KOD | Treść programowa | Godziny |
---|
ćwiczenia audytoryjne |
---|
T-A-1 | Stadia i fazy rozwojowe zbóż: cechy określające początek i koniec danej fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach. Fazy wegetatywne i generatywne, wzrost i rozwój. Kształtowanie poszczególnych elementów struktury plonu. | 2 |
T-A-2 | Zależność rozwoju fazowego od czynników siedliska, modyfikacje w rozwoju fazowym pod wpływem czynników agrotechnicznych, np. terminu siewu, nawożenia itp. Charakterystyka stadiów rozwojowych. | 1 |
T-A-3 | Znaczenie i charakterystyka gatunków i podgatunków pszenicy. Specyficzne cechy morfologiczne ważne przy identyfikacji gatunków/odmian. Charakterystyka i porównanie odmian hodowlanych pszenicy ozimej i jarej pod względem plenności, jakości ziarna i innych cech użytkowych. | 1 |
T-A-4 | Znaczenie i charakterystyka gatunków i podgatunków żyta. Specyficzne cechy morfologiczne ważne przy identyfikacji gatunków/odmian. Charakterystyka i porównanie odmian hodowlanych żyta. | 1 |
T-A-5 | Znaczenie i charakterystyka gatunków i podgatunków pszenżyta. Specyficzne cechy morfologiczne ważne przy identyfikacji gatunków/odmian. Charakterystyka i porównanie odmian hodowlanych pszenżyta. | 1 |
T-A-6 | Znaczenie i charakterystyka gatunków i podgatunków jęczmienia i owsa. Specyficzne cechy morfologiczne ważne przy identyfikacji gatunków/odmian. Charakterystyka i porównanie odmian hodowlanych jęczmienia i owsa. | 1 |
T-A-7 | Kukurydza: charakterystyka botaniczna, wzrost i rozwój, kierunki użytkowe, charakterystyka i dobór odmian hodowlanych do warunków siedliskowych i kierunku użytkowego. | 1 |
T-A-8 | Gryka, proso – znaczenie gospodarcze i charakterystyka botaniczna. Repetytorium i zaliczenie ćwiczeń z roślin zbożowych. | 1 |
T-A-9 | Skład chemiczny i właściwości użytkowe nasion, słomy i zielonki gatunków roślin motylkowych grubonasiennych. | 1 |
T-A-10 | Groch i bobik: wzrost i rozwój – modyfikacje w przebiegu poszczególnych jego etapów oraz kształtowaniu organów wegetatywnych i generatywnych w zależności od czynników siedliska i zabiegów agrotechnicznych. Kierunki w hodowli i charakterystyka aktualnie uprawianych odmian. | 1 |
T-A-11 | Łubin biały, wąskolistny i żółty - wzrost i rozwój – modyfikacje w przebiegu poszczególnych jego etapów oraz kształtowaniu organów wegetatywnych i generatywnych w zależności od czynników siedliska i zabiegów agrotechnicznych. Kierunki w hodowli i charakterystyka aktualnie uprawianych odmian. | 1 |
T-A-12 | Wyka jara i ozima, soja, soczewica i seradela - wzrost i rozwój – modyfikacje w przebiegu poszczególnych jego etapów oraz kształtowaniu organów wegetatywnych i generatywnych w zależności od czynników siedliska i zabiegów agrotechnicznych. Kierunki w hodowli i charakterystyka aktualnie uprawianych odmian. Repetytorium i zaliczenie ćwiczeń z roślin motylkowych grubonasiennych. | 1 |
T-A-13 | Omówienie głównych cech poszczególnych gatunków roślin motylkowych drobnonasiennych: koniczyny czerwonej, białej, szwedzkiej, inkarnatki i perskiej, lucerny siewnej, mieszańcowej i chmielowej, komonicy rożkowej, esparcety siewnej oraz nostrzyku w różnych stadiach rozwojowych. | 1 |
T-A-14 | Budowa i rozwój systemu korzeniowego i szyjki korzeniowe, sposób i dynamika odrastania poszczególnych gatunków, terminy zbioru poszczególnych pokosów w roku siewu i w kolejnych latach użytkowania w zależności od przeznaczenia zielonki. | 1 |
| 15 |
---|
ćwiczenia audytoryjne |
---|
