Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_PO7-1tz_W01 | W wyniku przeprowadzonych zajęć student został zaznajomiony z organizacją usług hotelarskich. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_W11 | Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości. |
---|
TOW_1A_W19 | Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług. |
TOW_1A_W20 | Ma wiedzę na temat funkcjonowania organizmu ludzkiego, jego przystosowania się do zmieniających się warunków środowiska. Ma wiedzę w zakresie żywienia i dietetyki z uwzględnieniem mechanizmów powstawania zachowań żywieniowych. |
TOW_1A_W22 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP. |
TOW_1A_W23 | Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem. |
TOW_1A_W24 | Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_W01 | ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S1A_W02 | posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach |
S1A_W03 | ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej |
S1A_W04 | zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości |
S1A_W05 | ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach |
S1A_W06 | zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące |
S1A_W07 | ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S1A_W08 | ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian |
S1A_W09 | ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji |
S1A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego |
S1A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z zasadami oceny usług hotelarskich, form i rodzajó usług hotelarskich, historii rozwoju hotelarstwa i perpektyw hotelarstwa. Ponadto zaznajomienie z organizacją usług hotelarskich, wzorców i funkcji. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Historia hotelarstwa w Polsce i na świecie |
---|
T-W-2 | Charakterystyka rodzajowa podstawowych obiektów bazy noclegowej, hotele, pensjonaty, motele. cempingi, domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe, pola biwakowe |
T-W-3 | Pojecie usługi hotelarskiej, cechy usług hotelarskich, podział usług hotelarskich, usługi podstawowe, usługi dodatkowe, usługa hotelarska jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multumedialna, wykłąd problemowy, zajęcia praktyczne |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Sprawdzian pisemny i ustny |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi omówić podstawowych form i rodzajów usług hotelarskich. |
3,0 | Student potrafi poprawnie opisać podstawowe formy i rodzaje usług hotelarskich. |
3,5 | Student potrafi powierzchownie omówić struktury hotelarskie, typy hoteli |
4,0 | Student dobrze jest obeznany w historii hotelarstwa w Polsce i na świecie. |
4,5 | Student potrafi wymienić oraz opisać usługi wykonywane w obiektach hotelowych. Student potrafi omówić standardy obsługi gości. |
5,0 | Student bardzo dobrze opanował temat usług hotelarskich. Potrafi poprawnie wymienić i omówić usługi w hotelarstwie. |