Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S2)

Sylabus przedmiotu Agrobiotechnologia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Agrobiotechnologia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 30 2,00,62egzamin
ćwiczenia audytoryjneA1 15 2,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1genetyka roślin
W-2biochemia roślin
W-3fizjologia roślin

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykorzystania w żywieniu człowieka, zwierząt oraz w przemyśle i medycynie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przykłady otrzymywania nowych odmian i gatunków uprawnych z użyciem kultur in vitro3
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych3
T-A-3Zasady koegzystencji rolnictwa opartego na GMO i na odmianach konwencjonalnych3
T-A-4Selekcja roślin przy użyciu markerów molekularnych3
T-A-5Identyfikacja odmian i ocena bioróżnorodności testami molekularnymi3
15
wykłady
T-W-1Kultury in vitro roślin i ich wykorzystanie w rolnictwie4
T-W-2Metody otrzymywania roślin transgenicznych przeznaczonych do uprawy6
T-W-3Odmiany transgeniczne roślin uprawnych i ich wykorzystanie w rolnictwie światowym4
T-W-4Uprawy molekularne4
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi4
T-W-6Hodowla molekularna6
T-W-7Społeczne i prawne aspekty agrobiotechnologii2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2samodzielna praca nad przygotowaniem się do zajęć25
A-A-3samodzielna praca nad przygotowaniem sie do zaliczenia18
A-A-4zaliczenie zajęć2
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2praca samodzielna z podręcznikiem nad przyswojeniem treści wykładów15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu12
A-W-4zaliczenie wykładów3
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna z użyciem komputera i rzutnika
M-3dyskusja panelowa
M-4Klasyczna metoda problemowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwia oceniające wiedzę i umiejętności związane z realizacją ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C02_W01
zna metody otrzymywania odmian roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy oraz ich zastosowania dla potrzeb rolnictwa, przemysłu i medycyny
ROL_2A_W01, ROL_2A_W06R2A_W01, R2A_W03, R2A_W06, R2A_W07C-1T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-A-1, T-W-6M-2, M-1, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C02_U01
potrafi odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
ROL_2A_U01R2A_U01, R2A_U03C-1T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C02_K01
Ma świadomość wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
ROL_2A_K03, ROL_2A_K01R2A_K01, R2A_K05, R2A_K07C-1T-A-5, T-A-3, T-A-2M-1, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C02_W01
zna metody otrzymywania odmian roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy oraz ich zastosowania dla potrzeb rolnictwa, przemysłu i medycyny
2,0nie zna metod otrzymywania roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy
3,0zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy uzyciu metod kultur in vitro i transgenezy
3,5zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy uzyciu kultur in vitro i transgenezy i opisuje je w szczegółach
4,0zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy uzyciu kultur in vitro i transgenezy oraz opisuje je biegle
4,5zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy użyciu kultur in vitro i transgenezy, opisuje je biegle i podaje przykłady ich zastosowań w praktyce
5,0zna większość metod otrzymywania roślin transgenicznych i opisuje je biegle oraz zna przykłady ich zastosowań w praktyce

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C02_U01
potrafi odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
2,0nie potrafi odróżniać sposobów tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
3,0potrafi w stopniu podstawowym odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
3,5potrafi w szerszym niz podstawowy stopniu odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
4,0potrafi biegle odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
4,5potrafi biegle odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
5,0potrafi biegle odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C02_K01
Ma świadomość wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
2,0Nie ma świadomości wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
3,0ma wyrobioną w podstawowym stopniu świadomość wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
3,5ma pogłębioną świadomośc wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
4,0ma głęboko uzasadnioną świadomość rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
4,5ma głęboko uzasadnioną świadomośc rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO i szczegółowo potrafi ją uzasadniać
5,0uzasadnia ze szczegółami i w szerokim aspekcie świadomość wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO

Literatura podstawowa

  1. S. Malepszy (red), Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. T. Twardowski, A. Michalska (red), KOD: Korzysci, oczekiwania, dylematy biotechnologii, Agencja Edytor, Poznań, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przykłady otrzymywania nowych odmian i gatunków uprawnych z użyciem kultur in vitro3
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych3
T-A-3Zasady koegzystencji rolnictwa opartego na GMO i na odmianach konwencjonalnych3
T-A-4Selekcja roślin przy użyciu markerów molekularnych3
T-A-5Identyfikacja odmian i ocena bioróżnorodności testami molekularnymi3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kultury in vitro roślin i ich wykorzystanie w rolnictwie4
T-W-2Metody otrzymywania roślin transgenicznych przeznaczonych do uprawy6
T-W-3Odmiany transgeniczne roślin uprawnych i ich wykorzystanie w rolnictwie światowym4
T-W-4Uprawy molekularne4
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi4
T-W-6Hodowla molekularna6
T-W-7Społeczne i prawne aspekty agrobiotechnologii2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2samodzielna praca nad przygotowaniem się do zajęć25
A-A-3samodzielna praca nad przygotowaniem sie do zaliczenia18
A-A-4zaliczenie zajęć2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2praca samodzielna z podręcznikiem nad przyswojeniem treści wykładów15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu12
A-W-4zaliczenie wykładów3
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C02_W01zna metody otrzymywania odmian roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy oraz ich zastosowania dla potrzeb rolnictwa, przemysłu i medycyny
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu chemii, biologii i biotechnologii roślin rolniczych ze szczególnym uwzględnieniem biologii molekularnej i inżynierii genetycznej
ROL_2A_W06posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin, nowe systemy nawożenia i biologiczne zwalczanie chorób i szkodników
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykorzystania w żywieniu człowieka, zwierząt oraz w przemyśle i medycynie
Treści programoweT-W-7Społeczne i prawne aspekty agrobiotechnologii
T-W-1Kultury in vitro roślin i ich wykorzystanie w rolnictwie
T-W-2Metody otrzymywania roślin transgenicznych przeznaczonych do uprawy
T-W-4Uprawy molekularne
T-W-3Odmiany transgeniczne roślin uprawnych i ich wykorzystanie w rolnictwie światowym
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi
T-A-1Przykłady otrzymywania nowych odmian i gatunków uprawnych z użyciem kultur in vitro
T-W-6Hodowla molekularna
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna z użyciem komputera i rzutnika
M-1wykład informacyjny
M-4Klasyczna metoda problemowa
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwia oceniające wiedzę i umiejętności związane z realizacją ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna metod otrzymywania roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy
3,0zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy uzyciu metod kultur in vitro i transgenezy
3,5zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy uzyciu kultur in vitro i transgenezy i opisuje je w szczegółach
4,0zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy uzyciu kultur in vitro i transgenezy oraz opisuje je biegle
4,5zna podstawowe metody otrzymywania roślin uprawnych przy użyciu kultur in vitro i transgenezy, opisuje je biegle i podaje przykłady ich zastosowań w praktyce
5,0zna większość metod otrzymywania roślin transgenicznych i opisuje je biegle oraz zna przykłady ich zastosowań w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C02_U01potrafi odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł (zasoby medialne, Internet). Tworzenie informacji, krytyczne selekcjonowanie danych, gromadzenie, przechowywanie, twórcze przetwarzanie, z zachowaniem praw własności, intelektualnej, służące do opisu zjawisk przyrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykorzystania w żywieniu człowieka, zwierząt oraz w przemyśle i medycynie
Treści programoweT-A-5Identyfikacja odmian i ocena bioróżnorodności testami molekularnymi
T-A-1Przykłady otrzymywania nowych odmian i gatunków uprawnych z użyciem kultur in vitro
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych
T-A-3Zasady koegzystencji rolnictwa opartego na GMO i na odmianach konwencjonalnych
T-A-4Selekcja roślin przy użyciu markerów molekularnych
Metody nauczaniaM-3dyskusja panelowa
M-4Klasyczna metoda problemowa
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwia oceniające wiedzę i umiejętności związane z realizacją ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi odróżniać sposobów tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
3,0potrafi w stopniu podstawowym odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
3,5potrafi w szerszym niz podstawowy stopniu odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
4,0potrafi biegle odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
4,5potrafi biegle odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
5,0potrafi biegle odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z użyciem markerów molekularnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C02_K01Ma świadomość wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K03Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów rolniczych z uwzględnieniem ochrony, kształtowania i stanu środowiska naturalnego i roli agroturystyki w rozwoju przedsiębiorczości
ROL_2A_K01Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w rolnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się prze całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykorzystania w żywieniu człowieka, zwierząt oraz w przemyśle i medycynie
Treści programoweT-A-5Identyfikacja odmian i ocena bioróżnorodności testami molekularnymi
T-A-3Zasady koegzystencji rolnictwa opartego na GMO i na odmianach konwencjonalnych
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3dyskusja panelowa
M-4Klasyczna metoda problemowa
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwia oceniające wiedzę i umiejętności związane z realizacją ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma świadomości wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
3,0ma wyrobioną w podstawowym stopniu świadomość wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
3,5ma pogłębioną świadomośc wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
4,0ma głęboko uzasadnioną świadomość rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO
4,5ma głęboko uzasadnioną świadomośc rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO i szczegółowo potrafi ją uzasadniać
5,0uzasadnia ze szczegółami i w szerokim aspekcie świadomość wad i zalet rozwoju rolnictwa w oparciu o GMO