Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)
Sylabus przedmiotu Światowe rynki żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Światowe rynki żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Zbigniew Mazur <Zbigniew.Mazur@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Arkadiusz Malkowski <Arkadiusz.Malkowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Posiadanie podstawowej wiedzy na temat cech specyficznych żywności. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie zasad funkcjonowania sformalizowanych rynków żywnościowych. |
C-2 | Opanowanie wiedzy na temat transakcji na światowych rynkach żywnościowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Istota i główne zasady kształtowania się rynku produktów żywnościowych | 1 |
T-W-2 | Struktura rynku produktów żywnościowych | 1 |
T-W-3 | Geograficzny podział pracy a kształtowanie się terytorialnych rynków żywnościowych | 1 |
T-W-4 | Zasady metodyczne badań światowych rynków żywnościowych z perspektywy geografii społeczno-ekonomicznej | 2 |
T-W-5 | Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności | 1 |
T-W-6 | Wpływ środków wspierania wywozu i pomocy żywnościowej na bezpieczeństwo żywności | 2 |
T-W-7 | Funkcjonowanie giełd towarowych na świecie i w Polsce | 2 |
T-W-8 | Elektroniczne giełdy towarowe – rzeczywistość i przyszłość | 1 |
T-W-9 | Strategie inwestorów na rynkach giełdowych | 1 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-W-2 | Przygotowanie się do zaliczenia | 38 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zajęć | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny i problemowy. Metoda przypadków, sytuacyjna oraz metody programowe z uzyciem komputera. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Na podstawie wyników testu. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Na podstawie testu. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O03-Ś_W01 Student posiada wiedzę dotyczącą kształtowania się rynków produktów żywnościowych. | ROL_1A_W02 | R1A_W02, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-5, T-W-1, T-W-2 | M-1 | S-1 |
ROL_1A_O03-Ś_W03 Student zna zasady funkcjonowania giełd towarowych i innych rynków sformalizowanych. | ROL_1A_W02 | R1A_W02, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04 | C-2 | T-W-8, T-W-7 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O03-Ś_U01 Student potrafi analizować światowe rynki żywnościowe. | ROL_1A_U01 | R1A_U01 | — | C-1 | T-W-4, T-W-3, T-W-6 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O03-Ś_K01 Student potrafi dobrać właściwą strategię inwestycyjną na światowych rynkach żywnościowych. | ROL_1A_K03 | R1A_K03 | — | C-2 | T-W-9, T-W-7, T-W-8 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O03-Ś_W01 Student posiada wiedzę dotyczącą kształtowania się rynków produktów żywnościowych. | 2,0 | Student osiągnął ponizej 60% punktów. |
3,0 | Student osiągnął od 60% do 69% punktów. | |
3,5 | Student osiągnął od 70% do 79% punktów. | |
4,0 | Student osiągnął od 80% do 89% punktów. | |
4,5 | Student osiągnął od 90% do 99% punktów. | |
5,0 | Student osiągnął 100% punktów. | |
ROL_1A_O03-Ś_W03 Student zna zasady funkcjonowania giełd towarowych i innych rynków sformalizowanych. | 2,0 | Student uzyskał poniżej 60% punktów. |
3,0 | Student uzyskał od 60% do 69% punktów. | |
3,5 | Student uzyskał od 70% do 79% punktów. | |
4,0 | Student uzyskał od 80% do 89% punktów. | |
4,5 | Student uzyskał od 90% do 99% punktów. | |
5,0 | Student uzyskał 100% punktów. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O03-Ś_U01 Student potrafi analizować światowe rynki żywnościowe. | 2,0 | Student uzyskał poniżej 60% punktów. |
3,0 | Student uzyskał od 60% do 69% punktów. | |
3,5 | Student uzyskał od 70% do 79% punktów. | |
4,0 | Student uzyskał od 80% do 89% punktów. | |
4,5 | Student uzyskał od 90% do 99% punktów. | |
5,0 | Student uzyskał 100% punktów. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O03-Ś_K01 Student potrafi dobrać właściwą strategię inwestycyjną na światowych rynkach żywnościowych. | 2,0 | Student uzyskał poniżej 60% punktów. |
3,0 | Student uzyskał od 60% do 69% punktów. | |
3,5 | Student uzyskał od 70% do 79% punktów. | |
4,0 | Student uzyskał od 80% do 89% punktów. | |
4,5 | Student uzyskał od 90% do 99% punktów. | |
5,0 | Student uzyskał 100% punktów. |
Literatura podstawowa
- Gurgul Eugeniusz, Kielesińska Agata, Technologia i organizacja przemysłu spożywczego. Cz.1., Wydaw. Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej., Częstochowa, 2001
- Wojciechowski Henryk, Światowa gospodarka żywnościowa, PWE, Warszawa, 1987
- Rejman Krystyna, Gospodarka żywnościowa: przewodnik do ćwiczeń, Wydaw. SGGW, Warszawa, 2001
- Krawiec B. Krawiec M., Opcje na giełdach towarowych w Polsce, PWN, Warszawa, 2002
Literatura dodatkowa
- Bliźniak D. Gontarski L., Giełda towarowa, Fundacja na Rzecz Giełdy Zbożowo-Paszowej, Warszawa, 1997
- Domański M., Giełdy towarowe, PWE, Warszawa, 1997