Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy suszarnictwa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy suszarnictwa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Wanda Malinowska <Wanda.Malinowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw termodynamiki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze sposobami suszenia płodów rolnych, z procesem suszarniczym podczas suszenia konwekcyjnego, z kinetyką procesu suszenia.
C-2Zapoznanie studentów z zasadami podziału suszarek, ogólnymi zasadami działania suszarek rolniczych, technologią suszenia płodów rolnych i suszeniem niskotemperaturowym.
C-3Ukształtowanie umiejętności obliczania parametrów czynnika suszącego i materialu suszonego oraz zapotrzebowania ciepła w procesie suszenia.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przykłady obliczeń parametrów czynnika suszącego i zapotrzebowania ciepła.4
T-A-2Obliczanie i metody pomiaru wilgotności powietrza i materiału suszonego.2
T-A-3Prezentacje przygotowane przez studentów, zgrupowane w blokach tematycznych.9
15
wykłady
T-W-1Pojęcia wstępne. Sposoby suszenia.1
T-W-2Podstawy termodynamiki powietrza wilgotnego: definicje, wykres i - X, przemiany powietrza wilgotnego3
T-W-3Suszenie konwekcyjne. Proces suszarniczy. Podgrzewanie powietrza przed komorą suszenia. Mieszanie dwóch strumieni powietrza. Proces suszenia jedno i wielostopniowy. Proces suszenia z regeneracją. Proces suszenia z rekuperacją.2
T-W-4Kinetyka procesu suszenia.2
T-W-5Zasady podziału suszarek. Suszarki rolnicze.2
T-W-6Technologia suszenia płodów rolnych.1
T-W-7Suszenie niskotemperaturowe.2
T-W-8Sprawdzian zaliczeniowy2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Przygotowanie do zajęć.10
A-A-3Przygotowanie prezentacji.20
45
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-W-2Przygotowanie do sprawdzianu zaliczeniowego.30
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca: wykład informacyjny, wyjaśnianie.
M-2Metoda praktyczna: ćwiczenia przedmiotowe.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z teorii (wykład).
S-2Ocena formująca: Ocena prezentacji wybranego tematu (ćwiczenia).

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O06-1_W01
Student zna podstawowe pojęcia dotyczące konwekcyjnego suszenia płodów rolnych. Zna przebieg procesu suszenia. Zna podstawy kinetyki procesu suszenia. Zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
TRL_1A_W20R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W02, InzA_W05C-3, C-2, C-1T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-W-7, T-W-5, T-W-2, T-W-4M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O06-1_U01
Student potrafi wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
TRL_1A_U01, TRL_1A_U08R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06InzA_U01, InzA_U07C-3T-A-2, T-A-3, T-A-1M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O06-1_K01
Ma świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
TRL_1A_K01, TRL_1A_K02R1A_K01, R1A_K07InzA_K02C-2, C-1T-W-2, T-W-6, T-W-3, T-W-1M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O06-1_W01
Student zna podstawowe pojęcia dotyczące konwekcyjnego suszenia płodów rolnych. Zna przebieg procesu suszenia. Zna podstawy kinetyki procesu suszenia. Zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
2,0Student nie posiada wymaganej wiedzy z zakresu podstaw suszarnictwa.
3,0Student zna podstawowe pojęcia dotyczące konwekcyjnego suszenia płodów rolnych. Zna przebieg procesu suszenia. Zna podstawy kinetyki procesu suszenia. Zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
3,5Zna i rozumie przebieg procesu suszenia. Zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
4,0Dobrze zna i rozumie przebieg procesu suszenia. Dobrze zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Dobrze zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
4,5Dobrze zna i rozumie przebieg procesu suszenia. Dobrze zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Dobrze zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Dobrze zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Dobrze zna zasady podziału suszarek rolniczych.
5,0Bardzo dobrze zna , rozumie i potrafi wyjaśnić przebieg procesu suszenia. Bardzo dobrze zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Dobrze zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Bardzo dobrze zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O06-1_U01
Student potrafi wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
2,0Student nie potrafi wykonać obliczeń podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Nie potrafi przygotować prezentacji z zakresu suszarnictwa rolniczego.
3,0Student potrafi wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
3,5Student potrafi poprawnie wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi poprawnie przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
4,0Student potrafi dobrze wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi dobrze przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
4,5Student potrafi dobrze wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym oraz zinterpretować uzyskane wyniki . Potrafi dobrze przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
5,0Student potrafi bardzo dobrze wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym oraz zinterpretować uzyskane wyniki . Potrafi bardzo dobrze przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego, potrafi odpowiedzieć na dodatkowe pytania związane z tematem prezentacji.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O06-1_K01
Ma świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
2,0Nie ma świadomości konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
3,0Ma niewielką świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
3,5Ma dość dobrą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
4,0Ma dużą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
4,5Ma dużą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie i potrafi to uzasadnić.
5,0Ma bardzo dużą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie i potrafi to uzasadnić.

Literatura podstawowa

  1. Strumiłło Cz., Podstawy teorii i techniki suszenia., WNT, Warszawa
  2. Pabis St., Suszenie płodów rolnych., PWRiL, Warszawa

Literatura dodatkowa

  1. Lebiediew P.D., Wymienniki ciepła. Urządzenia suszarnicze i chlodnicze., WNT, Warszawa

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przykłady obliczeń parametrów czynnika suszącego i zapotrzebowania ciepła.4
T-A-2Obliczanie i metody pomiaru wilgotności powietrza i materiału suszonego.2
T-A-3Prezentacje przygotowane przez studentów, zgrupowane w blokach tematycznych.9
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pojęcia wstępne. Sposoby suszenia.1
T-W-2Podstawy termodynamiki powietrza wilgotnego: definicje, wykres i - X, przemiany powietrza wilgotnego3
T-W-3Suszenie konwekcyjne. Proces suszarniczy. Podgrzewanie powietrza przed komorą suszenia. Mieszanie dwóch strumieni powietrza. Proces suszenia jedno i wielostopniowy. Proces suszenia z regeneracją. Proces suszenia z rekuperacją.2
T-W-4Kinetyka procesu suszenia.2
T-W-5Zasady podziału suszarek. Suszarki rolnicze.2
T-W-6Technologia suszenia płodów rolnych.1
T-W-7Suszenie niskotemperaturowe.2
T-W-8Sprawdzian zaliczeniowy2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Przygotowanie do zajęć.10
A-A-3Przygotowanie prezentacji.20
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-W-2Przygotowanie do sprawdzianu zaliczeniowego.30
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O06-1_W01Student zna podstawowe pojęcia dotyczące konwekcyjnego suszenia płodów rolnych. Zna przebieg procesu suszenia. Zna podstawy kinetyki procesu suszenia. Zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W20ma uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę w zakresie techniki cieplnej i gospodarki energetycznej, obejmującą zasady termodynamiki, prze-miany odwracalne gazów, termodynamikę pary wodnej, termodynamikę gazów wilgotnych, obiegi termiczne maszyn cieplnych, termodynamikę procesu spalania, wymianę i wymienniki ciepła, nośniki energii i systemy ich dystrybucji, bilansowanie potrzeb energetycznych obiektów, podstawy suszarnictwa oraz pozyskanie, konwersję, zastosowanie i wpływ na naturalne środowisko energii pochodzącej z alternatywnych źródeł, niezbędną przy: 1) prawidłowej eksploatacji maszyn, urządzeń i instalacji cieplnych, 2) bilansowaniu źródeł energii oraz racjonalizacji jej użytkowania;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności obliczania parametrów czynnika suszącego i materialu suszonego oraz zapotrzebowania ciepła w procesie suszenia.
C-2Zapoznanie studentów z zasadami podziału suszarek, ogólnymi zasadami działania suszarek rolniczych, technologią suszenia płodów rolnych i suszeniem niskotemperaturowym.
C-1Zapoznanie studentów ze sposobami suszenia płodów rolnych, z procesem suszarniczym podczas suszenia konwekcyjnego, z kinetyką procesu suszenia.
Treści programoweT-W-3Suszenie konwekcyjne. Proces suszarniczy. Podgrzewanie powietrza przed komorą suszenia. Mieszanie dwóch strumieni powietrza. Proces suszenia jedno i wielostopniowy. Proces suszenia z regeneracją. Proces suszenia z rekuperacją.
T-W-1Pojęcia wstępne. Sposoby suszenia.
T-W-6Technologia suszenia płodów rolnych.
T-W-7Suszenie niskotemperaturowe.
T-W-5Zasady podziału suszarek. Suszarki rolnicze.
T-W-2Podstawy termodynamiki powietrza wilgotnego: definicje, wykres i - X, przemiany powietrza wilgotnego
T-W-4Kinetyka procesu suszenia.
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna: ćwiczenia przedmiotowe.
M-1Metoda podająca: wykład informacyjny, wyjaśnianie.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena prezentacji wybranego tematu (ćwiczenia).
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z teorii (wykład).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wymaganej wiedzy z zakresu podstaw suszarnictwa.
3,0Student zna podstawowe pojęcia dotyczące konwekcyjnego suszenia płodów rolnych. Zna przebieg procesu suszenia. Zna podstawy kinetyki procesu suszenia. Zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
3,5Zna i rozumie przebieg procesu suszenia. Zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
4,0Dobrze zna i rozumie przebieg procesu suszenia. Dobrze zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Dobrze zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
4,5Dobrze zna i rozumie przebieg procesu suszenia. Dobrze zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Dobrze zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Dobrze zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Dobrze zna zasady podziału suszarek rolniczych.
5,0Bardzo dobrze zna , rozumie i potrafi wyjaśnić przebieg procesu suszenia. Bardzo dobrze zna i rozumie podstawy kinetyki procesu suszenia. Dobrze zna termodynamiczne metody obliczania parametrów czynnka suszącego i zapotrzebowania na ciepło. Bardzo dobrze zna ogólne zasady technologii suszenia płodów rolnych. Zna zasady podziału suszarek rolniczych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O06-1_U01Student potrafi wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
TRL_1A_U08potrafi wykorzystać poznaną wiedzę w zakresie fizyki i chemii do pomiaru podstawowych wielkości, zrozumienia i analizy zjawisk fizycznych i chemicznych występujących w obszarze produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz gospodarce leśnej;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności obliczania parametrów czynnika suszącego i materialu suszonego oraz zapotrzebowania ciepła w procesie suszenia.
Treści programoweT-A-2Obliczanie i metody pomiaru wilgotności powietrza i materiału suszonego.
T-A-3Prezentacje przygotowane przez studentów, zgrupowane w blokach tematycznych.
T-A-1Przykłady obliczeń parametrów czynnika suszącego i zapotrzebowania ciepła.
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna: ćwiczenia przedmiotowe.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena prezentacji wybranego tematu (ćwiczenia).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wykonać obliczeń podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Nie potrafi przygotować prezentacji z zakresu suszarnictwa rolniczego.
3,0Student potrafi wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
3,5Student potrafi poprawnie wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi poprawnie przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
4,0Student potrafi dobrze wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym. Potrafi dobrze przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
4,5Student potrafi dobrze wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym oraz zinterpretować uzyskane wyniki . Potrafi dobrze przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego.
5,0Student potrafi bardzo dobrze wykonać obliczenia podstawowych parametrów czynnika suszącego i matriału suszonego oraz zapotrzebowania na ciepło w procesie suszarniczym oraz zinterpretować uzyskane wyniki . Potrafi bardzo dobrze przygotować prezentację z zakresu suszarnictwa rolniczego, potrafi odpowiedzieć na dodatkowe pytania związane z tematem prezentacji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O06-1_K01Ma świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
TRL_1A_K02rozumie potrzebę ciągłego wyszukiwania aktualnych informacji zawodowych w literaturze i innych źródłach, również w języku obcym;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zasadami podziału suszarek, ogólnymi zasadami działania suszarek rolniczych, technologią suszenia płodów rolnych i suszeniem niskotemperaturowym.
C-1Zapoznanie studentów ze sposobami suszenia płodów rolnych, z procesem suszarniczym podczas suszenia konwekcyjnego, z kinetyką procesu suszenia.
Treści programoweT-W-2Podstawy termodynamiki powietrza wilgotnego: definicje, wykres i - X, przemiany powietrza wilgotnego
T-W-6Technologia suszenia płodów rolnych.
T-W-3Suszenie konwekcyjne. Proces suszarniczy. Podgrzewanie powietrza przed komorą suszenia. Mieszanie dwóch strumieni powietrza. Proces suszenia jedno i wielostopniowy. Proces suszenia z regeneracją. Proces suszenia z rekuperacją.
T-W-1Pojęcia wstępne. Sposoby suszenia.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny, wyjaśnianie.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena prezentacji wybranego tematu (ćwiczenia).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma świadomości konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
3,0Ma niewielką świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
3,5Ma dość dobrą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
4,0Ma dużą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie.
4,5Ma dużą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie i potrafi to uzasadnić.
5,0Ma bardzo dużą świadomość konieczności racjonalnej gospodarki energiią i konieczności uczenia się przez całe życie i potrafi to uzasadnić.