Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N2)
specjalność: Towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Hotelarstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Hotelarstwo
Specjalność Menadżer hotelarstwa i gostronomii
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 20 2,00,50egzamin
laboratoriaL1 18 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa umiejętność obsługi pakietu biurowego i internetu

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wyposażenie techniczne hotelu ze szczególnym uwzględnieniem działu gastronomii2
T-L-2Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w hotelarstwie2
T-L-3Współpraca działu gastronomicznego z hotelem2
T-L-4Służba pięter2
T-L-5Zasady kultury i etyki zawodowej hotelarza2
T-L-6Porządkowanie i kategoryzacja pokoi2
T-L-7Zapoznanie się z funkcjonowaniem hoteli różnej kategorii4
T-L-8Kolokwium zaliczeniowe2
18
wykłady
T-W-1Charakterystyka obiektów hotelarskich4
T-W-2Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich4
T-W-3Eksploatacja hotelu2
T-W-4Regulamin organizacyjny hotelu2
T-W-5Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter2
T-W-6Dokumentacji hotelowa w poszczególnych działach2
T-W-7Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie3
T-W-8Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy1
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń20
A-L-3Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego10
A-L-4Studiowanie literatury związanej z tematyką przedmiotu12
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach20
A-W-2Przygotowanie do egzaminu25
A-W-3studiowanie literatury związanej z tematyką zajęć15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-3Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
S-4Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B1mhig_W01
Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
TOW_2A_W10, TOW_2A_W12, TOW_2A_W15S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W08, S2A_W09, S2A_W10InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-8M-1, M-2S-1, S-2, S-3
TOW_2A_B1mhig_W02
Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
TOW_2A_W10, TOW_2A_W12S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W08, S2A_W09, S2A_W10InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-8M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B1mhig_U01
Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
TOW_2A_U06, TOW_2A_U07, TOW_2A_U08, TOW_2A_U09, TOW_2A_U13, TOW_2A_U15S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10, S2A_U11InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06C-1, C-2T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-3S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B1mhig_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole. Działa w sposób przedsiębiorczy.
TOW_2A_K01, TOW_2A_K02, TOW_2A_K05, TOW_2A_K06S2A_K01, S2A_K02, S2A_K03, S2A_K04, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-5, T-W-7, T-W-8M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B1mhig_W01
Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
2,0Student nie zna ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
3,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dostatecznym
3,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dobrym
4,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu bardzo dobrym
TOW_2A_B1mhig_W02
Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
2,0Student nie zna i nie rozumie zasad oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
3,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dostatecznym
3,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dobrym
4,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B1mhig_U01
Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
2,0Student nie potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, nie umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
3,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dostatecznym
3,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B1mhig_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole. Działa w sposób przedsiębiorczy.
2,0Student nie ma świadomości odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowości podporządkowania się zasadom pracy w zespole
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dostatecznym
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dobrym
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w bardzo dobrym

