Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie produkcją i usługami:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie produkcją i usługami
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Systemów Informacyjnych
Nauczyciel odpowiedzialny Tatiana Tretyakova <Tatiana.Tretyakowa@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Justyna Berlińska <Justyna.Berlinska@zut.edu.pl>, Tatiana Tretyakova <Tatiana.Tretyakowa@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 30 2,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1sdudent powinien posiadać podstawową wiedzę z ekonomii i zarządzania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-2Ukształtowanie umiejętności tworzenia biznes planu
C-3Zapoznanie z istotą usług oraz z pojęciem "przepustowość systemu serwisowego"
C-4Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii
C-5Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-6Zapoznanie z funkcjami odrębnch modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Instruktaż przed przed zajęciami: formułowanie zadania. Wizja firmy2
T-A-2Zastosowanie metod markietingowych w analizie otoczenia i stanu firmy. Ułożenie decyzji w planie strategicznym2
T-A-3Uwzględnienie czynniku czasu przy obliczeniu Cash Flow i NPV2
T-A-4Projektowanie nowego produktu - QFD. Wybór kryteriów oceny wartości i jakości produktu2
T-A-5Określenie typu transformacji. Projektowanie procesu operacyjnego.2
T-A-6Logistyka informacyjna dla SI2
T-A-7Prezentacja i obrona sprawozdania przed grupą3
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu - istota i powiązania z innymi dyscyplinami2
T-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usłudami2
T-W-3Strategia produkcyjna/serwisowa, jej rola w konkurencyjności firmy2
T-W-4Istota usług. Projektowanie usług2
T-W-5Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych.2
T-W-6Działalność podstawowa i wspomagajaca w produkcji i serwisie2
T-W-7Metody planowania długoterminowego i operacyjnego2
T-W-8Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego2
T-W-9Uzasadnienie ekonomiczne decyzji w produkcji i serwisie2
T-W-10Technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej2
T-W-11Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura2
T-W-12Zarzadzanie jakością - systemy wspomagające zarządzanie jakością2
T-W-13Zarzadzanie procesem logistycznym - systemy wspomagajace zarządzanie logistyką2
T-W-14System informacyjny w zarządzaniu produkcją i usługami - logistyka informacyjna2
T-W-15Rola innowacyjności w produkcji i serwisie2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń: biznes-plan12
A-A-3Udział w konsultacjach2
A-A-4Udział w zaliczeniu1
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Zapoznanie się z literaturą przedmiotu16
A-W-3Udział w konsultacjach do wykładu2
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia10
A-W-5Uczestnictwo w zaliczeniu2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_1A_C/05_W01
- zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
ZIP_1A_W17T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W09, T1A_W11InzA_W02, InzA_W04C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6M-1, M-2S-1, S-2
ZIP_1A_C/05_W02
- zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
ZIP_1A_W14T1A_W06InzA_W01C-1, C-3, C-4T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-1, S-2
ZIP_1A_C/05_W03
- zna technologii informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis - zna procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych
ZIP_1A_W03, ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W14T1A_W02, T1A_W03, T1A_W06, T1A_W07, T1A_W09, T1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-5, C-6T-W-10, T-W-11, T-W-13, T-W-14M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_1A_C/05_U01
umie korzystać z instrumentów kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
ZIP_1A_U08T1A_U10InzA_U03C-1, C-6T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-11, T-W-12M-1, M-2S-1, S-2
ZIP_1A_C/05_U02
-umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy
ZIP_1A_U10T1A_U03, T1A_U10C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-9M-1, M-2S-1, S-2
ZIP_1A_C/05_U03
umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
ZIP_1A_U11T1A_U12InzA_U04C-1, C-5, C-6T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-13, T-W-14M-1, M-2S-1, S-2
ZIP_1A_C/05_U04
umie zaplanować działalność w produkcji/usługach: plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty)
ZIP_1A_U28, ZIP_1A_U29, ZIP_1A_U07, ZIP_1A_U08, ZIP_1A_U10, ZIP_1A_U11, ZIP_1A_U25, ZIP_1A_U16, ZIP_1A_U17, ZIP_1A_U19T1A_U01, T1A_U03, T1A_U04, T1A_U10, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U14, T1A_U15, T1A_U16InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-3, T-W-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_1A_C/05_K01
- zdolność do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach - postepowanie w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
ZIP_1A_K07T1A_K06InzA_K02C-1, C-2T-W-2M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_1A_C/05_W01
- zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
2,0Nie jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
3,0Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, ale nie może je scharakteryzować
3,5Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, może scharakteryzować mniejszość z nich
4,0Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, może scharakteryzować większość z nich
4,5Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach oraz scharakteryzować je
5,0Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, scharakteryzować je i wyjaśnić rezultaty ich zastosowania
ZIP_1A_C/05_W02
- zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
2,0Nie jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
3,0Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
3,5Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować niektóre z nich
4,0Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować większość z nich
4,5Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować je
5,0Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych, scharakteryzować je i wybrać
ZIP_1A_C/05_W03
- zna technologii informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis - zna procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych
2,0Nie jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis oraz nie jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych
3,0Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach niektóre z technologii informatycznych wspomagajacych wytwarzanie w klasie światowej oraz technologii informatycznych wspomagających serwis , jest w stanie wymienić niektóre z procesowych koncepcji zarządzania w produkcji i usługach bazujacych na zintegrowanych systemach informatycznych
3,5Jest w stanie wymienić większość z rozpatrywanych na wykładach technologii informatycznych wspomagajacych wytwarzanie w klasie światowej oraz technologii informatycznych wspomagających serwis, jest w stanie wymienić wiekszość z procesowych koncepcji zarządzania w produkcji i usługach bazujacych na zintegrowanych systemach informatycznych
4,0Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologieinformatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych
4,5Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych oraz scharakteryzować je
5,0Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych, scharakteryzować je i wybierać

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_1A_C/05_U01
umie korzystać z instrumentów kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
2,0brak umiejętności wykorzystania instrumentów kontroli i koordynowania
3,0słabe umijetności wykorzystania instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach
3,5umie korzystać z wybranych instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach
4,0umie korzystać z wiekszości z instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, robi nieznaczne błędy przy ich doborze
4,5umie korzystać ze wszystkich instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, ale robi nieznaczne błędy przy ich doborze
5,0umie korzystać ze wszystkich instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, nie robi błędów przy ich doborze
ZIP_1A_C/05_U02
-umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy
2,0brak umiejętności przeprowadzenia analizy otoczenia i wewnętrznej sytuacji ekonomicznej
3,0umie korzystać z wybranych metod analizy, słabo formułuje wnioski z analizy i słabo je wykorzystuje w dalszej pracy nad planami
3,5umie korzystac z wybranych metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje słabo i słabo wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
4,0umie korzystac z większości omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
4,5umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
5,0umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, wszystkie wnioski z analizy formułuje bardzo dobrze i wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
ZIP_1A_C/05_U03
umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
2,0Nie umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach
3,0Umie korzystać z mniejszej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
3,5Umie korzystać z większej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
4,0Umie korzystać z większej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
4,5Umie korzystać z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu oraz decydować o ich przydatności w konkretnych zagadnieniach
5,0Umie korzystaćz przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu, decydować o ich przydatności w konkretnych zagadnieniach oraz oceniać efektywność zaplanowanych rozwiązań
ZIP_1A_C/05_U04
umie zaplanować działalność w produkcji/usługach: plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty)
2,0Nie umie opracować plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty)
3,0umie opracować ograniczone części planu strategicznego, analizować i przekładać je na plany niższego poziomu
3,5umie opracować ograniczone części planu strategicznego, analizować i przekładać je na plany niższego poziomu oraz na plany jednorazowe
4,0umie opracować plan strategiczny, analizować i przełożyć go na plany niższego poziomu oraz na plany jednorazowe
4,5umie opracować plan strategiczny, analizować plan, przełożyć go na plany niższego poziomu i na plany jednorazowe oraz oceniać skutki realizacji planów
5,0umie opracować plan strategiczny, analizować plan, przełożyć go na plany niższego poziomu i na plany jednorazowe oraz oceniać skutki realizacji planów i wybierać najefektywniejsze warianty

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_1A_C/05_K01
- zdolność do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach - postepowanie w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
2,0Nie posiada zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
3,0Posiada bardzo ograniczone zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
3,5Posiada ograniczone zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
4,0Posiada zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
4,5Posiada dobre zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
5,0Posiada bardzo dobre zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych

Literatura podstawowa

  1. Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarzdządzanie. Produkcja i Usługi., PWN, Warszawa, 1997
  2. Chase R.B., Aquilano N.J., Jakobs F.R., Production and Operations. Manufacturing and Services, Irvin Mc Graw-Hill, Boston...Toronto, 1998
  3. Matczewski A., Zarządzanie produkcją przemysłową, PWE, Warszawa, 1990

Literatura dodatkowa

  1. Kieżun W., Sprawne zarządzanie organizacjami, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa, 1997

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Instruktaż przed przed zajęciami: formułowanie zadania. Wizja firmy2
T-A-2Zastosowanie metod markietingowych w analizie otoczenia i stanu firmy. Ułożenie decyzji w planie strategicznym2
T-A-3Uwzględnienie czynniku czasu przy obliczeniu Cash Flow i NPV2
T-A-4Projektowanie nowego produktu - QFD. Wybór kryteriów oceny wartości i jakości produktu2
T-A-5Określenie typu transformacji. Projektowanie procesu operacyjnego.2
T-A-6Logistyka informacyjna dla SI2
T-A-7Prezentacja i obrona sprawozdania przed grupą3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu - istota i powiązania z innymi dyscyplinami2
T-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usłudami2
T-W-3Strategia produkcyjna/serwisowa, jej rola w konkurencyjności firmy2
T-W-4Istota usług. Projektowanie usług2
T-W-5Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych.2
T-W-6Działalność podstawowa i wspomagajaca w produkcji i serwisie2
T-W-7Metody planowania długoterminowego i operacyjnego2
T-W-8Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego2
T-W-9Uzasadnienie ekonomiczne decyzji w produkcji i serwisie2
T-W-10Technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej2
T-W-11Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura2
T-W-12Zarzadzanie jakością - systemy wspomagające zarządzanie jakością2
T-W-13Zarzadzanie procesem logistycznym - systemy wspomagajace zarządzanie logistyką2
T-W-14System informacyjny w zarządzaniu produkcją i usługami - logistyka informacyjna2
T-W-15Rola innowacyjności w produkcji i serwisie2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń: biznes-plan12
A-A-3Udział w konsultacjach2
A-A-4Udział w zaliczeniu1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Zapoznanie się z literaturą przedmiotu16
A-W-3Udział w konsultacjach do wykładu2
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia10
A-W-5Uczestnictwo w zaliczeniu2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_W01- zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W17ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-2Ukształtowanie umiejętności tworzenia biznes planu
C-3Zapoznanie z istotą usług oraz z pojęciem "przepustowość systemu serwisowego"
C-4Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii
C-5Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-6Zapoznanie z funkcjami odrębnch modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
3,0Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, ale nie może je scharakteryzować
3,5Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, może scharakteryzować mniejszość z nich
4,0Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, może scharakteryzować większość z nich
4,5Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach oraz scharakteryzować je
5,0Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, scharakteryzować je i wyjaśnić rezultaty ich zastosowania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_W02- zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W14ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W06ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-3Zapoznanie z istotą usług oraz z pojęciem "przepustowość systemu serwisowego"
C-4Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii
Treści programoweT-W-4Istota usług. Projektowanie usług
T-W-5Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych.
T-W-6Działalność podstawowa i wspomagajaca w produkcji i serwisie
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
3,0Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
3,5Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować niektóre z nich
4,0Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować większość z nich
4,5Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować je
5,0Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych, scharakteryzować je i wybrać
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_W03- zna technologii informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis - zna procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W03zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i technologie w wybranym obszarze inżynierii produkcji ze szczególnym uwzględnieniem komputerowego wspomagania projektowania i wytwarzania
ZIP_1A_W17ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIP_1A_W14ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W06ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-5Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-6Zapoznanie z funkcjami odrębnch modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
Treści programoweT-W-10Technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej
T-W-11Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura
T-W-13Zarzadzanie procesem logistycznym - systemy wspomagajace zarządzanie logistyką
T-W-14System informacyjny w zarządzaniu produkcją i usługami - logistyka informacyjna
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis oraz nie jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych
3,0Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach niektóre z technologii informatycznych wspomagajacych wytwarzanie w klasie światowej oraz technologii informatycznych wspomagających serwis , jest w stanie wymienić niektóre z procesowych koncepcji zarządzania w produkcji i usługach bazujacych na zintegrowanych systemach informatycznych
3,5Jest w stanie wymienić większość z rozpatrywanych na wykładach technologii informatycznych wspomagajacych wytwarzanie w klasie światowej oraz technologii informatycznych wspomagających serwis, jest w stanie wymienić wiekszość z procesowych koncepcji zarządzania w produkcji i usługach bazujacych na zintegrowanych systemach informatycznych
4,0Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologieinformatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych
4,5Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych oraz scharakteryzować je
5,0Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych, scharakteryzować je i wybierać
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_U01umie korzystać z instrumentów kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U08ma umiejętności w zakresie prowadzenia działań projakościowych w wybranym obszarze produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-6Zapoznanie z funkcjami odrębnch modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
Treści programoweT-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usłudami
T-W-3Strategia produkcyjna/serwisowa, jej rola w konkurencyjności firmy
T-W-4Istota usług. Projektowanie usług
T-W-5Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych.
T-W-7Metody planowania długoterminowego i operacyjnego
T-W-11Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura
T-W-12Zarzadzanie jakością - systemy wspomagające zarządzanie jakością
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak umiejętności wykorzystania instrumentów kontroli i koordynowania
3,0słabe umijetności wykorzystania instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach
3,5umie korzystać z wybranych instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach
4,0umie korzystać z wiekszości z instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, robi nieznaczne błędy przy ich doborze
4,5umie korzystać ze wszystkich instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, ale robi nieznaczne błędy przy ich doborze
5,0umie korzystać ze wszystkich instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, nie robi błędów przy ich doborze
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_U02-umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U10ma umiejętności w zakresie prowadzenia przedsięwzięć marketingowych związanych z produkcją
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U03potrafi przygotować w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dobrze udokumentowane opracowanie problemów z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-2Ukształtowanie umiejętności tworzenia biznes planu
Treści programoweT-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usłudami
T-W-3Strategia produkcyjna/serwisowa, jej rola w konkurencyjności firmy
T-W-9Uzasadnienie ekonomiczne decyzji w produkcji i serwisie
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak umiejętności przeprowadzenia analizy otoczenia i wewnętrznej sytuacji ekonomicznej
3,0umie korzystać z wybranych metod analizy, słabo formułuje wnioski z analizy i słabo je wykorzystuje w dalszej pracy nad planami
3,5umie korzystac z wybranych metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje słabo i słabo wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
4,0umie korzystac z większości omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
4,5umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
5,0umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, wszystkie wnioski z analizy formułuje bardzo dobrze i wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_U03umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U11potrafi stosować podstawowe zasady z zakresu finansów i rachunkowości w celu prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstw
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U12potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-5Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-6Zapoznanie z funkcjami odrębnch modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
Treści programoweT-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usłudami
T-W-3Strategia produkcyjna/serwisowa, jej rola w konkurencyjności firmy
T-W-4Istota usług. Projektowanie usług
T-W-6Działalność podstawowa i wspomagajaca w produkcji i serwisie
T-W-7Metody planowania długoterminowego i operacyjnego
T-W-8Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego
T-W-9Uzasadnienie ekonomiczne decyzji w produkcji i serwisie
T-W-13Zarzadzanie procesem logistycznym - systemy wspomagajace zarządzanie logistyką
T-W-14System informacyjny w zarządzaniu produkcją i usługami - logistyka informacyjna
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach
3,0Umie korzystać z mniejszej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
3,5Umie korzystać z większej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
4,0Umie korzystać z większej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu
4,5Umie korzystać z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu oraz decydować o ich przydatności w konkretnych zagadnieniach
5,0Umie korzystaćz przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu, decydować o ich przydatności w konkretnych zagadnieniach oraz oceniać efektywność zaplanowanych rozwiązań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_U04umie zaplanować działalność w produkcji/usługach: plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U28ma umiejętności w zakresie opracowywania dokumentacji związanej z procesem produkcji
ZIP_1A_U29ma umiejętności w zakresie doboru prostych systemów usprawniania i automatyzacji procesów produkcji
ZIP_1A_U07ma umiejętności w zakresie uwzględniania zasad zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIP_1A_U08ma umiejętności w zakresie prowadzenia działań projakościowych w wybranym obszarze produkcji
ZIP_1A_U10ma umiejętności w zakresie prowadzenia przedsięwzięć marketingowych związanych z produkcją
ZIP_1A_U11potrafi stosować podstawowe zasady z zakresu finansów i rachunkowości w celu prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstw
ZIP_1A_U25ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
ZIP_1A_U16ma umiejętności w zakresie komunikowania się z otoczeniem oraz potrafi pozyskiwać informacje z róźnych źródeł, itegrować je, interpretować, wyciągać wnioski a także formułować i uzasadniać opinie
ZIP_1A_U17ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
ZIP_1A_U19potrafi zidentyfikować i rozwiązać podstawowy problem techniczny, technologiczny lub organizacyjny związany z procesem produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
T1A_U03potrafi przygotować w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dobrze udokumentowane opracowanie problemów z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U04potrafi przygotować i przedstawić w języku polskim i języku obcym prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
T1A_U12potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
T1A_U14potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
T1A_U15potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
T1A_U16potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować oraz zrealizować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
Treści programoweT-W-3Strategia produkcyjna/serwisowa, jej rola w konkurencyjności firmy
T-W-7Metody planowania długoterminowego i operacyjnego
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie umie opracować plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty)
3,0umie opracować ograniczone części planu strategicznego, analizować i przekładać je na plany niższego poziomu
3,5umie opracować ograniczone części planu strategicznego, analizować i przekładać je na plany niższego poziomu oraz na plany jednorazowe
4,0umie opracować plan strategiczny, analizować i przełożyć go na plany niższego poziomu oraz na plany jednorazowe
4,5umie opracować plan strategiczny, analizować plan, przełożyć go na plany niższego poziomu i na plany jednorazowe oraz oceniać skutki realizacji planów
5,0umie opracować plan strategiczny, analizować plan, przełożyć go na plany niższego poziomu i na plany jednorazowe oraz oceniać skutki realizacji planów i wybierać najefektywniejsze warianty
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_C/05_K01- zdolność do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach - postepowanie w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, jest zdolny podjąć obowiązki dalszego rozwoju nauki i gospodarki
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K06potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-2Ukształtowanie umiejętności tworzenia biznes planu
Treści programoweT-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usłudami
Metody nauczaniaM-1Wykad informacyjny z użyciem komputera
M-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach
S-2Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedź na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
3,0Posiada bardzo ograniczone zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
3,5Posiada ograniczone zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
4,0Posiada zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
4,5Posiada dobre zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych
5,0Posiada bardzo dobre zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych