Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_1A_BT-S-O4.1_U01 | Posiada umiejętoność rozpoznawania i klasyfikacjii grzybów, okreslenia ich roli w środowisku, potrafi opisac mechanizmy warunkujące funkcjonowanie grzybów w środowisku oraz mozliwości ich wykorzystania w biotechnologii |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_1A_U03 | Wykorzystuje wiedzę w celu charakteryzowania i klasyfikacji organizmów żywych w oparciu o źródła monograficzne; posiada praktyczne umiejętności obserwacji roślin w miejscu ich występowania; analizuje zagadnienia związane z powstaniem i ewolucją życia na Ziemi. |
---|
BT_1A_U04 | Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii i immunologii; posiada umiejętność hodowli drobnoustrojów; posiada umiejętność rozumienia mechanizmów warunkujących zjadliwość drobnoustrojów, potrafi scharakteryzować wybrane choroby zakaźne; rozumie funkcjonowanie układu odpornościowego; umie stosować odpowiednie techniki diagnostyczne. |
BT_1A_U05 | Posługuje się podstawowymi zagadnieniami z zakresu budowy, struktury i funkcji komórek organizmów zwierzęcych i roślinnych; potrafi wskazać metody badawcze jakimi określane są procesy zachodzące w komórkach mogą być analizowane; potrafi założyć hodowle komórkowe i tkankowe. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z systemami identyfikacji grzybów oraz ich morfologią i funkcjami życiowymi |
---|
C-2 | Wskazanie znaczenia genetycznych i epigenetycznych uwarunkowań mechanizmów życiowych grzybów |
C-3 | Określenie roli grzybów jako form chorobotwórczych, saprofitycznych i symbiotycznych |
Treści programowe | T-W-1 | Miejsce grzybów w świecie ożywionym |
---|
T-W-2 | Systemy klasyfikacji grzybów i ich taksonomia |
T-A-1 | Społeczności ekologiczne grzybów |
T-W-3 | Ekologia i genetyczne podstawy zachowań grzybów |
T-W-4 | Genomika i proteomika grzybów |
T-W-5 | Grzyby jako parazyty, saprofity i symbionty |
T-A-2 | Podstawy i metody wykorzystywane w identyfikacji grzybów |
T-A-3 | Mykotoksyny grzybów - podział, warunki tworzenia, skutki ich obecności i metody oznaczania |
T-A-4 | Grzyby jako potencjalne narzędzie w biotechnologii |
Metody nauczania | M-1 | Wykłady informacyjne z zastosowaniem technik multimedialnych |
---|
M-2 | Dyskusja dydaktyczna i analiza sprawozdań |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach audytoryjnych. |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie audytoriów w formie pisemnej. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | student nie potrafi zaprezentować wyników swoich badań |
3,0 | student potrafi wykorzystać podstawowe metody oznaczania i klasyfikacji grzybów bez samodzielnej umiejętności interpretacji wyników swoich badań |
3,5 | student potrafi zaprezentować wyniki swoich badań oraz przeprowadzić ich interpretację |
4,0 | student na podstawie zastosowanych metod badawczych potrafi zaprezentować uzyskane przez siebie wyniki badań, potrafi przeprowadzić ich interpretację oraz dyskusję na temat uzyskanych efektów doświadczenia |
4,5 | na podstawie zaprezentowanych przez siebie wyników badań, student potrafi przeanalizować uzyskane wyniki, poprowadzić dyskusję na ich temat oraz oszacować błędy |
5,0 | student potrafi prezentować, analizować i dyskutować o osiągnietych wynikach a także wskazać kierunki modyfikacji metodycznych w celu rozwiązania problemów lub ukniknięcia błędów pomiarowych |