Literatura podstawowa

  1. Oparka S., Organizacja i technika pracy w hotelarstwie, PZH, Warszawa, 2005
  2. Tulibacki T., Międzynarodowe systemy hotelowe, WSHGiT, Warszawa, 2005
  3. Knowles T., Zarządzanie hotelarstwem i gastronomia, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2001
  4. Praca zbiorowa, Organizacje i technika pracy w hotelarstwie, Polskie Zrzeszenie Hoteli, 2006
  5. Panasiuk A., Szostak D., Hotelarstwo. Usługi-Eksploatacja-Zarządzanie, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009
  6. Milewska M., Włodarczyk B., Hotelarstwo. Część I. Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, WSTH, Łódź, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Tulibacki T., Organizacja i zarządzanie hotelarstwem, Wyższa Szkoła Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki, Warszawa, 2005
  2. Czasopismo, Hotelarz, Rynek turystyczny, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wyposażenie techniczne hotelu ze szczególnym uwzględnieniem działu gastronomii2
T-L-2Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w hotelarstwie2
T-L-3Współpraca działu gastronomicznego z hotelem2
T-L-4Służba pięter2
T-L-5Zasady kultury i etyki zawodowej hotelarza2
T-L-6Porządkowanie i kategoryzacja pokoi2
T-L-7Zapoznanie się z funkcjonowaniem hoteli różnej kategorii4
T-L-8Kolokwium zaliczeniowe2
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka obiektów hotelarskich4
T-W-2Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich4
T-W-3Eksploatacja hotelu2
T-W-4Regulamin organizacyjny hotelu2
T-W-5Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter2
T-W-6Dokumentacji hotelowa w poszczególnych działach2
T-W-7Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie3
T-W-8Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy1
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń20
A-L-3Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego10
A-L-4Studiowanie literatury związanej z tematyką przedmiotu12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach20
A-W-2Przygotowanie do egzaminu25
A-W-3studiowanie literatury związanej z tematyką zajęć15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B1mhig_W01Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W10Posiada poszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka w tym turystyki i hotelarstwa. Posiada poszerzoną wiedzę o środowisku.
TOW_2A_W12Ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji. Ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach i ich historycznej ewolucji.
TOW_2A_W15Ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych i ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W08ma pogłębioną wiedzę o procesach zmian wybranych struktur, instytucji i więzi społecznych oraz zna rządzące tymi zmianami prawidłowości
S2A_W09ma pogłębioną wiedzę o poglądach na temat wybranych struktur i instytucji społecznych lub wybranych kategorii więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S2A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie
Treści programoweT-W-1Charakterystyka obiektów hotelarskich
T-W-2Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich
T-W-7Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie
T-W-8Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-3Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
3,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dostatecznym
3,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dobrym
4,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B1mhig_W02Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W10Posiada poszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka w tym turystyki i hotelarstwa. Posiada poszerzoną wiedzę o środowisku.
TOW_2A_W12Ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji. Ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach i ich historycznej ewolucji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W08ma pogłębioną wiedzę o procesach zmian wybranych struktur, instytucji i więzi społecznych oraz zna rządzące tymi zmianami prawidłowości
S2A_W09ma pogłębioną wiedzę o poglądach na temat wybranych struktur i instytucji społecznych lub wybranych kategorii więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S2A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
Treści programoweT-W-1Charakterystyka obiektów hotelarskich
T-W-2Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich
T-W-5Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter
T-W-7Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie
T-W-8Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-3Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie zasad oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
3,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dostatecznym
3,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dobrym
4,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B1mhig_U01Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U06Posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań związanych z żywieniem człowieka i jego potrzebami.
TOW_2A_U07Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do samodzielnej organizacji usług turystycznych i hotelarskich z uwzględnieniem współpracy z kontrahentami zagranicznymi.
TOW_2A_U08Posiada specjalistyczne umiejętności rozwiązywania problemów potrzebnych do badań lub działalności innowacyjnej w celu tworzenia nowej wiedzy i procedur oraz integrowania wiedzy z różnych dziedzin.
TOW_2A_U09Potrafi umiejętnie wykorzystać zdobytą poszerzoną wiedzę z dziedziny towaroznawstwa w różnych zakresach i formach znajdując, rozumiejąc, analizując i wykorzystując potrzebne informacje.
TOW_2A_U13Potrafi dokonać kompleksowej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich w zakresie towaroznawstwa i usług.
TOW_2A_U15Samodzielnie planuje, na podstawie zdobytej, pogłębionej wiedzy własną karierę zawodową lub naukową.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U01potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi
S2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U05sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
S2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U10posiada pogłębioną umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U11ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie
Treści programoweT-L-1Wyposażenie techniczne hotelu ze szczególnym uwzględnieniem działu gastronomii
T-L-3Współpraca działu gastronomicznego z hotelem
T-L-4Służba pięter
T-L-5Zasady kultury i etyki zawodowej hotelarza
T-L-6Porządkowanie i kategoryzacja pokoi
T-L-7Zapoznanie się z funkcjonowaniem hoteli różnej kategorii
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, nie umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
3,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dostatecznym
3,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B1mhig_K01Ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole. Działa w sposób przedsiębiorczy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K01Postępuje zgodnie z zasadami nabytej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
TOW_2A_K02Jest świadomy swoich wartości i celów, potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy.
TOW_2A_K05Umie i chce podejmować ryzyko i brać odpowiedzialność za inicjowanie zmian. Rozumie znaczenie i wie jak wychować swoich następców.
TOW_2A_K06Umie skutecznie komunikować się z otoczeniem i rozumie znaczenie komunikacji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
S2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych i potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki społeczne swej działalności
S2A_K06potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie
Treści programoweT-W-1Charakterystyka obiektów hotelarskich
T-W-5Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter
T-W-7Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie
T-W-8Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowości podporządkowania się zasadom pracy w zespole
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dostatecznym
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dobrym
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w bardzo dobrym