T-A-1 | Gatunki roślin przemysłowych: cechy rozpoznawcze i znaczenie gospodarcze poszczególnych gatunków. | 1 |
T-A-2 | Rzepak ozimy: kształtowanie rozety, ocena roślin przed zimą. | 1 |
T-A-3 | Charakterystyka komponentów struktury plonu nasion rzepaku ozimego i jarego, charakterystyka odmian hodowlanych. | 1 |
T-A-4 | Gatunki roślin przemysłowych oleistych - gorczyca biała, sarepska: morfologiczne cechy rozpoznawcze gatunków, komponenty struktury plonu nasion, charakterystyka odmian hodowlanych. | 1 |
T-A-5 | Pozostałe gatunki roślin oleistych: mak, słonecznik, dynia, krokosz. Charaktersystyka botaniczna i główne elementy agrotechniki | 1 |
T-A-6 | Rośliny włókniste – len i konopie: charakterystyka botaniczna, ocena jakości technicznej łodyg. | 1 |
T-A-7 | Rośliny specjalne - chmiel i tytoń: charakterystyka botaniczna, cechy jakości liści tytoniu i szyszek chmielu. | 1 |
T-A-8 | Repetytorium gatunków roślin włóknistych i specjalnych. | 1 |
T-A-9 | Ziemniak. Cechy botaniczne bulw i części nadziemnych służące do identyfikacji odmian hodowlanych. Kształtowanie elementów struktury plonu bulw w zależności od warunków siedliska i agrotechniki. | 1 |
T-A-10 | Kierunki w hodowli i charakterystyka odmian hodowlanych ziemniaka pod względem wielkości i jakości plonu bulw oraz innych cech użytkowych. Kierunki użytkowania i wymagania odnośnie cech jakości bulw ziemniaka. | 1 |
T-A-11 | Topinambur - cechy rozpoznawcze i znaczenie gospodarcze. | 1 |
T-A-12 | Repetytorium roślin okopowych bulwiastych. | 1 |
T-A-13 | Burak: charakterystyka typów użytkowych, budowa morfologiczna i skład chemiczny korzeni buraka. | 1 |
T-A-14 | Cechy jakości materiału siewnego buraka w aspekcie przydatności do różnych technik siewu. Fazy rozwojowe, charakterystyka odmian hodowlanych. | 1 |
T-A-15 | Marchew, cykoria, brukiew, rzepa ścierniskowa – charakterystyka botaniczna i cechy użytkowe.
Zaliczenie roślin okopowych korzeniowych. | 1 |
| 15 |
---|
laboratoria |
---|
T-L-1 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków zbóż na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe zbóż: pszenicy, żyta, pszenżyta, owsa. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe | 4 |
T-L-2 | Zaliczenie rozpoznawania materiału siewnego i organów generatywnych zbóż podstawowych (pszenicy, żyta, pszenżyta i owsa) | 1 |
T-L-3 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków i podgatunków zbóż na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych: jęczmienia dwu-, cztero- i sześciorzędowego, kukurydzy, sorgo, prosa, gryki, szarłatu. Materiał siewny, różnice odmianowe. | 3 |
T-L-4 | Sprawdzenie umiejętności rozpoznania gatunków zbóż na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych (jęczmienia, kukurydzy, proso, sorgo, szarłatu i gryki). | 1 |
T-L-5 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin motylkowatych grubonasiennych (strączkowych) na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe strączkowych: łubinu żółtego, wąskolistnego i białego, bobiku, grochu, wyki ozimej i jarej, soi, seradeli. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe | 2 |
T-L-6 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin motylkowatych drobnonasiennych: koniczyny białej, czerwonej, szwedzkiej, perskiej, inkarnatki, lucerny siewnej i mieszańcowej, komonicy, esparcety na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe motylkowatych. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe | 3 |
