Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N2)
specjalność: zarządzanie jakością produkcji oprogramowania

Sylabus przedmiotu Internet w biznesie - Przedmiot obieralny II:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Internet w biznesie - Przedmiot obieralny II
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Bolesław Fabisiak <Boleslaw.Fabisiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 10 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowy informatyki
W-2Podstawowe wiadomości, kompetencje i umiejętności z zakresu obsługi systemów operacyjnych: Windows, UNIX, iOS, Android.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze współczesnymi technologiami internetowymi przydatnymi w działalności gospodarczej i biznesowej
C-2Uruchomienie wybranych technologii internetowych na urządzeniach przenośnych (np. notebook, smartfon, tablet) używanych przez studentów
C-3Ukształtowanie umiejętności bezpiecznego korzystania z technologii internetowych
C-4Uświadomienie potencjalnych zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa informatyczno-technicznego, jakie mogą wystapić podczas korzystania z technologii internetowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Konfiguracja łacza WiFI komputera/ tableta/ smartfona - do pracy w sieci WiFi z zabezpieczeniami - na przykładzie sieci ZUT. Konfiguracja łacza WiFi pod iOS (iPHONE/ iPAD/ iPOD) - do pracy w sieci WiFi z zabezpieczeniami - na przykładzie sieci ZUT1
T-L-2Uruchomienie własnego serwera WWW. Transfer zbiorów na serwer poprzez FTP/ sFTP/ SCP.1
T-L-3PDF (Portable Document Format) - wg: ISO 32000. Testowanie narzędzi do tworzenia dokumentów PDF.1
T-L-4Badanie właściwości łącza internetowego: podstawowe metody badania interfejsów sieciowych. wyznaczenie właściwości łaczy internetowych (opóźnienie pakietów, % utraty pakietów, przepustowość łączy in/out).1
T-L-5Fotokody QR-Code i Datamatrix: generatory kodów, czytniki kodów na urządzenia mobilne. Generowanie i odczyt własnych kodów.1
T-L-6Zdalny dostęp do komputera i programy do zdalnego dostepu. Team work/ praca zespołowa z wykorzystaniem technologii internetowych wpomagających pracę zespołową.1
T-L-7Fotogaleria - wykonanie przykladowej fotogalerii i umieszczenie jej na serwerze WWW.2
T-L-8Zaliczenie2
10
wykłady
T-W-1Technologie internetowe w kontaktach z urzędami w Polsce: podpis elektroniczny i profil zaufany, EPUAP. Rejestracja działalności gospodarczej i załatwianie spraw urzedowych poprzez internet. Rozliczenia podatków: składanie deklaracji rocznych i uzyskiwanie UPO poprzez internet. Rozliczenia z Urzedami Skarbowymi i ZUS - składanie deklaracji poprzez internet.1
T-W-2Telepraca. Wykorzystanie technologii internetowych do zatrudnienia pracowników w formie telepracy - warunki techniczne i uregulowania prawne w Polsce w kodeksie pracy. Polska ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu niepełnosprawnych.1
T-W-3Serwisy i serwery internetowe/ intranetowe: IPv4/IPv6, DHCPD, Routing, DNS i RevDNS, SAMBA, Proxy/ Cache/ TimeSerwers, FTP, SFTP/ SCP, SSH, Mail, WWW. Przetwarzanie w chmurze internetowej. Cloud computing - modele: IAAS, PAAS, SAAS.1
T-W-4Technologie stacjonarne WAN/ LAN. Model ISO/OSI. Dostęp do internetu w technologiach DSL/ ADSL/ Frame Relay.1
T-W-5Technologie bezprzewodowe. Dostęp do internetu w technologiach - FWA (Fixed Wireless Access), WLAN, WiFi. Bezpieczeństwo i metody zabezpieczenia łączy bezprzewodowych, protokoły WEP, WPA/TKP, WPA2/ AES, WPA Mixed, WPA RAdius, EAP/ PEAP, LDAP.1
T-W-6Technologie mobilne: GPRS/ UMTS/ EDGE/ 3G w Polsce/ w Europie/ na świecie. Urządzenia mobilne i ich systemy operacyjne: Android, iOS (Phone/iPad), BlackBerry, Windows Mobile, Symbian, Java, Palm OS. Aplikacje na urządzenia mobilne.1
T-W-7Fotokody 2D: QR Code/ Datamatrix/ MS Tags. Zasada dzialania, generowanie kodów 2D, odczyt kodów 2D, zastosowania praktyczne.1
T-W-8VOIP over SIP1
T-W-9Tożsamość firmy/ produktu w internecie, serwery WWW/ EMAIL pod własną nazwą. Sprzedaż produktów i usług poprzez internet. Sklepy internetowe. Systemy zarządzania treścią. Firmowe strony www i sklepy internetowe - funkcjonalność i elementy składowe, front office, back office, Współpraca z systemami zewnetrznymi (SEO, przetwarzanie płatności, porowównywarki cen, wysyłka zamówień)1
T-W-10Informatyczno-techniczne bezpieczeństwo technologii internetowych i systemów informatycznych w firmie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach - ćwiczenia laboratoryjne10
A-L-2Wykonanie zadań na zaliczenie45
55
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach - wykłady10
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Testowanie technologii internetowych wskazanych na wykładach10
A-W-4Przygotowanie teoretyczne do wykonania zadań na zaliczenie5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z użyciem typowych środków audiowizualnych: tablica, rzutnik przeźroczy, rzutnik komputerowy (multimedialny: obraz + dzwięk), nagłośnienie sali
M-2Cwiczenia laboratoryjne z użyciem typowych środków audiowizualnych: (tablica, rzutnik komputerowy (multimedialny: obraz + dzwięk), nagłośnienie sali) oraz dostępnego sprzętu komputerowego
M-3Prelekcja/ pokaz funkcjonalności wybranych technologii internetowych z użyciem komputera
M-4Prelekcja/ pokaz funkcjonalności wybranych technologii internetowych z użyciem urządzeń mobilnych
M-5Metoda aktywizująca polegająca na uruchomieniu i wykorzystaniu technologii internetowych na urządzeniach posiadanych/ używanych przez studentów
M-6Zadanie zadań do wykonania we własnym zakresie: na zajęciach/ w domu - na urządzeniach i systemach informatycznych posiadanych przez studentów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena ciągła
S-2Ocena formująca: Sprawdzenie obecności na zajęciach - 40%
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie prawidłowości wykonania zadanych zadań/ sprawdzenie i omówienie uzyskanych wyników - 40%
S-4Ocena formująca: Terminowość wykonania zadań - 20%
S-5Ocena podsumowująca: Ocena końcowa - podsumowanie efektów uczenia się na podstawie cząstkowych ocen formujących

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_O/02-3 WM_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie: definiować, dobierać, nazywać, objaśniać, opisać, scharakteryzować, wskazać, wybrać, zaproponować, zdefiniować i zidentyfikować technologie internetowe w biznesie.
ZIP_2A_W02, ZIP_2A_W03, ZIP_2A_W06, ZIP_2A_W11T2A_W02, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W07C-1, C-2, C-3, C-4M-1, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_O/02-3 WM_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć wykorzystywać współczesne internetowe technologie informatyczne.
ZIP_2A_U01, ZIP_2A_U03, ZIP_2A_U04, ZIP_2A_U05, ZIP_2A_U07, ZIP_2A_U12, ZIP_2A_U14, ZIP_2A_U17, ZIP_2A_U18, ZIP_2A_U19T2A_U01, T2A_U03, T2A_U04, T2A_U05, T2A_U07, T2A_U12, T2A_U14, T2A_U17, T2A_U19C-1, C-2, C-3, C-4M-2, M-5, M-6S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_O/02-3 WM_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie zdolność do stosowania technologii internetowych w praktycznej działalności zawodowej i biznesowej.
ZIP_2A_K02, ZIP_2A_K05T2A_K02, T2A_K05, T2A_K07C-1, C-2, C-3, C-4M-5, M-6S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_O/02-3 WM_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie: definiować, dobierać, nazywać, objaśniać, opisać, scharakteryzować, wskazać, wybrać, zaproponować, zdefiniować i zidentyfikować technologie internetowe w biznesie.
2,0
3,0Student umie: definiować, dobierać, nazywać, objaśniać, opisać, scharakteryzować, wskazać, wybrać, zaproponować, zdefiniować i zidentyfikować technologie internetowe w biznesie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_O/02-3 WM_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć wykorzystywać współczesne internetowe technologie informatyczne.
2,0
3,0Student umie korzystać z internetowych technologiieinformatycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_O/02-3 WM_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie zdolność do stosowania technologii internetowych w praktycznej działalności zawodowej i biznesowej.
2,0
3,0student nabył zdolność do stosowania technologii internetowych w praktycznej działalności zawodowej i biznesowej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ross John, Sieci bezprzewodowe. Przewodnik po sieciach Wi-Fi i szerokopasmowych sieciach bezprzewodowych., Helion, Warszawa, 2009, 978-83-246-1899-6
  2. Sosinsky Barrie, Sieci komputerowe. Biblia., Helion, Warszawa, 2011, 2011, 978-83-246-2885-8, Tytuł oryginału: Networking Bible
  3. Colborne Giles, Prostota i użyteczność. Projektowanie rozwiązań internetowych, mobilnych i interaktywnych., Helion, Warszawa, 2011, 978-83-246-3135-3, Tytuł oryginału: Simple and Usable Web, Mobile, and Interaction Design (Voices That Matter)
  4. Stallings Wiliam, Kryptografia i bezpieczeństwo sieci komputerowych. Matematyka szyfrów i techniki kryptologii, Helion, Warszawa, 2011, 978-83-246-2986, Tytuł oryginału: Simple and Usable Web, Mobile, and Interaction Design (Voices That Matter)
  5. Serafin Marek, Sieci VPN. Zdalna praca i bezpieczeństwo danych. Wydanie II rozszerzone, Helion, Warszawa, 2009, 978-83-246-2474-4

Literatura dodatkowa

  1. Liderman Krzysztof, Analiza ryzyka i ochrona informacji w systemach komputerowych, PWN, Warszawa, 2008, 978-83-01-15370-0
  2. Carlisle Adams, Steve Lloyd, PKI Podstawy i zasady działania, PWN, Warszawa, 2007, 978-83-01-15169-0
  3. Gajewski Piotr, Wszelak Stanisław, Technologie bezprzewodowe sieci teleinformatycznych, WKŁ, Warszawa, 2008, 978-83-206-1685-9
  4. Wiedemann Julius, The App & Mobile Case Study Book, Taschen, Koeln, 2012, 978-38-36528-80-1
  5. Sejm RP, Kodeks Pracy: Rozdział IIb: Zatrudnianie pracowników w formie telepracy, Prezes Rady Ministrów - Rządowe Centrum Legislacji, Warszawa, 2007, Dz.U.2007.181.1288, Dziennik Ustaw z dnia 1 października 2007 r, Nr 181 poz. 1288
  6. Sejm RP, Ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, Prezes Rady Ministrów - Rządowe Centrum Legislacji, Warszawa, 2008, Dz.U.2008.14.92, Dziennik Ustaw z dnia 29 stycznia 2008 r, Nr 14 poz. 192

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Konfiguracja łacza WiFI komputera/ tableta/ smartfona - do pracy w sieci WiFi z zabezpieczeniami - na przykładzie sieci ZUT. Konfiguracja łacza WiFi pod iOS (iPHONE/ iPAD/ iPOD) - do pracy w sieci WiFi z zabezpieczeniami - na przykładzie sieci ZUT1
T-L-2Uruchomienie własnego serwera WWW. Transfer zbiorów na serwer poprzez FTP/ sFTP/ SCP.1
T-L-3PDF (Portable Document Format) - wg: ISO 32000. Testowanie narzędzi do tworzenia dokumentów PDF.1
T-L-4Badanie właściwości łącza internetowego: podstawowe metody badania interfejsów sieciowych. wyznaczenie właściwości łaczy internetowych (opóźnienie pakietów, % utraty pakietów, przepustowość łączy in/out).1
T-L-5Fotokody QR-Code i Datamatrix: generatory kodów, czytniki kodów na urządzenia mobilne. Generowanie i odczyt własnych kodów.1
T-L-6Zdalny dostęp do komputera i programy do zdalnego dostepu. Team work/ praca zespołowa z wykorzystaniem technologii internetowych wpomagających pracę zespołową.1
T-L-7Fotogaleria - wykonanie przykladowej fotogalerii i umieszczenie jej na serwerze WWW.2
T-L-8Zaliczenie2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Technologie internetowe w kontaktach z urzędami w Polsce: podpis elektroniczny i profil zaufany, EPUAP. Rejestracja działalności gospodarczej i załatwianie spraw urzedowych poprzez internet. Rozliczenia podatków: składanie deklaracji rocznych i uzyskiwanie UPO poprzez internet. Rozliczenia z Urzedami Skarbowymi i ZUS - składanie deklaracji poprzez internet.1
T-W-2Telepraca. Wykorzystanie technologii internetowych do zatrudnienia pracowników w formie telepracy - warunki techniczne i uregulowania prawne w Polsce w kodeksie pracy. Polska ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu niepełnosprawnych.1
T-W-3Serwisy i serwery internetowe/ intranetowe: IPv4/IPv6, DHCPD, Routing, DNS i RevDNS, SAMBA, Proxy/ Cache/ TimeSerwers, FTP, SFTP/ SCP, SSH, Mail, WWW. Przetwarzanie w chmurze internetowej. Cloud computing - modele: IAAS, PAAS, SAAS.1
T-W-4Technologie stacjonarne WAN/ LAN. Model ISO/OSI. Dostęp do internetu w technologiach DSL/ ADSL/ Frame Relay.1
T-W-5Technologie bezprzewodowe. Dostęp do internetu w technologiach - FWA (Fixed Wireless Access), WLAN, WiFi. Bezpieczeństwo i metody zabezpieczenia łączy bezprzewodowych, protokoły WEP, WPA/TKP, WPA2/ AES, WPA Mixed, WPA RAdius, EAP/ PEAP, LDAP.1
T-W-6Technologie mobilne: GPRS/ UMTS/ EDGE/ 3G w Polsce/ w Europie/ na świecie. Urządzenia mobilne i ich systemy operacyjne: Android, iOS (Phone/iPad), BlackBerry, Windows Mobile, Symbian, Java, Palm OS. Aplikacje na urządzenia mobilne.1
T-W-7Fotokody 2D: QR Code/ Datamatrix/ MS Tags. Zasada dzialania, generowanie kodów 2D, odczyt kodów 2D, zastosowania praktyczne.1
T-W-8VOIP over SIP1
T-W-9Tożsamość firmy/ produktu w internecie, serwery WWW/ EMAIL pod własną nazwą. Sprzedaż produktów i usług poprzez internet. Sklepy internetowe. Systemy zarządzania treścią. Firmowe strony www i sklepy internetowe - funkcjonalność i elementy składowe, front office, back office, Współpraca z systemami zewnetrznymi (SEO, przetwarzanie płatności, porowównywarki cen, wysyłka zamówień)1
T-W-10Informatyczno-techniczne bezpieczeństwo technologii internetowych i systemów informatycznych w firmie1
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach - ćwiczenia laboratoryjne10
A-L-2Wykonanie zadań na zaliczenie45
55
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach - wykłady10
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Testowanie technologii internetowych wskazanych na wykładach10
A-W-4Przygotowanie teoretyczne do wykonania zadań na zaliczenie5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_O/02-3 WM_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie: definiować, dobierać, nazywać, objaśniać, opisać, scharakteryzować, wskazać, wybrać, zaproponować, zdefiniować i zidentyfikować technologie internetowe w biznesie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_W02ma wiedzę ogólną dotyczącą teorii i metod badawczych z dziedziny nauk technicznych i inżynierii produkcji
ZIP_2A_W03zna zaawansowane metody, techniki, narzędzia i technologie w wybranym obszarze inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych metod zarządzania produkcją
ZIP_2A_W06ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu inżynierii produkcji i zarządzania
ZIP_2A_W11ma wiedze z zakresu zintegrowanych systemów informatycznych oraz systemów wspomagania decyzji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W02ma szczegółową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T2A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
T2A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze współczesnymi technologiami internetowymi przydatnymi w działalności gospodarczej i biznesowej
C-2Uruchomienie wybranych technologii internetowych na urządzeniach przenośnych (np. notebook, smartfon, tablet) używanych przez studentów
C-3Ukształtowanie umiejętności bezpiecznego korzystania z technologii internetowych
C-4Uświadomienie potencjalnych zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa informatyczno-technicznego, jakie mogą wystapić podczas korzystania z technologii internetowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z użyciem typowych środków audiowizualnych: tablica, rzutnik przeźroczy, rzutnik komputerowy (multimedialny: obraz + dzwięk), nagłośnienie sali
M-3Prelekcja/ pokaz funkcjonalności wybranych technologii internetowych z użyciem komputera
M-4Prelekcja/ pokaz funkcjonalności wybranych technologii internetowych z użyciem urządzeń mobilnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena ciągła
S-2Ocena formująca: Sprawdzenie obecności na zajęciach - 40%
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie prawidłowości wykonania zadanych zadań/ sprawdzenie i omówienie uzyskanych wyników - 40%
S-4Ocena formująca: Terminowość wykonania zadań - 20%
S-5Ocena podsumowująca: Ocena końcowa - podsumowanie efektów uczenia się na podstawie cząstkowych ocen formujących
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie: definiować, dobierać, nazywać, objaśniać, opisać, scharakteryzować, wskazać, wybrać, zaproponować, zdefiniować i zidentyfikować technologie internetowe w biznesie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_O/02-3 WM_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć wykorzystywać współczesne internetowe technologie informatyczne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł, także w języku obcym, potrafi analizować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny a także wyciągać wnioski oraz formułować i wyczerpująco uzasadnić opinie
ZIP_2A_U03potrafi przygotować opracowanie naukowe w języku polskim i krótkie doniesienie naukowe w języku obcym przedstawiające wyniki własnych badań naukowych
ZIP_2A_U04potrafi przygotować i przedstawić prezentację ustną, dotyczących szczegółowych zagadnień z zakresu inżynierii produkcji
ZIP_2A_U05potrafi określić kierunek i zrealizować proces samokształcenia
ZIP_2A_U07potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
ZIP_2A_U12potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych technik i technologii w zakresie inżynierii produkcji i zarządzania
ZIP_2A_U14ma umiejętność przeprowadzania wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
ZIP_2A_U17potrafi identyfikować i formułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla inżynierii produkcji, w tym zadań nietypowych, uwzględniając ich aspekty pozatechniczne
ZIP_2A_U18potrafi stosować i poszukiwać techniki, metody oraz koncepcje twórczego rozwiązywania problemów charakterystycznych dla inżynierii produkcji
ZIP_2A_U19ma umiejętność projektowania i wdrażania innowacji technologicznych i organizacyjnych opartych na technologiach informacyjnych, sztucznej inteligencji, itp.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i wyczerpująco uzasadniać opinie
T2A_U03potrafi przygotować opracowanie naukowe w języku polskim i krótkie doniesienie naukowe w języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów, przedstawiające wyniki własnych badań naukowych
T2A_U04potrafi przygotować i przedstawić w języku polskim i języku obcym prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu studiowanego kierunku studiów
T2A_U05potrafi określić kierunki dalszego uczenia się i zrealizować proces samokształcenia
T2A_U07potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
T2A_U12potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych osiągnięć (technik i technologii) w zakresie studiowanego kierunku studiów
T2A_U14potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działali inżynierskich
T2A_U17potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzględniając ich aspekty pozatechniczne
T2A_U19potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją, uwzględniającą aspekty pozatechniczne - zaprojektować złożone urządzenie, obiekt, system lub proces, związane z zakresem studiowanego kierunku studiów, oraz zrealizować ten projekt - co najmniej w części - używając właściwych metod, technik i narzędzi, w tym przystosowując do tego celu istniejące lub opracowując nowe narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze współczesnymi technologiami internetowymi przydatnymi w działalności gospodarczej i biznesowej
C-2Uruchomienie wybranych technologii internetowych na urządzeniach przenośnych (np. notebook, smartfon, tablet) używanych przez studentów
C-3Ukształtowanie umiejętności bezpiecznego korzystania z technologii internetowych
C-4Uświadomienie potencjalnych zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa informatyczno-technicznego, jakie mogą wystapić podczas korzystania z technologii internetowych
Metody nauczaniaM-2Cwiczenia laboratoryjne z użyciem typowych środków audiowizualnych: (tablica, rzutnik komputerowy (multimedialny: obraz + dzwięk), nagłośnienie sali) oraz dostępnego sprzętu komputerowego
M-5Metoda aktywizująca polegająca na uruchomieniu i wykorzystaniu technologii internetowych na urządzeniach posiadanych/ używanych przez studentów
M-6Zadanie zadań do wykonania we własnym zakresie: na zajęciach/ w domu - na urządzeniach i systemach informatycznych posiadanych przez studentów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena ciągła
S-2Ocena formująca: Sprawdzenie obecności na zajęciach - 40%
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie prawidłowości wykonania zadanych zadań/ sprawdzenie i omówienie uzyskanych wyników - 40%
S-4Ocena formująca: Terminowość wykonania zadań - 20%
S-5Ocena podsumowująca: Ocena końcowa - podsumowanie efektów uczenia się na podstawie cząstkowych ocen formujących
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie korzystać z internetowych technologiieinformatycznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_O/02-3 WM_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie zdolność do stosowania technologii internetowych w praktycznej działalności zawodowej i biznesowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_K02ma świadomość przestrzegania zasad etyki zawodowej i ponoszenia odpowiedzialności za podejmowane decyzje
ZIP_2A_K05rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu, w sposób powszechnie zrozumiały, informacji i opinii o rozwoju i osiągnięciach nauki w zakresie inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
T2A_K05prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
T2A_K07ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu, w szczególności poprzez środki masowego przekazu, informacji i opinii dotyczących osiągnięć techniki i innych aspektów działalności inżynierskiej; podejmuje starania, aby przekazać takie informacje i opnie w sposób powszechnie zrozumiały, z uzasadnieniem różnych punktów widzenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze współczesnymi technologiami internetowymi przydatnymi w działalności gospodarczej i biznesowej
C-2Uruchomienie wybranych technologii internetowych na urządzeniach przenośnych (np. notebook, smartfon, tablet) używanych przez studentów
C-3Ukształtowanie umiejętności bezpiecznego korzystania z technologii internetowych
C-4Uświadomienie potencjalnych zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa informatyczno-technicznego, jakie mogą wystapić podczas korzystania z technologii internetowych
Metody nauczaniaM-5Metoda aktywizująca polegająca na uruchomieniu i wykorzystaniu technologii internetowych na urządzeniach posiadanych/ używanych przez studentów
M-6Zadanie zadań do wykonania we własnym zakresie: na zajęciach/ w domu - na urządzeniach i systemach informatycznych posiadanych przez studentów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena ciągła
S-2Ocena formująca: Sprawdzenie obecności na zajęciach - 40%
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie prawidłowości wykonania zadanych zadań/ sprawdzenie i omówienie uzyskanych wyników - 40%
S-4Ocena formująca: Terminowość wykonania zadań - 20%
S-5Ocena podsumowująca: Ocena końcowa - podsumowanie efektów uczenia się na podstawie cząstkowych ocen formujących
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student nabył zdolność do stosowania technologii internetowych w praktycznej działalności zawodowej i biznesowej.
3,5
4,0
4,5
5,0