Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Eksploatacja mórz i oceanów (S1)
specjalność: Eksploatacja biologicznych zasobów mórz i oceanów

Sylabus przedmiotu Podstawy marikultury:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Eksploatacja mórz i oceanów
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy marikultury
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Maciej Kiełpiński <Maciej.Kielpinski@zut.edu.pl>, Magdalena Wielopolska <Magdalena.Wielopolska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student przystępujący do zajęć z hodowli organizmów wodnych powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu biologii środowiska wodnego w tym ichtiologii, hydrochemii, biochemiii, fizjologii organizmów wodnych, matematyki i biofizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem marikultury, z metodami i technikami marikultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych, sadzach i larwikultury
C-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami hodowli organizmów wodnych i z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w marikulturze

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane6
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa6
T-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych6
T-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji obiektów hodowlanych zasilanych wodą morską6
T-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych w marikulturze6
30
wykłady
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju2
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury2
T-W-3Searanching - pojęcie, znaczenie we współczesnej marikulturze, opis metody2
T-W-4Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.2
T-W-5Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w marikulturze3
T-W-6Chów ryb morskich w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze.2
T-W-7Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne wykonanie obliczeń i projektów30
60
wykłady
A-W-1przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-W-2uczestnictwo w zajęciach15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3film
M-4pokaz połączony z przeżyciem
M-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie wykonanych zadań i projektów realizowanych przez studentów w trakcie zajęć - średnia ocena stanowi 50% oceny końcowej
S-2Ocena podsumowująca: Na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 50% oceny końcowej przedmiotu
S-3Ocena podsumowująca: kompetencji społecznych nie ocenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EMO_1A_K09_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w marikulturze zna pojęcie marikultury i jej znaczenie oraz historię rozwoju
EMO_1A_W10R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-L-1, T-W-7, T-W-3M-3, M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EMO_1A_K09_U01
Umie dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego i hodowli sadzowej
EMO_1A_U15R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-4, M-5S-1
EMO_1A_K09_U02
Potrafi dobrać maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury
EMO_1A_U19R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, T1A_U13InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-L-3, T-L-2, T-L-5, T-L-4M-5, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EMO_1A_K09_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
EMO_1A_K04R1A_K06, T1A_K05InzA_K01C-1T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-3, T-L-1, T-W-2M-1, M-3, M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EMO_1A_K09_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w marikulturze zna pojęcie marikultury i jej znaczenie oraz historię rozwoju
2,0nie potrafi opisać podstawowych technik marikultury, nie zna pojęcia marikultury ani jej historii rozwoju
3,0potrafi opisać podstawowe technik marikultury w prosty sposób, zna pojęcie marikultury i wybrane elementy historii jej rozwoju
3,5potrafi opisać podstawowe technik marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,5potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju
5,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna słabe i mocne strony danej techniki, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EMO_1A_K09_U01
Umie dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego i hodowli sadzowej
2,0nie potrafi dokonać podstawowych obliczeń
3,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń ale popełnia liczne błędy, które poprawia
3,5potrafi dokonać podstawowych obliczeń
4,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń i potrafi wyciągnąć proste wnioski z przeprowadzonych obliczeń
4,5potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga wnioski
5,0potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga złożone wnioski
EMO_1A_K09_U02
Potrafi dobrać maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury
2,0nie potrafi dobrać urządzeń i maszyn niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury
3,0potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury ale dokonuje prostych wyborów korzystając wąskiego spektrum urządzeń
3,5potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury
4,0potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury wybierając je z bogatego katalogu
4,5potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury, potrafi skonfigurować linię technologiczną, potrafi dokonać prostych analiz jej efektywności
5,0potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury, potrafi skonfigurować linię technologiczną, potrafi dokonać skomplikowanych analiz jej efektywności

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EMO_1A_K09_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i nie potrafi ocenić skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,0Student ma podstawową świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,5Student ma świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,0Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
5,0Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury a także wskazać środki zapobiegawcze skutkom negatywnym

Literatura podstawowa

  1. J. Tucker, Marine Fish Culture, Kluwer, 1998
  2. S.S. de Silva, Tropical Mariculture, Elsevier, 1998
  3. Jacek Sadowski, Rajmund Trzebiatowski,Jarosław Filipiak, Chów ryb. Przewodnik do ćwiczeń, AR Szczecin, Szczecin, 1999
  4. Jacek Sadowski, wykłady z przedmiotu Podstawy marikultury

