Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólna wiedza o działalności gospodarczej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.1
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.1
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.1
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.1
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.1
T-W-6Style zarządzania - relacje w układzie kierownik - pracownicy.1
T-W-7Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.1
T-W-8Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.1
T-W-9Rachunkowość zarządcza - zasady działania.1
T-W-10Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów.1
T-W-11Funkcje zarządzania - prognozowanie i programowanie działań.1
T-W-12Funkcje zarządzania - organizowanie i koordynowanie działań.1
T-W-13Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie.1
T-W-14Zarządzanie marką lokalną/globalną.1
T-W-15Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Dyskusja1
A-W-2Przygotowanie prezentacji monotematycznej5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu6
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
M-3Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C03_W08
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
TRL_1A_W08R1A_W02, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-11, T-W-14, T-W-9, T-W-8, T-W-15, T-W-13, T-W-12, T-W-10M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C03_U01
Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego
TRL_1A_U01R1A_U01C-1T-W-2, T-W-11, T-W-12, T-W-9, T-W-13, T-W-14, T-W-7, T-W-6, T-W-10, T-W-4, T-W-3M-1, M-2S-2
TRL_1A_C03_U02
Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
TRL_1A_U21R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-15, T-W-10M-3, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C03_K01
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej.
TRL_1A_K01R1A_K01, R1A_K07InzA_K02C-1T-W-12, T-W-14, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-13, T-W-2, T-W-11, T-W-9M-1, M-2S-2
TRL_1A_C03_K07
potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
TRL_1A_K07R1A_K08InzA_K02C-1T-W-15, T-W-5, T-W-8, T-W-10, T-W-1M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C03_W08
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
2,0Student nie rozróżnia podstawowych zagadnień.
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy.
4,0Student poprawnie wykorzystuje treści zagdnień oraz potrafi metodą analizy podmiotowej budować wnioski.
4,5Student potrafi definiować, analizować, wnioskować i oceniać efektywność wiedzy.
5,0Student swobodnie porusza się w oznaczonym obszarze wiedzy - potrafi prowadzić dyskusję w przedmiocie.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C03_U01
Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób przedstawić swojej wiedzy.
3,0Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów.
3,5Student prezentuje wiedzę podstawową oraz potrafi analizować prezentowane treści.
4,0Student efektywnie i analitycznie prezentuje wiedzę oraz prowadzi dyskusję w określonym temacie.
4,5Student potrafi efektywnie, analitycznie, dyskusyjnie omawiać wybrane zagadnienia.
5,0Student potrafi efektywnie prezentować wiedzę, analizować, dyskutować o danych zagadnieniach oraz proponować rozwiązania syntetyczne.
TRL_1A_C03_U02
Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
2,0Student nie potrafi projektować
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu.
3,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać schemat kolejności realizacji projektu.
4,0Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt.
4,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt, poprowadzić dyskusję o projekcie.
5,0Student potrafi wykonać projekt oraz dokonać weryfikacji po dyskusji.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C03_K01
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej.
2,0Student nie potrafi ustalić poziomu ograniczeń w wiedzy przedmiotu.
3,0Student potrafi określić braki występujące w swojej wiedzy przedmiotu.
3,5Student potrafi połaczyć posiadaną wiedzę przedmiotu z zagadnieniami ogólnospołecznymi regulującymi działanie podmiotów gospodarczych.
4,0Student potrafi ustalić zakres brakującej wiedzy oraz technikę jej uzupełnienia.
4,5Student potrafi w sposób swobodny prowadzić dyskusję na temat dział zmierzajacych do rozszerzenia swojej wiedzy w przedmiocie.
5,0Student potrafi swobodnie prowadzić polemikę na temat trendów w obszarze wiedzy w przedmiocie.
TRL_1A_C03_K07
potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
2,0Student nie potrafi samodzielnie łączyć omawianych zagadnień.
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5Student potrafi rozpoznawać i systematyzować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i wskazywać przyszłościowe kierunki działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,5Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i projektować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
5,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować, projektować i oceniać podejmowane decyzje w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.

