Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Usługi w turystyce:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Usługi w turystyce
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Gospodarki Rybackiej
Nauczyciel odpowiedzialny Wawrzyniec Wawrzyniak <Wawrzyniec.Wawrzyniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>, Wawrzyniec Wawrzyniak <Wawrzyniec.Wawrzyniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 16 2,00,50egzamin
laboratoriaL7 16 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość geografii, podstaw ekonomii, krajoznawstwa, podsatwowych pojęć związanych z obsługą ruchu turystycznego, form turystyki wodnej
W-2Podstawowe informacje na temat geografii, historii i kultury rejonów Polski i świata, podstawowy z przedmiotów: socjologia, ekonomika i marketing, ochrona środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z pojęciami związanymi z turystyką i rekreacją, walorami środowiska przyrody ożywionej i nieożywionej, ochroną środowiska, formami turystyki, usługami i zagospodarowaniem tusrystycznym terenu. Przygotowanie studentów do prowadzenia biur podróży, pilotażem i przewodnictwem turystycznym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podział usług w Hotelarstwie, hotelarstwo wczoraj i dziś1
T-L-2Normalizacja i standaryzacja usług hotelarskich, ocena wybranych hoteli, ocena pozostałych miejsc noclegowych w różnych częsciach Polski i świata1
T-L-3Model organizacji turystyki i bazy noclegowej na tle wybranego regionu w Polsce.3
T-L-4Organizacja pracy w hotelarstwie. Makrootocyenia hotelarstwa.2
T-L-5Geografia hotelarstwa. Geografia turyzmu1
T-L-6Klasyfikacja ruchu turystycznego. Formy turystyki poznawczej, wypoczynkowej, kwalifikowanej, zdrowotnej, religijnej, biznesowej1
T-L-7Gospodarcze aspekty turystyki, turystyka jako sektor gospodarki, rynek turystyczny i mechanizmy jego funkcjonowania, marketing w turyystyce, rola panstwa w turystyce5
T-L-8Przemiany pod wpływem turystyki na obszarach recepcji turystycznej. Przemiany ekonomiczne, społeczne, kulturowe, przestrzenne1
T-L-9Główne źródła informacji dla turystów. Informacja statystyczna. Badania statystyczne. Źródła informacji naukowej1
16
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia związane z turystyką, obsługą rychy turystycznego1
T-W-2Modele turysty, koncepcja tuurystyki jako spotkania, koncepcja fukcji turystycznej, koncepcja urbanizacji turystycznej, teorie konfliktu w turystyce, historia turystyki1
T-W-3Wielkosć i struktura międzynarodowego i krajowego ruchu turystycznego. Uwarunkowania rozwoju: zewnętzrne i wewnętrzne. Współczesne trendy w rozwoju4
T-W-4Usługi hotelarskie, usługi gastronomiczne, usługi logistyczne. Biura podróży, informacja turystyczna, pilotaż i przewodnictwo turystyczne, usługi ubezpieczenia w turystyce, usługi finansowe10
16

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczęscczanie na zajęcia16
A-L-2Przygotowanie prezentacji16
A-L-3przygotowanie się na sprawdziany pisemne2
A-L-4Przygotowywanie sięn na zajecia22
A-L-5opracowywanie konspektów4
60
wykłady
A-W-1uczeszczanie na zajęcia16
A-W-2Przygotowanie na zajęcia23
A-W-3studiowanie literatury20
59