Literatura dodatkowa

  1. różni, strony internetowe poświecone akwakulturze i strony czasopism poświęconych akwakulturze, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane6
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa6
T-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych6
T-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji obiektów hodowlanych zasilanych wodą morską6
T-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych w marikulturze6
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju2
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury2
T-W-3Searanching - pojęcie, znaczenie we współczesnej marikulturze, opis metody2
T-W-4Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.2
T-W-5Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w marikulturze3
T-W-6Chów ryb morskich w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze.2
T-W-7Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne wykonanie obliczeń i projektów30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-W-2uczestnictwo w zajęciach15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEMO_1A_K09_W01Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w marikulturze zna pojęcie marikultury i jej znaczenie oraz historię rozwoju
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEMO_1A_W10Ma podstawową wiedzę w zakresie stosowanych technik w marikulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków hydrobiontów morskich, w tym biotechnologię rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem marikultury, z metodami i technikami marikultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych, sadzach i larwikultury
Treści programoweT-W-5Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w marikulturze
T-W-6Chów ryb morskich w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze.
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury
T-W-4Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane
T-W-7Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze
T-W-3Searanching - pojęcie, znaczenie we współczesnej marikulturze, opis metody
Metody nauczaniaM-3film
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 50% oceny końcowej przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi opisać podstawowych technik marikultury, nie zna pojęcia marikultury ani jej historii rozwoju
3,0potrafi opisać podstawowe technik marikultury w prosty sposób, zna pojęcie marikultury i wybrane elementy historii jej rozwoju
3,5potrafi opisać podstawowe technik marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury, zna pojęcie marikultury i elementy historii jej rozwoju
4,5potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju
5,0potrafi szczegółowo opisać podstawowe techniki marikultury i je ocenić, zna słabe i mocne strony danej techniki, zna pojęcie marikultury i historię jej rozwoju
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEMO_1A_K09_U01Umie dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego i hodowli sadzowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEMO_1A_U15Potrafi przeprowadzić pełen cykl hodowlany w warunkach marikultury, w tym rozród i inkubację ikry w warunkach sztucznych wybranych gatunków ryb, umie w sposób praktyczny zrealizować chów ryb, dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego i hodowli sadzowej.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami hodowli organizmów wodnych i z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w marikulturze
Treści programoweT-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych w marikulturze
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa
T-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych
T-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji obiektów hodowlanych zasilanych wodą morską
Metody nauczaniaM-4pokaz połączony z przeżyciem
M-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie wykonanych zadań i projektów realizowanych przez studentów w trakcie zajęć - średnia ocena stanowi 50% oceny końcowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi dokonać podstawowych obliczeń
3,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń ale popełnia liczne błędy, które poprawia
3,5potrafi dokonać podstawowych obliczeń
4,0potrafi dokonać podstawowych obliczeń i potrafi wyciągnąć proste wnioski z przeprowadzonych obliczeń
4,5potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga wnioski
5,0potrafi dokonać obliczeń w sposób biegły, rozumie wyniki przeprowadzonych analiz i wyciąga złożone wnioski
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEMO_1A_K09_U02Potrafi dobrać maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEMO_1A_U19Potrafi dobrać maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury, przedsiębiorstwa połowowego, obiektów chłodzonych, przedsiębiorstwa wydobywczego i przedsiębiorstwa energetycznego.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami hodowli organizmów wodnych i z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w marikulturze
Treści programoweT-L-3Podstawy projektowania i eksploatacji hodowli sadzowych
T-L-2Podstawy żywienia zwierząt wodnych i paszoznawstwa
T-L-5Podstawy projektowania i eksploatacji urządzeń recyrkulacyjnych w marikulturze
T-L-4Podstawy projektowania i eksploatacji obiektów hodowlanych zasilanych wodą morską
Metody nauczaniaM-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
M-4pokaz połączony z przeżyciem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie wykonanych zadań i projektów realizowanych przez studentów w trakcie zajęć - średnia ocena stanowi 50% oceny końcowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi dobrać urządzeń i maszyn niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury
3,0potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury ale dokonuje prostych wyborów korzystając wąskiego spektrum urządzeń
3,5potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury
4,0potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury wybierając je z bogatego katalogu
4,5potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury, potrafi skonfigurować linię technologiczną, potrafi dokonać prostych analiz jej efektywności
5,0potrafi dobrać urządzenia i maszyny niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu marikultury, potrafi skonfigurować linię technologiczną, potrafi dokonać skomplikowanych analiz jej efektywności
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEMO_1A_K09_K01Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEMO_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie eksploatacji mórz i oceanów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
T1A_K05prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem marikultury, z metodami i technikami marikultury stosowanymi w świecie ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w obiegach zamkniętych, sadzach i larwikultury
Treści programoweT-W-5Metody hodowli mięczaków i skorupiaków - podstawowe pojęcia, opis technologii, znaczenie produkcji mięczaków w marikulturze
T-W-1Hodowla organizmów wodnych – tło historyczne, stan obecny i perspektywy rozwoju
T-W-4Podstawy hodowli glonów morskich i ich wykorzystanie gospodarcze.
T-W-7Hodowla sadzowa - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze
T-W-6Chów ryb morskich w obiegach zamkniętych - opis metody, technologia produkcji, znaczenie w obecnej marikulturze.
T-W-3Searanching - pojęcie, znaczenie we współczesnej marikulturze, opis metody
T-L-1Ryba, skorupiak, mięczak jako zwierzęta hodowlane
T-W-2Marikultura -pojęcie, znaczenie w akwakulturze i gospodarce żywnościowej. Pozażywnościowe znaczenie marikultury. Przegląd metod marikultury
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3film
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: kompetencji społecznych nie ocenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości ryzyka i nie potrafi ocenić skutków środowiskowych wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,0Student ma podstawową świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
3,5Student ma świadomość ryzyka i w podstawowym zakresie potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,0Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
4,5Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury
5,0Student ma znaczną świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie marikultury a także wskazać środki zapobiegawcze skutkom negatywnym