Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria chemiczna i procesowa (S1)

Sylabus przedmiotu BHP:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria chemiczna i procesowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot BHP
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Inżynierii Chemicznej i Procesów Ochrony Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Zakrzewska <Barbara.Zakrzewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań wstępnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student poznaje przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej
C-2Student zdobywa informacje związane z czynnikami zagrożeń w środowisku pracy oraz metodami likwidacji lub ograniczenia zagrożeń
C-3Student zapoznaj się z wymaganiami dotyczącymi prawidłowej organizacji pracy oraz przygotowania stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami BHP

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy2
T-W-2Normowanie dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego2
T-W-3Czynniki zagrożeń w środowisku pracy2
T-W-4Zagrożenia spowodowane przez czynniki fizyczne w środowisku pracy (mikroklimat, hałas, wibracje, pole elektromagnetyczne)2
T-W-5Zagrożenia spowodowane przez czynniki chemiczne2
T-W-6Ocena ryzyka zawodowego2
T-W-7Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy2
T-W-8Wymagania bezpieczenstwa i higieny pracy oraz ergonomii dla maszyn i innych urządzeń technicznych1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-3Praca własna. Przygotowanie do kolokwium5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca-wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_1A_A10_W016
1. Student potrafi właściwie zinterpretować przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy; 2. Student jest w stanie zidentyfikować zagrożenia występujące w środowisku pracy; 3. Przy projektowaniu stanowiska pracy student potrafi zaproponować rozwiązania techniczno-organizacyjne zgodne z przepisami BHP
ICHP_1A_W16T1A_W08InzA_W03C-3, C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-8, T-W-6, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_1A_A10_U12
1. Student umie wykorzystać przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy 2. Student potrafi rozpoznać zagrożenia występujące w środowisku pracy; 3. Student potrafi zaprojektować odpowiednie rozwiązania techniczno-organizacyjne przy projektowaniu i realizowaniu stanowisk pracy;
ICHP_1A_U12T1A_U11C-2, C-1, C-3T-W-2, T-W-3, T-W-8, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_1A_A10_K02
Student ma świadomosc ważnosci i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalnosci inżynierskiej, Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
ICHP_1A_K02T1A_K02InzA_K01C-1, C-3, C-2T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ICHP_1A_A10_W016
1. Student potrafi właściwie zinterpretować przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy; 2. Student jest w stanie zidentyfikować zagrożenia występujące w środowisku pracy; 3. Przy projektowaniu stanowiska pracy student potrafi zaproponować rozwiązania techniczno-organizacyjne zgodne z przepisami BHP
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy podanej na wykładzie
3,0Student opanował podstawową wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją zinterpretować i wykorzystać w nieznacznym stopniu
3,5Student opanował podstawową wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją zinterpretować i wykorzystać w stopniu dostatecznym
4,0Student opanował wiekszość podanych na wykładzie informacji i potrafi je zinterpretować i wykorzystać w stopniu dobrym
4,5Student opanował całą wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją właściwie zinterpretować i wykorzystać w znacznym stopniu
5,0Student opanował całą wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją własciwie zinterpretować i w pełni wykorzystać praktycznie

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ICHP_1A_A10_U12
1. Student umie wykorzystać przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy 2. Student potrafi rozpoznać zagrożenia występujące w środowisku pracy; 3. Student potrafi zaprojektować odpowiednie rozwiązania techniczno-organizacyjne przy projektowaniu i realizowaniu stanowisk pracy;
2,0Student nie potrafi wykorzystać żadnego przepisu podanego na wykładzie
3,0Student potrafi wykorzystać podstawowe przepisy podane na wykładzie
3,5Student potrafi wykorzystać podstawowe przepisy podane na wykładzie i w skrócie uzasadnić ich zastosowanie
4,0Student potrafi wykorzystać wszystkie przepisy podane na wykładzie i w skrócie uzasadnić ich zastosowanie
4,5Student potrafi wykorzystać wszystkie przepisy podane na wykładzie i wystarczająco uzasadnić ich zastosowanie
5,0Student potrafi wykorzystać wszystkie przepisy podane na wykładzie. i potrafi merytorycznie uzasadnić ich zastosowanie

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ICHP_1A_A10_K02
Student ma świadomosc ważnosci i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalnosci inżynierskiej, Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
2,0Student nie zdaje sobie sprawy z zagrozeń zwiąazanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Nie rozumie podstawowych regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa ani konieczności przestrzegania podstawowych zasad BHP
3,0Student w stopniu dostatecznym rozumie zagrożenia związane ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. W stopniu dostatecznym potrafi stosować podstawowe regulacje prawne i rozumie konieczność przestrzegania zasad BHP
3,5Student w znacznym stopniu rozumie zagrożenia zwiazane ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych.W stopniu dość dobrym potrafi stosować podstawowe regulacje prawne i przestrzegać zasad BHP
4,0Student ma pełną swiadomość zagrozeń zwiazanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Potrafi dobrze stosować podstawowe regulacje prawne. Rozumie konieczność przestrzegania zasad BHP
4,5Student ma pełną swiadomość zagrozeń związanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Potrafi dobrze stosować podstawowe regulacje prawne. Rozumie konieczność ścisłego przestrzegania zasad BHP. Zna skutki decyzji podejmowanych w działalnosci inżynierskiej,
5,0Student ma pełną swiadomość zagrozeń zwiazanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Potrafi dobrze stosować podstawowe regulacje prawne. Rozumie koniecznosc ścisłego przestrzegania zasad BHP. Zna skutki decyzji podejmowanych w działalnosci inżynierskiej, w tym jej wpływ na środowisko, i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje.

Literatura podstawowa

  1. Markowski A., Zapobieganie stratom w Przemyśle cz. II, Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy., Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 1999
  2. Koradecka D., Bezpieczeństwo i ergonomia, Centralny Instytut Ochrony Pracy, Warszawa, 1998
  3. Marian Ryng, Bezpieczenstwo techniczne w przemysle chemicznym, , poradnik, Warszawa, 1985

Literatura dodatkowa

  1. Karczewski J. T, System komputerowej analizy wypadków przy pracy ISA-PL, centralny Instytut Ochrony Pracy, Warszawa, 1993

