Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_PO16-2tz_W01 | Posiada podstawową wiedzę o roli ekonomiki i zarzadzania. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_W11 | Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_W01 | ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S1A_W02 | posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach |
S1A_W03 | ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej |
S1A_W04 | zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości |
S1A_W07 | ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S1A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego |
S1A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
Cel przedmiotu | C-1 | Pozanie przez studenta podstawowych zagadnień związanych z ekoonomią i organizacją i jej miejscem we współczesnej gospodrace rynkowej, procesami zarządzania zorganizowanym działaniem ludzi. Wyjaśnienie podstawowych pojęć z zakresu ekonomiki i zarzadzania umożliwiajacych właściwe rozpoznanie i rozwiązywanie problemów gospodraczych. Program obejmuje również podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem marketingowym w produkcji. Uczestnicy zajeć mają otrzymać wiedzę na temat kompleksu i systemu marketingowego, zasad i funkcji marketingowych, a także sposobów efektywnego ich wykorzystywania w działalności gospodarczej przedsiębiorstw zwiazanej z rolnictwem i przetwórstwem żywności. Przedstawia się rówież obniżkę kosztów i skuteczność w osiąganiu wyższych wyników pracy. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Rola ekonomiki i zarządzania w produkcji rolniczej w warunkach gospodarki rynkowej. |
---|
T-W-2 | Tło mikroekonomiczne produkcji rolniczej i jej organizacja. |
T-W-3 | Podstawowe kategorie produkcyjne i ekonomiczne stosowane w rolnictwie. |
T-W-7 | Marketing jako podstawa nowoczesnego zarządzania. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
Sposób oceny | S-5 | Ocena formująca: Zaliczenie |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |