Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TRL_2A_D03tś_U01 | Potrafi opracować technologi wstępnej obróbki surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TRL_2A_U19 | potrafi opracować technologie wstępnej obróbki surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przeznaczonych na produkty żywnościowe dla ludzi i zwierząt; |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
---|
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U07 | ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA2_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA2_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Przybliżyć technologię przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Pojęcie i zasady opracowywania procesu technologicznego |
---|
T-W-2 | Podstawowe procesy przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych |
T-W-3 | Zdrowotność roślin |
T-W-4 | Ewidencja zabiegów ochrony roślin |
T-W-5 | Produkcja pasz |
T-W-6 | Aglomeracja materiałów pochodzenia roślinnego |
T-W-7 | Bezpieczeństwo produkcji pasz |
T-A-1 | Ewidencja zabiegów ochrony roślin w gospodartwie rolnym |
T-A-2 | Identyfikacja i rejestracja zwierząt |
T-A-4 | Rozdrabnianie ciał stałych |
T-A-3 | Procesy mechaniczne w systemach technologicznych |
T-A-6 | Przesiewanie i sortowanie |
T-A-5 | Maszyny i urządzenia rozdrabniające |
T-A-7 | Regulacje prawne unijne i polskie |
T-A-8 | Bezpieczeństwo żywności |
Metody nauczania | M-1 | Metody podające - wykład informacyjny |
---|
M-2 | Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena ćwiczeń na podstawie pracy zaliczeniowej |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |