Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (N2)
specjalność: Rekultywacja i zagospodarowanie gruntów

Sylabus przedmiotu Zagrożenia biologiczne w środowisku żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia biologiczne w środowisku żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 0,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 6 0,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawową wiedzę o skutkach zanieczyszczenia środowiska naturalnego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, jej skutkach i sposobach zapobiegania
C-2Poznanie przez studenta podstwowych wskaźników zanieczyszczenia biologicznego żywności, metod ich oceny i standardowych wymagań

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Mikrobiologiczne wskaźniki stanu sanitarno-higienicznego artykułów żywnościowych - sposoby oceny i standardy dla żywnosci2
T-A-2Ocena poziomu zanieczyszczenia wybranych produktow żywnościowych przez bakterie i grzyby strzępkowe, na tle wymagań2
T-A-3Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów oraz jej skutki dla składników i bezpieczeństwa żywności2
6
wykłady
T-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - charakterystyka czynników warunkujących ich obecność w surowcach i produktach żywnościowych2
T-W-2Bakterie chorobotworcze w żywności - infekcje i intoksykacje bakteryjne2
T-W-3Grzyby patogenne i toksynotworcze - mikotoksyny w żywności i paszach2
T-W-4Systemy zabezpieczania żywności przed skażeniami biologicznymi2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach6
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń i zaliczenia ćwiczeń9
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach8
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia wykładów7
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2Prezentacje metody i wyników oceny wybranych wskaźników mikrobiologicznych
M-3Dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_2A_O06-2_W01
Student posiada wiedzę o źrodłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
OS_2A_W06R2A_W03, R2A_W04, R2A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-3M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_2A_O06-2_U01
Zna wskaźniki określające stopień biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz metody ich oceny
OS_2A_U05R2A_U05, R2A_U08C-2T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_2A_O06-2_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na na biologiczne bezpieczeństwo zywności
OS_2A_K04R2A_K05C-1T-W-1M-1S-1
OS_2A_O06-2_K02
Zna działania i środki ograniczające ryzyko zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
OS_2A_K05R2A_K04, R2A_K06C-1T-W-1, T-W-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_2A_O06-2_W01
Student posiada wiedzę o źrodłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
2,0student nie posiada wiedzy o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
3,0student posiada dostateczną wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, powodowanych przez nie zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania
3,5student ma zadowalającą wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, powodowanych przez nie zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania
4,0student ma dobrą wiedzę o żródłach i rodzajach zanieczyszczenia biologicznego w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
4,5student ma więcej niż dobrą wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia występujących w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_2A_O06-2_U01
Zna wskaźniki określające stopień biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz metody ich oceny
2,0student nie zna wskaźników określających stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposobów ich oceny
3,0student dostatecznie zna wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
3,5student w stopniu zadowalajacym zna wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
4,0student dobrze zna i potrafi interpretować wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
4,5student w stopniu więcej niz dobrym zna i potrafi interpretować wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
5,0student bardzo dobrze zna i potrafi interpretować wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_2A_O06-2_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na na biologiczne bezpieczeństwo zywności
2,0student nie ma świadomości odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
3,0student wykazuje dostateczna świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
3,5student w stopniu zadowalającym wykazuje świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologicznebezpieczeństwo żywności
4,0student wykazuje dobrą świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
OS_2A_O06-2_K02
Zna działania i środki ograniczające ryzyko zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
2,0student nie zna działań i środków ograniczających skutki zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
3,0student dostatecznie zna działania i środki ograniczające zagrożenia biologiczne w środowisku żywności
3,5student w stopniu zadowalającym zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
4,0student dobrze zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
4,5student w stopniu więcej niż dobrym zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
5,0student bardzo dobrze zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności

Literatura podstawowa

  1. Żakowska Z., Stobińska H. (red.), Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. Politechniki Łodzkiej, Łódź, 2000
  2. Libudzisz Z., Kowal K. (red.)k, Mikrobiologia techniczna, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódż, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Steinka I., Przybyłowski P., Podstawy mikrobiologicznej analizy żywności, Gdynia, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Mikrobiologiczne wskaźniki stanu sanitarno-higienicznego artykułów żywnościowych - sposoby oceny i standardy dla żywnosci2
T-A-2Ocena poziomu zanieczyszczenia wybranych produktow żywnościowych przez bakterie i grzyby strzępkowe, na tle wymagań2
T-A-3Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów oraz jej skutki dla składników i bezpieczeństwa żywności2
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - charakterystyka czynników warunkujących ich obecność w surowcach i produktach żywnościowych2
T-W-2Bakterie chorobotworcze w żywności - infekcje i intoksykacje bakteryjne2
T-W-3Grzyby patogenne i toksynotworcze - mikotoksyny w żywności i paszach2
T-W-4Systemy zabezpieczania żywności przed skażeniami biologicznymi2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach6
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń i zaliczenia ćwiczeń9
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach8
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia wykładów7
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_W01Student posiada wiedzę o źrodłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_W06Ma pogłębioną wiedze na temat struktury, mechanizmów i funkcji procesów życiowych organizmów na różnych poziomach złożoności ich organizacji. Posiada rozszerzoną wiedzę na temat metod, technik, narzędzi stosowanych przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu ochrony i kształtowania środowiska. Potrafi kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, jej skutkach i sposobach zapobiegania
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - charakterystyka czynników warunkujących ich obecność w surowcach i produktach żywnościowych
T-W-2Bakterie chorobotworcze w żywności - infekcje i intoksykacje bakteryjne
T-W-3Grzyby patogenne i toksynotworcze - mikotoksyny w żywności i paszach
T-W-4Systemy zabezpieczania żywności przed skażeniami biologicznymi
T-A-3Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów oraz jej skutki dla składników i bezpieczeństwa żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-3Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzy o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
3,0student posiada dostateczną wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, powodowanych przez nie zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania
3,5student ma zadowalającą wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, powodowanych przez nie zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania
4,0student ma dobrą wiedzę o żródłach i rodzajach zanieczyszczenia biologicznego w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
4,5student ma więcej niż dobrą wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia występujących w środowisku żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_U01Zna wskaźniki określające stopień biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz metody ich oceny
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_U05Samodzielnie i wszechstronnie identyfikuje i analizuje zjawiska wpływające na jakość środowiska. Ocenia dobrostan zwierząt oraz zagrożenia dla środowiska i człowieka wynikające z koncentracji produkcji rolnej i przemysłowej. Wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji do ochrony i kształtowania środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Cel przedmiotuC-2Poznanie przez studenta podstwowych wskaźników zanieczyszczenia biologicznego żywności, metod ich oceny i standardowych wymagań
Treści programoweT-W-2Bakterie chorobotworcze w żywności - infekcje i intoksykacje bakteryjne
T-W-3Grzyby patogenne i toksynotworcze - mikotoksyny w żywności i paszach
T-A-1Mikrobiologiczne wskaźniki stanu sanitarno-higienicznego artykułów żywnościowych - sposoby oceny i standardy dla żywnosci
T-A-2Ocena poziomu zanieczyszczenia wybranych produktow żywnościowych przez bakterie i grzyby strzępkowe, na tle wymagań
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Prezentacje metody i wyników oceny wybranych wskaźników mikrobiologicznych
M-3Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna wskaźników określających stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposobów ich oceny
3,0student dostatecznie zna wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
3,5student w stopniu zadowalajacym zna wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
4,0student dobrze zna i potrafi interpretować wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
4,5student w stopniu więcej niz dobrym zna i potrafi interpretować wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
5,0student bardzo dobrze zna i potrafi interpretować wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_K01Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na na biologiczne bezpieczeństwo zywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_K04W sposób odpowiedzialny i kompetentny potrafi podjąć decyzję o sposobach oceny stanu i ochrony środowiska. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, jej skutkach i sposobach zapobiegania
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - charakterystyka czynników warunkujących ich obecność w surowcach i produktach żywnościowych
Metody nauczaniaM-1Wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma świadomości odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
3,0student wykazuje dostateczna świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
3,5student w stopniu zadowalającym wykazuje świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologicznebezpieczeństwo żywności
4,0student wykazuje dobrą świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_K02Zna działania i środki ograniczające ryzyko zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_K05Dostrzega ryzyko i potrafi ocenić skutki zaplanowanych działań w zakresie ochrony środowiska. Zna metody i działania zmierzające do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie ochrony środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, jej skutkach i sposobach zapobiegania
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - charakterystyka czynników warunkujących ich obecność w surowcach i produktach żywnościowych
T-W-4Systemy zabezpieczania żywności przed skażeniami biologicznymi
Metody nauczaniaM-1Wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna działań i środków ograniczających skutki zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
3,0student dostatecznie zna działania i środki ograniczające zagrożenia biologiczne w środowisku żywności
3,5student w stopniu zadowalającym zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
4,0student dobrze zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
4,5student w stopniu więcej niż dobrym zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
5,0student bardzo dobrze zna działania i środki ograniczające występowanie zagrożeń biologicznych w środowisku żywności