Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Zootechnika

Sylabus przedmiotu Towaroznawcza ocena produktów pochodzenia roślinnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawcza ocena produktów pochodzenia roślinnego
Specjalność Pielęgniarstwo zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Józefa Gardzielewska <Jozefa.Gardzielewska@zut.edu.pl>, Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 15 Grupa obieralna 6

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW7 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Chemia, biochemia, botanika, uprawa roli i roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z towaroznawczą oceną produktów pochodzenia roślinnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza sensoryczna i chemiczna w towaroznawczej ocenie żywności. Pobieranie prób do badań.2
T-A-2Mąki, kasze, makarony, koncentraty zbożowe, pieczywo.4
T-A-3Tłuszcze jadalne- oleje roślinne, margaryny.2
T-A-4Herbata, kawa, kakao, przyprawy2
T-A-5Owoce, warzywa. Soki , napoje bezalkoholowe.4
T-A-6Zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej.1
15
wykłady
T-W-1Podział i charakterystyka surowców roślinnych.Kierunki użytkowania roślin.4
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.2
T-W-3Grzyby, runo leśne. Warunki przechowywania.2
T-W-4Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.2
T-W-5Surowce dla przemysłu zbożowego.2
T-W-6Surowce dla przemysłu cukrowniczego, olejarskiego.2
T-W-7Zaliczenie pisemne.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Studiowanie literatury10
A-A-3Przygotowanie się do pisemnego zaliczenia cwiczeń.5
30
wykłady
A-W-1Konsultacje z prowadzacymi wykłady.1
A-W-2Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów w formie pisemnej.4
A-W-4uczestnictwo w zajęciach15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych.
M-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora.
M-3Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespół oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-3Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena zaliczenia cwiczeń, na którą składają się oceny z: aktywności studenta, przedstawionej prezentacji oraz końcowego zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_W01
Student posiada wiedzę z towaroznawczej oceny produktów roslinnych.Zna normy dotyczące jakości produktów roslinnych. Charakteryzuje wartość odżywczą, procesy zachodzące w czasie przechowywania tych produktów oraz ma świadomość ich oddziaływania na zdrowie ludzi. Zna procesy związane z przygotowaniem surowcai jego przetwarzaniem i przechowywaniem.
ZO_1A_W10R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-1T-W-4, T-W-7, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-1, T-A-3, T-A-4M-3, M-2, M-1S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_U01
Podstawowym założeniem przedmiotu jest nabycie przez studenta umięjętnosci oceny jakości produktów roślinnych oraz oceny ich przydatności do przerobu i spożycia.
ZO_1A_U10R1A_U06InzA_U05, InzA_U06C-1T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-4M-3, M-2, M-1S-3, S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_W01
Student posiada wiedzę z towaroznawczej oceny produktów roslinnych.Zna normy dotyczące jakości produktów roslinnych. Charakteryzuje wartość odżywczą, procesy zachodzące w czasie przechowywania tych produktów oraz ma świadomość ich oddziaływania na zdrowie ludzi. Zna procesy związane z przygotowaniem surowcai jego przetwarzaniem i przechowywaniem.
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału.Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Popełnia błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Wykazuje zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy z zakresu realizowanego materiału.
4,5Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu.
5,0Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu. Wiedza którą reprezentuje wykracza poza treści programowe.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_U01
Podstawowym założeniem przedmiotu jest nabycie przez studenta umięjętnosci oceny jakości produktów roślinnych oraz oceny ich przydatności do przerobu i spożycia.
2,0Niedostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,0Dostateczna umiejętność z niewielkimi niedociągnięciami z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,5Dostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,0Dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,5Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia. ale z niewielkimi niedociagnięciami.
5,0Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.

Literatura podstawowa

  1. Urszula Świetlikowska, Surowce spożywcze, SGGW, Warszawa, 1995
  2. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, Wydawnictwo Brasika, Szczecin, 1999
  2. Dzienia S., Piskier T., Romek B., Przewodnik do ćwiczeń z uprawy roli i roślin., Wydawnictwo AR, Szczecin, 1998
  3. Pod red. Karczmarczyka S., Podstawy produkcji roślinnej., Wydawnictwo AR, Szczecin, 1997

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza sensoryczna i chemiczna w towaroznawczej ocenie żywności. Pobieranie prób do badań.2
T-A-2Mąki, kasze, makarony, koncentraty zbożowe, pieczywo.4
T-A-3Tłuszcze jadalne- oleje roślinne, margaryny.2
T-A-4Herbata, kawa, kakao, przyprawy2
T-A-5Owoce, warzywa. Soki , napoje bezalkoholowe.4
T-A-6Zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej.1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podział i charakterystyka surowców roślinnych.Kierunki użytkowania roślin.4
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.2
T-W-3Grzyby, runo leśne. Warunki przechowywania.2
T-W-4Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.2
T-W-5Surowce dla przemysłu zbożowego.2
T-W-6Surowce dla przemysłu cukrowniczego, olejarskiego.2
T-W-7Zaliczenie pisemne.1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Studiowanie literatury10
A-A-3Przygotowanie się do pisemnego zaliczenia cwiczeń.5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Konsultacje z prowadzacymi wykłady.1
A-W-2Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów w formie pisemnej.4
A-W-4uczestnictwo w zajęciach15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-S-O13.5_W01Student posiada wiedzę z towaroznawczej oceny produktów roslinnych.Zna normy dotyczące jakości produktów roslinnych. Charakteryzuje wartość odżywczą, procesy zachodzące w czasie przechowywania tych produktów oraz ma świadomość ich oddziaływania na zdrowie ludzi. Zna procesy związane z przygotowaniem surowcai jego przetwarzaniem i przechowywaniem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z towaroznawczą oceną produktów pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-W-4Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.
T-W-7Zaliczenie pisemne.
T-W-1Podział i charakterystyka surowców roślinnych.Kierunki użytkowania roślin.
T-W-3Grzyby, runo leśne. Warunki przechowywania.
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.
T-W-5Surowce dla przemysłu zbożowego.
T-W-6Surowce dla przemysłu cukrowniczego, olejarskiego.
T-A-6Zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej.
T-A-2Mąki, kasze, makarony, koncentraty zbożowe, pieczywo.
T-A-5Owoce, warzywa. Soki , napoje bezalkoholowe.
T-A-1Analiza sensoryczna i chemiczna w towaroznawczej ocenie żywności. Pobieranie prób do badań.
T-A-3Tłuszcze jadalne- oleje roślinne, margaryny.
T-A-4Herbata, kawa, kakao, przyprawy
Metody nauczaniaM-3Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora.
M-1Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena zaliczenia cwiczeń, na którą składają się oceny z: aktywności studenta, przedstawionej prezentacji oraz końcowego zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-1Ocena formująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespół oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału.Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Popełnia błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Wykazuje zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy z zakresu realizowanego materiału.
4,5Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu.
5,0Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu. Wiedza którą reprezentuje wykracza poza treści programowe.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-S-O13.5_U01Podstawowym założeniem przedmiotu jest nabycie przez studenta umięjętnosci oceny jakości produktów roślinnych oraz oceny ich przydatności do przerobu i spożycia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z towaroznawczą oceną produktów pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-W-4Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.
T-W-3Grzyby, runo leśne. Warunki przechowywania.
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.
T-W-5Surowce dla przemysłu zbożowego.
T-A-6Zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej.
T-A-2Mąki, kasze, makarony, koncentraty zbożowe, pieczywo.
T-A-5Owoce, warzywa. Soki , napoje bezalkoholowe.
T-A-4Herbata, kawa, kakao, przyprawy
Metody nauczaniaM-3Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora.
M-1Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena zaliczenia cwiczeń, na którą składają się oceny z: aktywności studenta, przedstawionej prezentacji oraz końcowego zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-1Ocena formująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespół oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Niedostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,0Dostateczna umiejętność z niewielkimi niedociągnięciami z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,5Dostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,0Dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,5Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia. ale z niewielkimi niedociagnięciami.
5,0Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.