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy2
T-W-2Normowanie dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego2
T-W-3Czynniki zagrożeń w środowisku pracy2
T-W-4Zagrożenia spowodowane przez czynniki fizyczne w środowisku pracy (mikroklimat, hałas, wibracje, pole elektromagnetyczne)2
T-W-5Zagrożenia spowodowane przez czynniki chemiczne2
T-W-6Ocena ryzyka zawodowego2
T-W-7Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy2
T-W-8Wymagania bezpieczenstwa i higieny pracy oraz ergonomii dla maszyn i innych urządzeń technicznych1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-3Praca własna. Przygotowanie do kolokwium5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaICHP_1A_A10_W0161. Student potrafi właściwie zinterpretować przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy; 2. Student jest w stanie zidentyfikować zagrożenia występujące w środowisku pracy; 3. Przy projektowaniu stanowiska pracy student potrafi zaproponować rozwiązania techniczno-organizacyjne zgodne z przepisami BHP
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_1A_W16ma wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej; zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w przemyśle
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-3Student zapoznaj się z wymaganiami dotyczącymi prawidłowej organizacji pracy oraz przygotowania stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami BHP
C-1Student poznaje przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej
C-2Student zdobywa informacje związane z czynnikami zagrożeń w środowisku pracy oraz metodami likwidacji lub ograniczenia zagrożeń
Treści programoweT-W-1Przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
T-W-2Normowanie dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego
T-W-5Zagrożenia spowodowane przez czynniki chemiczne
T-W-7Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
T-W-3Czynniki zagrożeń w środowisku pracy
T-W-8Wymagania bezpieczenstwa i higieny pracy oraz ergonomii dla maszyn i innych urządzeń technicznych
T-W-6Ocena ryzyka zawodowego
T-W-4Zagrożenia spowodowane przez czynniki fizyczne w środowisku pracy (mikroklimat, hałas, wibracje, pole elektromagnetyczne)
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca-wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy podanej na wykładzie
3,0Student opanował podstawową wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją zinterpretować i wykorzystać w nieznacznym stopniu
3,5Student opanował podstawową wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją zinterpretować i wykorzystać w stopniu dostatecznym
4,0Student opanował wiekszość podanych na wykładzie informacji i potrafi je zinterpretować i wykorzystać w stopniu dobrym
4,5Student opanował całą wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją właściwie zinterpretować i wykorzystać w znacznym stopniu
5,0Student opanował całą wiedzę podaną na wykładzie i potrafi ją własciwie zinterpretować i w pełni wykorzystać praktycznie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaICHP_1A_A10_U121. Student umie wykorzystać przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy 2. Student potrafi rozpoznać zagrożenia występujące w środowisku pracy; 3. Student potrafi zaprojektować odpowiednie rozwiązania techniczno-organizacyjne przy projektowaniu i realizowaniu stanowisk pracy;
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_1A_U12potrafi stosować podstawowe regulacje prawne i przestrzegać zasad BHP obowiązujących w przemyśle, potrafi oceniać zagrożenia związane ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U11ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zna zasady bezpieczeństwa związane z tą pracą
Cel przedmiotuC-2Student zdobywa informacje związane z czynnikami zagrożeń w środowisku pracy oraz metodami likwidacji lub ograniczenia zagrożeń
C-1Student poznaje przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej
C-3Student zapoznaj się z wymaganiami dotyczącymi prawidłowej organizacji pracy oraz przygotowania stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami BHP
Treści programoweT-W-2Normowanie dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego
T-W-3Czynniki zagrożeń w środowisku pracy
T-W-8Wymagania bezpieczenstwa i higieny pracy oraz ergonomii dla maszyn i innych urządzeń technicznych
T-W-5Zagrożenia spowodowane przez czynniki chemiczne
T-W-6Ocena ryzyka zawodowego
T-W-1Przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
T-W-7Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
T-W-4Zagrożenia spowodowane przez czynniki fizyczne w środowisku pracy (mikroklimat, hałas, wibracje, pole elektromagnetyczne)
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca-wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wykorzystać żadnego przepisu podanego na wykładzie
3,0Student potrafi wykorzystać podstawowe przepisy podane na wykładzie
3,5Student potrafi wykorzystać podstawowe przepisy podane na wykładzie i w skrócie uzasadnić ich zastosowanie
4,0Student potrafi wykorzystać wszystkie przepisy podane na wykładzie i w skrócie uzasadnić ich zastosowanie
4,5Student potrafi wykorzystać wszystkie przepisy podane na wykładzie i wystarczająco uzasadnić ich zastosowanie
5,0Student potrafi wykorzystać wszystkie przepisy podane na wykładzie. i potrafi merytorycznie uzasadnić ich zastosowanie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaICHP_1A_A10_K02Student ma świadomosc ważnosci i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalnosci inżynierskiej, Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_1A_K02ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Student poznaje przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej
C-3Student zapoznaj się z wymaganiami dotyczącymi prawidłowej organizacji pracy oraz przygotowania stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami BHP
C-2Student zdobywa informacje związane z czynnikami zagrożeń w środowisku pracy oraz metodami likwidacji lub ograniczenia zagrożeń
Treści programoweT-W-6Ocena ryzyka zawodowego
T-W-8Wymagania bezpieczenstwa i higieny pracy oraz ergonomii dla maszyn i innych urządzeń technicznych
T-W-7Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
T-W-4Zagrożenia spowodowane przez czynniki fizyczne w środowisku pracy (mikroklimat, hałas, wibracje, pole elektromagnetyczne)
T-W-5Zagrożenia spowodowane przez czynniki chemiczne
T-W-1Przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
T-W-3Czynniki zagrożeń w środowisku pracy
T-W-2Normowanie dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca-wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zdaje sobie sprawy z zagrozeń zwiąazanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Nie rozumie podstawowych regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa ani konieczności przestrzegania podstawowych zasad BHP
3,0Student w stopniu dostatecznym rozumie zagrożenia związane ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. W stopniu dostatecznym potrafi stosować podstawowe regulacje prawne i rozumie konieczność przestrzegania zasad BHP
3,5Student w znacznym stopniu rozumie zagrożenia zwiazane ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych.W stopniu dość dobrym potrafi stosować podstawowe regulacje prawne i przestrzegać zasad BHP
4,0Student ma pełną swiadomość zagrozeń zwiazanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Potrafi dobrze stosować podstawowe regulacje prawne. Rozumie konieczność przestrzegania zasad BHP
4,5Student ma pełną swiadomość zagrozeń związanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Potrafi dobrze stosować podstawowe regulacje prawne. Rozumie konieczność ścisłego przestrzegania zasad BHP. Zna skutki decyzji podejmowanych w działalnosci inżynierskiej,
5,0Student ma pełną swiadomość zagrozeń zwiazanych ze stosowaniem produktów i procesów chemicznych. Potrafi dobrze stosować podstawowe regulacje prawne. Rozumie koniecznosc ścisłego przestrzegania zasad BHP. Zna skutki decyzji podejmowanych w działalnosci inżynierskiej, w tym jej wpływ na środowisko, i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje.