Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (N1)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia rolna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia rolna | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andrzej Nowak <Andrzej.Nowak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Hawrot-Paw <Malgorzata.Hawrot-Paw@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie przez studentów mikroorganizmów występujących w glebie. |
C-2 | Zapoznanie studentów z rolą drobnoustrojów w przemianach materii i energii zachodzacych w glebie. |
C-3 | Przekazanie wiadomości studentom o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie oraz na inne organizmy żywe. |
C-4 | Poznanie czynników modyfikujących aktywność drobnoustrojów w glebie oraz poznanie wpływów wywieranych przez człowieka na populacje mikrooorganizmów i powodowane przez nie przemiany |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych. | 2 |
T-L-2 | Mikroflora płodów rolnych. | 2 |
T-L-3 | Oznaczanie liczebności i aktywności drobnoustrojów w glebie. | 2 |
T-L-4 | Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej oraz azotu. | 2 |
T-L-5 | Metody zabezpieczenia płodów rolnych przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych. | 2 |
T-W-2 | Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych. | 2 |
T-W-3 | Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu). | 2 |
T-W-4 | Podstawy ekologii drobnoustrojów. | 2 |
T-W-5 | Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej. | 2 |
T-W-6 | Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne. | 2 |
T-W-7 | Mikroflora płodów rolnych. Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych. | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnicwo w zajęciach | 8 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 12 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczeń | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | konsultacje | 5 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 20 |
A-W-4 | studiowanie literatury | 20 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | multimedialny wykład informacyjny i problemowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: kolokwium |
S-2 | Ocena podsumowująca: test |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C12_W01 student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej | MS_1A_W10, MS_1A_W16 | P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07, P1A_W09, P1A_W11 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
MS_1A_C12_W02 Student ma wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu środowiska na mikroorganizmy | MS_1A_W20, MS_1A_W10, MS_1A_W16 | P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07, P1A_W09, P1A_W11 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C12_U01 Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności | MS_1A_U07, MS_1A_U03, MS_1A_U09, MS_1A_U08 | P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U11 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C12_K01 Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | MS_1A_K06, MS_1A_K01 | P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
MS_1A_C12_K02 student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | MS_1A_K01, MS_1A_K06 | P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
MS_1A_C12_K03 student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | MS_1A_K01, MS_1A_K06 | P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07 | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C12_W01 student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej | 2,0 | student nie ma podstawowej wiedzy z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej |
3,0 | student ma w niewielkim zakresie podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej | |
3,5 | student ma w dostatecznym zakresie podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej | |
4,0 | student ma w dość dobrym zakresie podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej | |
4,5 | student ma w dobrym zakresie podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej | |
5,0 | student ma w bardzo dobrym zakresie podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych oraz ich uwarunkowań do produkcji rolniczej | |
MS_1A_C12_W02 Student ma wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu środowiska na mikroorganizmy | 2,0 | Student nie ma wiedzy dotyczącej właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko |
3,0 | Student ma w niewielkim zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko | |
3,5 | Student ma w dostatecznym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko | |
4,0 | Student ma w dość dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko | |
4,5 | Student ma w dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko | |
5,0 | Student ma w bardzo dobrym zakresie wiedzę dotyczącą właściwości fizjologicznych i metabolicznych drobnoustrojów oraz wpływu mikroorganizmów na środowisko |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C12_U01 Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności | 2,0 | student nie zna podstawowych pojęć z mikrobiologii gleby |
3,0 | student zna w niewielkim zakresie kilka podstawowych pojęć z mikrobiologii | |
3,5 | student zna w dostatecznym zakresie kilka podstawowych pojęć z mikrobiologii | |
4,0 | student zna w dość dobrym stopniu podstawowepojęcia z mikrobiologii | |
4,5 | student zna w dobrym stopniu podstawowe pojęcia z mikrobiologii, potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów | |
5,0 | student zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe pojęcia z mikrobiologii, potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C12_K01 Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | 2,0 | student nie ma świadomości istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego |
3,0 | student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | |
3,5 | student w średnim stopniu ma świadomość stotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | |
4,0 | student w dość dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | |
4,5 | student w dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | |
5,0 | student w bardzo dobrym stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | |
MS_1A_C12_K02 student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | 2,0 | student nie dostrzega potrzeby stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji |
3,0 | student dostrzega w niewielkim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
3,5 | student dostrzega w średnim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
4,0 | student dostrzega w dość dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
4,5 | student dostrzega w dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
5,0 | student dostrzega w bardzo dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
MS_1A_C12_K03 student dostrzega potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | 2,0 | student nie dostrzega potrzeby stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji |
3,0 | student dostrzega w niewielkim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
3,5 | student dostrzega w średnim stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
4,0 | student dostrzega w dość dobrym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
4,5 | student dostrzega w dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji | |
5,0 | student dostrzega w bardzo dużym stopniu potrzebę stosowania zdobytej wiedzy w praktyce i poszerzenia zakresu zdobytych informacji |
Literatura podstawowa
- Gołębiowska J., Mikrobiologia rolnicza, PWRiL, Warszawa, 1985
- Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, Warszawa, 2007
- Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R., Mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2000
- Szember A., Zarys mikrobiologii rolniczej, PWN, Warszawa, 1985
- Marszewska-Ziemięcka J., Mikrobiologia gleby i nawozów organicznych, PWRiL, Warszawa, 1974
- A. Nowak, B. Marska, H. Wronkowska, W. Michalcewicz, Błaszak M., Przybulewska K., Hawrot-Paw M., Ćwiczenia z mikrobiologii dla kierunków:biologia, biotechnologia, ochrona środowiska, ogrodnictwo, rolnictwo, towaroznawstwo. Szczecin., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin, 2010
- A.Nowak, Mikrobiologia, Akademia Rolnicza, 2000
Literatura dodatkowa
- Drewniak J., Drewniak T., Mikrobiologia żywności, WSiP, Warszawa, 1999
- Fassatiova O., Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej, WNT, Warszawa, 1983
- Paul E.A., Clark F.,E., Mikrobiologia i biochemia gleb, UMCS, Lublin, 2000
- Russel S., Drobnoustroje a życie gleby, PWN, Warszawa, 1974