Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_O13-2ut_U01 | Student potrafi rozpoznać gatunki ryb wykorzystywanych w sektorze usług turystycznych, potrafi określić rejon w Polsce i na świecie, gdzie mają znaczenie w akwaturystyce, zna ich biologię, status ochronny i terminologię angielską |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_U10 | Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi. |
---|
TOW_1A_U12 | Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
S1A_U02 | potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U04 | potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U05 | prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U07 | analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
---|
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem jest zapoznanie studenta z gatunkami ryb ważnymi w usługach turystycznych i możliwościami wykorzystania ichtiofauny w sektorze turystyki w Polsce i na świecie |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Charakterystyka rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie. Rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej. Ekoturystyka na obszarach chronionych. |
---|
T-W-3 | Zapoznanie studentów z przdestawicielami ichtiofauny wykorzystywanymi do celów akwaturystyki na terenie Ameryki południowej i północnej oraz Australii - wędkarstwo morskie i śródlądowe, wyprawy podwodne. |
T-L-2 | Praktyczne zapoznanie się studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w gospodarce turystycznej na terenie Azji, Afryki i Ameryki południowej północnej i Australii (z gromady Chondrichtheys, oraz z rzędów: Acipenseriformes, Cypriniformes, Characiformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes).Status ochronny i stan zagrożenia eksploatowanych gatunków ryb. |
T-L-3 | Praktyczne zaznajomienie się ze stronami internetowymi biur turystycznych oferujących usługi turystyczne związane z ichtiofauną w jęz. polskim i angielskim. Zapoznanie studentów z ofertami ocenariów w usługach turystycznych. |
T-L-4 | Praktyczne zapoznanie się studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w gospodarce turystycznej w Europie (z rzędów: Cypriniformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes) |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny
prezentacja multimedialna
ćwiczenia laboratoryjne |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: zaliczenie ustne, zaliczenie pisemne |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin testowy
zaliczenie ustne wszystkich ćwiczeń |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi rozpoznać gatunków ryb, nie potrafi określić rejonów w Polsce ani na świecie, gdzie mają znaczenie w akwaturystyce, nie zna ich biologii ani statusu ochronnego i terminologii angielskiej |
3,0 | Student potrafi rozpoznać mało gatunków ryb, nie potrafi określić rejonów w Polsce ani na świecie, gdzie mają znaczenie w akwaturystyce, wie mało na temat ich biologii i statusu ochronnego, zna tylko podstawową terminologię angielską |
3,5 | Student potrafi rozpoznać mało gatunków ryb, nie potrafi określić rejonów w Polsce ani na świecie, gdzie mają znaczenie w akwaturystyce, zna ich biologię i status ochronny oraz terminologię angielskią w stopniu dostatecznym |
4,0 | Student potrafi rozpoznać większość gatunków ryb, potrafi określić rejony w Polsce i na świecie, gdzie mają znaczenie w akwaturystyce, zna ich biologię i status ochronny oraz terminologię angielskią w stopniu dobrym |
4,5 | Student potrafi rozpoznać wszystkie gatunki ryb, potrafi określić rejony w Polsce i na świecie, gdzie mają znaczenie w akwaturystyce, zna ich biologię i status ochronny oraz terminologię angielskią w stopniu dobrym |
5,0 | Student potrafi rozpoznać wszystkie gatunki ryb, potrafi określić rejony w Polsce i na świecie, gdzie mają znaczenie w akwaturystyce, zna ich biologię i status ochronny oraz terminologię angielskią w stopniu bardzo dobrym |