Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N2)
specjalność: Doradztwo w agroturyźmie
Sylabus przedmiotu Giełdy rolne i ich organizacja:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Giełdy rolne i ich organizacja | ||
Specjalność | Doradztwo rolnicze | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Zenon Królikowski <Zenon.Krolikowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych |
C-2 | Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego |
C-3 | Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym | 1 |
T-W-2 | Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej | 1 |
T-W-3 | Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej | 1 |
T-W-4 | Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego | 1 |
T-W-5 | Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne. | 2 |
T-W-6 | Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego. | 1 |
T-W-7 | Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa. | 2 |
T-W-8 | Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010 | 1 |
T-W-9 | Marże pośrednictwa na rynku rolnym | 2 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach i sprawdzianie zaliczeniowym | 12 |
A-W-2 | Praca własna studenta obejmująca: - studiowanie literatury przedmiotu, analiza materiałów - dokumentów, przepisów prawnych, - udział w konsultacjach, - przygotowanie tematycznych opracowań pisemnych | 18 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład z prezentacją multimedialną |
M-2 | wykład konwersatoryjny |
M-3 | metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez |
S-2 | Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu. |
S-3 | Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów. |
S-4 | Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_D06_W01 ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych | ROL_2A_W04 | R2A_W08 | C-1, C-2, C-3 | T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
ROL_2A_D06_W02 Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego | ROL_2A_W09 | R2A_W05, R2A_W07 | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-3, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
ROL_2A_D06_W03 Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej | ROL_2A_W07 | R2A_W03, R2A_W07 | C-2, C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_D06_U01 Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych | ROL_2A_U01 | R2A_U01, R2A_U03 | C-2, C-3 | T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
ROL_2A_D06_U02 Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych | ROL_2A_U02 | R2A_U03, R2A_U06 | C-1, C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_D06_K01 Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych | ROL_2A_K01 | R2A_K01, R2A_K07 | C-1, C-3 | T-W-1, T-W-5, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_D06_W01 ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych | 2,0 | |
3,0 | student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o istocie i funkcjach rynku | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_D06_W02 Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego | 2,0 | |
3,0 | student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o funkcjonowaniu rynku rolno-zywnościowego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_D06_W03 Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej | 2,0 | |
3,0 | student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o kanałach dystrybucji oraz organizacji gieldy towarowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_D06_U01 Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych | 2,0 | |
3,0 | student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowe umiejetności w zakresie doboru kanałów dystrybucji do produktów rolnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_D06_U02 Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych | 2,0 | |
3,0 | student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, potrafi rozpoznać podstawowe wymagania obowiązujące na rynkach zorganizowanych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_D06_K01 Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych | 2,0 | |
3,0 | student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma swiadomość istoty funkcjonowania rynków zorganizowanych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Drewiński M., Giełdy towarowe, PWE, Warszawa, 1997
- Sznajder M., Trębacz A., Adamczyk G., Rynek rolny, Poznań, 1997
- Wojciechowski M., Dudziński J., Międzynarodowe rynki zorganizowane, Wydawnctwo Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu, Szczecin, 1997
Literatura dodatkowa
- Perenc J.(red.), Analiza i funkcjonowanie rynku, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin, 1998
- Wrzosek W., Funkcjonowanie rynku, PWE, Warszawa, 1997