Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_2A_123_U01 | Umie racjonalnie wykorzystać potencjał trwałych użytków zielonych, zna i potrafi wybrać najbardziej racjonalny sposób konserwacji nadmiaru zielonki jak również potrafi ocenić wartość pokarmową tych pasz |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_2A_U09 | Umie ocenić i przewidzieć skutki proekologicznego oddziaływania zwierząt na otaczające je środowisko |
---|
ZO_2A_U12 | Potrafi ocenić i określić przydatność różnych składników pokarmowych oraz dodatków pokarmowych w żywieniu ludzi i zwierząt w celu jego optymalizacji |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R2A_U03 | rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA2_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
Cel przedmiotu | C-1 | Przekazanie wiedzy i umiejętności w doborze odpowiednich gatunków traw i roślin motylkowatych potrzebnych przy zagospodarowaniu łąk i pastwisk w zależności od warunków siedliskowych, zapoznanie ze sposobami polepszenia produkcyjności użytków zielonych oraz przedstawienie kierunku zagospodarowania plonów z użytków zielonych |
---|
Treści programowe | T-W-4 | Organizacja i użytkowanie pastwisk w systemie rolnictwa integrowanego. |
---|
T-W-5 | Zagospodarowanie plonów z trwałych użytków zielonych, konserwacja oraz technologia sporządzania kiszonek i siana. |
T-W-6 | Charakterystyka najważniejszych gatunków traw i roślin motylkowych wprowadzonych
w skład porostu właściwie zagospodarowanych użytków zielonych. |
T-A-4 | Metody oceny jakości siana i suszu z zielonek. Metody oceny jakości kiszonek pozyskanych z użytków zielonych |
Metody nauczania | M-1 | Wykłąd informacyjny |
---|
M-2 | Film |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Aktywność na zajęciach |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
S-3 | Ocena formująca: Zaliczenie ustne |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | nie potrafi wskazać sposobów wykorzystania trwałych użytków zielonych |
3,0 | zna sposoby wykorzystania trwałych użytków zielonych i je opisuje |
3,5 | tłumaczy odziaływanie stosunków wodnych na łące i zna sposoby jej regulacji |
4,0 | zna metody wypasu i oceny wydajności pastwiska |
4,5 | objaśnia sposoby oceny jakości kiszonek i siana |
5,0 | określa zapotrzebowanie na zielonkę, kiszonke i siano różnych grup zwierząt w gospodarstwie i potrafi wstępnie określic ich wartość paszową |