Literatura podstawowa

  1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 1996
  2. Stoner J.A.F. (red), Kierowanie, PWE, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Błaszczyk W. (red), Metody organizacji przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa, 2005
  2. Koźmiński A.K. (red), Zarządzanie teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 1995

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.1
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.1
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.1
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.1
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.1
T-W-6Style zarządzania - relacje w układzie kierownik - pracownicy.1
T-W-7Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.1
T-W-8Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.1
T-W-9Rachunkowość zarządcza - zasady działania.1
T-W-10Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów.1
T-W-11Funkcje zarządzania - prognozowanie i programowanie działań.1
T-W-12Funkcje zarządzania - organizowanie i koordynowanie działań.1
T-W-13Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie.1
T-W-14Zarządzanie marką lokalną/globalną.1
T-W-15Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Dyskusja1
A-W-2Przygotowanie prezentacji monotematycznej5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu6
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_W08Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W08ma podstawowa wiedzę w zakresie: 1) prawa, obejmującą zasadnicze elementy z obszaru prawa cywilnego, administracyjnego, podatkowego, bankowego oraz przepisów kodeksu pracy, ubezpieczenia społecznego, dotyczących związków zawodowych, a także regulujących postępowanie i orzecznictwo sądowe, z uwzględnieniem istotnych aktów prawnych dotyczących podejmowania działalności gospodarczej oraz tworzenia i prowadzenia podmiotów gospodarczych, 2) zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomiania i prowadzenia dzia-łalności gospodarczej 3)zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przydatne do oceny zagrożeń i psy-chofizycznego obciążenia człowieka pracą;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.
T-W-6Style zarządzania - relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-7Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.
T-W-11Funkcje zarządzania - prognozowanie i programowanie działań.
T-W-14Zarządzanie marką lokalną/globalną.
T-W-9Rachunkowość zarządcza - zasady działania.
T-W-8Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
T-W-15Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-13Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie.
T-W-12Funkcje zarządzania - organizowanie i koordynowanie działań.
T-W-10Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozróżnia podstawowych zagadnień.
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy.
4,0Student poprawnie wykorzystuje treści zagdnień oraz potrafi metodą analizy podmiotowej budować wnioski.
4,5Student potrafi definiować, analizować, wnioskować i oceniać efektywność wiedzy.
5,0Student swobodnie porusza się w oznaczonym obszarze wiedzy - potrafi prowadzić dyskusję w przedmiocie.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_U01Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.
T-W-11Funkcje zarządzania - prognozowanie i programowanie działań.
T-W-12Funkcje zarządzania - organizowanie i koordynowanie działań.
T-W-9Rachunkowość zarządcza - zasady działania.
T-W-13Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie.
T-W-14Zarządzanie marką lokalną/globalną.
T-W-7Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.
T-W-6Style zarządzania - relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-10Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów.
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób przedstawić swojej wiedzy.
3,0Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów.
3,5Student prezentuje wiedzę podstawową oraz potrafi analizować prezentowane treści.
4,0Student efektywnie i analitycznie prezentuje wiedzę oraz prowadzi dyskusję w określonym temacie.
4,5Student potrafi efektywnie, analitycznie, dyskusyjnie omawiać wybrane zagadnienia.
5,0Student potrafi efektywnie prezentować wiedzę, analizować, dyskutować o danych zagadnieniach oraz proponować rozwiązania syntetyczne.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_U02Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U21w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych dla obszaru techniki rolniczej i leśnej, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe występujące w produkcji rolniczej i gospodarce leśnej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekono-miczną, posiada zdolność prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze produkcji roślinnej i gospodarki leśnej;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-8Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.
T-W-15Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-10Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów.
Metody nauczaniaM-3Metoda projektów.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
S-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi projektować
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu.
3,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać schemat kolejności realizacji projektu.
4,0Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt.
4,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt, poprowadzić dyskusję o projekcie.
5,0Student potrafi wykonać projekt oraz dokonać weryfikacji po dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_K01Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-12Funkcje zarządzania - organizowanie i koordynowanie działań.
T-W-14Zarządzanie marką lokalną/globalną.
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.
T-W-6Style zarządzania - relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-7Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.
T-W-13Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie.
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.
T-W-11Funkcje zarządzania - prognozowanie i programowanie działań.
T-W-9Rachunkowość zarządcza - zasady działania.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi ustalić poziomu ograniczeń w wiedzy przedmiotu.
3,0Student potrafi określić braki występujące w swojej wiedzy przedmiotu.
3,5Student potrafi połaczyć posiadaną wiedzę przedmiotu z zagadnieniami ogólnospołecznymi regulującymi działanie podmiotów gospodarczych.
4,0Student potrafi ustalić zakres brakującej wiedzy oraz technikę jej uzupełnienia.
4,5Student potrafi w sposób swobodny prowadzić dyskusję na temat dział zmierzajacych do rozszerzenia swojej wiedzy w przedmiocie.
5,0Student potrafi swobodnie prowadzić polemikę na temat trendów w obszarze wiedzy w przedmiocie.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-15Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.
T-W-8Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
T-W-10Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów.
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi samodzielnie łączyć omawianych zagadnień.
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5Student potrafi rozpoznawać i systematyzować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i wskazywać przyszłościowe kierunki działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,5Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i projektować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
5,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować, projektować i oceniać podejmowane decyzje w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.