Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie i kierowanie gospodarstwem rolnym:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie i kierowanie gospodarstwem rolnym | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Sławomir Konieczny <Slawomir.Konieczny@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych pojęć z zakresu życia społecznego i gospodarczego. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie teoretycznej wiedzy dotyczącej zasad funkcjonowania i struktur organizacyjnych przedsiębiorstw. |
C-2 | Zrozumienie prawidłowości podejmowania poprawnych decyzji i skutecznego kierowania przedsiębiorstwem. |
C-3 | Poznanie zasad budowania strategi przedsiębiorstwa, planowania i pisania biznesplanu. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Działalność gospodarcza, pojęcie i cechy przedsiębiorstw | 2 |
T-W-2 | Struktura organizacyjna przedsiębiorstw | 2 |
T-W-3 | Proces produkcji i jego struktura, Etapy procesu podejmowania decyzji | 2 |
T-W-4 | Technika i narzędzia podejmowania decyzji, Techniki twórczego myślenia, bariery w podejmowaniu decyzji | 2 |
T-W-5 | Budowa i analiza strategii przedsiębiorstwa | 2 |
T-W-6 | Planowanie w gospodarstwie rolnym | 2 |
T-W-7 | Zasady i etapy przygotowywania biznesplanu | 2 |
T-W-8 | Pojęcie zarządzania i rola kierowania | 2 |
T-W-9 | Style i systemy kierowania w przedsiębiorstwie | 2 |
T-W-10 | Rekrutacja i kariery zawodowe pracowników | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | praca z książką | 10 |
A-W-3 | udział w konsultacjach | 5 |
A-W-4 | przygotowanie biznesplanu | 10 |
A-W-5 | wyszukiwanie informacji w internecie | 10 |
A-W-6 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Wykład problemowy |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności na wykładach |
S-2 | Ocena formująca: Ocena efektów pracy z książką |
S-3 | Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru i pytanie otwarte |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O01-Z_W01 Charakteryzuje struktury organizacyjne przedsiebiorstw. | ROL_1A_W02 | R1A_W02, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-1 | S-3, S-1 |
ROL_1A_O01-Z_W02 Potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowania decyzji. | ROL_1A_W02 | R1A_W02, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04 | C-2 | T-W-4 | M-2, M-3, M-1 | S-1, S-3 |
ROL_1A_O01-Z_W03 Wyjaśnia rolę, style i systemy zarządzania i kierowania | ROL_1A_W02 | R1A_W02, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04 | C-2 | T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-3, M-2 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O01-Z_U01 Analizuje proces produkcji i jego strukturę. | ROL_1A_U19 | — | InzA_U03, InzA_U04 | C-1 | T-W-1, T-W-3 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
ROL_1A_O01-Z_U02 Ocenia znaczenie planowania w gospodarstwie rolnym | ROL_1A_U19 | — | InzA_U03, InzA_U04 | C-3 | T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-2, M-3 | S-3, S-2, S-1 |
ROL_1A_O01-Z_U03 Posiada umiejętność napisania biznesplanu | ROL_1A_U18 | R1A_U01 | InzA_U04 | C-3 | T-W-7 | M-1, M-2 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O01-Z_K01 Dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmoawania dezcyzji w warunkach ryzyka | ROL_1A_K01, ROL_1A_K07 | R1A_K01, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-2 | T-W-8, T-W-9, T-W-4 | M-3 | S-2, S-1 |
ROL_1A_O01-Z_K02 Potrafi działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy | ROL_1A_K07 | R1A_K08 | InzA_K02 | C-1, C-3 | T-W-9, T-W-7, T-W-6, T-W-5 | M-2, M-3 | S-2, S-1 |
ROL_1A_O01-Z_K03 Angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania | ROL_1A_K07 | R1A_K08 | InzA_K02 | C-2, C-3 | T-W-8, T-W-10, T-W-9 | M-3 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O01-Z_W01 Charakteryzuje struktury organizacyjne przedsiebiorstw. | 2,0 | nie potrafi charakteryzować struktur organizacyjnych przedsiębiorstw |
3,0 | dostatecznie charakteryzuje struktury organizacyjne przedsiębiorstw | |
3,5 | dość dobrze charakteryzuje struktury organizacyjne przedsiębiorstw | |
4,0 | dobrze charakteryzuje struktury organizacyjne przedsiębiorstw | |
4,5 | zdecydowanie dobrze charakteryzuje struktury organizacyjne przedsiębiorstw | |
5,0 | bardzo dobrze charakteryzuje struktury organizacyjne przedsiębiorstw | |
ROL_1A_O01-Z_W02 Potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowania decyzji. | 2,0 | nie potrafi potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowanie decyzji |
3,0 | potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowanie decyzji w stopniu dostatecznym | |
3,5 | potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowanie decyzji w stopniu diść dobrym | |
4,0 | dobrze potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowanie decyzji | |
4,5 | zdecydowanie dobrze potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowanie decyzji | |
5,0 | bardzo dobrze potrafi opisać techniki i narzędzia podejmowanie decyzji | |
ROL_1A_O01-Z_W03 Wyjaśnia rolę, style i systemy zarządzania i kierowania | 2,0 | nie umie wyjaśnić roli, stylów i systemów zarządzania i kierowania |
3,0 | w stopniu dostatecznym wyjaśnia rolę, style i systemy zarządzania i kierowania | |
3,5 | dość dobrze wyjaśnia rolę, style i systemy zarządzania i kierowania | |
4,0 | dobrze wyjaśnia rolę, style i systemy zarządzania i kierowania | |
4,5 | zdecydowanie dobrze wyjaśnia rolę, style i systemy zarządzania i kierowania | |
5,0 | bardzo umiejętnie wyjaśnia rolę, style i systemy zarządzania i kierowania |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O01-Z_U01 Analizuje proces produkcji i jego strukturę. | 2,0 | nie potrafi analizować procesu produkcji i jego struktury |
3,0 | analizuje proces produkcji i jego strukturę w stopniu dostatecznym | |
3,5 | dośc dobrze analizuje proces produkcji i jego strukturę | |
4,0 | dobrze analizuje proces produkcji i jego strukturę | |
4,5 | zdecydowanie dobrze analizuje proces produkcji i jego strukturę | |
5,0 | bardzo dobrze analizuje proces produkcji i jego strukturę | |
ROL_1A_O01-Z_U02 Ocenia znaczenie planowania w gospodarstwie rolnym | 2,0 | nie umie ocenić znaczenia planowania w gospodarstwie rolnym |
3,0 | ocenia znaczenie planowania w gospodarstwie rolnym w stopniu dostatecznym | |
3,5 | dość dobrze ocenia znaczenie planowania w gospodarstwie rolnym | |
4,0 | ocenia znaczenie planowania w gospodarstwie rolnym w stopniu dobrym | |
4,5 | zdecydowanie dobrze ocenia znaczenie planowania w gospodarstwie rolnym | |
5,0 | bardzo umiejętnie ocenia znaczenie planowania w gospodarstwie rolnym | |
ROL_1A_O01-Z_U03 Posiada umiejętność napisania biznesplanu | 2,0 | nie posiada umiejętności napisania biznesplanu |
3,0 | posiada dostateczną umiejętność napisania biznesplanu | |
3,5 | posiada dość dobrą umiejętność napisania biznesplanu | |
4,0 | posiada dobrą umiejętność napisania biznesplanu | |
4,5 | posiada zdecydowanie dobrą umiejętność napisania biznesplanu | |
5,0 | posiada bardzo dobrą umiejętność napisania biznesplanu |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O01-Z_K01 Dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmoawania dezcyzji w warunkach ryzyka | 2,0 | nie dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmowania decyzji w warunkach ryzyka |
3,0 | dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmowania decyzji w warunkach ryzyka w stopniu dostatecznym | |
3,5 | dość dobrze dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmowania decyzji w warunkach ryzyka | |
4,0 | dobrze dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmowania decyzji w warunkach ryzyka | |
4,5 | zdecydowanie dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmowania decyzji w warunkach ryzyka | |
5,0 | bardzo silnie dąży do zdobycia wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i technik podejmowania decyzji w warunkach ryzyka | |
ROL_1A_O01-Z_K02 Potrafi działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy | 2,0 | nie potrafi działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy |
3,0 | potrafi działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy w stopniu dostatecznym | |
3,5 | dość dobrze potrafi działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy | |
4,0 | potrafi dobrze działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy | |
4,5 | potrafi zdecydowanie dobrze działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy | |
5,0 | potrafi bardzo dobrze działać i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy | |
ROL_1A_O01-Z_K03 Angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania | 2,0 | nie angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania |
3,0 | angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania w stopniu dostatecznym | |
3,5 | dość dobrze angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania | |
4,0 | dobrze angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania | |
4,5 | zdecydowanie dobrze angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania | |
5,0 | bardzo mocno angażuje się w poznanie i rozwijanie nowoczesnych stylów kierowania |
Literatura podstawowa
- Terelak Jan, F., Psychologia organizacji i zarządzania, Wyd. DIFIN, Warszawa, 2005
- Coates Charles, Menadżer wszechstronny, Wydawnictwo profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków, 2006
Literatura dodatkowa
- Klepacki B., Ekonomika i organizacja gospodarstw, WSiP, Warszawa, 1999
- Grontkowska A.:, Podstawy ekonomiki agrobiznesu, WSiP, Warszawa, 2000