Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Gospodarki Rybackiej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 19 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Niezbędna jest podstawowa wiedza z zakresu makroekonomii i mikroekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowanie przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej |
C-2 | Poznanie roli kierownika w przedsiębiorstwie |
C-3 | Poznanie otoczenia przedsiębiorstwa |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka nauki o zarządzaniu | 2 |
T-A-2 | Formy i przekształcenia przedsiębiorstw | 4 |
T-A-3 | Otoczenie przedsiębiorstw | 2 |
T-A-4 | Otoczenie przedsiębiorstw | 2 |
T-A-5 | Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi | 2 |
T-A-6 | Charakterystyka władzy gospodarczej | 2 |
T-A-7 | Zasoby i ich rola w przedsiębiorstwie | 2 |
T-A-8 | Gospodarowanie aktywami trwałymi | 2 |
T-A-9 | Gospodarowanie aktywami obrotowymi | 2 |
T-A-10 | Gospodarowanie kapitałem ludzkim | 2 |
T-A-11 | Innowacje w przedsiębiorstwie | 2 |
T-A-12 | Finansowa ocena działalności przedsiębiorstwa | 2 |
T-A-13 | Otoczenie przyszłości | 2 |
T-A-14 | Decyzje kierownicze | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Studiowanie literatury | 15 |
A-A-3 | Przygotowanie referatów-wystąpień | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Ćwiczenia audytoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_A6-2_W01 Przyswojenie wiedzy o procesach gospodarczych zachodzacych w przedsiebiorstwie, sposobie jego funkcjonowania, składnikach przedsiebiorstwa oraz roli czynnika ludzkiego. Miejsce przedsiebiorstwa we współczesnym swiecie oraz zrównowazonym rozwoju. | MS_1A_W21 | P1A_W10, P1A_W11 | C-1 | T-A-1, T-A-5, T-A-10 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_A6-2_U01 Zdolnosci teoretyczne i praktyczne do organizowania i prowadzenia przedsiebiorstwa, podejmowania decyzji oraz rozwiazywania problemów zwiazanych z jego funkcjonowaniem | MS_1A_U03, MS_1A_U01 | P1A_U02, P1A_U03, P1A_U07, P1A_U11 | C-1 | T-A-1, T-A-13, T-A-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_A6-2_K01 Zdolnosc do zrobienia kariery zawodowej. Wiedza, kompetencje i umiejetnosci. Kreatywnosc w działaniu. Otwartosc na zmiany zachodzace w przedsiebiorstwie i jego otoczeniu. | MS_1A_K02, MS_1A_K04, MS_1A_K03, MS_1A_K01, MS_1A_K05 | P1A_K01, P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K06, P1A_K07, P1A_K08 | C-1 | T-A-1, T-A-5 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_A6-2_W01 Przyswojenie wiedzy o procesach gospodarczych zachodzacych w przedsiebiorstwie, sposobie jego funkcjonowania, składnikach przedsiebiorstwa oraz roli czynnika ludzkiego. Miejsce przedsiebiorstwa we współczesnym swiecie oraz zrównowazonym rozwoju. | 2,0 | Brak powierzchownej znajomosci pełnego materiału |
3,0 | Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_A6-2_U01 Zdolnosci teoretyczne i praktyczne do organizowania i prowadzenia przedsiebiorstwa, podejmowania decyzji oraz rozwiazywania problemów zwiazanych z jego funkcjonowaniem | 2,0 | Brak powierzchownej znajomosci pełnego materiału |
3,0 | Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_A6-2_K01 Zdolnosc do zrobienia kariery zawodowej. Wiedza, kompetencje i umiejetnosci. Kreatywnosc w działaniu. Otwartosc na zmiany zachodzace w przedsiebiorstwie i jego otoczeniu. | 2,0 | brak aktywnosci |
3,0 | dostateczna aktywnosc na zajeciach | |
3,5 | dosc dobra aktywnosc na zajeciach | |
4,0 | dobra katywnosc na zajeciach | |
4,5 | ponad dobra aktywnosc na zajeciach | |
5,0 | wybitna aktywnosc na zajeciach |
Literatura podstawowa
- pod red. Stanisława Marka, Elementy nauki o przedsiębiorstwie, Economicus, Szczecin, 2008
- Michał Świtłyk, Zarys zarządzania, http://www.ekonomia.zut.edu.pl/jednostki/katedra-zarzadzania-przedsiebiorstwami.html, Szczecin, 2012
Literatura dodatkowa
- inne podręczniki z zakresu zarządzania, 2011