Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Hotelarstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Hotelarstwo
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 18 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa umiejętność obsługi pakietu biurowego i internetu

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Porządkowanie i kategorie pokoi4
T-L-2Utrzymanie standardów wyposażenia pomieszczeń hotelowych4
T-L-3Dokumentacja housekeepingu2
T-L-4Organizowanie pracy i zaplecza działu housekeepingu4
T-L-5Współpraca housekeepingu z innymi działami2
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe2
18
wykłady
T-W-1Hotelarstwo w Polsce i na świecie1
T-W-2Charakterystyka obiektów hotelarskich1
T-W-3Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich2
T-W-4Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter2
T-W-5Dokumentacji hotelowa w poszczególnych działach1
T-W-6Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie1
T-W-7Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2bieżące przygotowanie się do ćwiczeń27
A-L-3przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia21
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Ćwiczenia audytoryjne
M-4Ćwiczenia praktyczne w hoteliku "Elka-Sen"

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C19_W01
Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
TOW_1A_W05, TOW_1A_W10, TOW_1A_W11, TOW_1A_W19, TOW_1A_W24S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-4S-1, S-2
TOW_1A_C19_W02
Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
TOW_1A_W05, TOW_1A_W11, TOW_1A_W19S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C19_U01
Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
TOW_1A_U01, TOW_1A_U07, TOW_1A_U10, TOW_1A_U11, TOW_1A_U15S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-1M-3, M-4S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C19_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole. Działa w sposób przedsiębiorczy.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K06, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-7M-3, M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C19_W01
Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
2,0Student nie zna ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
3,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dostatecznym
3,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dobrym
4,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu bardzo dobrym
TOW_1A_C19_W02
Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
2,0Student nie zna i nie rozumie zasad oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
3,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dostatecznym
3,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dobrym
4,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C19_U01
Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
2,0Student nie potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, nie umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
3,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dostatecznym
3,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C19_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole. Działa w sposób przedsiębiorczy.
2,0Student nie ma świadomości odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowości podporządkowania się zasadom pracy w zespole
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dostatecznym
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w ponad dostatecznym
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dobrym
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w bardzo dobrym

Literatura podstawowa

  1. Oparka S., Organizacja i technika pracy w hotelarstwie, PZH, Warszawa, 2005
  2. Tulibacki T., Międzynarodowe systemy hotelowe, WSHGiT, Warszawa, 2005
  3. Knowles T., Zarządzanie hotelarstwem i gastronomia, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2001
  4. Praca zbiorowa, Organizacje i technika pracy w hotelarstwie, Polskie Zrzeszenie Hoteli, 2006

Literatura dodatkowa

  1. Tulibacki T., Organizacja i zarządzanie hotelarstwem, Wyższa Szkoła Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki, Warszawa, 2005
  2. Czasopismo, Hotelarz, Rynek turystyczny, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Porządkowanie i kategorie pokoi4
T-L-2Utrzymanie standardów wyposażenia pomieszczeń hotelowych4
T-L-3Dokumentacja housekeepingu2
T-L-4Organizowanie pracy i zaplecza działu housekeepingu4
T-L-5Współpraca housekeepingu z innymi działami2
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe2
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Hotelarstwo w Polsce i na świecie1
T-W-2Charakterystyka obiektów hotelarskich1
T-W-3Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich2
T-W-4Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter2
T-W-5Dokumentacji hotelowa w poszczególnych działach1
T-W-6Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie1
T-W-7Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2bieżące przygotowanie się do ćwiczeń27
A-L-3przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia21
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C19_W01Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W05Ma podstawową wiedzę w zakresie ekonomiki zarządzania przedsiębiorstwem, handlu, prawa patentowego i ochrony własności intelektualnej. Ma podstawową wiedzę na temat cyklu życia produktu, produktywności, narzędzi marketingowych stosowanych przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek.
TOW_1A_W10Ma podstawowe wiadomości z zakresu makro i mikroekonomii, ma wiedzę na temat funkcjonowania podstawowych podmiotów gospodarczych. Ma wiedzę na temat narzędzi analizy ekonomicznej.
TOW_1A_W11Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
TOW_1A_W24Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie
Treści programoweT-W-1Hotelarstwo w Polsce i na świecie
T-W-2Charakterystyka obiektów hotelarskich
T-W-3Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich
T-W-6Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie
T-W-7Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia praktyczne w hoteliku "Elka-Sen"
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
3,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dostatecznym
3,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dobrym
4,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C19_W02Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W05Ma podstawową wiedzę w zakresie ekonomiki zarządzania przedsiębiorstwem, handlu, prawa patentowego i ochrony własności intelektualnej. Ma podstawową wiedzę na temat cyklu życia produktu, produktywności, narzędzi marketingowych stosowanych przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek.
TOW_1A_W11Posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania i marketingu, systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma wiedzę na temat segmentacji rynku. Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
Treści programoweT-W-1Hotelarstwo w Polsce i na świecie
T-W-2Charakterystyka obiektów hotelarskich
T-W-3Kategoryzacja obiektów hotelarskich, podział, charakterystyka usług hotelarskich
T-W-4Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter
T-W-6Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie
T-W-7Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-2Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie zasad oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
3,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dostatecznym
3,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dobrym
4,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C19_U01Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U01Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu studiowanego kierunku. Wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne. Dobiera właściwe metody i procedury analityczne. Potrafi określić wiarygodność analiz. Potrafi posługiwać się instrumentami oraz katalogami sprzętu, odczynników i akcesoriów.
TOW_1A_U07Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej.
TOW_1A_U10Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi.
TOW_1A_U11Posiada umiejętność wyrażania własnych pomysłów, wątpliwości, sugestii argumentując je zdobytą wiedzą. Potrafi sformułować wnioski, opracować i zinterpretować wyniki oraz wskazać dalszy kierunek badań.
TOW_1A_U15Posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie
Treści programoweT-L-4Organizowanie pracy i zaplecza działu housekeepingu
T-L-3Dokumentacja housekeepingu
T-L-5Współpraca housekeepingu z innymi działami
T-L-2Utrzymanie standardów wyposażenia pomieszczeń hotelowych
T-L-1Porządkowanie i kategorie pokoi
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia audytoryjne
M-4Ćwiczenia praktyczne w hoteliku "Elka-Sen"
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, nie umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
3,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dostatecznym
3,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C19_K01Ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole. Działa w sposób przedsiębiorczy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K06Jest przygotowany do bycia aktywnym w życiu społecznym i zawodowym.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Posiada wiedzę z zakresu historii i rozwoju hotelarstwa na świecie. Zna rodzaje obiektów hotelarskich i ich kategoryzację. Zna zasady zarządzania obiektami hotelarskimi i struktury organizacyjne hotelarstwa w Polsce i na świecie
C-2Ma podstawowe umiejętności niezbędne do pracy w hotelarstwie
Treści programoweT-W-1Hotelarstwo w Polsce i na świecie
T-W-4Zarządzanie obiektem hotelowym oraz poszczególnymi jego działami. Charakterystyka działu slużby pięter
T-W-6Struktura organizacyjna w hotelarstwie, międzynarodowe systemy, łańcuchy hotelowe, grupy markowe; nowe trendy w hotelarstwie
T-W-7Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie w Polsce i na świecie – stan i obszar współpracy
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia audytoryjne
M-4Ćwiczenia praktyczne w hoteliku "Elka-Sen"
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowości podporządkowania się zasadom pracy w zespole
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dostatecznym
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w ponad dostatecznym
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dobrym
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w bardzo dobrym