Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy zarządzania | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza o działalności gospodarczej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawy organizacji przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-2 | Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-3 | Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona. | 1 |
T-W-4 | Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi. | 1 |
T-W-5 | Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie. | 1 |
T-W-6 | Style zarządzania - relacje w układzie kierownik - pracownicy. | 1 |
T-W-7 | Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych. | 1 |
T-W-8 | Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-9 | Rachunkowość zarządcza - zasady działania. | 1 |
T-W-10 | Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów. | 1 |
T-W-11 | Funkcje zarządzania - prognozowanie i programowanie działań. | 1 |
T-W-12 | Funkcje zarządzania - organizowanie i koordynowanie działań. | 1 |
T-W-13 | Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. | 1 |
T-W-14 | Zarządzanie marką lokalną/globalną. | 1 |
T-W-15 | Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Dyskusja | 1 |
A-W-2 | Przygotowanie prezentacji monotematycznej | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 6 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 3 |
A-W-5 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny. Dyskusja dydaktyczna panelowa. Metoda projektów. |
M-2 | Wykład informacyjny. |
M-3 | Dyskusja dyadktyczna panelowa. |
M-4 | Metoda projektów. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu). |
S-2 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C03_W02 Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej. | ROL_1A_W02 | R1A_W02, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-10, T-W-2, T-W-4, T-W-15, T-W-7, T-W-1, T-W-9, T-W-6, T-W-12, T-W-3, T-W-8, T-W-13, T-W-14, T-W-11, T-W-5 | M-3, M-2, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C03_U19 Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej. | ROL_1A_U19 | — | InzA_U03, InzA_U04 | C-1 | T-W-1, T-W-5, T-W-8, T-W-10, T-W-15 | M-2, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C03_K07 potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy | ROL_1A_K07 | R1A_K08 | InzA_K02 | C-1 | T-W-10, T-W-8, T-W-15, T-W-1, T-W-5 | M-2, M-4 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C03_W02 Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej. | 2,0 | Student nie rozróżnia podstawowych zagadnień. |
3,0 | Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień. | |
3,5 | Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy. | |
4,0 | Student poprawnie wykorzystuje treści zagdnień oraz potrafi metodą analizy podmiotowej budować wnioski. | |
4,5 | Student potrafi definiować, analizować, wnioskować i oceniać efektywność wiedzy. | |
5,0 | Student swobodnie porusza się w oznaczonym obszarze wiedzy - potrafi prowadzić dyskusję w przedmiocie. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C03_U19 Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej. | 2,0 | Student nie potrafi projektować |
3,0 | Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu. | |
3,5 | Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać schemat kolejności realizacji projektu. | |
4,0 | Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt. | |
4,5 | Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt, poprowadzić dyskusję o projekcie. | |
5,0 | Student potrafi wykonać projekt oraz dokonać weryfikacji po dyskusji. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C03_K07 potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy | 2,0 | Student nie potrafi samodzielnie łączyć omawianych zagadnień. |
3,0 | Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania przedsiębiorstwem. | |
3,5 | Student potrafi rozpoznawać i systematyzować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem. | |
4,0 | Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i wskazywać przyszłościowe kierunki działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem. | |
4,5 | Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i projektować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem. | |
5,0 | Student potrafi rozpoznawać, systematyzować, projektować i oceniać podejmowane decyzje w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem. |
Literatura podstawowa
- Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 1996
- Stoner J.A.F. (red), Kierowanie, PWE, Warszawa, 1997
Literatura dodatkowa
- Błaszczyk W. (red), Metody organizacji przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa, 2005
- Koźmiński A.K. (red), Zarządzanie teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 1995