Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (N1)

Sylabus przedmiotu Mykologia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mykologia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz <Kinga.Mazurkiewicz-Zapalowicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 20 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość biologii szkoły średniej na poziomie rozszeroznym

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie sstudentów ze specyfiką i odmiennością świata grzybów
C-2Zapoznanie studentów z wszechobecnością grzybów orqaz pozytywnym i szkodliwym aspektemich występowania w ekosystemach
C-3Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania grzybów i ich metabolitów przez człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady BHP w pracowni mikologicznej. Struktury morfotyczne stadiów wegetatywnych i generatywnych OGP. Mikroskopowa identyfikacja plazmodium, oogonium, antherydium, sporangium i oospor. Budowa i zróżnicowanie trzonków sporangialnych Oomycota.2
T-L-2Struktury morfotyczne tworzące formy wegetatywne grzybów właściwych. Obserwacja mikroskopowa: strzępek coenocytycznych, strzępek z septami bez sprzążek oraz ze sprzążkami i hakami. Zróżnicowanie sposobów wytwarzania zarodników mitosporowych. Typy, budowa i występowanie konidiomów: acerwulus, koremium, piknidium, sporodochium – obserwacja makro- i mikroskopowa.3
T-L-3Przegląd owocników wytwarzanych przez grzyby Ascomycota. Budowa i występowanie owocników typu klejstotecjum, perytecjum, apotecjum, pseudotecjum. Obserwacja mikroskopowa budowy worka i zarodników workowych. Budowa struktu infekcyjnych grzybów fitopatogenicznych.3
T-L-4Wegetatywne formy przetrwalnikowe grzybni. Przegląd i budowa owocników grzybów Basidiomycota. Budowa chlamydospor, sklerocjum, pseudosklerocjum i ryzomorf. Przykłady podstawczaków o owocnikach gymnokarpicznych, hemiangiokarpicznych i angiokarpicznych; budowa tych owocników. Morfologiczne zróżnicowanie owocników hemiangiokarpicznych. Budowa mikroskopowa podstawki i elementów tworzących hymenium.3
T-L-5Sprawdzian pisemny (ćwiczenie 1-4)1
T-L-6Grzyby toksynotwórcze w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Grzyby gnijących i„zepsutych” owoców, warzy i innych produktów spożywczych. Obserwacja mikroskopowa i kryteria identyfikacji rodzajów: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichotecium, Alternaria, Botrytis. Budowa konidioforu, sposób tworzenia się i morfologia zarodników. Identyfikacja mikroskopowa rodzajów: Rhizopus, Mucor, Cladosporium.3
T-L-7Metody i zasady izolacji i hodowli i inkubacji mikromycetes; podłoża mykologiczne, zasdy ich przygotowania i utylizacji.1
T-L-8Grzyby drożdżoidalne wykorzystane w przemyśle i przetwórstwie spożywczym, hodowla i oznaczanie2
T-L-9Sprawdzian pisemny i praktyczne rozpoznawanie grzybów mikro- i makroskopowych2
20
wykłady
T-W-1Miejsce grzybów i OGP w świecie organizmów żywych; specyfika ich budowy i biologii. Przegląd systematyczny grzybów i OGP. Cykle rozwojowe, rozmnażanie wegetatywne i generatywne w różnych grupach systematycznych grzybów.2
T-W-2Grupy troficzne grzybów, ich występowanie oraz znaczenie w ekosytemach1
T-W-3Produkty metabolizmu pierwotnego grzybów saprotroficznych i fito- i zoopatogenicznych oraz ich znaczenie1
T-W-4Grzyby jako komponenty związków symbiotycznych; mikoryza ektotroficzna i endotroficzna, grzyby lichenoidowe, ogrody ambrozjowe budowa, przykłady i znaczenie w ekosystemach.1
T-W-5Wykorzystanie grzybów w walce biologicznej ze szkodnikami roślin (nicienie, pajęczaki, owady) oraz ich rola jako nadpasozytów patogenów roślinnych1
T-W-6Znaczenie produktów metabolizmu pierwotnego grzybów w przemyśle spożywczym2
T-W-7Wykorzystanie metabolitów wtórnych produkowanych przez grzyby mikroskopowe w biofarmakologii i zakres ich stosowania w medycynie2
T-W-8Wykorzystanie metabolitów pierwotnych i wtórnych macromycetes w biofarmakologii. Substancje prozdrowtne grzybów.1
T-W-9Grzyby toksynotwórcze, toksyny przez nie produkowame oraz wpływ mikotoksyn na zdrowie konsumentów1
T-W-10Grzyby trujące i ich substance aktywne1
T-W-11Grzyby uprawne, ich skład chemiczny i wartości odżywcze1
T-W-12Egzamin pisemny1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach20
A-L-2Indywidualne studiowanie literatury25
A-L-3Przygotowanie teoretyczne do zaliczenia pisemnego15
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Indywidualne studiowanie literatury25
A-W-3Przygotowanie do egzaminu25
59

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji mulimedialnych
M-2Ćwiczenia: metody poglądowe i praktyczne związane z pokazem żywego lub utrwalonego materiału mikologicznego z wykorzystaniem mikroskopu biologicznego i stereoskopowego

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Wyjściówka - zaliczenie pracy studenta związane z praktycznym wyszukiwaniem i nazywaniem obiektów mykologicznych
S-2Ocena formująca: Aprobata pracy na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z zakresu tematyki ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z zakresu programu wykładów
S-5Ocena podsumowująca: Praktyczna identyfikacja poznanych gatunków grzybów mikro- i makroskopowych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C5_W01
Student definiuje i objaśnia podstawowe pojecia mikologiczne, posługuje sie specjalistyczną terminologią mikologiczną w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
MS_1A_W03, MS_1A_W04P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-12, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4
MS_1A_C5_W02
Student wymienia grupy troficzne grzybów - zna ich przedstawicieli, wyjaśnia znaczenie grzybów w ekosystemach oraz w gospodarce człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem procesów biotechnologicznych
MS_1A_W03, MS_1A_W04, MS_1A_W05, MS_1A_W08, MS_1A_W09, MS_1A_W10P1A_W01, P1A_W02, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W08C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-12, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C5_U01
Student potrafi przeprowadzić poprawnę obserwację, ocenę oraz interpretację procesów biochemicznych, w których uczestniczą grzyby
MS_1A_U01, MS_1A_U03, MS_1A_U04, MS_1A_U07P1A_U01, P1A_U02, P1A_U03, P1A_U06, P1A_U07, P1A_U11C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-12, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C5_K01
Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i pogłębiania kompetencji zawodowych, jest świadomy ryzyka i zagrożeń pracy w laboratorium mykologicznym oraz kontakcie z grzybami i ich metabolitami
MS_1A_K01, MS_1A_K03, MS_1A_K06P1A_K01, P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-12, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
MS_1A_C5_K02
Student ma świadomość roli społecznej, rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy, zwłaszcza dotyczącej profilaktyki zatruć grzybami i ich metabolitami
MS_1A_K06P1A_K04, P1A_K05C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-12, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C5_W01
Student definiuje i objaśnia podstawowe pojecia mikologiczne, posługuje sie specjalistyczną terminologią mikologiczną w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
2,0Student nie rozumie podstawowych pojęć i specjalistycznej terminologii z zakresu mykologii
3,0Student rozumie podstawowe "suche" pojęcia z zakresu mykologii, nie potrafi ich jednak dostosowac do konkretnych obiektów i przykładów
3,5Student rozumie podstawowe "suche" pojęcia z zakresu mykologii, potrafi je odnieść i dostosować do konkretnych, pojedynczych obiektów i przykładów; nie potrafi ich jednak szczegółowo scharakteryzować
4,0Student rozumie i posługuje się podstawowymi pojęciami z zakresu mykologii, potrafi podać i scharakteryzować pojedyncze, przykładowe obiekty
4,5Student rozumie i posługuje się swobodnie terminologią specjalistyczna z zakresu mykologii, potrafi podać i scharakteryzować liczne przykłady wyjaśniajace znaczenie tej nomenklatury, nie zna jednak mykologicznych określeń w języku łacińskim
5,0Student rozumie i posługuje się swobodnie terminologią specjalistyczna z zakresu mykologii, potrafi podać i scharakteryzować liczne przykłady wyjaśniajace znaczenie tej nomenklatury, zna większość mykologicznych określeń w języku łacińskim
MS_1A_C5_W02
Student wymienia grupy troficzne grzybów - zna ich przedstawicieli, wyjaśnia znaczenie grzybów w ekosystemach oraz w gospodarce człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem procesów biotechnologicznych
2,0Student nie potrafi wymienić grup troficznych grzybów, nie rozpoznaje ich przedstawicieli; nie zna znaczenia grzybów w ekosytemach, nie potrafi wymienić ich znaczenia dla gospodarki człowieka ani podać konkretnych przykądów takiego wykorzystania
3,0Student jedynie wymienia grupy troficzne grzybów, nie rozpoznaje ich przedstawicieli i podaje jedynie jednostkowe ich przykłady (tylko w języku polskim); ogólnikowo wymienia znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
3,5Student wymienia i ogólnikowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie nie rozpoznaje ich przedstawicieli i podaje jedynie jednostkowe ich przykłady (tylko w języku polskim); ogólnikowo wymienia znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
4,0Student wymienia i szczegółowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie rozpoznaje większość (55-64%) ich przedstawicieli, podając ich nazwy tylko w języku polskim; szczegółowo charakteryzuje pozytywne i negatwne znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
4,5Student wymienia i szczegółowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie rozpoznaje większość (65-75%) ich przedstawicieli, podając ich nazwy tylko w języku polskim; szczegółowo charakteryzuje pozytywne i negatwne znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
5,0Student wymienia i szczegółowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie rozpoznaje większość (powyżej 75%) ich przedstawicieli, podając ich nazwy zarówno w języku polskim jak i łącińskim; szczegółowo charakteryzuje pozytywne i negatwne znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C5_U01
Student potrafi przeprowadzić poprawnę obserwację, ocenę oraz interpretację procesów biochemicznych, w których uczestniczą grzyby
2,0Student nie potrafi przeprowadzić właściwej obserwacji miejsc występowania grzybów oraz nie umie powiązać i zinterpretować związkówtego występowania z aktywnością biochemiczną tych organizmów i skutków tej aktywności dla ekosystemu i gospodarki człowieka
3,0Student bardzo ogólnikowo, mało wnikliwie przeprowadza obserwacje miejsc występowania grzybów, wymienia, ale nie rozumie, związków i skutków srodowiskowych i gospodarczych tego wystepowania ze specyfiką aktywności biochemicznej tych organizmów
3,5Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach technologicznych, nie potrafi jednak poprzeć ich konkretnymi przykładami
4,0Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach biotechnologicznych,wskazuje konkretne, pojedyncze przykłady występowania tych związków
4,5Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach biotechnologicznych, wskazuje konkretne, liczne przykłady występowania tych związków, nazywa, ale praktycznie nie rozpoznaje grzybów współtworzących te związki
5,0Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach biotechnologicznych, wskazuje konkretne, liczne przykłady występowania i znaczenia tych związków, nie tylko nazywa, ale też praktycznie rozpoznaje grzyby współtworzące te związki

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C5_K01
Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i pogłębiania kompetencji zawodowych, jest świadomy ryzyka i zagrożeń pracy w laboratorium mykologicznym oraz kontakcie z grzybami i ich metabolitami
