Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TRL_2A_D02tś_U01 | Potrafi dobrać i zestawić najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane w produkcji polowej |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TRL_2A_U17 | potrafi dobrać i zastosować najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane oraz wprowadzane do produkcji polowej oraz krytycznie ocenić informacje podawane w różnorodnych źródłach na ten temat, właściwie ocenia możliwości zastosowania metod poprawy właściwości gleb oraz ochrony przed erozją; |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
---|
InzA2_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | zapoznanie studenta z różnorodnymi nowoczesnymi metodami i technologiami upraw polowych. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Uwarunkowania produkcji polowej surowców roślinnych. Plonotwórcze czynniki agrotechniczne. Integrowana produkcja roślinna. Uprawa roli Techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Siew i sadzenie - techniki, maszyny, narzędzia, agregatownie. Nawożenie i pielęgnacja roślin. Ochrona chemiczna i mechaniczna plantacji roślin. Ocena stanu odżywienia roślin. Zbiór - techniki zbioru nasion, zielonki, bulw, korzeni i drewna z plantacji drzew o krótkiej rotacji. Wykorzystanie nowoczesnych technik GIS. Informacja przestrzenna w produkcji roślinnej, rolnictwo precyzyjne. Teledetekcja w ocenie łanu. Sposoby regulacji naturalnych czynników siedliska: światło, temperatura, woda. Rolnictwo 21 wieku teraźniejszość i przyszłość. Rozwój zrównoważony terenów wiejskich w połączeniu z Cross-compliance. |
---|
Metody nauczania | M-1 | Wykłady - prezentacje multimedialne |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie posiada wystarczających umiejętności, w odniesieniu do zakresu programu, niezbędnych do uzyskania zaliczenia przedmiotu |
3,0 | Student posiada ograniczone, podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
3,5 | Student posiada podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
4,0 | Student opanował dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
4,5 | Student opanował ponad dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
5,0 | Student opanował bardzo dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |