Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Sylabus przedmiotu Język francuski I:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Język francuski I | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Karelus <Dorota.Karelus@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Paweł Bandur <Pawel.Bandur@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | francuski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość języka na poziomie B2 potwierdzona egzaminem uczelnianym bądź certyfikatem językowym na wymaganym poziomie. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego. |
C-2 | Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami związanymi z kierunkiem kształcenia. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Nazewnictwo uniwersyteckie Wydziału Ekonomicznego ZUT: Katedra Analizy Systemowej i Finasów • Katedra Ekonomii • Katedra Ekonomii Menedżerskiej i Rachunkowości • Katedra Marketingu • Katedra Nieruchomości, Agrobiznesu i Ekonomii Środowiska • Katedra Zarzadząnia Przedsiębiorstwami • Katedra Zastosowań Matematyki w Ekonomii • Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki | 4 |
T-A-2 | Audyt wewnętrzny. Gospodarka nieruchomościami. Rachunkowość. Zarządzanie. Bezpieczeństwo i Higiena Pracy. | 8 |
T-A-3 | Rynek kapitałowy i finansowy. | 4 |
T-A-4 | Strategie innowacyjności finansów | 6 |
T-A-5 | Giełdy, definicja,rodzaje operacji, | 4 |
T-A-6 | Zastosowanie matematyki w zarządzaniu. | 4 |
T-A-7 | Polityka gospodarcza i turystyka europejska i francuska. | 4 |
T-A-8 | Agrobiznes,ekonomia środowiska: 1 Zakres agrobiznesu 2 Marketing w agrobiznesie 2.1 Podstawowi pośrednicy 2.2 Działania pośredników 3 Zdrowa żywność | 4 |
T-A-9 | Redagowanie pism handlowych w jęz.francuskim: biznes, handel, administracja,ekonomika. | 4 |
T-A-10 | Gramatyka praktyczna | 3 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Zajęcia praktyczne | 45 |
A-A-2 | Przygotowanie się do zajęć. | 30 |
A-A-3 | Udział w konsultacjach. | 5 |
A-A-4 | Przygotowanie się do egzaminu. | 8 |
A-A-5 | Egzamin. | 2 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | zajęcia praktyczne |
M-2 | praca w grupach |
M-3 | prezentacja |
M-4 | dyskusja |
M-5 | praca z tekstem |
M-6 | słuchanie ze zrozumieniem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: prezentacja (F) |
S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P) |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_A8/F1_W01 posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-3, T-A-2, T-A-8, T-A-10, T-A-7, T-A-9, T-A-6 | M-1, M-2, M-3, M-5 | S-1, S-2 |
E_2A_A8/F1_W02 wykazuje znajomość wybranego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów | — | — | C-2 | T-A-1, T-A-6, T-A-9, T-A-2, T-A-10, T-A-8, T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_A8/F1_U01 potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością | E_2A_U13, E_2A_U14, E_2A_U15, E_2A_U20 | S2A_U04, S2A_U05, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10, S2A_U11 | C-1 | T-A-1, T-A-10, T-A-3, T-A-7, T-A-4, T-A-6, T-A-5, T-A-9, T-A-8, T-A-2 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-6 | S-1, S-2 |
E_2A_A8/F1_U02 potrafi zrozumieć wybrane teksty ze swojej specjalności | E_2A_U13, E_2A_U14, E_2A_U15, E_2A_U20 | S2A_U04, S2A_U05, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10, S2A_U11 | C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-3, T-A-4, T-A-7, T-A-10 | M-1, M-5 | S-2 |
E_2A_A8/F1_U03 potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością | E_2A_U13, E_2A_U14, E_2A_U15, E_2A_U20 | S2A_U04, S2A_U05, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10, S2A_U11 | C-2 | T-A-1, T-A-10, T-A-6, T-A-8, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-7, T-A-3, T-A-9 | M-2, M-5, M-6 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_A8/F1_K01 ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie rozwijania kompetencji językowych | E_2A_K01 | S2A_K01, S2A_K06 | C-1 | T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-A-10, T-A-6, T-A-5, T-A-9, T-A-8, T-A-7 | M-1, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_A8/F1_W01 posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_A8/F1_W02 wykazuje znajomość wybranego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów | 2,0 | |
3,0 | Student zna 60 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_A8/F1_U01 potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi formułować krótkie wypowiedzi na tematy techniczne. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_A8/F1_U02 potrafi zrozumieć wybrane teksty ze swojej specjalności | 2,0 | |
3,0 | Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów specjalistycznych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_2A_A8/F1_U03 potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_A8/F1_K01 ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie rozwijania kompetencji językowych | 2,0 | |
3,0 | Student dostrzega świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- BIZNES-‘’100 Listów jęz.francuski’’, Langenscheidt Polska, 2011, ISBN 83-88892-27-4
- http://guiderameau.bnf.fr/html/rameau_0610.htm, 2011
- http://experts-univers.com/les-differentes-branche, 2011
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Audit_interne, 2011
- http://www.gestionimmobiliere.fr/, 2011
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Comptabilité_de_gestion, 2011
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Marché_des_capitaux, 2011
Literatura dodatkowa
- gogle.fr.-STRATEGIE FINANCIERE des marchés, 2011
- http://www.boursereflex.com/lexique/marche_monetaire, 2011
- http://www.coopuqam.com/, 2011
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Politique_agricole_commune France.fr, 2011
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Agrobiznes, 2011
- http://www.franceagroalimentaire.com/, 2011
- http://www.mangerbouger.fr/lemag/petits-budgets/les-aliments-eco-pour-manger-sante.html, 2011
- BESCHERELLES ART. DE CONJUGUER, Hatier, Paris, 1980, ISBN 2 -218-04889-2