Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Produkcja ogrodnicza:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Produkcja ogrodnicza | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin ogrodniczych, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów i szkodników występujących na roślinach, podstawowe właściwości fizykochemiczne gleb i nawozów |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podstawami produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie oraz stanem produkcji i rynkami zbytu |
C-2 | Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych |
C-3 | Rozróżnianie i opanowanie zasad doboru metod uprawy, zbioru i przechowywania wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami. | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 15 godz. i warzywnych - 15 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków | 30 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Konsultacje | 4 |
A-A-3 | Studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej wiązanej z tematyką zajęć | 18 |
A-A-4 | Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia | 8 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej wiązanej z tematyką wykładów | 8 |
A-W-3 | Konsutacje związane z tematyką wykładów | 2 |
A-W-4 | Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia | 5 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt |
S-3 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C20_W01 Student charakteryzuje i rozpoznaje podstawowe gatunki warzyw i roślin sadowniczych. | ROL_1A_W11, ROL_1A_W01, ROL_1A_W04 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05 | C-2, C-3 | T-A-1, T-W-1 | M-2, M-4, M-3 | S-1, S-2 |
ROL_1A_C20_W02 Student wskazuje i proponuje dla wybranych warzyw i roślin sadowniczych zalecenia uprawowe | ROL_1A_W05, ROL_1A_W06, ROL_1A_W02 | R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04 | C-2, C-3 | T-A-1, T-W-1 | M-4, M-1, M-2 | S-1, S-2 |
ROL_1A_C20_W03 Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych warzyw i roślin sadowniczych | ROL_1A_W05, ROL_1A_W06, ROL_1A_W08, ROL_1A_W11 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07 | InzA_W05 | C-3, C-2 | T-W-1, T-A-1 | M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C20_U01 Student posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją ogrodniczą, uprawy poszczególnych gatunków roślin ogordniczych. diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji. | ROL_1A_U01, ROL_1A_U05 | R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-2 | T-W-1, T-A-1 | M-4, M-3, M-1 | S-2, S-1 |
ROL_1A_C20_U02 Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą | ROL_1A_U01, ROL_1A_U05, ROL_1A_U11 | R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-2, C-1 | T-W-1, T-A-1 | M-3, M-1, M-4 | S-2, S-1 |
ROL_1A_C20_U03 Student potrafi wyszukać producentów poszczególnych grup uprawnych oraz rynki zbytu w Polsce i Europie | ROL_1A_U01, ROL_1A_U05 | R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-1 | T-W-1 | M-2, M-3, M-1 | S-3, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C20_K01 Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej | ROL_1A_K01, ROL_1A_K06, ROL_1A_K07, ROL_1A_K05 | R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-2 | T-W-1, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-1 |
ROL_1A_C20_K02 Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą. | ROL_1A_K02, ROL_1A_K05, ROL_1A_K06, ROL_1A_K07 | R1A_K02, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-1 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
ROL_1A_C20_K03 Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie | ROL_1A_K05, ROL_1A_K06 | R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01 | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-3, S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C20_W01 Student charakteryzuje i rozpoznaje podstawowe gatunki warzyw i roślin sadowniczych. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę na temat nowoczesnej technologii upraw rośloin ogrodniczych | |
3,5 | Student zna większość nowoczesnych technologii upraw roślin ogordniczych | |
4,0 | Student dobrze opanował wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii upraw roślin ogordniczych | |
4,5 | Student dobrze zna i jest w stanie wykorzystać w praktyce nowoczesne technologie upraw | |
5,0 | Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, potrafi samodzielnie wykorzystać ją w praktyce | |
ROL_1A_C20_W02 Student wskazuje i proponuje dla wybranych warzyw i roślin sadowniczych zalecenia uprawowe | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki |
3,0 | Student zna podstawową tematykę uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej | |
3,5 | Student opanował wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej | |
4,0 | Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie | |
4,5 | student opanował wiedzę na dobrym poziomie, prawidłowo ocenia wpływ uprawy i organizacji na produkcje ogrodniczą | |
5,0 | Student opanował wiedzę na bardzo dobrym poziomie, potrafi samodzielnie ocenić wpływ uprawy i organizacji na produkcje | |
ROL_1A_C20_W03 Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych warzyw i roślin sadowniczych | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę na temat nowoczesnej technologii upraw roślin ogrodniczych | |
3,5 | Student zna większość nowoczesnych technologii upraw roślin ogrodniczych | |
4,0 | Student dobrze opanował wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii upraw ogrodniczych | |
4,5 | Student dobrze zna i jest w stanie wykorzystać w praktyce nowoczesne technologie upraw roslin ogrodniczych | |
5,0 | Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, potrafi samodzielnie wykorzystać ją w praktyce |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C20_U01 Student posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją ogrodniczą, uprawy poszczególnych gatunków roślin ogordniczych. diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji. | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi uprawiać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych | |
3,5 | Student potrafi wykorzystywać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych | |
4,0 | Student na dobrym poziomie opanował umiejętność uprawiania i wykorzystywania poszczególnych gatunków i odmian roślin ogrodniczych | |
4,5 | Student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi zastosować posiadaną wiedzę w praktyce | |
5,0 | Student na bardzo dobrym poziomie opanował wiedzę z omawianego zakresu, potrafi samodzielnie uprawiać i wykorzystywać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych | |
ROL_1A_C20_U02 Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki |
3,0 | Student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym, potrafi na podstawie opanowanej wiedzy rozpoznać część gatunków i odmian roślin ogrodniczych | |
4,0 | Student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi rozpoznać gatunki i odmiany roślin ogrodniczych | |
4,5 | Student umiejętnie wykorzystuje w praktyce opanowaną wiedzę z zakresu rozpoznawania gatunków i odmian roślin ogrodniczych | |
5,0 | Student w bardzo dobrym stopniu opanował umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin ogrodniczych | |
ROL_1A_C20_U03 Student potrafi wyszukać producentów poszczególnych grup uprawnych oraz rynki zbytu w Polsce i Europie | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki |
3,0 | Student zna podstawową tematykę uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej | |
3,5 | Student opanował wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej | |
4,0 | Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie | |
4,5 | Student opanował wiedzę na dobrym poziomie, prawidłowo ocenia wpływ uprawy i organizacji na produkcje ogrodniczą | |
5,0 | Student opanował wiedzę na bardzo dobrym poziomie, potrafi samodzielnie ocenić wpływ uprawy i organizacji na proces produkcji oraz przechowywanie i sprzedaż produktów ogrodniczych |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C20_K01 Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach upraw ogordniczych | |
3,5 | student potrafi wymienić i opisać aktualne trendy i technologie upraw ogrodniczych | |
4,0 | student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu, zna aktualne trendy i technologie upraw ogrodniczych | |
4,5 | student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie | |
5,0 | student bardzo dobrze jest zorientowany i samodzielnie potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu aktualnych trendów i technologiach upraw ogrodniczych | |
ROL_1A_C20_K02 Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą. | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student ma świadomość potrzeby produkcji produktów ogrodniczych wysokiej jakości | |
3,5 | Student potrafi wymienić i opisać potrzeby produkcji produktów ogrodniczych wysokiej jakości | |
4,0 | Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie | |
4,5 | Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na poziomie, na którym potrafi organizować pracę oraz usuwa skutki ryzyka przyrodniczego | |
5,0 | Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematyki, potrafi samodzielnie i w praktyce wykorzystać wiedzę z zakresu produkcji ogrodniczej wysokiej jakości | |
ROL_1A_C20_K03 Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student ma małą świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania się | |
3,5 | Student ma świadomość ukierunkowanego dokształcania się i samodoskonalenia się w zakresieorganizacji produkcji ogrodniczej oraz prozdrowotnych właściwości roślin ogrodniczych | |
4,0 | Student włacza się w dyskusję związaną z tematyką przedmiotu | |
4,5 | Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często przejawia własną inicjatywę | |
5,0 | Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości. Zna rynki zbytu, sposoby przygotowania roslin dla handlu |
Literatura podstawowa
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydawnictwo UWP Wrocław, Wrocław, 2007
- Red. M. Orłowski, E. Kołota, Uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, 1999
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000, 11
- Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Uprawa warzyw pod osłonami, Red. T. Pudelski, PWRiL, Warszawa, 1998
- Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
- Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa; Sad Nowoczesny, Owoce, Warz. Kwiaty
- Rekowska E., Słodkowski P., Dobromilska R., Abramowicz M., Warzywnictwo ogólne, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 1995