2,0Student nie rozumie potrzeby stałego dokształcania się i pogłębiania kompetencji zawodowych, nie jest świadomy ryzyka i zagrożeń pracy w laboratorium mykologicznym oraz kontakcie z grzybami i ich metabolitami
3,0Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i pogłębiania kompetencji zawodowych, jest świadomy ryzyka i zagrożeń pracy w laboratorium mykologicznym oraz kontakcie z grzybami i ich metabolitami
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_C5_K02
Student ma świadomość roli społecznej, rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy, zwłaszcza dotyczącej profilaktyki zatruć grzybami i ich metabolitami
2,0Student nie ma świadomości roli społecznej, nie rozumie potrzeby popularyzacji nabytej wiedzy, zwłaszcza dotyczącej profilaktyki zatruć grzybami i ich metabolitami
3,0Student ma świadomość roli społecznej, rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy, zwłaszcza dotyczącej profilaktyki zatruć grzybami i ich metabolitami
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Dynowska M., Ejdys E., Mikologia laboratoryjna. Przygotowanie materiału badawczego i diagnostyka., Olsztyn, 2011, ISBN 978-83-7299-722-7
  2. Muller E., Loeffler W., Zarys mikologii dla przyrodników i lekarzy, PWRiL, Warszawa, 1987, ISBN 83-09-01137-7

Literatura dodatkowa

  1. Grajewski J. (red.), Mikotoksyny i grzyby pleśniowe. Zagrożenia dla człowieka i zwierząt., Bydgoszcz, 2006

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady BHP w pracowni mikologicznej. Struktury morfotyczne stadiów wegetatywnych i generatywnych OGP. Mikroskopowa identyfikacja plazmodium, oogonium, antherydium, sporangium i oospor. Budowa i zróżnicowanie trzonków sporangialnych Oomycota.2
T-L-2Struktury morfotyczne tworzące formy wegetatywne grzybów właściwych. Obserwacja mikroskopowa: strzępek coenocytycznych, strzępek z septami bez sprzążek oraz ze sprzążkami i hakami. Zróżnicowanie sposobów wytwarzania zarodników mitosporowych. Typy, budowa i występowanie konidiomów: acerwulus, koremium, piknidium, sporodochium – obserwacja makro- i mikroskopowa.3
T-L-3Przegląd owocników wytwarzanych przez grzyby Ascomycota. Budowa i występowanie owocników typu klejstotecjum, perytecjum, apotecjum, pseudotecjum. Obserwacja mikroskopowa budowy worka i zarodników workowych. Budowa struktu infekcyjnych grzybów fitopatogenicznych.3
T-L-4Wegetatywne formy przetrwalnikowe grzybni. Przegląd i budowa owocników grzybów Basidiomycota. Budowa chlamydospor, sklerocjum, pseudosklerocjum i ryzomorf. Przykłady podstawczaków o owocnikach gymnokarpicznych, hemiangiokarpicznych i angiokarpicznych; budowa tych owocników. Morfologiczne zróżnicowanie owocników hemiangiokarpicznych. Budowa mikroskopowa podstawki i elementów tworzących hymenium.3
T-L-5Sprawdzian pisemny (ćwiczenie 1-4)1
T-L-6Grzyby toksynotwórcze w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Grzyby gnijących i„zepsutych” owoców, warzy i innych produktów spożywczych. Obserwacja mikroskopowa i kryteria identyfikacji rodzajów: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichotecium, Alternaria, Botrytis. Budowa konidioforu, sposób tworzenia się i morfologia zarodników. Identyfikacja mikroskopowa rodzajów: Rhizopus, Mucor, Cladosporium.3
T-L-7Metody i zasady izolacji i hodowli i inkubacji mikromycetes; podłoża mykologiczne, zasdy ich przygotowania i utylizacji.1
T-L-8Grzyby drożdżoidalne wykorzystane w przemyśle i przetwórstwie spożywczym, hodowla i oznaczanie2
T-L-9Sprawdzian pisemny i praktyczne rozpoznawanie grzybów mikro- i makroskopowych2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Miejsce grzybów i OGP w świecie organizmów żywych; specyfika ich budowy i biologii. Przegląd systematyczny grzybów i OGP. Cykle rozwojowe, rozmnażanie wegetatywne i generatywne w różnych grupach systematycznych grzybów.2
T-W-2Grupy troficzne grzybów, ich występowanie oraz znaczenie w ekosytemach1
T-W-3Produkty metabolizmu pierwotnego grzybów saprotroficznych i fito- i zoopatogenicznych oraz ich znaczenie1
T-W-4Grzyby jako komponenty związków symbiotycznych; mikoryza ektotroficzna i endotroficzna, grzyby lichenoidowe, ogrody ambrozjowe budowa, przykłady i znaczenie w ekosystemach.1
T-W-5Wykorzystanie grzybów w walce biologicznej ze szkodnikami roślin (nicienie, pajęczaki, owady) oraz ich rola jako nadpasozytów patogenów roślinnych1
T-W-6Znaczenie produktów metabolizmu pierwotnego grzybów w przemyśle spożywczym2
T-W-7Wykorzystanie metabolitów wtórnych produkowanych przez grzyby mikroskopowe w biofarmakologii i zakres ich stosowania w medycynie2
T-W-8Wykorzystanie metabolitów pierwotnych i wtórnych macromycetes w biofarmakologii. Substancje prozdrowtne grzybów.1
T-W-9Grzyby toksynotwórcze, toksyny przez nie produkowame oraz wpływ mikotoksyn na zdrowie konsumentów1
T-W-10Grzyby trujące i ich substance aktywne1
T-W-11Grzyby uprawne, ich skład chemiczny i wartości odżywcze1
T-W-12Egzamin pisemny1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach20
A-L-2Indywidualne studiowanie literatury25
A-L-3Przygotowanie teoretyczne do zaliczenia pisemnego15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Indywidualne studiowanie literatury25
A-W-3Przygotowanie do egzaminu25
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C5_W01Student definiuje i objaśnia podstawowe pojecia mikologiczne, posługuje sie specjalistyczną terminologią mikologiczną w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie sstudentów ze specyfiką i odmiennością świata grzybów
Treści programoweT-L-1Zasady BHP w pracowni mikologicznej. Struktury morfotyczne stadiów wegetatywnych i generatywnych OGP. Mikroskopowa identyfikacja plazmodium, oogonium, antherydium, sporangium i oospor. Budowa i zróżnicowanie trzonków sporangialnych Oomycota.
T-L-2Struktury morfotyczne tworzące formy wegetatywne grzybów właściwych. Obserwacja mikroskopowa: strzępek coenocytycznych, strzępek z septami bez sprzążek oraz ze sprzążkami i hakami. Zróżnicowanie sposobów wytwarzania zarodników mitosporowych. Typy, budowa i występowanie konidiomów: acerwulus, koremium, piknidium, sporodochium – obserwacja makro- i mikroskopowa.
T-L-3Przegląd owocników wytwarzanych przez grzyby Ascomycota. Budowa i występowanie owocników typu klejstotecjum, perytecjum, apotecjum, pseudotecjum. Obserwacja mikroskopowa budowy worka i zarodników workowych. Budowa struktu infekcyjnych grzybów fitopatogenicznych.
T-L-4Wegetatywne formy przetrwalnikowe grzybni. Przegląd i budowa owocników grzybów Basidiomycota. Budowa chlamydospor, sklerocjum, pseudosklerocjum i ryzomorf. Przykłady podstawczaków o owocnikach gymnokarpicznych, hemiangiokarpicznych i angiokarpicznych; budowa tych owocników. Morfologiczne zróżnicowanie owocników hemiangiokarpicznych. Budowa mikroskopowa podstawki i elementów tworzących hymenium.
T-L-5Sprawdzian pisemny (ćwiczenie 1-4)
T-L-6Grzyby toksynotwórcze w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Grzyby gnijących i„zepsutych” owoców, warzy i innych produktów spożywczych. Obserwacja mikroskopowa i kryteria identyfikacji rodzajów: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichotecium, Alternaria, Botrytis. Budowa konidioforu, sposób tworzenia się i morfologia zarodników. Identyfikacja mikroskopowa rodzajów: Rhizopus, Mucor, Cladosporium.
T-L-7Metody i zasady izolacji i hodowli i inkubacji mikromycetes; podłoża mykologiczne, zasdy ich przygotowania i utylizacji.
T-L-8Grzyby drożdżoidalne wykorzystane w przemyśle i przetwórstwie spożywczym, hodowla i oznaczanie
T-L-9Sprawdzian pisemny i praktyczne rozpoznawanie grzybów mikro- i makroskopowych
T-W-1Miejsce grzybów i OGP w świecie organizmów żywych; specyfika ich budowy i biologii. Przegląd systematyczny grzybów i OGP. Cykle rozwojowe, rozmnażanie wegetatywne i generatywne w różnych grupach systematycznych grzybów.
T-W-2Grupy troficzne grzybów, ich występowanie oraz znaczenie w ekosytemach
T-W-3Produkty metabolizmu pierwotnego grzybów saprotroficznych i fito- i zoopatogenicznych oraz ich znaczenie
T-W-4Grzyby jako komponenty związków symbiotycznych; mikoryza ektotroficzna i endotroficzna, grzyby lichenoidowe, ogrody ambrozjowe budowa, przykłady i znaczenie w ekosystemach.
T-W-5Wykorzystanie grzybów w walce biologicznej ze szkodnikami roślin (nicienie, pajęczaki, owady) oraz ich rola jako nadpasozytów patogenów roślinnych
T-W-6Znaczenie produktów metabolizmu pierwotnego grzybów w przemyśle spożywczym
T-W-7Wykorzystanie metabolitów wtórnych produkowanych przez grzyby mikroskopowe w biofarmakologii i zakres ich stosowania w medycynie
T-W-8Wykorzystanie metabolitów pierwotnych i wtórnych macromycetes w biofarmakologii. Substancje prozdrowtne grzybów.
T-W-9Grzyby toksynotwórcze, toksyny przez nie produkowame oraz wpływ mikotoksyn na zdrowie konsumentów
T-W-11Grzyby uprawne, ich skład chemiczny i wartości odżywcze
T-W-12Egzamin pisemny
T-W-10Grzyby trujące i ich substance aktywne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji mulimedialnych
M-2Ćwiczenia: metody poglądowe i praktyczne związane z pokazem żywego lub utrwalonego materiału mikologicznego z wykorzystaniem mikroskopu biologicznego i stereoskopowego
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Wyjściówka - zaliczenie pracy studenta związane z praktycznym wyszukiwaniem i nazywaniem obiektów mykologicznych
S-2Ocena formująca: Aprobata pracy na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z zakresu tematyki ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z zakresu programu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie podstawowych pojęć i specjalistycznej terminologii z zakresu mykologii
3,0Student rozumie podstawowe "suche" pojęcia z zakresu mykologii, nie potrafi ich jednak dostosowac do konkretnych obiektów i przykładów
3,5Student rozumie podstawowe "suche" pojęcia z zakresu mykologii, potrafi je odnieść i dostosować do konkretnych, pojedynczych obiektów i przykładów; nie potrafi ich jednak szczegółowo scharakteryzować
4,0Student rozumie i posługuje się podstawowymi pojęciami z zakresu mykologii, potrafi podać i scharakteryzować pojedyncze, przykładowe obiekty
4,5Student rozumie i posługuje się swobodnie terminologią specjalistyczna z zakresu mykologii, potrafi podać i scharakteryzować liczne przykłady wyjaśniajace znaczenie tej nomenklatury, nie zna jednak mykologicznych określeń w języku łacińskim
5,0Student rozumie i posługuje się swobodnie terminologią specjalistyczna z zakresu mykologii, potrafi podać i scharakteryzować liczne przykłady wyjaśniajace znaczenie tej nomenklatury, zna większość mykologicznych określeń w języku łacińskim
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C5_W02Student wymienia grupy troficzne grzybów - zna ich przedstawicieli, wyjaśnia znaczenie grzybów w ekosystemach oraz w gospodarce człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem procesów biotechnologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
MS_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzących w pedosferze, hydrosferze i biosferze.
MS_1A_W08Ma wiedzę w zakresie różnorodności grzybów w ekosystemach i gospodarce człowieka.
MS_1A_W09Ma wiedzę na temat podstaw biotechnologii oraz procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
MS_1A_W10Ma podstawową wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W08rozumie związki między osiągnięciami wybranej dziedziny nauki i dyscypliny nauk przyrodniczych a możliwościami ich wykorzystania w życiu społeczno-gospodarczym z uwzględnieniem zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z wszechobecnością grzybów orqaz pozytywnym i szkodliwym aspektemich występowania w ekosystemach
C-3Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania grzybów i ich metabolitów przez człowieka
Treści programoweT-L-1Zasady BHP w pracowni mikologicznej. Struktury morfotyczne stadiów wegetatywnych i generatywnych OGP. Mikroskopowa identyfikacja plazmodium, oogonium, antherydium, sporangium i oospor. Budowa i zróżnicowanie trzonków sporangialnych Oomycota.
T-L-2Struktury morfotyczne tworzące formy wegetatywne grzybów właściwych. Obserwacja mikroskopowa: strzępek coenocytycznych, strzępek z septami bez sprzążek oraz ze sprzążkami i hakami. Zróżnicowanie sposobów wytwarzania zarodników mitosporowych. Typy, budowa i występowanie konidiomów: acerwulus, koremium, piknidium, sporodochium – obserwacja makro- i mikroskopowa.
T-L-3Przegląd owocników wytwarzanych przez grzyby Ascomycota. Budowa i występowanie owocników typu klejstotecjum, perytecjum, apotecjum, pseudotecjum. Obserwacja mikroskopowa budowy worka i zarodników workowych. Budowa struktu infekcyjnych grzybów fitopatogenicznych.
T-L-4Wegetatywne formy przetrwalnikowe grzybni. Przegląd i budowa owocników grzybów Basidiomycota. Budowa chlamydospor, sklerocjum, pseudosklerocjum i ryzomorf. Przykłady podstawczaków o owocnikach gymnokarpicznych, hemiangiokarpicznych i angiokarpicznych; budowa tych owocników. Morfologiczne zróżnicowanie owocników hemiangiokarpicznych. Budowa mikroskopowa podstawki i elementów tworzących hymenium.
T-L-5Sprawdzian pisemny (ćwiczenie 1-4)
T-L-6Grzyby toksynotwórcze w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Grzyby gnijących i„zepsutych” owoców, warzy i innych produktów spożywczych. Obserwacja mikroskopowa i kryteria identyfikacji rodzajów: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichotecium, Alternaria, Botrytis. Budowa konidioforu, sposób tworzenia się i morfologia zarodników. Identyfikacja mikroskopowa rodzajów: Rhizopus, Mucor, Cladosporium.
T-L-7Metody i zasady izolacji i hodowli i inkubacji mikromycetes; podłoża mykologiczne, zasdy ich przygotowania i utylizacji.
T-L-8Grzyby drożdżoidalne wykorzystane w przemyśle i przetwórstwie spożywczym, hodowla i oznaczanie
T-L-9Sprawdzian pisemny i praktyczne rozpoznawanie grzybów mikro- i makroskopowych
T-W-1Miejsce grzybów i OGP w świecie organizmów żywych; specyfika ich budowy i biologii. Przegląd systematyczny grzybów i OGP. Cykle rozwojowe, rozmnażanie wegetatywne i generatywne w różnych grupach systematycznych grzybów.
T-W-2Grupy troficzne grzybów, ich występowanie oraz znaczenie w ekosytemach
T-W-3Produkty metabolizmu pierwotnego grzybów saprotroficznych i fito- i zoopatogenicznych oraz ich znaczenie
T-W-4Grzyby jako komponenty związków symbiotycznych; mikoryza ektotroficzna i endotroficzna, grzyby lichenoidowe, ogrody ambrozjowe budowa, przykłady i znaczenie w ekosystemach.
T-W-5Wykorzystanie grzybów w walce biologicznej ze szkodnikami roślin (nicienie, pajęczaki, owady) oraz ich rola jako nadpasozytów patogenów roślinnych
T-W-6Znaczenie produktów metabolizmu pierwotnego grzybów w przemyśle spożywczym
T-W-7Wykorzystanie metabolitów wtórnych produkowanych przez grzyby mikroskopowe w biofarmakologii i zakres ich stosowania w medycynie
T-W-8Wykorzystanie metabolitów pierwotnych i wtórnych macromycetes w biofarmakologii. Substancje prozdrowtne grzybów.
T-W-9Grzyby toksynotwórcze, toksyny przez nie produkowame oraz wpływ mikotoksyn na zdrowie konsumentów
T-W-11Grzyby uprawne, ich skład chemiczny i wartości odżywcze
T-W-12Egzamin pisemny
T-W-10Grzyby trujące i ich substance aktywne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji mulimedialnych
M-2Ćwiczenia: metody poglądowe i praktyczne związane z pokazem żywego lub utrwalonego materiału mikologicznego z wykorzystaniem mikroskopu biologicznego i stereoskopowego
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Wyjściówka - zaliczenie pracy studenta związane z praktycznym wyszukiwaniem i nazywaniem obiektów mykologicznych
S-2Ocena formująca: Aprobata pracy na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wymienić grup troficznych grzybów, nie rozpoznaje ich przedstawicieli; nie zna znaczenia grzybów w ekosytemach, nie potrafi wymienić ich znaczenia dla gospodarki człowieka ani podać konkretnych przykądów takiego wykorzystania
3,0Student jedynie wymienia grupy troficzne grzybów, nie rozpoznaje ich przedstawicieli i podaje jedynie jednostkowe ich przykłady (tylko w języku polskim); ogólnikowo wymienia znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
3,5Student wymienia i ogólnikowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie nie rozpoznaje ich przedstawicieli i podaje jedynie jednostkowe ich przykłady (tylko w języku polskim); ogólnikowo wymienia znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
4,0Student wymienia i szczegółowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie rozpoznaje większość (55-64%) ich przedstawicieli, podając ich nazwy tylko w języku polskim; szczegółowo charakteryzuje pozytywne i negatwne znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
4,5Student wymienia i szczegółowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie rozpoznaje większość (65-75%) ich przedstawicieli, podając ich nazwy tylko w języku polskim; szczegółowo charakteryzuje pozytywne i negatwne znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
5,0Student wymienia i szczegółowo charakteryzuje grupy troficzne grzybów, samodzielnie rozpoznaje większość (powyżej 75%) ich przedstawicieli, podając ich nazwy zarówno w języku polskim jak i łącińskim; szczegółowo charakteryzuje pozytywne i negatwne znaczenie grzybów w ekosytemach i gospodarce człowieka
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C5_U01Student potrafi przeprowadzić poprawnę obserwację, ocenę oraz interpretację procesów biochemicznych, w których uczestniczą grzyby
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
MS_1A_U03Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
MS_1A_U04Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne.
MS_1A_U07Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne dla człowieka, zwierząt i środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U02rozumie literaturę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów w języku polskim; czyta ze zrozumieniem nieskomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z wszechobecnością grzybów orqaz pozytywnym i szkodliwym aspektemich występowania w ekosystemach
C-3Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania grzybów i ich metabolitów przez człowieka
Treści programoweT-L-1Zasady BHP w pracowni mikologicznej. Struktury morfotyczne stadiów wegetatywnych i generatywnych OGP. Mikroskopowa identyfikacja plazmodium, oogonium, antherydium, sporangium i oospor. Budowa i zróżnicowanie trzonków sporangialnych Oomycota.
T-L-2Struktury morfotyczne tworzące formy wegetatywne grzybów właściwych. Obserwacja mikroskopowa: strzępek coenocytycznych, strzępek z septami bez sprzążek oraz ze sprzążkami i hakami. Zróżnicowanie sposobów wytwarzania zarodników mitosporowych. Typy, budowa i występowanie konidiomów: acerwulus, koremium, piknidium, sporodochium – obserwacja makro- i mikroskopowa.
T-L-3Przegląd owocników wytwarzanych przez grzyby Ascomycota. Budowa i występowanie owocników typu klejstotecjum, perytecjum, apotecjum, pseudotecjum. Obserwacja mikroskopowa budowy worka i zarodników workowych. Budowa struktu infekcyjnych grzybów fitopatogenicznych.
T-L-4Wegetatywne formy przetrwalnikowe grzybni. Przegląd i budowa owocników grzybów Basidiomycota. Budowa chlamydospor, sklerocjum, pseudosklerocjum i ryzomorf. Przykłady podstawczaków o owocnikach gymnokarpicznych, hemiangiokarpicznych i angiokarpicznych; budowa tych owocników. Morfologiczne zróżnicowanie owocników hemiangiokarpicznych. Budowa mikroskopowa podstawki i elementów tworzących hymenium.
T-L-5Sprawdzian pisemny (ćwiczenie 1-4)
T-L-6Grzyby toksynotwórcze w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Grzyby gnijących i„zepsutych” owoców, warzy i innych produktów spożywczych. Obserwacja mikroskopowa i kryteria identyfikacji rodzajów: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichotecium, Alternaria, Botrytis. Budowa konidioforu, sposób tworzenia się i morfologia zarodników. Identyfikacja mikroskopowa rodzajów: Rhizopus, Mucor, Cladosporium.
T-L-7Metody i zasady izolacji i hodowli i inkubacji mikromycetes; podłoża mykologiczne, zasdy ich przygotowania i utylizacji.
T-L-8Grzyby drożdżoidalne wykorzystane w przemyśle i przetwórstwie spożywczym, hodowla i oznaczanie
T-L-9Sprawdzian pisemny i praktyczne rozpoznawanie grzybów mikro- i makroskopowych
T-W-1Miejsce grzybów i OGP w świecie organizmów żywych; specyfika ich budowy i biologii. Przegląd systematyczny grzybów i OGP. Cykle rozwojowe, rozmnażanie wegetatywne i generatywne w różnych grupach systematycznych grzybów.
T-W-2Grupy troficzne grzybów, ich występowanie oraz znaczenie w ekosytemach
T-W-3Produkty metabolizmu pierwotnego grzybów saprotroficznych i fito- i zoopatogenicznych oraz ich znaczenie
T-W-4Grzyby jako komponenty związków symbiotycznych; mikoryza ektotroficzna i endotroficzna, grzyby lichenoidowe, ogrody ambrozjowe budowa, przykłady i znaczenie w ekosystemach.
T-W-5Wykorzystanie grzybów w walce biologicznej ze szkodnikami roślin (nicienie, pajęczaki, owady) oraz ich rola jako nadpasozytów patogenów roślinnych
T-W-6Znaczenie produktów metabolizmu pierwotnego grzybów w przemyśle spożywczym
T-W-7Wykorzystanie metabolitów wtórnych produkowanych przez grzyby mikroskopowe w biofarmakologii i zakres ich stosowania w medycynie
T-W-8Wykorzystanie metabolitów pierwotnych i wtórnych macromycetes w biofarmakologii. Substancje prozdrowtne grzybów.
