Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Historia pszczelnictwa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Historia pszczelnictwa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Zoologii i Pszczelnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 4 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Historia Europy i Polski na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z dziejami pszzcelnictwa na świecie i w Polsce, kultem pszczoły, historii pozyskiwania, wykorzystywania i znaczenia produktów pszczelich w życiu człowieka |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Pszczelarstwo pierwotne. Pierwsze kontakty człowieka z pszczołami, łowcy miodu i pszczól. Pszczelarstwo w starożytności. | 2 |
T-W-2 | Pszczelarstwo w nowożytności w Europie | 2 |
T-W-3 | Pszczlarstwo w Azji Wschodniej | 2 |
T-W-4 | Polskie bartnictow, prawo bartne, przywileje i obowiazki bartników. | 2 |
T-W-5 | Polskie pasiecznictwo. Pasieki przyklasztorne, pasieki przydomowe | 2 |
T-W-6 | Pomieszczenia dla pszczół i ich doskonalenie | 2 |
T-W-7 | Historia wykorzystania produktów pszczelich. Pszczoły i ludzie - wielcy badacze życia rodziny pszczelej i ich odkrycia | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie wykladów | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
A-W-3 | studiowanie literatury | 4 |
A-W-4 | konsultacje | 1 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład - prezentacja multimedialna |
M-2 | film |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O1.1_W01 student nabywa wiedzę z zakresu historii rozwoju pszczelarstw w Polsce i na świecie | ZO_1A_W11 | R1A_W02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O1.1_U01 student potrafi opisać i porównać rozwój pszczelarstwa od starożytności do czasów nowożytnych w Europie, Azji i Afryce; umie wymienić najważniejsze odkrycia z życia rodziny pszczelej i ich autorów | ZO_1A_U01 | R1A_U01 | InzA_U01 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O1.1_W01 student nabywa wiedzę z zakresu historii rozwoju pszczelarstw w Polsce i na świecie | 2,0 | nie ma wiedzy z zakresu historii rozwoju pszczelnictwa w Polsce i na świecie |
3,0 | ma podstawową wiedzę z zakresu historii rozwoju pszczelnictwa w Polsce i na świecie | |
3,5 | ma zadawalajacą wiedzę z zakresu histori rozwoju pszczelnictwa w Polse i na świecie | |
4,0 | ma dobrą wiedzę z zakresu hidstori rozwoju pszczelnictwa w Polsce i na świecie | |
4,5 | ma ponad dobrą wiedzę z zakresu histori rozwoju pszczelnictwa w Polsce i na świecie | |
5,0 | ma pełną wiedzę z zakresu histori rozwoju pszczelnictwa w Polsce i na świecie |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O1.1_U01 student potrafi opisać i porównać rozwój pszczelarstwa od starożytności do czasów nowożytnych w Europie, Azji i Afryce; umie wymienić najważniejsze odkrycia z życia rodziny pszczelej i ich autorów | 2,0 | nie potrafi opisać i porównać rozwoju pszczelarstwa w Europie, Azji i Afryce oraz wymienić najwazniejsze odkrytcia z życia z rodziny pszczelej i ich autorów |
3,0 | potrafi w stopniu dostatecznym opisać i porównać rozwój pszczelarstwa w Europie, Azji i Afryce oraz wymienić najwazniejsze odkrycia z życia pszczół i ich autorów | |
3,5 | potrafi w sposób zadawalający opisać i porównać rozwój pszczelarstwa w Europie, Azji i Afryce oraz wymienić najważniejsze odkrycia z życia rodziny pszczelej i ich autorów | |
4,0 | dobrze opisuje i prównuje rozwój pszcelarstwa w Europie, Azji i Afryce oraz zna najważniejsze odkrycia z życia rodziny pszczelej i ich autorów | |
4,5 | w sposób ponad dobry opisuje i porównuje rozwój pszczelarstwa w Europie, Azji i Afryce oraz zna najważniejsze odkrycia z zyciarodziny pszczelej i ich autorów | |
5,0 | bardzo dobrze opisuje i porównuje rozwój pszczelarstwa w Europie, Azji i afryce oraz zna najważniejsze odkrycia z życia rodziny pszczelej i ich autorów |
Literatura podstawowa
- Prabucki J. red., Pszczelnictwo, Abatros, Szczecin, 1998, Pierwsze
- Wróblewski R., Polskie pszczelarstwo, Zaklad Narodowy Ossolińskich, Wrocław, 1991, Pierwsze
Literatura dodatkowa
- Crane C., Word history of beekeeping and honey hunting, Gerald Duckworth& Co.Ltd., London, 1999, pieresze
- Wójcicki K.W., Bartnictwo w dawnej Polsce., Nasza Księgarnia, Kraków, 1975, pierwsze