T-L-7 | Sprawdzenie umiejętności rozpoznania gatunków roślin motylkowatych grubonasiennych i drobnonasiennych na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych (łubinów, bobiku, grochu, soi, wyki, seradeli) | 1 |
| 15 |
---|
laboratoria |
---|
T-L-1 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin oleistych na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe roślin oleistych: rzepaku, rzepiku, gorczycy białej, sarepskiej, czarnej, maku, słonecznika. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe | 4 |
T-L-2 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin włóknistych na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe roślin włóknistych: lnu włóknistego i oleistego, konopi. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe | 2 |
T-L-3 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin przemysłowych specjalnych na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe tytoniu, machorki i chmielu. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe | 2 |
T-L-4 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin okopowych bulwiastych na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe roślin okopowych bulwiastych: ziemniaka, topinamburu. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe | 2 |
T-L-5 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin okopowych korzeniowych na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe. Odmiany botaniczne i hodowlane. Materiał siewny, różnice odmianowe cykorii siewnej, marchwi, rzepy ścierniskowej, brukwi. | 2 |
T-L-6 | Ćwiczenia umiejętności rozpoznania gatunków roślin uprawianych w międzyplonach na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych. Materiał siewny, różnice odmianowe, Terminy siewu i zbioru oraz wykorzystanie międzyplonów ścierniskowych, ozimych, wsiewek śródplonowych i plonów wtórych. Programy rolno-środowiskowe. | 2 |
T-L-7 | Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych - rozpoznawanie materiału siewnego i organów wegetatywnych roślin przemysłowych i międzyplonów | 1 |
| 15 |
---|
zajęcia terenowe |
---|
T-T-1 | Praktyczne zajecia rozpoznania gatunków roślin zbożowych, okopowych, przemysłowych i międzyplonów na podstawie cech organów wegetatywnych i generatywnych, uprawianych w RSD Lipnik. Główne gatunki chwastów, objawy żerowania szkodników i porażenia przez choroby. Ocena stanu plantacji, określenie fazy rozwojowej, obsady roślin na jednostce powierzchni oraz plonu na podstawie elementów strukturalnych. | 5 |
| 5 |
---|
wykłady |
---|
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu. Elementy strukturalne plonu ziarna zbóż. Czynniki siedliska i agrotechniczne decydujące o ich kształtowaniu. | 2 |
T-W-2 | Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy pszenicy ozimej i jarej w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu ziarna (paszowe, chlebowe). Główne elementy tych technologii: stanowisko w zmianowaniu: uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, przedsiewna uprawa gleby po różnych przedplonach. | 2 |
T-W-3 | C.d. technologia uprawy pszenicy: siew – ustalanie norm wysiewu w zależności od wymagań odmiany, warunków siedliska, jakości materiału siewnego, techniki siewu, itp.; termin siewu w różnych rejonach Polski i w różnych warunkach polowych, ujemne skutki opóźnienia siewu i praktyczne przeciwdziałanie ich wystąpieniu. | 2 |
T-W-4 | C.d. technologia uprawy pszenicy: nawożenie – ustalanie dawek poszczególnych makroskładników N,P,K,Mg i dostosowanie terminów ich stosowania do potrzeb nawozowych pszenicy w poszczególnych etapach wzrostu i rozwoju w różnych warunkach siedliska; nawożenie mikroelementami. | 2 |
T-W-5 | C.d. technologia uprawy pszenicy: integrowane programy nawożenia dolistnego azotem i mikroelementami oraz ochrony pszenicy przed chwastami, wyleganiem, chorobami
i szkodnikami. | 2 |
T-W-6 | Technologia uprawy żyta w zakresie jak w przypadku pszenicy ozimej. Możliwe uproszczenia w uprawie. | 2 |
T-W-7 | Technologia uprawy pszenżyta w zakresie jak w przypadku pszenicy ozimej i jarej. Możliwe uproszczenia w uprawie. | 2 |
T-W-8 | Technologia uprawy jęczmienia i owsa w zakresie jak w przypadku pszenicy ozimej i jarej. Możliwe uproszczenia w uprawie zbóż i skutki tych uproszczeń. | 2 |
T-W-9 | Uprawa zbóż w mieszaninach odmianowych, mieszankach gatunkowych zbożowych
i zbożowo-strączkowych. Wybrane zagadnienia z agrotechniki innych zbóż. | 2 |
T-W-10 | Znaczenie gospodarcze gatunków roślin strączkowych w różnych systemach gospodarowania. Wymagania siedliskowe i główne elementy agrotechniki grochu i bobiku w uprawie na nasiona. | 2 |
T-W-11 | Wymagania siedliskowe i główne elementy agrotechniki łubinu żółtego, wąskolistnego i białego w uprawie na nasiona. | 2 |
T-W-12 | Wymagania siedliskowe i główne elementy agrotechniki pozostałych gatunków roślin strączkowych w uprawie na nasiona. Technika uprawy wybranych gatunków z przeznaczeniem na zielonkę. | 2 |
T-W-13 | Znaczenie gospodarcze gatunków roślin motylkowych drobnonasiennych. Walory ekologiczne, wymagania siedliskowe, rejonizacja uprawy. | 2 |
T-W-14 | Elementy agrotechniki koniczyny czerwonej i lucerny mieszańcowe: miejsce w zmianowaniu, sposoby siewu i dobór roślin ochronnych, nawożenie i zasady użytkowania w roku siewu i w kolejnych latach użytkowania. | 2 |
T-W-15 | Zasady agrotechniki pozostałych gatunków. Uprawa roślin motylkowych drobnonasiennych w mieszankach z trawami w uprawie polowej: dobór gatunków, zasady nawożenia i użytkowania. | 2 |
| 30 |
---|
wykłady |
---|
T-W-1 | Rośliny przemysłowe oleiste. Główne rośliny oleiste na świecie. Znaczenie gospodarcze. Główne kwasy tłuszczowe. | 2 |
T-W-2 | Rzepak: aktualne i perspektywiczne znaczenie gospodarcze. Wymagania siedliskowe: termiczne, wodne, świetlne, glebowe rzepaku ozimego. | 2 |
T-W-3 | Kompleksowa technologia uprawy rzepaku ozimego. | 4 |
T-W-4 | Znaczenie gospodarcze i technologia uprawy rzepaku jarego. Zasady uprawy gorczycy białej, sarepskiej i czarnej, rzodkwi oleistej, maku. | 2 |
T-W-5 | Znaczenie gospodarcze, wymagania siedliskowe i agrotechnika roślin włóknistych (lnu) oraz innych roślin przemysłowych (tytoniu i chmielu). | 2 |
T-W-6 | Dobór i charakterystyka gatunków roślin o specjalnym znaczeniu (np. energetyczne, do produkcji biopaliw, ekstraktów, do celów budowlanych). | 2 |
T-W-7 | Ziemniak -znaczenie gospodarcze, kierunki użytkowe, kształtowanie cech jakości bulw. | 2 |
T-W-8 | Wybrane elementy aktualnych i perspektywicznych technologii uprawy ziemniaka. | 2 |
T-W-9 | Nasiennictwo ziemniaka i obrót sadzeniakami. | 2 |
T-W-10 | Agrotechnika ziemniaka różnych kierunków użytkowych. | 2 |
T-W-11 | Rośliny okopowe korzeniowe. Powierzchnia uprawy buraka cukrowego i pastewnego a produkcja cukru, znaczenie dla gospodarstw rolnych, rejonizacja. | 2 |
T-W-12 | Wybrane zagadnienia z agrotechniki buraka cukrowego. | 2 |
T-W-13 | Znaczenie i zasady uprawy pozostałych gatunków roślin okopowych korzeniowych: cykorii, marchwi, brukwi, rzepy ścierniskowej. | 2 |
T-W-14 | Międzyplony we współczesnym rolnictwie. | 2 |
| 30 |
---|