Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ROL_1A_O15-S_U01 | Ma umięjętność doskonalenia jakości procesów realizowanych w produkcji rolniczej w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne branżowe (system zarządzania ISO 22000, HACCP, GHP/GMP, GLOBALGAP) |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ROL_1A_U04 | Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne |
---|
ROL_1A_U07 | Ma umiejętność doboru pojazdów, maszyn i narzędzi do określonej technologii produkcji roślin rolniczych z uwzględnieniem analizy kosztów |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-4 | Przekazanie studentowi informacji o podstawowych technikach i narzędziach sterowania jakością oraz nabycie umiejętności posługiwania się statystyką w ocenie jakości doskonalenia procesów |
---|
C-3 | Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością |
C-2 | Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe) |
C-1 | Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością |
Treści programowe | T-W-1 | Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością.
Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością.
System powszechnego zarządzania jakością ( TQM).
System zarządzania jakością ISO 9000.
Inne systemy zarządzania jakością w branży związanej z gospodarką żywnościową.
Charakterystyki zmienności cech jakościowych.
Narzędzia i techniki zarządzania jakością: wykres współzależności, działania porównawcze, burza mózgów, wykres przyczynowo-skutkowy, karta przebiegu, wykres drzewa, karta kontrolna, histogram, wykres Pareto-Lorenza, wykres rozrzutu, zdatność procesów. |
---|
Metody nauczania | M-1 | Wykład prowadzony metodą informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków) |
---|
M-2 | Aktywizacja studentów poprzez opracowanie i prezentowanie referatów |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena jakości referatu i wystąpienia |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Testy wielokrotnego wyboru z elementami obliczeniowymi |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić zasad zarządzania jakością procesów |
3,0 | Student potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić zasady zarządzania jakością oraz zakres stosowania norm ISO 9000 i zaproponować sposób ich wdrażania w przedsiębiorstwie |
3,5 | dodatkowo student potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić system powszechnego zarządzania jakością (TQM), analizować i określić korzyści związane z wdrażaniem 8 podstawowych zasad zarądzania jakością |
4,0 | dodatkowo student potrafi identyfikować procesy realizowane w przedsiębiorstwie, posługiwać się cyklem Deminga w poszukiwaniu możliwości doskonalenia jakości procesów |
4,5 | dodatkowo potrafi analizować i identyfikować problemy jakościowe za pomocą poznanych narzędzi i technik zarządzania jakością i wybierać obszary do doskonalenia |
5,0 | dodatkowo student potrafi oceniać wyniki działań projakościowych w stosunku do potrzeb, czyli dalszych możliwości doskonalenia procesu |