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, prezentacja multumedialna, wykłąd problemowy, zajęcia praktyczne
M-2Wykłady informacyjne, prezentacje multimedialne, odczyty, zajęcia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny i ustny
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
S-4Ocena formująca: Sprawdziany pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_PO7-2tz_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student poprawnie potrafi poruszać się wśród zagadnień związanych z turystyką i rekreacją.
TOW_1A_W11, TOW_1A_W19, TOW_1A_W20, TOW_1A_W22, TOW_1A_W23, TOW_1A_W24S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-2S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_PO7-2tz_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student poprawnie potrafi poruszać się wśród zagadnień związanych z turystyką i rekreacją. Ponadto potrafi omówić formy turystyki oraz zna podstawy zagospodarowania turystycznego terenu.
TOW_1A_U01, TOW_1A_U05, TOW_1A_U07, TOW_1A_U10, TOW_1A_U11, TOW_1A_U14S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-L-6, T-L-7, T-W-4M-2S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_PO7-2tz_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi omówić walory przyrody ożywionej i nieożywionej.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K05, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01C-1T-L-7, T-L-8, T-L-9M-2S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_PO7-2tz_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student poprawnie potrafi poruszać się wśród zagadnień związanych z turystyką i rekreacją.
2,0Student nie potrafi omówić podstawowych pojęć związanych z turystyką.
3,0Student potrafi omówić podstawowe pojęcia związane z turystyka oraz obsługą ruchu turystycznego
3,5Student potrafi zdefiniować modele turysty oraz koncepcje funkcji turystycznej.
4,0Student potrafi pracować na danych statystycznych. Potrafi analizować wyniki badań statystycznych
4,5Student potrafi omówić formy turystyki poznawczej, kwalifikowanej i zdrowotnej.
5,0Student potrafi omówić przemiany pod wpływem turystyki na obszarach recepcji turystycznej na przestrzeni ostatnich lat.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_PO7-2tz_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student poprawnie potrafi poruszać się wśród zagadnień związanych z turystyką i rekreacją. Ponadto potrafi omówić formy turystyki oraz zna podstawy zagospodarowania turystycznego terenu.
2,0Student nie potrafi omówić podstawowych pojęć związanych z turystyką.
3,0Student potrafi omówić podstawowe pojęcia związane z turystyka oraz obsługą ruchu turystycznego
3,5Student potrafi zdefiniować modele turysty oraz koncepcje funkcji turystycznej.
4,0Student potrafi pracować na danych statystycznych. Potrafi analizować wyniki badań statystycznych
4,5Student poprawnie potrafi omówić funkcje i obowiązki biur podróży.
5,0Student poprawnie potrafi omówić funkcje i biur podróży, usług ubezpieczeń w turystyce oraz informacji turystycznej

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_PO7-2tz_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi omówić walory przyrody ożywionej i nieożywionej.
2,0Student nie potrafi omówić podstawowych pojęć związanych z turystyką.
3,0Student potrafi omówić podstawowe pojęcia związane z turystyką oraz obsługą ruchu turystycznego.
3,5Student potrafi zdefiniować modele turysty oraz koncepcje funkcji turystycznej.
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować kwestię ubezpieczeń w turystyce.
4,5Student dobrze potrafi pracować na danych statystycznych. Rozumie badania statystyczne.
5,0Student dobrze potrafi pracować na danych statystycznych. Rozumie badania statystyczne. Potrafi przeanalizować wyniki i wysunąć wnioski.

Literatura podstawowa

  1. Kurek W, Turystyka, PWN, Warszawa, 2008
  2. Zaręba D., Ekoturystyka, PWN, Warszawa, 2010
  3. Kruczek Z., Obsługa ruchu turystycznego, KSH, Kraków, 2001
  4. Borne H., Dolinski A., Organizacja turystyki, WSIP, Warszawa, 1998
  5. Raciborski J., Usługi turystyczne. Przepisy i komentarz, Wyd. Prawnicze, Warszawa, 1999
  6. Romanowski K., Ubezpieczenia w turystyce, WSE, Warszawa, 1999
  7. Gaworecki W., Turystyka, PWE, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Tauber R., Hasik J., Skrzypczak K, Żywienie w turysyce i sporcie, Wyzsza Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii, Poznan, 1999
  2. Kaspar C., Wprowadzenie do zarzadzania turystyką, ODK Orbis, Warszawa, 1992

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podział usług w Hotelarstwie, hotelarstwo wczoraj i dziś1
T-L-2Normalizacja i standaryzacja usług hotelarskich, ocena wybranych hoteli, ocena pozostałych miejsc noclegowych w różnych częsciach Polski i świata1
T-L-3Model organizacji turystyki i bazy noclegowej na tle wybranego regionu w Polsce.3
T-L-4Organizacja pracy w hotelarstwie. Makrootocyenia hotelarstwa.2
T-L-5Geografia hotelarstwa. Geografia turyzmu1
T-L-6Klasyfikacja ruchu turystycznego. Formy turystyki poznawczej, wypoczynkowej, kwalifikowanej, zdrowotnej, religijnej, biznesowej1
T-L-7Gospodarcze aspekty turystyki, turystyka jako sektor gospodarki, rynek turystyczny i mechanizmy jego funkcjonowania, marketing w turyystyce, rola panstwa w turystyce5
T-L-8Przemiany pod wpływem turystyki na obszarach recepcji turystycznej. Przemiany ekonomiczne, społeczne, kulturowe, przestrzenne1
T-L-9Główne źródła informacji dla turystów. Informacja statystyczna. Badania statystyczne. Źródła informacji naukowej1
16

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia związane z turystyką, obsługą rychy turystycznego1
T-W-2Modele turysty, koncepcja tuurystyki jako spotkania, koncepcja fukcji turystycznej, koncepcja urbanizacji turystycznej, teorie konfliktu w turystyce, historia turystyki1
T-W-3Wielkosć i struktura międzynarodowego i krajowego ruchu turystycznego. Uwarunkowania rozwoju: zewnętzrne i wewnętrzne. Współczesne trendy w rozwoju4
T-W-4Usługi hotelarskie, usługi gastronomiczne, usługi logistyczne. Biura podróży, informacja turystyczna, pilotaż i przewodnictwo turystyczne, usługi ubezpieczenia w turystyce, usługi finansowe10
16

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczęscczanie na zajęcia16
A-L-2Przygotowanie prezentacji16
A-L-3przygotowanie się na sprawdziany pisemne2
A-L-4Przygotowywanie sięn na zajecia22
A-L-5opracowywanie konspektów4
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczeszczanie na zajęcia16
A-W-2Przygotowanie na zajęcia23
A-W-3studiowanie literatury20
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_PO7-2tz_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student poprawnie potrafi poruszać się wśród zagadnień związanych z turystyką i rekreacją.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W11Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
TOW_1A_W20Ma wiedzę na temat funkcjonowania organizmu ludzkiego, jego przystosowania się do zmieniających się warunków środowiska. Ma wiedzę w zakresie żywienia i dietetyki z uwzględnieniem mechanizmów powstawania zachowań żywieniowych.
TOW_1A_W22Ma podstawową wiedzę dotyczącą pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP.
TOW_1A_W23Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem.
TOW_1A_W24Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciami związanymi z turystyką i rekreacją, walorami środowiska przyrody ożywionej i nieożywionej, ochroną środowiska, formami turystyki, usługami i zagospodarowaniem tusrystycznym terenu. Przygotowanie studentów do prowadzenia biur podróży, pilotażem i przewodnictwem turystycznym
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia związane z turystyką, obsługą rychy turystycznego
T-W-2Modele turysty, koncepcja tuurystyki jako spotkania, koncepcja fukcji turystycznej, koncepcja urbanizacji turystycznej, teorie konfliktu w turystyce, historia turystyki
T-W-3Wielkosć i struktura międzynarodowego i krajowego ruchu turystycznego. Uwarunkowania rozwoju: zewnętzrne i wewnętrzne. Współczesne trendy w rozwoju
Metody nauczaniaM-2Wykłady informacyjne, prezentacje multimedialne, odczyty, zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi omówić podstawowych pojęć związanych z turystyką.
3,0Student potrafi omówić podstawowe pojęcia związane z turystyka oraz obsługą ruchu turystycznego
3,5Student potrafi zdefiniować modele turysty oraz koncepcje funkcji turystycznej.
4,0Student potrafi pracować na danych statystycznych. Potrafi analizować wyniki badań statystycznych
4,5Student potrafi omówić formy turystyki poznawczej, kwalifikowanej i zdrowotnej.
5,0Student potrafi omówić przemiany pod wpływem turystyki na obszarach recepcji turystycznej na przestrzeni ostatnich lat.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_PO7-2tz_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student poprawnie potrafi poruszać się wśród zagadnień związanych z turystyką i rekreacją. Ponadto potrafi omówić formy turystyki oraz zna podstawy zagospodarowania turystycznego terenu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U01Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu studiowanego kierunku. Wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne. Dobiera właściwe metody i procedury analityczne. Potrafi określić wiarygodność analiz. Potrafi posługiwać się instrumentami oraz katalogami sprzętu, odczynników i akcesoriów.
TOW_1A_U05Potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne dotyczące studiowanego kierunku
TOW_1A_U07Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej.
TOW_1A_U10Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi.
TOW_1A_U11Posiada umiejętność wyrażania własnych pomysłów, wątpliwości, sugestii argumentując je zdobytą wiedzą. Potrafi sformułować wnioski, opracować i zinterpretować wyniki oraz wskazać dalszy kierunek badań.
TOW_1A_U14Wykazuje znajomość słabych i mocnych stron standardowych działań rozwiązujących zaistniałe problemy zawodowe dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciami związanymi z turystyką i rekreacją, walorami środowiska przyrody ożywionej i nieożywionej, ochroną środowiska, formami turystyki, usługami i zagospodarowaniem tusrystycznym terenu. Przygotowanie studentów do prowadzenia biur podróży, pilotażem i przewodnictwem turystycznym
Treści programoweT-L-6Klasyfikacja ruchu turystycznego. Formy turystyki poznawczej, wypoczynkowej, kwalifikowanej, zdrowotnej, religijnej, biznesowej
T-L-7Gospodarcze aspekty turystyki, turystyka jako sektor gospodarki, rynek turystyczny i mechanizmy jego funkcjonowania, marketing w turyystyce, rola panstwa w turystyce
T-W-4Usługi hotelarskie, usługi gastronomiczne, usługi logistyczne. Biura podróży, informacja turystyczna, pilotaż i przewodnictwo turystyczne, usługi ubezpieczenia w turystyce, usługi finansowe
Metody nauczaniaM-2Wykłady informacyjne, prezentacje multimedialne, odczyty, zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Sprawdziany pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi omówić podstawowych pojęć związanych z turystyką.
3,0Student potrafi omówić podstawowe pojęcia związane z turystyka oraz obsługą ruchu turystycznego
3,5Student potrafi zdefiniować modele turysty oraz koncepcje funkcji turystycznej.
4,0Student potrafi pracować na danych statystycznych. Potrafi analizować wyniki badań statystycznych
4,5Student poprawnie potrafi omówić funkcje i obowiązki biur podróży.
5,0Student poprawnie potrafi omówić funkcje i biur podróży, usług ubezpieczeń w turystyce oraz informacji turystycznej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_PO7-2tz_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi omówić walory przyrody ożywionej i nieożywionej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K05Jest świadomy wartości zdobytej wiedzy.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciami związanymi z turystyką i rekreacją, walorami środowiska przyrody ożywionej i nieożywionej, ochroną środowiska, formami turystyki, usługami i zagospodarowaniem tusrystycznym terenu. Przygotowanie studentów do prowadzenia biur podróży, pilotażem i przewodnictwem turystycznym
Treści programoweT-L-7Gospodarcze aspekty turystyki, turystyka jako sektor gospodarki, rynek turystyczny i mechanizmy jego funkcjonowania, marketing w turyystyce, rola panstwa w turystyce
T-L-8Przemiany pod wpływem turystyki na obszarach recepcji turystycznej. Przemiany ekonomiczne, społeczne, kulturowe, przestrzenne
T-L-9Główne źródła informacji dla turystów. Informacja statystyczna. Badania statystyczne. Źródła informacji naukowej
Metody nauczaniaM-2Wykłady informacyjne, prezentacje multimedialne, odczyty, zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Sprawdziany pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi omówić podstawowych pojęć związanych z turystyką.
3,0Student potrafi omówić podstawowe pojęcia związane z turystyką oraz obsługą ruchu turystycznego.
3,5Student potrafi zdefiniować modele turysty oraz koncepcje funkcji turystycznej.
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować kwestię ubezpieczeń w turystyce.
4,5Student dobrze potrafi pracować na danych statystycznych. Rozumie badania statystyczne.
5,0Student dobrze potrafi pracować na danych statystycznych. Rozumie badania statystyczne. Potrafi przeanalizować wyniki i wysunąć wnioski.