Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Światowe rynki żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Światowe rynki żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Marketingu
Nauczyciel odpowiedzialny Zbigniew Mazur <Zbigniew.Mazur@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Arkadiusz Malkowski <Arkadiusz.Malkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 12 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie podstawowej wiedzy na temat cech specyficznych żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie zasad funkcjonowania sformalizowanych rynków żywnościowych.
C-2Opanowanie wiedzy na temat transakcji na światowych rynkach żywnościowych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Istota i główne zasady kształtowania się rynku produktów żywnościowych1
T-W-2Struktura rynku produktów żywnościowych1
T-W-3Geograficzny podział pracy a kształtowanie się terytorialnych rynków żywnościowych1
T-W-4Zasady metodyczne badań światowych rynków żywnościowych z perspektywy geografii społeczno-ekonomicznej2
T-W-5Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności1
T-W-6Wpływ środków wspierania wywozu i pomocy żywnościowej na bezpieczeństwo żywności2
T-W-7Funkcjonowanie giełd towarowych na świecie i w Polsce2
T-W-8Elektroniczne giełdy towarowe – rzeczywistość i przyszłość1
T-W-9Strategie inwestorów na rynkach giełdowych1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie się do zaliczenia38
A-W-3Przygotowanie się do zajęć10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy. Metoda przypadków, sytuacyjna oraz metody programowe z uzyciem komputera.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Na podstawie wyników testu.
S-2Ocena podsumowująca: Na podstawie testu.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O03-Ś_W01
Student posiada wiedzę dotyczącą kształtowania się rynków produktów żywnościowych.
ROL_1A_W02R1A_W02, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2M-1S-1
ROL_1A_O03-Ś_W03
Student zna zasady funkcjonowania giełd towarowych i innych rynków sformalizowanych.
ROL_1A_W02R1A_W02, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04C-2T-W-8, T-W-7M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O03-Ś_U01
Student potrafi analizować światowe rynki żywnościowe.
ROL_1A_U01R1A_U01C-1T-W-4, T-W-3, T-W-6M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O03-Ś_K01
Student potrafi dobrać właściwą strategię inwestycyjną na światowych rynkach żywnościowych.
ROL_1A_K03R1A_K03C-2T-W-9, T-W-7, T-W-8M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O03-Ś_W01
Student posiada wiedzę dotyczącą kształtowania się rynków produktów żywnościowych.
2,0Student osiągnął ponizej 60% punktów.
3,0Student osiągnął od 60% do 69% punktów.
3,5Student osiągnął od 70% do 79% punktów.
4,0Student osiągnął od 80% do 89% punktów.
4,5Student osiągnął od 90% do 99% punktów.
5,0Student osiągnął 100% punktów.
ROL_1A_O03-Ś_W03
Student zna zasady funkcjonowania giełd towarowych i innych rynków sformalizowanych.
2,0Student uzyskał poniżej 60% punktów.
3,0Student uzyskał od 60% do 69% punktów.
3,5Student uzyskał od 70% do 79% punktów.
4,0Student uzyskał od 80% do 89% punktów.
4,5Student uzyskał od 90% do 99% punktów.
5,0Student uzyskał 100% punktów.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O03-Ś_U01
Student potrafi analizować światowe rynki żywnościowe.
2,0Student uzyskał poniżej 60% punktów.
3,0Student uzyskał od 60% do 69% punktów.
3,5Student uzyskał od 70% do 79% punktów.
4,0Student uzyskał od 80% do 89% punktów.
4,5Student uzyskał od 90% do 99% punktów.
5,0Student uzyskał 100% punktów.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O03-Ś_K01
Student potrafi dobrać właściwą strategię inwestycyjną na światowych rynkach żywnościowych.
2,0Student uzyskał poniżej 60% punktów.
3,0Student uzyskał od 60% do 69% punktów.
3,5Student uzyskał od 70% do 79% punktów.
4,0Student uzyskał od 80% do 89% punktów.
4,5Student uzyskał od 90% do 99% punktów.
5,0Student uzyskał 100% punktów.

Literatura podstawowa

  1. Gurgul Eugeniusz, Kielesińska Agata, Technologia i organizacja przemysłu spożywczego. Cz.1., Wydaw. Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej., Częstochowa, 2001
  2. Wojciechowski Henryk, Światowa gospodarka żywnościowa, PWE, Warszawa, 1987
  3. Rejman Krystyna, Gospodarka żywnościowa: przewodnik do ćwiczeń, Wydaw. SGGW, Warszawa, 2001
  4. Krawiec B. Krawiec M., Opcje na giełdach towarowych w Polsce, PWN, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Bliźniak D. Gontarski L., Giełda towarowa, Fundacja na Rzecz Giełdy Zbożowo-Paszowej, Warszawa, 1997
  2. Domański M., Giełdy towarowe, PWE, Warszawa, 1997

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota i główne zasady kształtowania się rynku produktów żywnościowych1
T-W-2Struktura rynku produktów żywnościowych1
T-W-3Geograficzny podział pracy a kształtowanie się terytorialnych rynków żywnościowych1
T-W-4Zasady metodyczne badań światowych rynków żywnościowych z perspektywy geografii społeczno-ekonomicznej2
T-W-5Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności1
T-W-6Wpływ środków wspierania wywozu i pomocy żywnościowej na bezpieczeństwo żywności2
T-W-7Funkcjonowanie giełd towarowych na świecie i w Polsce2
T-W-8Elektroniczne giełdy towarowe – rzeczywistość i przyszłość1
T-W-9Strategie inwestorów na rynkach giełdowych1
12

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie się do zaliczenia38
A-W-3Przygotowanie się do zajęć10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O03-Ś_W01Student posiada wiedzę dotyczącą kształtowania się rynków produktów żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Opanowanie zasad funkcjonowania sformalizowanych rynków żywnościowych.
Treści programoweT-W-5Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności
T-W-1Istota i główne zasady kształtowania się rynku produktów żywnościowych
T-W-2Struktura rynku produktów żywnościowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy. Metoda przypadków, sytuacyjna oraz metody programowe z uzyciem komputera.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Na podstawie wyników testu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student osiągnął ponizej 60% punktów.
3,0Student osiągnął od 60% do 69% punktów.
3,5Student osiągnął od 70% do 79% punktów.
4,0Student osiągnął od 80% do 89% punktów.
4,5Student osiągnął od 90% do 99% punktów.
5,0Student osiągnął 100% punktów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O03-Ś_W03Student zna zasady funkcjonowania giełd towarowych i innych rynków sformalizowanych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2Opanowanie wiedzy na temat transakcji na światowych rynkach żywnościowych.
Treści programoweT-W-8Elektroniczne giełdy towarowe – rzeczywistość i przyszłość
T-W-7Funkcjonowanie giełd towarowych na świecie i w Polsce
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy. Metoda przypadków, sytuacyjna oraz metody programowe z uzyciem komputera.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Na podstawie testu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student uzyskał poniżej 60% punktów.
3,0Student uzyskał od 60% do 69% punktów.
3,5Student uzyskał od 70% do 79% punktów.
4,0Student uzyskał od 80% do 89% punktów.
4,5Student uzyskał od 90% do 99% punktów.
5,0Student uzyskał 100% punktów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O03-Ś_U01Student potrafi analizować światowe rynki żywnościowe.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Opanowanie zasad funkcjonowania sformalizowanych rynków żywnościowych.
Treści programoweT-W-4Zasady metodyczne badań światowych rynków żywnościowych z perspektywy geografii społeczno-ekonomicznej
T-W-3Geograficzny podział pracy a kształtowanie się terytorialnych rynków żywnościowych
T-W-6Wpływ środków wspierania wywozu i pomocy żywnościowej na bezpieczeństwo żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy. Metoda przypadków, sytuacyjna oraz metody programowe z uzyciem komputera.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Na podstawie testu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student uzyskał poniżej 60% punktów.
3,0Student uzyskał od 60% do 69% punktów.
3,5Student uzyskał od 70% do 79% punktów.
4,0Student uzyskał od 80% do 89% punktów.
4,5Student uzyskał od 90% do 99% punktów.
5,0Student uzyskał 100% punktów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O03-Ś_K01Student potrafi dobrać właściwą strategię inwestycyjną na światowych rynkach żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K03Potrafi określać priorytety służące realizacji przez siebie lub innych zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-2Opanowanie wiedzy na temat transakcji na światowych rynkach żywnościowych.
Treści programoweT-W-9Strategie inwestorów na rynkach giełdowych
T-W-7Funkcjonowanie giełd towarowych na świecie i w Polsce
T-W-8Elektroniczne giełdy towarowe – rzeczywistość i przyszłość
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy. Metoda przypadków, sytuacyjna oraz metody programowe z uzyciem komputera.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Na podstawie testu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student uzyskał poniżej 60% punktów.
3,0Student uzyskał od 60% do 69% punktów.
3,5Student uzyskał od 70% do 79% punktów.
4,0Student uzyskał od 80% do 89% punktów.
4,5Student uzyskał od 90% do 99% punktów.
5,0Student uzyskał 100% punktów.