. SGGW, Warszawa, 2000
- Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 1996
- Sikorski Z, Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa, 1994
- Świderski F. (red), Towaroznawstwo produktów spożywczych. Teoria i ćwiczenia, Wyd. SGGW, Warszawa, 1998
- Świderski F. (red), Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Wyd. SGGW, Warszawa, 1999
- Lempka A. (red), Towaroznawstwo. Produkty spożywcze, PWE, Warszawa, 1985
Literatura dodatkowa
- Zgodne z tematyką artykuły w prasie krajowej i zagranicznej