T-W-9Grzyby toksynotwórcze, toksyny przez nie produkowame oraz wpływ mikotoksyn na zdrowie konsumentów
T-W-11Grzyby uprawne, ich skład chemiczny i wartości odżywcze
T-W-12Egzamin pisemny
T-W-10Grzyby trujące i ich substance aktywne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji mulimedialnych
M-2Ćwiczenia: metody poglądowe i praktyczne związane z pokazem żywego lub utrwalonego materiału mikologicznego z wykorzystaniem mikroskopu biologicznego i stereoskopowego
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Wyjściówka - zaliczenie pracy studenta związane z praktycznym wyszukiwaniem i nazywaniem obiektów mykologicznych
S-2Ocena formująca: Aprobata pracy na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z zakresu tematyki ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z zakresu programu wykładów
S-5Ocena podsumowująca: Praktyczna identyfikacja poznanych gatunków grzybów mikro- i makroskopowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi przeprowadzić właściwej obserwacji miejsc występowania grzybów oraz nie umie powiązać i zinterpretować związkówtego występowania z aktywnością biochemiczną tych organizmów i skutków tej aktywności dla ekosystemu i gospodarki człowieka
3,0Student bardzo ogólnikowo, mało wnikliwie przeprowadza obserwacje miejsc występowania grzybów, wymienia, ale nie rozumie, związków i skutków srodowiskowych i gospodarczych tego wystepowania ze specyfiką aktywności biochemicznej tych organizmów
3,5Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach technologicznych, nie potrafi jednak poprzeć ich konkretnymi przykładami
4,0Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach biotechnologicznych,wskazuje konkretne, pojedyncze przykłady występowania tych związków
4,5Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach biotechnologicznych, wskazuje konkretne, liczne przykłady występowania tych związków, nazywa, ale praktycznie nie rozpoznaje grzybów współtworzących te związki
5,0Student potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe występowania grzybów w ekosystemach i w procesach biotechnologicznych, wskazuje konkretne, liczne przykłady występowania i znaczenia tych związków, nie tylko nazywa, ale też praktycznie rozpoznaje grzyby współtworzące te związki
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C5_K01Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i pogłębiania kompetencji zawodowych, jest świadomy ryzyka i zagrożeń pracy w laboratorium mykologicznym oraz kontakcie z grzybami i ich metabolitami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
MS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
MS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie sstudentów ze specyfiką i odmiennością świata grzybów
C-2Zapoznanie studentów z wszechobecnością grzybów orqaz pozytywnym i szkodliwym aspektemich występowania w ekosystemach
C-3Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania grzybów i ich metabolitów przez człowieka
Treści programoweT-L-1Zasady BHP w pracowni mikologicznej. Struktury morfotyczne stadiów wegetatywnych i generatywnych OGP. Mikroskopowa identyfikacja plazmodium, oogonium, antherydium, sporangium i oospor. Budowa i zróżnicowanie trzonków sporangialnych Oomycota.
T-L-2Struktury morfotyczne tworzące formy wegetatywne grzybów właściwych. Obserwacja mikroskopowa: strzępek coenocytycznych, strzępek z septami bez sprzążek oraz ze sprzążkami i hakami. Zróżnicowanie sposobów wytwarzania zarodników mitosporowych. Typy, budowa i występowanie konidiomów: acerwulus, koremium, piknidium, sporodochium – obserwacja makro- i mikroskopowa.
T-L-3Przegląd owocników wytwarzanych przez grzyby Ascomycota. Budowa i występowanie owocników typu klejstotecjum, perytecjum, apotecjum, pseudotecjum. Obserwacja mikroskopowa budowy worka i zarodników workowych. Budowa struktu infekcyjnych grzybów fitopatogenicznych.
T-L-4Wegetatywne formy przetrwalnikowe grzybni. Przegląd i budowa owocników grzybów Basidiomycota. Budowa chlamydospor, sklerocjum, pseudosklerocjum i ryzomorf. Przykłady podstawczaków o owocnikach gymnokarpicznych, hemiangiokarpicznych i angiokarpicznych; budowa tych owocników. Morfologiczne zróżnicowanie owocników hemiangiokarpicznych. Budowa mikroskopowa podstawki i elementów tworzących hymenium.
T-L-5Sprawdzian pisemny (ćwiczenie 1-4)
T-L-6Grzyby toksynotwórcze w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Grzyby gnijących i„zepsutych” owoców, warzy i innych produktów spożywczych. Obserwacja mikroskopowa i kryteria identyfikacji rodzajów: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichotecium, Alternaria, Botrytis. Budowa konidioforu, sposób tworzenia się i morfologia zarodników. Identyfikacja mikroskopowa rodzajów: Rhizopus, Mucor, Cladosporium.
T-L-7Metody i zasady izolacji i hodowli i inkubacji mikromycetes; podłoża mykologiczne, zasdy ich przygotowania i utylizacji.
T-L-8Grzyby drożdżoidalne wykorzystane w przemyśle i przetwórstwie spożywczym, hodowla i oznaczanie
T-L-9Sprawdzian pisemny i praktyczne rozpoznawanie grzybów mikro- i makroskopowych
T-W-1Miejsce grzybów i OGP w świecie organizmów żywych; specyfika ich budowy i biologii. Przegląd systematyczny grzybów i OGP. Cykle rozwojowe, rozmnażanie wegetatywne i generatywne w różnych grupach systematycznych grzybów.
T-W-2Grupy troficzne grzybów, ich występowanie oraz znaczenie w ekosytemach
T-W-3Produkty metabolizmu pierwotnego grzybów saprotroficznych i fito- i zoopatogenicznych oraz ich znaczenie
T-W-4Grzyby jako komponenty związków symbiotycznych; mikoryza ektotroficzna i endotroficzna, grzyby lichenoidowe, ogrody ambrozjowe budowa, przykłady i znaczenie w ekosystemach.
T-W-5Wykorzystanie grzybów w walce biologicznej ze szkodnikami roślin (nicienie, pajęczaki, owady) oraz ich rola jako nadpasozytów patogenów roślinnych
T-W-6Znaczenie produktów metabolizmu pierwotnego grzybów w przemyśle spożywczym
T-W-7Wykorzystanie metabolitów wtórnych produkowanych przez grzyby mikroskopowe w biofarmakologii i zakres ich stosowania w medycynie
T-W-8Wykorzystanie metabolitów pierwotnych i wtórnych macromycetes w biofarmakologii. Substancje prozdrowtne grzybów.
T-W-9Grzyby toksynotwórcze, toksyny przez nie produkowame oraz wpływ mikotoksyn na zdrowie konsumentów
T-W-11Grzyby uprawne, ich skład chemiczny i wartości odżywcze
T-W-12Egzamin pisemny
T-W-10Grzyby trujące i ich substance aktywne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji mulimedialnych
M-2Ćwiczenia: metody poglądowe i praktyczne związane z pokazem żywego lub utrwalonego materiału mikologicznego z wykorzystaniem mikroskopu biologicznego i stereoskopowego
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Wyjściówka - zaliczenie pracy studenta związane z praktycznym wyszukiwaniem i nazywaniem obiektów mykologicznych
S-2Ocena formująca: Aprobata pracy na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z zakresu tematyki ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z zakresu programu wykładów
S-5Ocena podsumowująca: Praktyczna identyfikacja poznanych gatunków grzybów mikro- i makroskopowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie potrzeby stałego dokształcania się i pogłębiania kompetencji zawodowych, nie jest świadomy ryzyka i zagrożeń pracy w laboratorium mykologicznym oraz kontakcie z grzybami i ich metabolitami
3,0Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i pogłębiania kompetencji zawodowych, jest świadomy ryzyka i zagrożeń pracy w laboratorium mykologicznym oraz kontakcie z grzybami i ich metabolitami
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C5_K02Student ma świadomość roli społecznej, rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy, zwłaszcza dotyczącej profilaktyki zatruć grzybami i ich metabolitami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie sstudentów ze specyfiką i odmiennością świata grzybów
C-2Zapoznanie studentów z wszechobecnością grzybów orqaz pozytywnym i szkodliwym aspektemich występowania w ekosystemach
C-3Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania grzybów i ich metabolitów przez człowieka
Treści programoweT-L-1Zasady BHP w pracowni mikologicznej. Struktury morfotyczne stadiów wegetatywnych i generatywnych OGP. Mikroskopowa identyfikacja plazmodium, oogonium, antherydium, sporangium i oospor. Budowa i zróżnicowanie trzonków sporangialnych Oomycota.
T-L-2Struktury morfotyczne tworzące formy wegetatywne grzybów właściwych. Obserwacja mikroskopowa: strzępek coenocytycznych, strzępek z septami bez sprzążek oraz ze sprzążkami i hakami. Zróżnicowanie sposobów wytwarzania zarodników mitosporowych. Typy, budowa i występowanie konidiomów: acerwulus, koremium, piknidium, sporodochium – obserwacja makro- i mikroskopowa.
T-L-3Przegląd owocników wytwarzanych przez grzyby Ascomycota. Budowa i występowanie owocników typu klejstotecjum, perytecjum, apotecjum, pseudotecjum. Obserwacja mikroskopowa budowy worka i zarodników workowych. Budowa struktu infekcyjnych grzybów fitopatogenicznych.
T-L-4Wegetatywne formy przetrwalnikowe grzybni. Przegląd i budowa owocników grzybów Basidiomycota. Budowa chlamydospor, sklerocjum, pseudosklerocjum i ryzomorf. Przykłady podstawczaków o owocnikach gymnokarpicznych, hemiangiokarpicznych i angiokarpicznych; budowa tych owocników. Morfologiczne zróżnicowanie owocników hemiangiokarpicznych. Budowa mikroskopowa podstawki i elementów tworzących hymenium.
T-L-5Sprawdzian pisemny (ćwiczenie 1-4)
T-L-6Grzyby toksynotwórcze w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Grzyby gnijących i„zepsutych” owoców, warzy i innych produktów spożywczych. Obserwacja mikroskopowa i kryteria identyfikacji rodzajów: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichotecium, Alternaria, Botrytis. Budowa konidioforu, sposób tworzenia się i morfologia zarodników. Identyfikacja mikroskopowa rodzajów: Rhizopus, Mucor, Cladosporium.
T-L-7Metody i zasady izolacji i hodowli i inkubacji mikromycetes; podłoża mykologiczne, zasdy ich przygotowania i utylizacji.
T-L-8Grzyby drożdżoidalne wykorzystane w przemyśle i przetwórstwie spożywczym, hodowla i oznaczanie
T-L-9Sprawdzian pisemny i praktyczne rozpoznawanie grzybów mikro- i makroskopowych
T-W-1Miejsce grzybów i OGP w świecie organizmów żywych; specyfika ich budowy i biologii. Przegląd systematyczny grzybów i OGP. Cykle rozwojowe, rozmnażanie wegetatywne i generatywne w różnych grupach systematycznych grzybów.
T-W-2Grupy troficzne grzybów, ich występowanie oraz znaczenie w ekosytemach
T-W-3Produkty metabolizmu pierwotnego grzybów saprotroficznych i fito- i zoopatogenicznych oraz ich znaczenie
T-W-4Grzyby jako komponenty związków symbiotycznych; mikoryza ektotroficzna i endotroficzna, grzyby lichenoidowe, ogrody ambrozjowe budowa, przykłady i znaczenie w ekosystemach.
T-W-5Wykorzystanie grzybów w walce biologicznej ze szkodnikami roślin (nicienie, pajęczaki, owady) oraz ich rola jako nadpasozytów patogenów roślinnych
T-W-6Znaczenie produktów metabolizmu pierwotnego grzybów w przemyśle spożywczym
T-W-7Wykorzystanie metabolitów wtórnych produkowanych przez grzyby mikroskopowe w biofarmakologii i zakres ich stosowania w medycynie
T-W-8Wykorzystanie metabolitów pierwotnych i wtórnych macromycetes w biofarmakologii. Substancje prozdrowtne grzybów.
T-W-9Grzyby toksynotwórcze, toksyny przez nie produkowame oraz wpływ mikotoksyn na zdrowie konsumentów
T-W-11Grzyby uprawne, ich skład chemiczny i wartości odżywcze
T-W-12Egzamin pisemny
T-W-10Grzyby trujące i ich substance aktywne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji mulimedialnych
M-2Ćwiczenia: metody poglądowe i praktyczne związane z pokazem żywego lub utrwalonego materiału mikologicznego z wykorzystaniem mikroskopu biologicznego i stereoskopowego
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Wyjściówka - zaliczenie pracy studenta związane z praktycznym wyszukiwaniem i nazywaniem obiektów mykologicznych
S-2Ocena formująca: Aprobata pracy na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z zakresu tematyki ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z zakresu programu wykładów
S-5Ocena podsumowująca: Praktyczna identyfikacja poznanych gatunków grzybów mikro- i makroskopowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości roli społecznej, nie rozumie potrzeby popularyzacji nabytej wiedzy, zwłaszcza dotyczącej profilaktyki zatruć grzybami i ich metabolitami
3,0Student ma świadomość roli społecznej, rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy, zwłaszcza dotyczącej profilaktyki zatruć grzybami i ich metabolitami
3,5
4,0
4,5
5,0